Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...

Dział do wszelkich dyskusji na tematy historii terenów opisanych w Piśmie Świętym

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej

Re: Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...

Post autor: Andej »

Ano nie. Już, co najmniej dwukrotnie, napisałem, że moim zdaniem należy używać tetragramu wszędzie tam, gdzie jest on w oryginalnych tekstach. Uważam, że przy tłumaczeniach nigdy nie powinno się zastopować JHWH słowem Jahwe, ani Jehowa.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Dlaczego chcesz tłumaczyć tetragram, skoro odrzucasz tłumaczenie?
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

Bobo pisze: ↑
wczoraj, 11:04
Dlaczego chcesz tłumaczyć tetragram, skoro odrzucasz tłumaczenie?
Skoro napisałem, że jestem przeciwny tłumaczeniu i zastępowaniu jakimiś słowami-imionami, to dlaczego napisałeś, że chcę to tłumaczyć i równocześnie odrzucać tłumaczenie? Czy nie ma w ty stwierdzeniu sprzeczności?
Czy wymyślisz jakie tłumaczenie zaproponowałem? Ten Który Jest? A może JESTEM? Uważam, że miałoby to jakiś sens. Jednak najlepiej, powtarzam to po raz któryś, pozostawić JHWH tam, gdzie jest to w oryginalnym tekście. A w przypisać wyjaśniać znaczeni tetragramu.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Andej pisze:Skoro napisałem, że jestem przeciwny tłumaczeniu i zastępowaniu jakimiś słowami-imionami, to dlaczego napisałeś, że chcę to tłumaczyć i równocześnie odrzucać tłumaczenie? Czy nie ma w ty stwierdzeniu sprzeczności?
No właśnie o tą sprzeczność jaką prezentujesz pytam. Skoro uważasz, że nie należy tłumaczyć Imienia Bożego, to dlaczego mimo wszystko akceptujesz tłumaczenie hebrajskiego tetragramu na JHWH?
Ten który jest, czy Jestem, nie jest odpowiednikiem tetragramu. Twoja propozycja jest jeszcze bardziej nielogiczna.
powtarzam to po raz któryś, pozostawić JHWH tam, gdzie jest to w oryginalnym tekście. A w przypisać wyjaśniać znaczeni tetragramu.
Niestety. Katolicy tego nie zrobili. Nawet dalej się posunęli w usuwaniu Imienia Bożego niż żydzi. Bo ci to przynajmniej w tekście je pozostawiali ale odczytywali inaczej (zastępującymi słowami). Natomiast katolicy w swoich przekładach już usuwają z tekstu Imię Boże i wracają do słów Pan lub PAN co już okazało się kiedyś błędem, jak sami przyznali.
Mnie to nie dziwi. Diabeł robi swoje. Udaje, że to niby z szacunku, ze względu na świętość itd.
Oszołomstwu mówię NIE!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia ziem biblijnych”