Witam wszystkich serdecznie

Jesteś nowy/a na forum? Tutaj możesz się z nami przywitać i napisać kilka słów o sobie. Obowiązuje wewnętrzny regulamin

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

nike

Re: Witam wszystkich serdecznie

Post autor: nike »

Jędrek Mendrek pisze:
14 maja 2026, 6:45
Widzę, że temat przemiany boga Logosa w Jezusa bardzo ekscytuje kolegów — podobnie jak moje porównanie do „rozpuszczenia się” Logosa w Jezusie. Ale jak inaczej wyjaśnić fakt wejścia jednego bytu w fizyczny kontakt z drugim ciałem i jednoczesnego zaniku tego pierwszego?
Podejrzewam jednak, że moi koledzy mają już gotową teorię wyjaśniającą to wcielenie. Chętnie jej wysłucham, ponieważ lubię poszerzać swoje horyzonty myślowe. Proszę tylko, aby nie opierać argumentacji wyłącznie na cudach.
Z wielką niecierpliwością oczekuję odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam wszystkich dyskutantów.
Ja właśnie poszerzyłam swój horyzont myślowy, kiedy przeczytałam ten twój post, o wcielaniu.
Jak szybko wcieliłeś się w JĘDRKA MENDRKA A JUTRO KIM SIĘ STANIESZ?
2Kor.—BG—11:14-----A nie dziw: bo i szatan sam przemienia się w Anioła światłości.
KIM WIĘC JESTEŚ W TYCH PRZEBRANIACH ???

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Jędrek Mendrek pisze:
14 maja 2026, 6:45
Widzę, że temat przemiany boga Logosa w Jezusa bardzo ekscytuje kolegów — podobnie jak moje porównanie do „rozpuszczenia się” Logosa w Jezusie. Ale jak inaczej wyjaśnić fakt wejścia jednego bytu w fizyczny kontakt z drugim ciałem i jednoczesnego zaniku tego pierwszego?
A co powiesz Jędrku na to, że Bóg wlał swego ducha w Jezusa?
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

A co powiecie na to,by przeniesc duchowe rozwazania ze strefy powitalnej do wlasciwego forum.?
Tu sie witamy,spieramy sie tam. ;)

Witaj Saraj. :)

Awatar użytkownika
Queza

booris pisze:
14 maja 2026, 23:44
A co powiecie na to,by przeniesc duchowe rozwazania ze strefy powitalnej do wlasciwego forum.?
Tu sie witamy,spieramy sie tam. ;)
Raczej nie ma sensu, bo Jędrek gdzieś przepadł.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Jędrek Mendrek pisze:
14 maja 2026, 6:27
Odpowiedź koledze Nike.
Piszesz co następuje: Ogłosiłeś w jednym z postów, że jesteś ATEISTĄ, WIĘC CZEGO MOŻESZ NAUCZYĆ O BOGU?

Wspomniałem o tym fakcie, ale Twoje pytanie jest źle postawione. Ja nie nauczam o Bogu, ponieważ jest to domena teologów. Mogę jedynie dyskutować o różnych wierzeniach i systemach religijnych. Dla mnie jest to bardzo interesujące — podobnie jak dla etnografa badanie wierzeń i obyczajów różnych społeczności.
Tematy religijne pozostają otwarte, ponieważ Biblia nie jest czymś całkowicie hermetycznym. Na przestrzeni wieków rozwijała się poprzez interpretacje oraz dopisywanie kolejnych prawd wiary i dogmatów.
W pewnym sensie zarówno religia, jak i nauka nieustannie ewoluują. Istnieje jednak między nimi zasadnicza różnica: nauka pozostaje otwarta na nowe teorie i potrafi przyznać się do błędów w rozumowaniu, natomiast religia z reguły nie dopuszcza zmian w swoich podstawowych prawdach wiary. Najczęściej ogranicza się do nowych interpretacji istniejących dogmatów.
W przeciwieństwie do Kościoła, który w historii bywał skłonny narzucać swoje przekonania nie tylko słowem, ale również przemocą, nauka opiera się przede wszystkim na logicznym myśleniu i argumentacji. Dlatego właśnie z mojej pozycji mogę swobodnie i bezstronnie dyskutować o różnych denominacjach oraz systemach wierzeń.
Przykro się patrzy na tych, którzy sami wystawili się na zewnątrz społeczności Bożej

Objawienie św. Jana 22:15 BW1975
[15] Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je.

https://bible.com/bible/3490/rev.22.15.BW1975
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
Queza

radek pisze:
15 maja 2026, 21:00
Przykro się patrzy na tych, którzy sami wystawili się na zewnątrz społeczności Bożej

[15] Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je.

Na zewnątrz Miasta Bożego a nie społeczności Bożej, którą jest dla Ciebie Kościół Katolicki, manipulujesz Słowem Bożym, nie ładnie radku.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Queza pisze:
15 maja 2026, 21:26
radek pisze:
15 maja 2026, 21:00

Na zewnątrz Miasta Bożego a nie społeczności Bożej, którą jest dla Ciebie Kościół Katolicki, manipulujesz Słowem Bożym, nie ładnie radku.
Społeczność Boża jest w Mieście Bożym, a nasz fircyk wyraźnie próbuje patrzeć na Boga z góry

Przypowieści Salomona 16:19 SNP
[19] Lepiej uniżyć się z pokornymi niż dzielić zyski w gronie pyszałków.

https://bible.com/bible/2095/pro.16.19.SNP
Wielbiciel Pełni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj się i przedstaw :-)”