Ktora Biblia jest prawdziwa

Dlaczego powinniśmy ja czytać, wasze opinie na jej temat oraz ciekawe strony na temat Biblii

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Re: Ktora Biblia jest prawdziwa

Post autor: radek »

teska pisze:
07 lip 2026, 19:24
Jezus zanim wybrał 12 apostołów modlił się do Boga całą noc, Łuk 6:12-13.Łukasz wcześniej był lekarzem Kolosan 4:14 potem jednym z apostołów i autorem jednej z Ewangelii i Dziejów Apostolskich. Każdy autor księgi biblijnej miał swój styl pisania, ale treści pochodziły od Boga.On dopilnował tego,żeby Jego Słowo nie zostało zmienione.
Bóg i Duch Święty pod pewnym względem prześcigają się w swoich ambicjach, to dlatego żaden z Nich nie rezygnuje z planu zbawienia ludzkości. Wyjątkowość ludzkości jest związana z dotarciem (po łuku) do początku albo Boga albo Ducha Świętego. To właśnie stąd, po pytaniu o źródło mocy, wzięło się pytanie Jezusa o źródło chrztu Jana, czyli de facto pochodzenie Gabriela
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Queza pisze:
07 lip 2026, 19:39
Co to w ogóle za pytanie: która Biblia jest prawdziwa, jak dla mnie to każda Biblia jest prawdziwa, którą aktualnie czytam.
Jedna wersja Bibli może przynosić stokrotny owoc, inna sześćdziesięciokrotny, a jeszcze inna trzydziestokrotny
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

radek pisze:
08 lip 2026, 20:46
Queza pisze:
Co to w ogóle za pytanie: która Biblia jest prawdziwa, jak dla mnie to każda Biblia jest prawdziwa, którą aktualnie czytam.
Jedna wersja Bibli może przynosić stokrotny owoc, inna sześćdziesięciokrotny, a jeszcze inna trzydziestokrotny
A niby to w jaki sposób? Jeśli pisze:

Śmierć i życie są w mocy języka,
a kto go miłuje, spożyje jego owoc. Przysłów 18.21

a gdzie indziej:

Życie i śmierć są w mocy języka,
którzy się w nim lubują, spożyją jego owoc. Przysłów 18.21

jak dla mnie wychodzi na to samo.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Queza pisze:
08 lip 2026, 21:21
radek pisze:
08 lip 2026, 20:46
Queza pisze:
A niby to w jaki sposób? Jeśli pisze:

Śmierć i życie są w mocy języka,
a kto go miłuje, spożyje jego owoc. Przysłów 18.21

a gdzie indziej:

Życie i śmierć są w mocy języka,
którzy się w nim lubują, spożyją jego owoc. Przysłów 18.21

jak dla mnie wychodzi na to samo.
Jeśli nie narzekarz na żaden przeklad, to widzisz sto procent znaczenia Pisma. Ci którzy poniżają jakiś przekład, nie widzą wszystkiego
Wielbiciel Pełni

teska

Post autor: teska »

radek pisze:
08 lip 2026, 20:44
teska pisze:
Jezus zanim wybrał 12 apostołów modlił się do Boga całą noc, Łuk 6:12-13.Łukasz wcześniej był lekarzem Kolosan 4:14 potem jednym z apostołów i autorem jednej z Ewangelii i Dziejów Apostolskich. Każdy autor księgi biblijnej miał swój styl pisania, ale treści pochodziły od Boga.On dopilnował tego,żeby Jego Słowo nie zostało zmienione.
Bóg i Duch Święty pod pewnym względem prześcigają się w swoich ambicjach, to dlatego żaden z Nich nie rezygnuje z planu zbawienia ludzkości. Wyjątkowość ludzkości jest związana z dotarciem (po łuku) do początku albo Boga albo Ducha Świętego. To właśnie stąd, po pytaniu o źródło mocy, wzięło się pytanie Jezusa o źródło chrztu Jana, czyli de facto pochodzenie Gabriela
Duch święty pochodzi od Boga i nie jest osobą tylko mocą Bożą w działaniu.Dlatego o uczniach Jezusa mówi się,że byli napełnieni duchem świętym.Bóg dawał im siły do głoszenia o królestwie Bożym.
Efezjan 5:18,Dzieje Apostolskie 2:4,
Duch święty ukazywał się nie w postaci osoby tak jak Jezus,ale w postaci gołębicy i ogników.
Marka 1:10,Dzieje Apostolskie 7:55
Dlatego wizja nieba jest bez osoby " Ducha świętego"
Objawienie 4-6
Daniela 7:9-14
Duch Boży może dotrzeć wszędzie (podczas gdy Bóg jest w niebie)i może działać dla dobra ludzi lub przeciwko nim.
Psalm 139:7-12
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

