Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...

Dział do wszelkich dyskusji na tematy historii terenów opisanych w Piśmie Świętym

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej

Re: Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...

Post autor: Andej »

teska pisze: ↑
27 wrz 2026, 16:17
dlaczego występuje ono w Przekładzie Nowego Świata?
Dlatego, że nie jest to tłumaczenie, tylko przeróbka NT. Porównując różne tłumaczenie NT można łatwo wyłapać wszystkie odstępstwa od oryginalnego tekstu, jakie poczynili autorzy (bo trudno ich nazwać tłumaczami, skoro wprowadzili mnóstwo zmian) PNŚ. Autorzy PNŚ podporządkowali swój przekład założeniom doktrynalnym ŚJ i dlatego wprowadzali zmiany. Autorzy PNŚ w sposób specyficzny interpretowali tekst biblijnego wprowadzając do niego własne idee, przekonania wzgl. uprzedzenia, zamiast odczytywania rzeczywistego znaczenia intencji autora natchnionego tekstu.
Jeśli interesujesz się tymi fałszerstwami to odszukaj film: "Shocking Bible Changes From KJV To NIV NLT And ESV".
Zwróć uwagę, że nawet nie nazwali tego przekładu Biblią, tylko Przekładem. Przełożyli oryginalny tekst NT na tekst odpowiadający doktrynalnym założeniom.
Jeśli szukasz prawdziwego odczytywania NT, to korzystaj z porównywarek biblijnych. Tam znajdziesz różne sposoby tłumaczenie. Najlepiej korzystaj z kilku różnych porównywarek, bo nie zawsze zawierają one ten sam zestaw wydań.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Andej pisze:Dlatego, że nie jest to tłumaczenie, tylko przeróbka NT. Porównując różne tłumaczenie NT można łatwo wyłapać wszystkie odstępstwa od oryginalnego tekstu, jakie poczynili autorzy (bo trudno ich nazwać tłumaczami, skoro wprowadzili mnóstwo zmian) PNŚ. Autorzy PNŚ podporządkowali swój przekład założeniom doktrynalnym ŚJ i dlatego wprowadzali zmiany. Autorzy PNŚ w sposób specyficzny interpretowali tekst biblijnego wprowadzając do niego własne idee, przekonania wzgl. uprzedzenia, zamiast odczytywania rzeczywistego znaczenia intencji autora natchnionego tekstu.
Jeśli interesujesz się tymi fałszerstwami to odszukaj film: "Shocking Bible Changes From KJV To NIV NLT And ESV".
Zwróć uwagę, że nawet nie nazwali tego przekładu Biblią, tylko Przekładem. Przełożyli oryginalny tekst NT na tekst odpowiadający doktrynalnym założeniom.
Dawno nie czytałem taki głupot jakie wypisuje Andej.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Andej pisze: ↑
27 wrz 2026, 11:41
26 wrz 2026, 21:50
Matka Jezusa była czcicielką Boga Jehowy.
Łukasza 1 :46-55

46 Na to Maria powiedziała: „Moja dusza wywyższa Jehowę,
Po pierwsza była czcicielką Boga. Nie Jehowy, ale Boga. JHWH. Nie znała słowa Jehowa. Nie znała wymowy JHWH. A nawet, gdyby znała, to nie ośmieliłaby się wypowiedzieć.
Fantazjujesz. I zauważam że robisz to coraz intensywniej. Brzydko.
Po pierwsze: Maria nie była czcicielką Boga JHWH. Dlaczego piszesz JHWH? Forma Jehowa cię mierzi, to wiadomo. Jednak w tekście oryginalnym nie mamy JHWH. To taka twoja przewrotność. Tłumaczenie imienia panicznie odrzucasz, ale stosować JHWH stosujesz, choć w oryginale to wygląda tak: יהוה
Odżegnujesz się od jednego ale drugie robisz. Niekonsekwencja zwodnicza czytelnika. Zawróć.
Druga sprawa: fantazja cię ponosi, gdy wnioskujesz, że Maria by nie ośmieliłaby się wypowiedzieć imienia Bożego. Nie chcę wracać do tematu, ale gdzieś indziej wykazałem, że w I wieku choć istniała tradycja nie wypowiadania Imienia Bożego, nie była ona stosowana przez wszystkich żydów. Dzi, się Tobie, bo z jednej strony przyznajesz, że owa tradycja była przegięciem, ale mimo wszystko tu twierdzisz, że Maria jednak też przegięła i nie wymówiła. No sorry, ale kłamliwe to twoje uogólnianie. Bądź bardziej precyzyjny!
Po drugie Łk 1.4d6 ma następujące brzemiennie w polskich tłumaczeniach:
......
No nie do końca zbadałeś sprawę, oprócz PNŚ mamy też przekład Andrzeja Dorocińskiego, a tam ten werset wygląda tak:
Wtedy Maria powiedziała: Moja dusza wywyższa JHWH (Biblia Świętego Przymierza, Nowe Przymierze).
Znalazłem również niezależny współczesny przekład angielski, Open English Translation, w jego wersji OET-RV:
“My soul praises Yahweh”.
Jest to szczególnie interesujące, ponieważ w tej samej bazie można zobaczyć grecki tekst:
Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν κύριον
„My soul magnifies the Lord”
czyli tłumacz OET-RV świadomie oddaje κύριον jako „Yahweh”.
Pewnie dla Ciebie to też nieuczciwe przekłady.
Poniżej zamieszczam hebrajskie przekłady zawierające Imię Boże, albo w tekście głównym, albo w przypisie do tego wersetu.

