Przeinaczanie Jezusa

Miejsce na wklejki artykułów o tematyce biblijnej, religijnej itp. (tutaj szczególnie pamiętamy o punkcie 13 regulaminu forum)

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RN

Przeinaczanie Jezusa

Post autor: RN »

WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE

Awatar użytkownika
booris

Re: Przeinaczanie Jezusa

Post autor: booris »

Ciekawa rzecz.Jest jeszcze jednainteresujaca ksiazka tego autora,"Jesus,Interrupted",ale chyba nie jest przetlumaczona na polski.Wiem natomiast,ze sa inne jego ksiazki przetlumaczone na polski,ale ich nie czytalem.
Jesli nie znasz,Karlheinz Deschner i jego dziesieciotomowa "Kryminalna historia chrzescijanstwa".Polecam.
Taka ciekawostka-w 1971 Kosciol zalozyl mu sprawe,oskarzajac o blasfemie.Sad stwierdzil,ze oskarzenie jest nieuzasadnione.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

RN pisze:
17 sie 2026, 17:27
Przeinaczanie Jezusa wyd. 2
https://www.taniaksiazka.pl/przeinaczan ... odZ_Wy5On4
Lektura obowiązkowa dla tych, którzy poszukują samodzielnie prawdy, i chcą wiedzieć, jak wiarygodny jest przekaz biblijny.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Nieziem pisze:
18 sie 2026, 0:02
RN pisze:
Lektura obowiązkowa dla tych, którzy poszukują samodzielnie prawdy, i chcą wiedzieć, jak wiarygodny jest przekaz biblijny.
Wsparcia w Biblii szukają osoby potrzebujące wsparcia. Osoby silne wykazują wartość Biblii, która daje wsparcie wszystkim innym. Spisane Słowo daje efekt zależny od interpretacji

Mat 13:18-23 BT5
18 Wy zatem posłuchajcie przypowieści o siewcy. 19 Do każdego, kto słucha słowa o królestwie, a nie rozumie [go], przychodzi Zły i porywa to, co zasiane jest w jego sercu. Takiego człowieka oznacza ziarno posiane na drodze. 20 Posiane na grunt skalisty oznacza tego, kto słucha słowa i natychmiast z radością je przyjmuje; 21 ale nie ma w sobie korzenia i jest niestały. Gdy przyjdzie ucisk lub prześladowanie z powodu słowa, zaraz się załamuje. 22 Posiane między ciernie oznacza tego, kto słucha słowa, lecz troski doczesne i ułuda bogactwa zagłuszają słowo, tak że zostaje bezowocne. 23 Posiane wreszcie na ziemię żyzną oznacza tego, kto słucha słowa i rozumie [je]. On też wydaje plon: jeden stokrotny, drugi sześćdziesięciokrotny, inny trzydziestokrotny».
Wielbiciel Pełni

RN

Post autor: RN »

booris pisze:
17 sie 2026, 23:14
Ciekawa rzecz.Jest jeszcze jednainteresujaca ksiazka tego autora,"Jesus,Interrupted",ale chyba nie jest przetlumaczona na polski.Wiem natomiast,ze sa inne jego ksiazki przetlumaczone na polski,ale ich nie czytalem.
Jesli nie znasz,Karlheinz Deschner i jego dziesieciotomowa "Kryminalna historia chrzescijanstwa".Polecam.
Taka ciekawostka-w 1971 Kosciol zalozyl mu sprawe,oskarzajac o blasfemie.Sad stwierdzil,ze oskarzenie jest nieuzasadnione.
Jesus,Interrupted" nie ma chyba polskiego tłumaczenia.
,Karlheinza Deschnera mam dwie książki, ale Kryminalnej historii chrzescijaństwa nie mam.
WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Nieziem pisze:
18 sie 2026, 0:02
RN pisze:
Ja nie potrzebuję takich książek czytać, bo droga, prawda i życie jest po mojej stronie i wszystkiego czego mam się dowiedzieć dowiem się w odpowiednim dla mnie czasie.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”