teska pisze:
13 lip 2026, 19:08
radek pisze:
08 lip 2026, 20:44
teska pisze:
Duch święty pochodzi od Boga i nie jest osobą tylko mocą Bożą w działaniu.Dlatego o uczniach Jezusa mówi się,że byli napełnieni duchem świętym.Bóg dawał im siły do głoszenia o królestwie Bożym.
Duch święty ukazywał się nie w postaci osoby tak jak Jezus,ale w postaci gołębicy i ogników.
Objawienie 4-6
Duch Boży może dotrzeć wszędzie (podczas gdy Bóg jest w niebie)i może działać dla dobra ludzi lub przeciwko nim.
To jest wypowiedź zgona z Pismem Świętym, jednak niebo ma daleko bardziej rozbudowaną wiedzę, w zamian za przyjęcie odpowiedzialności

Ewangelia według św. Mateusza 13:52 BW1975
[52] A On rzekł do nich: Dlatego każdy uczony w Piśmie, który stał się uczniem Królestwa Niebios, podobny jest do gospodarza, który dobywa ze swego skarbca nowe i stare rzeczy.

https://bible.com/bible/3490/mat.13.52.BW1975
Wielbiciel Pełni

teska

radek pisze:
13 lip 2026, 20:18
teska pisze:
13 lip 2026, 19:08

Objawienie 4-6
To jest wypowiedź zgona z Pismem Świętym, jednak niebo ma daleko bardziej rozbudowaną wiedzę, w zamian za przyjęcie odpowiedzialności

Ewangelia według św. Mateusza 13:52 BW1975
[52] A On rzekł do nich: Dlatego każdy uczony w Piśmie, który stał się uczniem Królestwa Niebios, podobny jest do gospodarza, który dobywa ze swego skarbca nowe i stare rzeczy.

https://bible.com/bible/3490/mat.13.52.BW1975
Wtedy rzekł do nich: „Wobec tego wiedzcie, że każdy nauczyciel, który został pouczony o Królestwie Niebios, jest podobny do pana domu, który wynosi ze swojego skarbca rzeczy nowe i stare”.

Biegły nauczyciel królestwa Bożego, czyli wyszkolony uczeń Jezusa, umie połączyć stare wieści z nowymi.
Bardzo sobie cenimy te duchowe kosztowności — zarówno stare, jak i nowe.
Nie trzeba się obawiać przed poznawaniem nowych rzeczy ,bo robiąc to rośniemy w poznaniu Boga i stajemy się dojrzałymi chrześcijanami.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

teska pisze:
14 lip 2026, 19:42
Wtedy rzekł do nich: „Wobec tego wiedzcie, że każdy nauczyciel, który został pouczony o Królestwie Niebios, jest podobny do pana domu, który wynosi ze swojego skarbca rzeczy nowe i stare”.

Biegły nauczyciel królestwa Bożego, czyli wyszkolony uczeń Jezusa, umie połączyć stare wieści z nowymi.
Bardzo sobie cenimy te duchowe kosztowności — zarówno stare, jak i nowe.
Nie trzeba się obawiać przed poznawaniem nowych rzeczy ,bo robiąc to rośniemy w poznaniu Boga i stajemy się dojrzałymi chrześcijanami.
Rozumiem, jednak ja chciałem zauważyć, że jeśli ktoś czerpie wiedzę tylko z Biblii, to niebezpiecznie jest mu wypowiadać się w kwestii, którą Biblia nie traktuje jasno. Kwestia tego czy istota Ducha jest w ciele, czy poza ciałem nie jest przez Biblię traktowana jasno, chociaż Tora zawiera w tej kwestii sugestię, tylko, że wymaga ona delikatności, więc narazie o niej nie wspominam
Wielbiciel Pełni

teska

radek pisze:
14 lip 2026, 20:27
teska pisze:

Bardzo sobie cenimy te duchowe kosztowności — zarówno stare, jak czi nowe.
Rozumiem, jednak ja chciałem zauważyć, że jeśli ktoś czerpie wiedzę tylko z Biblii, to niebezpiecznie jest mu wypowiadać się w kwestii, którą Biblia nie traktuje jasno. Kwestia tego czy istota Ducha jest w ciele, czy poza ciałem nie jest przez Biblię traktowana jasno, chociaż Tora zawiera w tej kwestii sugestię, tylko, że wymaga ona delikatności, więc narazie o niej nie wspominam
Biblia nie wypowiada się jasno na temat palenia papierosów,czy to znaczy,że można palić?
Jak Bóg zapatruje się na tą sprawę?
Czytając Biblię poznajemy zasady biblijne i szkolimy swoje sumienie.Poznajemy też co z punktu widzenia Jehowy Boga jest dobre a co złe.Pod poniższym linkiem jest artykuł "Co Bóg sądzi o paleniu".
Zachęcam do przeczytania.

https://www.jw.org/finder?srcid=jwlshar ... e=20140601

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

teska pisze:
18 lip 2026, 22:31
radek pisze:
teska pisze:

Bardzo sobie cenimy te duchowe kosztowności — zarówno stare, jak czi nowe.
Biblia nie wypowiada się jasno na temat palenia papierosów,czy to znaczy,że można palić?
Czytając Biblię poznajemy zasady biblijne i szkolimy swoje sumienie.Poznajemy też co z punktu widzenia Jehowy Boga jest dobre a co złe.Pod poniższym linkiem jest artykuł "Co Bóg sądzi o paleniu".

Artykuł przeczytałem. Przychodzi mi na myśl ofiara całopalna, przy której spala się zwierzę, a dym płomienia jest wonią miłą Panu. To wskazuje, że dla Boga nie tylko dym tytoniowy, ale nawet dym płonącego zwierzęcia może być miłą wonią. Jednak istotną kwestią jest wiara jaka przywiodła palącego do czynności palenia. Przyczym niezalecane jest postanowienie palenia z następną próbą dopasowania do tego wiary. Potrzebna jest tylko wiara, a to czy poprowadzi ona przez palenie, czy też powiedzie do zbawienia inną drogą ma znaczenie drugorzędne. Bóg miał prawo przewidzieć, że kiedyś ludzie wymyślą papierosy i aby palenie papierosów nie było grzechem śmiertelnym pouczył o ofiarach całopalnych, których woń uznał za miłą

III Księga Mojżeszowa 1:3-9 BW1975
[3] Jeżeli ofiara jego ma być całopalna z bydła rogatego, to niechaj złoży na nią samca bez skazy; niech przyprowadzi go do wejścia do Namiotu Zgromadzenia, aby znaleźć upodobanie u Pana; [4] Niech położy rękę swoją na głowie zwierzęcia ofiary całopalnej, aby zostało przyjęte z upodobaniem jako przebłaganie za niego. [5] Potem zarżnie tego cielca przed Panem, a synowie Aarona, kapłani, ofiarują krew i pokropią tą krwią dookoła ołtarz, który jest u wejścia do Namiotu Zgromadzenia. [6] Następnie zdejmie skórę ze zwierzęcia ofiary całopalnej i pokroi ją na części. [7] Synowie Aarona, kapłani, przyniosą ogień na ołtarz i ułożą drwa na ogniu. [8] Następnie synowie Aarona, kapłani, ułożą owe części oraz głowę i tłuszcz na drwach, które są na ogniu na ołtarzu, [9] Wnętrzności jego zaś i nogi obmyją wodą. Kapłan wszystko to spali na ołtarzu jako ofiarę całopalną, ofiarę ogniową, woń przyjemną dla Pana.

https://bible.com/bible/3490/lev.1.3-9.BW1975
Wielbiciel Pełni

teska

radek pisze:
18 lip 2026, 23:26
teska pisze:
18 lip 2026, 22:31
radek pisze:

Artykuł przeczytałem. Przychodzi mi na myśl ofiara całopalna, przy której spala się zwierzę, a dym płomienia jest wonią miłą Panu. To wskazuje, że dla Boga nie tylko dym tytoniowy, ale nawet dym płonącego zwierzęcia może być miłą wonią. Jednak istotną kwestią jest wiara jaka przywiodła palącego do czynności palenia. Przyczym niezalecane jest postanowienie palenia z następną próbą dopasowania do tego wiary. Potrzebna jest tylko wiara, a to czy poprowadzi ona przez palenie, czy też powiedzie do zbawienia inną drogą ma znaczenie drugorzędne. Bóg miał prawo przewidzieć, że kiedyś ludzie wymyślą papierosy i aby palenie papierosów nie było grzechem śmiertelnym pouczył o ofiarach całopalnych, których woń uznał za miłą

III Księga Mojżeszowa 1:3-9 BW1975
[3] Jeżeli ofiara jego ma być całopalna z bydła rogatego, to niechaj złoży na nią samca bez skazy; niech przyprowadzi go do wejścia do Namiotu Zgromadzenia, aby znaleźć upodobanie u Pana; [4] Niech położy rękę swoją na głowie zwierzęcia ofiary całopalnej, aby zostało przyjęte z upodobaniem jako przebłaganie za niego. [5] Potem zarżnie tego cielca przed Panem, a synowie Aarona, kapłani, ofiarują krew i pokropią tą krwią dookoła ołtarz, który jest u wejścia do Namiotu Zgromadzenia. [6] Następnie zdejmie skórę ze zwierzęcia ofiary całopalnej i pokroi ją na części. [7] Synowie Aarona, kapłani, przyniosą ogień na ołtarz i ułożą drwa na ogniu. [8] Następnie synowie Aarona, kapłani, ułożą owe części oraz głowę i tłuszcz na drwach, które są na ogniu na ołtarzu, [9] Wnętrzności jego zaś i nogi obmyją wodą. Kapłan wszystko to spali na ołtarzu jako ofiarę całopalną, ofiarę ogniową, woń przyjemną dla Pana.

https://bible.com/bible/3490/lev.1.3-9.BW1975
Fakt ,że jakaś ofiara jest przyjemna/dosłownie kojąca/ dla Boga oznacza ,że przyjmuje tą ofiarę i przebacza grzechy .
Kapłańska 6:14-15,24-30
„‚Takie jest prawo dotyczące ofiary zbożowej: Synowie Aarona mają składać ją Jehowie przed ołtarzem.   Jeden z nich weźmie z ofiary zbożowej garść najlepszej mąki z oliwą oraz całe kadzidło położone na wierzchu i spali to na ołtarzu jako wyobrażenie całej ofiary. Jest to ofiara o przyjemnej woni dla Jehowy.'
Co oznacza kadzidło?
https://www.jw.org/pl/biblioteka/ksi%C4 ... id%C5%82o/

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

teska pisze:
20 lip 2026, 18:29
Sądzę, że z Biblii można wyciągnąć wnioski na temat palenia. Zwłaszcza nałogowego.
1. Poszanowanie ciała i obowiązek zapewniania dobrostanu 1 Kor 6.19 Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego ...,
2. Przykazanie V zakazuje palenia, albowiem palenie jest powolnym zabijaniem.
3. Zakaz uzależnień można wywnioskować z 1 Kor 6.1 Wszystko mi wolno, ale ja nie dam się niczemu opanować.

teska

Andej pisze:
20 lip 2026, 19:43
teska pisze:
20 lip 2026, 18:29
Sądzę, że z Biblii można wyciągnąć wnioski na temat palenia. Zwłaszcza nałogowego.
1. Poszanowanie ciała i obowiązek zapewniania dobrostanu 1 Kor 6.19 Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego ...,
2. Przykazanie V zakazuje palenia, albowiem palenie jest powolnym zabijaniem.
3. Zakaz uzależnień można wywnioskować z 1 Kor 6.1 Wszystko mi wolno, ale ja nie dam się niczemu opanować.
Można jeszcze dopisać

4.Nie powinniśmy się stawać niewolnikami czegoś ,co prowadzi do śmierci
Rzymian 6:16
Czy nie wiecie, że jeśli oddajecie się komuś, żeby być mu posłuszni jak niewolnicy, to naprawdę stajecie się jego niewolnikami: albo grzechu prowadzącego do śmierci, albo posłuszeństwa prowadzącego do prawości?