1. בשורת הקרואות שנה בשנה בשבתות ובחגי, Euangelia anniuersaria, quae Dominicis diebus & in Sanctorum festis leguntur, Hebraicè conuersa (Ewangelie do użytku w liturgii, po hebrajsku), Fridericus Petri, Antwerpia 1581. W tekście głównym niektórych wersetów występuje יהוה.
2. Euangelia anniuersaria Dominicorum et Festorum dierum, Germanicè, Latinè, Graecè, & Ebraicè (Ewangelie do użytku w liturgii, po niemiecku, łacińsku, grecku i hebrajsku), Johannes Clajus, Lipsk 1576. W tłumaczeniu na język hebrajski w tekście głównym niektórych wersetów występuje יהוה.
3. Novum Testamentum Dn̄i: Nr̄i: Iesu Christi, Syriacè, Ebraicè, Græcè, Latinè, Germanicè, Bohemicè, Italicè, Hispanicè, Gallicè, Anglicè, Danicè, Polonicè (Nowy Testament w 12 językach, m.in. po hebrajsku), Elias Hutter, Norymberga 1599-1600. Ten przekład Nowego Testamentu często nazywany jest Poliglottą norymberską. W tłumaczeniu na język hebrajski w tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
4. תורת יהוה חדשה, Lex Dei summi nova; Atque hæc est, Novum Domini nostri Jesu Christi Testamentum Sacro-Sanctum (Nowy Testament, po hebrajsku), William Robertson, Londyn 1661. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
5. ארבעה אבני הגיליונים מהתורה החדשה, Quatuor Euangelia Noui Testamenti Ex Latino in Hebraicum (cztery Ewangelie, po hebrajsku i łacińsku), Giovanni Battista Jona, Rzym 1668. W tłumaczeniu na język hebrajski w tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
6. The New Testament . . ., in Hebrew and English, in Three Volumes (Nowy Testament od Ewangelii według Mateusza do 1 Listu do Koryntian), Richard Caddick, Londyn 1798-1805. W tłumaczeniu na język hebrajski w tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
ברית חדשה על פי משיח (Nowy Testament, po hebrajsku), Thomas Fry i inni, Londyn 1817. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
7. ספר הברית החדשה (Nowy Testament, po hebrajsku), William Greenfield, Londyn 1831. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
8. הברית החדשה (Nowy Testament, Ewangelie, po hebrajsku), Thomas Yeates, Londyn 1805. Ponownie wydał Jean Carmignac w Traductions hebraïques des Evangiles (t. 2 i 3, Turnhout, Belgia 1982) na podstawie rękopisu Add MS 11659 z Biblioteki Brytyjskiej w Londynie. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
9. ספר ברית חדשה על פי המשיח (Nowy Testament, po hebrajsku), Alexander McCaul, Michael Solomon Alexander, Johann Christian Reichardt i Stanislaus Hoga, Londyn 1838. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
10. ספר בשורה טובה על פי המבשר לוקס (Ewangelia według Łukasza, po hebrajsku), Johann Heinrich Raphael Biesenthal, Berlin 1851. W tekście głównym niektórych wersetów występuje יהוה. ספר פעלי השליחים (Dzieje Apostolskie, po hebrajsku), Johann Heinrich Raphael Biesenthal, Berlin 1867. W tekście głównym niektórych wersetów występuje יהוה. אגרת אל הרומים (List Pawła do Rzymian, po hebrajsku), Johann Heinrich Raphael Biesenthal, Berlin 1855. W tekście głównym niektórych wersetów występuje יהוה. אגרת אל העברים (List Pawła do Hebrajczyków, po hebrajsku), Johann Heinrich Raphael Biesenthal, Berlin 1857. W tekście głównym niektórych wersetów występuje יהוה.
11. הברית החדשה על פי המשיח עם נקודות וטעמים (Nowy Testament, po hebrajsku), zrew. Johann Christian Reichardt i Johann Heinrich Raphael Biesenthal, Londyn 1866. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
12. ספרי הברית החדשה (Nowy Testament, po hebrajsku), Franz Delitzsch, Lipsk 1877. W tym tłumaczeniu w tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה lub skrócona forma tetragramu. W r. 1892 w XI wydaniu przekładu Delitzscha zamiast skróconej formy pojawia się יהוה i ten zapis występuje też w późniejszych wydaniach.
13. הברית החדשה (Nowy Testament, po hebrajsku), Isaac Salkinson i Christian D. Ginsburg, Wiedeń (Austria) 1886. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
14. ספרי הברית החדשה (Nowy Testament, po hebrajsku), Zjednoczone Towarzystwa Biblijne, Jerozolima 1976. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה.
15. הברית החדשה (Nowy Testament, po hebrajsku), Yohanan Bauchet i David Kinneret (Arteaga), Rzym 1975. W tekście głównym różnych wersetów występuje יהוה lub skrócona forma tetragramu.
Korzystasz z jakiegoś nieuczciwego przekładu, który przekłamuje tekst oryginalny. Taka droga nie prowadzi do Boga. Zawróć.
Skoro tak stawiasz sprawy, to który przekład uważasz za uczciwy? Sprawdzimy to.
Po trzecie w tekście oryginalnym występuje słow KYRIOS.
Textus Receptus NT και ειπεν μαριαμ μεγαλυνει η ψυχη μου τον κυριον
Czemu nie dodajesz, że w tekście greckim w tym wersecie występuje KYRIOS w formie tzw. Sacra Nomina? Bądź dokładny i precyzyjny, bo Twoje ogólniki, jak ostatnio widzę, maja na celu zaciemniać prawdę.
Oszołomstwu mówię NIE!

