Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...

Dział do wszelkich dyskusji na tematy historii terenów opisanych w Piśmie Świętym

Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Moderatorzy

Henryk

Re: Dom rodzinny i rodzina Jezusa ...

Post autor: Henryk »

booris pisze:
17 sty 2023, 20:33
Pawel stwierdzil,ze Boga nikt nigdy nie widzial i nagle Bog stal sie niewidzialny.Mimo tego,iz w ST jest mnostwo wersow opisujacych bezposrednie spotkania z Bogiem.
Wytłumaczenie jest dziecinnie proste!
„Bóg” nie jest imieniem własnym, określającym konkretną osobę, czy istotę.
Bóg, Teos, Elohim i wiele innych, to jedynie określenie potężnej istoty. Potężnej, ale jeszcze nie konkretnej!
Podobnie przedstawiciel Przedwiecznego, gdy objawiał się ludziom mówił słowa tego właśnie Przedwiecznego: „Ja jestem Bóg, który to, lub tamto…”
Dobrym przykładem jest opis w Księdze Wyjścia, którą zamierzasz czytać. ;-)
Wj 3:2- anioł pański mówił słowa: „Jam jest Bogiem Abrahama…”, a do tego zdejmij jeszcze obuwie...
Potwierdza to Paweł np. w Dz 7:53. Człowiek bezpośrednio zawsze miał do czynienia z posłańcem, aniołem.
Nawet król czy cesarz nie odzywał się bezpośrednio do wiernych, ale miał od tego heroldów, którzy odczytywali słowa władcy: „Ja, król z woli Bożej ogłaszam….” A oddani padali na kolana przed posłańcem.
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW

nike

Post autor: nike »

booris pisze:
17 sty 2023, 20:33
Henryk pisze:Wiem, wiem...
Niewygodny w swych poglądach dla wielu.
Nie,nie dlatego ze niewygodny,a dlatego ze jego interpretacja ST jest niezgodna z zawartoscia tegoz.Dam Ci przyklad.Pawel stwierdzil,ze Boga nikt nigdy nie widzial i nagle Bog stal sie niewidzialny.Mimo tego,iz w ST jest mnostwo wersow opisujacych bezposrednie spotkania z Bogiem.Na forum calkiem niedawno bylem nawet uczestnikiem w dyskusji na ten temat.Od jednego z nich dowiedzialem sie,ze klamie,a drugi stwierdzil ze nikt go nie widzial i niech tak zostanie.Bardzo merytoryczne wyjasnienia. :-D
A mógł byś zacytować teksty, które mówią, kto i kiedy BOGA widział?

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

nike pisze:A mógł byś zacytować teksty, które mówią, kto i kiedy BOGA widział?
Nike...znowu? Zlituj sie...ile razy mam walkowac to samo...Jest na forum temat,ktory nazywa sie "Gloszenie Ewangelii" i tam cytuje takie wlasnie wersy ze Stareg Testamentu.Dam Ci jeden przyklad:
"(6) rzekł: Słuchajcie słów moich: Jeśli jest u was prorok, objawię mu się przez widzenia, w snach będę mówił do niego. (7) Lecz nie tak jest ze sługą moim, Mojżeszem. Uznany jest za wiernego w całym moim domu. (8) Twarzą w twarz mówię do niego - w sposób jawny, a nie przez wyrazy ukryte. On też postać Pana ogląda. Czemu ośmielacie się przeciwko memu słudze, przeciwko Mojżeszowi, źle mówić?"
Ksiega Liczb rozdzial 12.

