Nie mam siły wybrac działu.

Jesteś nowy/a na forum? Tutaj możesz się z nami przywitać i napisać kilka słów o sobie. Obowiązuje wewnętrzny regulamin

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Sławomir59

Re: Nie mam siły wybrac działu.

Post autor: Sławomir59 »

Bobo pisze: ..Przestańcie pisać o sobie. Skupcie się na Chyio i jej potrzebach, jeśli jakieś ma. To jej temat. Piszcie do niej i reagujcie na to, co pisze do was ..Czy wyrażam się jasno?
Bobo-modo
Ja odnoszę się bardzo konkretnie do postów Chiyo, np. Chiyo pisze:
"..Za dużo ludzi zapłaciło za podejście "U nas nie ma problemów, problemy to są w świecie.. ".
Odpowiedziałem:
To ciekawe. Czy mógłbym Cię prosić o jakąś liczbę tych ludzi, statystyki ?
I do dziś odpowiedzi od Chio jak nie było, tak nie ma.
Natomiast potrzeby Chiyo to jej sprawa intymna, prywatna, mnie nieznana. Mogę co najwyżej domyślać się, że ma podobne jak każdy człowiek.

Henryk

Post autor: Henryk »

Sławomir59 pisze:
05 wrz 2026, 6:13
Ja odnoszę się bardzo konkretnie do postów Chiyo, np. Chiyo pisze:
"..Za dużo ludzi zapłaciło za podejście "U nas nie ma problemów, problemy to są w świecie.. ".
Odpowiedziałem:
To ciekawe. Czy mógłbym Cię prosić o jakąś liczbę tych ludzi, statystyki ?
To nie "konkret" z Twej strony, ale arogancja.
W dość prymitywny sposób usiłujesz zaprzeczyć czemuś, o czym wszyscy i tak wiedzą.

Sławomir59

Henryk pisze: To nie "konkret" z Twej strony, ale arogancja. W dość prymitywny sposób usiłujesz zaprzeczyć czemuś, o czym wszyscy i tak wiedzą.
Zapis, że „wszyscy wiedzą” nie odpowiada na pytanie „ skąd o tym wiadomo ? ”. Kiedy Chiyo twierdziła, że „za dużo ludzi zapłaciło”, ja poprosiłem o dane liczbowe, statystyki lub choćby źródło. Ty również nie podałeś ani liczby, ani źródła, tylko stwierdziłeś, że „wszyscy i tak wiedzą”. Ale „wszyscy wiedzą” nie jest statystyką, ani liczbą, ani dowodem. Jeśli coś jest rzeczywiście tak dobrze udokumentowane, że wszyscy o tym wiedzą to wskazanie źródła tej "powszechnej wiedzy" powinno być dla Henryka łatwe. Problem zaistniał, gdy Henrykowe „wszyscy wiedzą” zastępuje przedstawienie dowodów.
Kiedy ktoś by twierdził, że ktoś inny w dość prymitywny sposób usiłuje zaprzeczyć czemuś, o czym wszyscy i tak wiedzą, to wtedy powinien wykazać, co oznacza „za dużo ludzi”, kogo ma na myśli i skąd posiada tę wiedzę. Ja poprosiłem tylko o podstawę tego twierdzenia.
U Schopenhauera są tu dwa fortele, dwa różne mechanizmy.
1. „Wszyscy wiedzą” to odwołanie do opinii powszechnej.
„...usiłujesz zaprzeczyć czemuś, o czym wszyscy i tak wiedzą.”
To właśnie próba wykorzystania powszechności przekonania jako jego uzasadnienia.
2. „To arogancja” to przejście od argumentu do osoby. Zamiast odpowiedzieć na pytanie: „Ilu ludzi? Jakie dane? Jakie źródło? Henryk ocenia mnie: „To arogancja.”
To już jest inny erystyczny chwyt czyli przesunięcie dyskusji z „czy twierdzenie jest prawdziwe?” na pytanie „jakim człowiekiem jesteś, skoro o to pytasz?”.
Schopenhauer zauważa , że autorytetem może być nie tylko konkretny ekspert, ale również powszechna opinia. Pisze, że w sporze z prostymi ludźmi niektórzy spryciarze używają opinii powszechnej jako autorytetu. W dalszej części krytykuje przekonanie, że powszechna akceptacja jakiegoś poglądu świadczy o jego prawdziwości. Artur Schopenhauer w Erystycznej dialektyce, czyli sztuce prowadzenia sporów (Die Kunst, Recht zu behalten) kwestię tą rozpatruje przy fortelu 30, zatytułowanym argumentum ad verecundiam , czyli odwołanie do autorytetu zamiast do racji. Osobno opisuje takie posunięcia, włącznie z atakiem personalnym jako ostatnim z 38 nieuczciwych forteli w dyskusji.