teska

Post autor: teska »

Andej pisze: ↑
wczoraj, 8:29
27 wrz 2026, 16:17
dlaczego występuje ono w Przekładzie Nowego Świata?
Dlatego, że nie jest to tłumaczenie, tylko przeróbka ...
A czy przeróbką nie jest zastąpienie imienia Bożego słowem "Pan" lub "Bóg"?
Nowy Testament zawiera mnóstwo cytatów z Pism Hebrajskich zawierających imię Boże.Czy sumienny tłumacz może opuścić imię Boże i zastąpić je słowem "Pan "lub "Bóg"?

Psalm 110:1
Jehowa powiedział mojemu Panu:
„Zasiadaj po mojej prawej stronie,
aż położę twoich wrogów jako podnóżek dla twoich nóg”.

Mateusza 22
41  Kiedy faryzeusze dalej byli tam zebrani, Jezus ich zapytał:
42  „Co myślicie o Chrystusie? Czyim jest synem?”. Odpowiedzieli: „Dawida”.
43  Wtedy rzekł do nich: „Dlaczego więc Dawid pod natchnieniem nazywa go Panem, gdy mówi:
44  ‚Jehowa powiedział mojemu Panu: „Zasiadaj po mojej prawej stronie, aż położę ci twoich wrogów pod nogi”’?
45  Jeśli Dawid nazywa go Panem, to jak może on być jego synem?”.
46  I nikt nie potrafił odpowiedzieć mu na to nawet jednym słowem. Od tego dnia nikt też nie ośmielił się dalej zadawać mu pytań.
Cóż,czy Jezus też nie wymówił imienia Bożego? Też mu przez gardło nie przeszło?
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia ziem biblijnych”