Henryk

booris pisze:
17 sty 2023, 23:10
.Dam Ci jeden przyklad:
"(6) rzekł: Słuchajcie słów moich: Jeśli jest u was prorok, objawię mu się przez widzenia, w snach będę mówił do niego. (7) Lecz nie tak jest ze sługą moim, Mojżeszem. Uznany jest za wiernego w całym moim domu. (8) Twarzą w twarz mówię do niego - w sposób jawny, a nie przez wyrazy ukryte. On też postać Pana ogląda. Czemu ośmielacie się przeciwko memu słudze, przeciwko Mojżeszowi, źle mówić?"
Ksiega Liczb rozdzial 12.
Aż tak nie umiesz czytać??? :aaa:
To samo napisano w Wj 33:11. "A Pan rozmawiał z Mojżeszem twarzą w twarz, jak się rozmawia z przyjacielem."
Ten sam pisarz, kilka wersetów dalej podaje:
18 I rzekł [Mojżesz]: «Spraw, abym ujrzał Twoją chwałę». 19 [Pan] odpowiedział: «Ja ukażę ci mój majestat i ogłoszę przed tobą imię Pana, gdyż Ja wyświadczam łaskę, komu chcę, i miłosierdzie, komu Mi się podoba». 20 I znowu rzekł: «Nie będziesz mógł oglądać mojego oblicza, gdyż żaden człowiek nie może oglądać mojego oblicza i pozostać przy życiu». 21 I rzekł jeszcze Pan: «Oto miejsce obok Mnie, stań przy skale. 22 Gdy przechodzić będzie moja chwała, postawię cię w rozpadlinie skały i położę rękę moją na tobie, aż przejdę. 23 A gdy cofnę rękę, ujrzysz Mnie z tyłu, lecz oblicza mojego tobie nie ukażę».
Czyżby aż takie "niedopatrzenie" pisarza? Czytelników ma za idiotów?
Tu pisze tak, a zaraz sobie zaprzecza? :aaa:
Nie. To my źle czytamy!
Hebrajskie panim, פָּנִ֔ים, twarz, jest homonimem.
Większość znaczeń hebrajskiego „panim” jest przenośnią.
„Każda twarz powlekła się bladością.”
„Dlaczego wasze twarze są dziś złe?”
”Wtedy skieruję swój gniew... ( w oryginale- panaj)”
"Moje oblicze będzie szło przed wami..."

Mojżesz doskonale wiedział, że „twarzy” Boga nie ujrzy- nie pytał się o twarz, ale o „Chwałę”. Twarzy przecież nigdy nie ujrzał. :->
Pwp 5:4 Spośród ognia na Górze mówił Pan z wami twarzą w twarz.
Z całym Izraelem mówił "twarzą a twarz"
Pwp 4: 12 I przemówił do was Pan, Bóg wasz, spośród ognia. Dźwięk słów słyszeliście, ale poza głosem nie dostrzegliście postaci Lecz postaci nikt nie widział, nie mówiąc o twarzy...
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."

Awatar użytkownika
booris

Henryk pisze:Aż tak nie umiesz czytać??? :aaa:
Jednak znowu... :-D Cytujesz-23 A gdy cofnę rękę, ujrzysz Mnie z tyłu, lecz oblicza mojego tobie nie ukażę».Podkresliles slowa "lecz oblicza tobie nie ukaze" ...ok.A co z pierwsza czescia tego zdania ,"ujrzysz mnie z tylu" ? Jak widze kogos z tylu,to go nie widze?
Druga rzecz-czy to ja napisalem Biblie? Czy to ja ja tlumaczylem? Jak jest to zrobione zle,to czemu do tej pory nie ma wlasciwego tlumaczenia,tylko wciaz sie powiela to samo? I co z pozostalymi wersami mowiacymi o bezposlredniej relacji ludzi z Bogiem?
"(7) Pan, ukazawszy się Abramowi, rzekł: Twojemu potomstwu oddaję właśnie tę ziemię. Abram zbudował tam ołtarz dla Pana, który mu się ukazał."
Widzial Abraham Boga,czy to tez homonim?
Wiecej mi sie juz nie chce-odsylam do tematu ktory podalem Nike.

Henryk

booris pisze:
18 sty 2023, 13:51
Druga rzecz-czy to ja napisalem Biblie? Czy to ja ja tlumaczylem?
Cały czas mówimy "boorisie", że biblia nie jest podręcznikiem do fizyki, czy beletrystyką.
Biblię czytać, a co najważniejsze- komentować- powinni odpowiedni i upoważnieni do tego ludzie.
Upoważnieni przez Autora tych właśnie słów.
Wiem, że i z tym nie zgodzisz się. :-D
Jak jest to zrobione zle,to czemu do tej pory nie ma wlasciwego tlumaczenia,tylko wciaz sie powiela to samo?

