Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
- Andej
Re: Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...
Ano nie. Już, co najmniej dwukrotnie, napisałem, że moim zdaniem należy używać tetragramu wszędzie tam, gdzie jest on w oryginalnych tekstach. Uważam, że przy tłumaczeniach nigdy nie powinno się zastopować JHWH słowem Jahwe, ani Jehowa.
- Bobo
Dlaczego chcesz tłumaczyć tetragram, skoro odrzucasz tłumaczenie?
Oszołomstwu mówię NIE!
- Andej
Skoro napisałem, że jestem przeciwny tłumaczeniu i zastępowaniu jakimiś słowami-imionami, to dlaczego napisałeś, że chcę to tłumaczyć i równocześnie odrzucać tłumaczenie? Czy nie ma w ty stwierdzeniu sprzeczności?
Czy wymyślisz jakie tłumaczenie zaproponowałem? Ten Który Jest? A może JESTEM? Uważam, że miałoby to jakiś sens. Jednak najlepiej, powtarzam to po raz któryś, pozostawić JHWH tam, gdzie jest to w oryginalnym tekście. A w przypisać wyjaśniać znaczeni tetragramu.
- Bobo
No właśnie o tą sprzeczność jaką prezentujesz pytam. Skoro uważasz, że nie należy tłumaczyć Imienia Bożego, to dlaczego mimo wszystko akceptujesz tłumaczenie hebrajskiego tetragramu na JHWH?Andej pisze:Skoro napisałem, że jestem przeciwny tłumaczeniu i zastępowaniu jakimiś słowami-imionami, to dlaczego napisałeś, że chcę to tłumaczyć i równocześnie odrzucać tłumaczenie? Czy nie ma w ty stwierdzeniu sprzeczności?
Ten który jest, czy Jestem, nie jest odpowiednikiem tetragramu. Twoja propozycja jest jeszcze bardziej nielogiczna.
Niestety. Katolicy tego nie zrobili. Nawet dalej się posunęli w usuwaniu Imienia Bożego niż żydzi. Bo ci to przynajmniej w tekście je pozostawiali ale odczytywali inaczej (zastępującymi słowami). Natomiast katolicy w swoich przekładach już usuwają z tekstu Imię Boże i wracają do słów Pan lub PAN co już okazało się kiedyś błędem, jak sami przyznali.powtarzam to po raz któryś, pozostawić JHWH tam, gdzie jest to w oryginalnym tekście. A w przypisać wyjaśniać znaczeni tetragramu.
Mnie to nie dziwi. Diabeł robi swoje. Udaje, że to niby z szacunku, ze względu na świętość itd.
Oszołomstwu mówię NIE!