5.Powinniśmy unikać wszystkiego,co szkodzi zdrowiu.
2 Koryntian 7:1
Kochani, skoro więc mamy te obietnice, oczyśćmy się ze wszystkiego, co zanieczyszcza ciało i ducha — pokażmy, że boimy się Boga, i dążmy do pełnej świętości.

6.Przykazanie miłości aby kochać Jehowę Boga całą duszą oraz bliźniego jak samego siebie wyklucza skażenie swej duszy oraz działanie na szkodę kogoś innego.
1 Koryntian 10:24
Niech nikt nie szuka własnej korzyści, ale korzyści innych.

7.Jako naśladowcy Jezusa mamy panować nad sobą i nie pozwalać aby nałogi nad nami panowały.

Wiarę mamy uzupełniać wytrwałością,pobożnością ,poznaniem,panowaniem nad sobą,zbożnym oddaniem,uczuciem braterskim miłością.

8.Gdy chcemy być ukryci w dniu gniewu Jehowy ,to przed nadejściem tego dnia musimy szukać prawości
aby się Bogu podobać.
Sofoniasza 2:2,3
Zanim to postanowienie się spełni,
zanim ten dzień uleci jak plewy na wietrze,
zanim dosięgnie was płonący gniew Jehowy,
zanim dosięgnie was dzień gniewu Jehowy —
  szukajcie Jehowy, wszyscy potulni na ziemi,
którzy przestrzegacie Jego prawych rozporządzeń.
Szukajcie prawości, szukajcie potulności.
Zapewne znajdziecie schronienie w dniu gniewu Jehowy
.

Chociaż palenie nie jest wymieniane w Biblii,to szukając zasad biblijnych dowiadujemy się ,co na dany temat sądzi Jehowa Bóg.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Grzech jest rzeczywiście wybaczony wtedy, gdy okazuje się jaki był jego sens w planie zbawienia. A następnie, po uzyskaniu mądrości nie zawraca się, lecz idzie się dalej

Łk 9:61-62 BT5
61 Jeszcze inny rzekł: «Panie, chcę pójść za Tobą, ale pozwól mi najpierw pożegnać się z moimi w domu». 62 Jezus mu odpowiedział: «Ktokolwiek przykłada rękę do pługa, a wstecz się ogląda, nie nadaje się do królestwa Bożego».

Być może sensowne byłoby dopracowanie składu chemicznego papierosów lub procesu inhalacji, żeby nie pustoszyć organizmu jak dotychczas. Skoro Bóg nie potępił palenia, to czy Człowiek jest od Niego mądrzejszy ? Światłością Człowieka jest życie, a więc zmierzając do życia, powinniśmy służyć innym. Na pewno jest sposób, aby zdrowy inhalator dawał co najmniej taki sam efekt komfortu jak papieros

Rz 12:14-17 BT5
14 Błogosławcie tych, którzy was prześladują. Błogosławcie, a nie złorzeczcie. 15 Weselcie się z tymi, którzy się weselą, płaczcie z tymi, którzy płaczą. 16 Bądźcie między sobą jednomyślni. Nie gońcie za wielkością, lecz niech was pociąga to, co pokorne. Nie uważajcie sami siebie za mądrych.
17 Nikomu złem za zło nie odpłacajcie. Starajcie się dobrze czynić wszystkim ludziom.
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

teska pisze:
21 lip 2026, 17:15
Można jeszcze dopisać
...
Chociaż palenie nie jest wymieniane w Biblii,to szukając zasad biblijnych dowiadujemy się ,co na dany temat sądzi Jehowa Bóg.
Masz rację. Zapewne można znaleźć jeszcze więcej wersów. Jednak najważniejsze to, aby skłaniały one do rzucania palenia. Jak też zapobiegania paleniu.
Bóg nas kocha, powinniśmy odpowiadać Mu miłością. A czynimy to szanując Naukę Jezusa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Biblii”