Nie. To nie jest "złe"!
Biorąc Biblie do ręki, należy przede wszystkim chcieć zrozumieć co Pan do nas mówi.
Nasz postawa musi być pokorna, otwarta na zrozumienie, musimy wyzbyć się pychy i zarozumiałości. Musimy znać swoją "małość".
Bez tych "kluczy" daremne nasze czytanie Słowa Bożego!
Zawsze znajdziemy "nieścisłości", "zaprzeczenia", "błędy"...

wuka

Post autor: wuka »

Booris, pewnie znasz, ale przypomnę wykłady M.Majewskiego, a szczególnie ten o Pięcioksięgu. https://www.youtube.com/watch?v=MSDajY7N6Vo
Na jego stronie można też odnaleźć wiele innych, ciekawych wykładów w tym, jak powstawała Biblia itd.
Przewrotność, zakłamanie i hipokryzja "uczonych w Piśmie" jest taka sama dziś, jak i 2 tys.lat temu. Pan Jezus dawał im popalić, ale pycha nadal ma się dobrze.

Henryk

odpowiedni i upoważnieni do tego ludzie.
wuka pisze:
18 sty 2023, 14:20
Przewrotność, zakłamanie i hipokryzja "uczonych w Piśmie" jest taka sama dziś, jak i 2 tys.lat temu. Pan Jezus dawał im popalić, ale pycha nadal ma się dobrze.
Jak widać Wiesława nie jest do tego upoważniona.
Ja oczywiście też nie. Korzystam z tłumaczeń ludzi mądrzejszych ode mnie.
Mądrzejszych, czyli tych, co posiadają (posiadali) Ducha Bożego.

wuka

Wiesława
Nigdy nie ukrywałam swojej tożsamości. Mogę ci podać nawet nazwisko panieńskie i po mężu.
Jednak twoje zachowanie w tym momencie jest zdradzieckie. Fałsz i zemsta przez ciebie przemawia, na każdym kroku i w stosunku do wielu osób. Czy nie wiesz, że nie ujawnia się takich danych z innych forów? Co chcesz udowodnić? Oczywiście, że na waszym forum miałam nick Wiesława. I co to ma za znacznie na tym forum i w tym temacie?
Reszta twojego wpisu nadaje się do spuszczenia w dworcowej toalecie, takiej z czasów dawno zapomnianych.

wybrana

Post autor: wybrana »

Henryk pisze:
18 sty 2023, 14:33
wuka pisze:
A dlaczego uważasz, że te mity spisali i przedstawili jako prawdę, ludzie mądrzejszy od ciebie?
Czy dogmaty katolickie też ustalili mądrzejszy od ciebie, wuki czy ode mnie?
Zastanów się, co uznajesz za prawdę, czy to o czym nauczał Jezus czy ich mityczną powielaną twórczość.
Jeżeli wybierasz prawdę nauk Jezusa, to jak możesz uznać za prawdę, że Bóg uśmiercił dzieci w Egipcie, zesłał potop, by zniszczyć ludzi czy kazał zdobywać ziemię mordując doszczętnie inne narody?
JEZUS MOIM ZBAWCĄ

Awatar użytkownika
booris

Henryk pisze:Cały czas mówimy "boorisie", że biblia nie jest podręcznikiem do fizyki, czy beletrystyką.
Biblię czytać, a co najważniejsze- komentować- powinni odpowiedni i upoważnieni do tego ludzie.
Upoważnieni przez Autora tych właśnie słów.
Wiem, że i z tym nie zgodzisz się. :-D
Na tej samej zasadzie moge uzyc np. Kubusia Puchatka i stwierdzic,ze nieprawidlowo odczytales jego tresci,bo nie jestes upowazniony przez autora. :-D Wiem takze,ze sie z tym nie zgodzisz,prawda? Przeczytaj zatem "Tao Kubusia Puchatka". :-D
Paradoksem jest,ze mowiac iz nie jestes upowazniony do czytania (sic} i komentowania Biblii,jednak to robisz i probujesz mi narzucic swoja opinie. :-D
[edit]
Nie zauwazylem,bys odpowiedzial na moje pytania odnosnie tego czy Mojzesz i Abraham widzieli Boga,czy tez nie,ale rozumiem...nie jestes upowazniony. :-D