Henryk

Sławomir59 pisze:
05 wrz 2026, 8:42
Zapis, że „wszyscy wiedzą” nie odpowiada na pytanie „ skąd o tym wiadomo ? ”.
Wiadomo stąd, że osobiście wysłuchiwałem problemy poranionych ludzi, którzy byli w Organizacji.
Starszym, nadzorcom, zwierzyć się nie mogą, bo zostaną uznani za słabych/ tracących wiarę/ niewiernych- wybierz sobie co chcesz.
Wewnątrz nie uzyskają ratunku.
Dla dobra wizerunku niszczeni są ludzie.

Jakoś także nie mam zbytniej ochoty z Tobą wymieniać zdań. :-(
To do niczego nie doprowadzi i niczego nie zmieni.

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

To przykre, ale Henryk ma całkowitą rację. Organizacja Świadków Jehowy ma cechy charakterystyczne dla organizacji totalitarnej.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Sławomir59 pisze:
05 wrz 2026, 6:13
Ja odnoszę się bardzo konkretnie do postów Chiyo...
Konkretnie chamsko, należy dodać.
Chiyo przynajmniej dwukrotnie poprosiła Cię, abyś już nie pisał w tym wątku, i grzecznie Cię stąd wyprosiła. Nie uszanowałeś tej prośby.
Odpowiedziałeś ignorancją i butą.
Czy jak chodzisz od domu do domu i jesteś wypraszany, tak właśnie się zachowujesz?
Takie natręctwo jest jednym z powodów negatywnego postrzegania Świadków Jehowy w społeczeństwie.
A, i nie odpisuj w tym wątku, a jak masz jakieś gorzkie żale za niepochlebne opinie, przedstaw je w w innych wątkach dostępnych na tym forum.
Przyjmij do wiadomości, że jesteś nieproszonym, a wyproszonym gościem tego wątku.

Sławomir59

Henryk" pisze:..osobiście wysłuchiwałem problemy poranionych ludzi, którzy byli w Organizacji.
Jaki na to dowód ?
Andej pisze:Organizacja Świadków Jehowy ma cechy charakterystyczne dla organizacji totalitarnej.
Czy są na to dowody ? Jakie ?
Nieziem pisze:..negatywnego postrzegania Świadków Jehowy w społeczeństwie.
Co tego dowodzi ?
Reasumując. Dlaczego w uczciwej dyskusji na forum potrzebna jest kultura osobista i dowody na swoje twierdzenia oraz zarzuty ? Ponieważ kultura osobista pozwala rozmawiać o poglądach bez obrażania, wyśmiewania czy poniżania drugiej osoby. Dzięki temu dyskusja pozostaje rzeczowa.
Dowody i źródła pomagają odróżnić fakty od opinii, domysłów i nieprawdziwych informacji.
Przy zarzutach dowody są szczególnie ważne, ponieważ bez nich łatwo kogoś niesłusznie oskarżyć i narazić na utratę dobrego imienia.
Szacunek i argumenty zwiększają wiarygodność uczestników bo pokazują, że ktoś potrafi uzasadnić swoje stanowisko, zamiast próbować "wygrać dyskusję" poprzez sprowadzenie rozmowy do negatywnych emocji lub ataku personalnego. Dzięki temu forum może stać się miejscem wymiany poglądów, a nie wzajemnych insynuacji, oskarżeń i konfliktów. Kultura i ogłada osobista chroni ludzi przed poniżaniem i oszczerstwami, a dowody chronią dyskusję przed fałszem i bezpodstawnymi oskarżeniami.

Henryk

Sławomir59 pisze:
05 wrz 2026, 13:35
Jaki na to dowód ?
Tak jakoś szczęśliwie się składa, że Tobie nic nie muszę udowadniać.

Sławomir59

Henryk pisze:Tak jakoś szczęśliwie się składa, że Tobie nic nie muszę udowadniać
Oskarżenia bez dowodu nie można uznawać za fakt. A ciężar dowodu spoczywa na oskarżycielu, a nie na oskarżonym. W uczciwej dyskusji nie wolno przedstawić nie udowodnionego oskarżenia jako faktu.

Henryk

Sławomir59 pisze:
05 wrz 2026, 15:03
Oskarżenia bez dowodu nie można uznawać za fakt. A ciężar dowodu spoczywa na oskarżycielu, a nie na oskarżonym. W uczciwej dyskusji nie wolno przedstawić nie udowodnionego oskarżenia jako faktu.
Nic nie musisz uznawać. Mam to głęboko w nosie. :xhehe:
A teraz oświeć mnie, kogo oskarżam? :aaa:

Sławomir59

Henryk pisze: ..A teraz oświeć mnie, kogo oskarżam? :aaa:
Napisałeś cytuję :
Henryk pisze: Wiem, jak to wygląda w rodzinach „świadkowskich”..Znikąd pomocy, a od „świata” nie można jej przyjmować. Koło zamknięte.To, co opisujesz – brak miłości, życie na odhaczanie uczynków, bycie na zebraniu i na głoszeniu bez tkniętej duszy– to nie jest.. chrześcijaństwo..tutaj jest posłuszeństwo wobec centrali, presja na jednolitość i system, który zamienił religię w narzędzie nacisku. W sektę !
Dalej będziesz udawał nieświadomość ?

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Zamykam temat.
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!

Zablokowany

Wróć do „Przywitaj się i przedstaw :-)”