wuka

wybrana pisze:
18 sty 2023, 14:50
Henryk pisze:
wuka pisze:
A dlaczego uważasz, że te mity spisali i przedstawili jako prawdę, ludzie mądrzejszy od ciebie?
Czy dogmaty katolickie też ustalili mądrzejszy od ciebie, wuki czy ode mnie?
Zastanów się, co uznajesz za prawdę, czy to o czym nauczał Jezus czy ich mityczną powielaną twórczość.
Jeżeli wybierasz prawdę nauk Jezusa, to jak możesz uznać za prawdę, że Bóg uśmiercił dzieci w Egipcie, zesłał potop, by zniszczyć ludzi czy kazał zdobywać ziemię mordując doszczętnie inne narody?
Wybrana, na próżno apelujesz o rozsądek w myśleniu, o poznanie, o cokolwiek w stosunku do niego. Ich sekta jest gorsza niż katolicyzm i wszelkie jego odpryski razem wzięte. Pomyśl tylko w co oni wierzą. Jezusa nie uznają za Boga, wierzą w ST kropka w kropkę, wyznają bożka Jehowę. Przecież to nawet nie są chrześcijanie, podobnie jak ŚJ (jak sama nazwa wskazuje), a ruch badacki to pierwociny świadkowe. O co tu sie spierać i z kim dyskutować. Rozsądniej z ateistami się rozmawia, w poganach jest więcej wiary, miłosierdzia i miłości niż w tych, co uzurpują sobie prawo do "włąściwego" odczytywania i rozumienia Biblii. Tylko gadać potrafią, wyśmiewać, dokuczać. Na szczęście na tym forum można ich do ignorowanych wrzucić. Co też właśnie czynię.
Naprawdę polecam "Niewygodne Ewangelie". Obfite wersety, pozornie "niewygodne" z kanonicznych Ewangelii i rozważania nad nimi. Doskonały sprawdzian ludzkiej duchowości, wiary, kondycji ludzkiej i chrześcijańskiej. W świetle wypowiedzi Jezusa marnie wypadamy, a sekta badacka i osoby, które tu nam się pokazały ze swoją wiarą i sądami, ze swoją miłością bliźniego wypada gorzej niż przeciętny niewierzący. Obraz faryzejstwa i uczoności w pismach - obraz ludzi z czasów Jezusa.

Henryk

booris pisze:
18 sty 2023, 15:49
Nie zauwazylem,bys odpowiedzial na moje pytania odnosnie tego czy Mojzesz i Abraham widzieli Boga,czy tez nie,ale rozumiem...nie jestes upowazniony. :-D
Nie mam innego wytłumaczenia ponawiania Twego pytania jak tylko to, że nie czytałeś mego wytłumaczenia.
Albo... zupełnie brak Tobie dobrej woli.
Nikt Boga nie widział literalnymi oczami.
Więcej nie zamierzam "bić piany" z Tobą w tym temacie. Uważaj co chcesz. :xoczko:

Awatar użytkownika
booris

Henryk pisze:Nie mam innego wytłumaczenia ponawiania Twego pytania jak tylko to, że nie czytałeś mego wytłumaczenia.
Alez czytalem.Nie tylko tego,ale wszystkich Twoich wyjasnien w tej sprawie.Kiedy uzylem slow z Biblii "twarza w twarz",Ty mi mowisz ze to homonim.Wiem,co to homonim i pisze Ci,ze w takim razie to slowo zle przetlumaczono,a Ty mi odpisujesz ze tlumaczenie jest OK.Gdzie logika?Nie wiem,czy znasz angielski,ale jesli tak,to dopiero mialbys zagwozdke,albowiem w polskim tlumaczeniu stoi,ze to chwala Boga przeszla obok Mojzesza,a w angielskim ze byl to Bog w swej chwale.God on Glory,a nie Glory of God...zauwazasz roznice? Pisze to tylko po to,by Ci uzmyslowic nianse w tlumaczeniach,nie po to by cos udowadniac.
Henryk pisze:Więcej nie zamierzam "bić piany" z Tobą w tym temacie. Uważaj co chcesz. :xoczko:
Wyraznie pisalem,ze temat byl walkowany w innym miejscu forum,a tu nie mam ochoty kontynuowac go dalej,prawda? A co do "bicia piany"...cieszy mnie,ze nie zamierzasz tego robic w tym temacie i dlatego mam do Ciebie prosbe-nie bij jej rowniez w innych.
Eot.

ps.Odnosnie Jerycho i Jozuego...pozwolisz,ze to sie troche rozciagnie w czasie? Mam w tej chwili sporo zajec zwiazanych z moja praca i nie bardzo moge sobie pozwolic na wyszukiwanie zrodel,co jest czynnoscia zdecydowanie czasochlonna.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Henryk pisze:
Jak widać Wiesława ...
Z regulaminu forum:
17. Zabrania się publikowania jakichkolwiek danych użytkowników forum bez ich zgody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia ziem biblijnych”