Jezus - Mistrz i Przewodnik- wycięte z tematu
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy
-
Jezus - Mistrz i Przewodnik- wycięte z tematu
Wybranej się spodoba, gdyż prezentuje ideę "Skoro ST jest niekompatybilny z NT, to wyrzucimy ST".
Niestety, to tak jakby z historii Polski wyrzucić wszystko, co było przed katastrofą smoleńską.
To co zostanie nie będzie jednak historią Polski.
Niestety, to tak jakby z historii Polski wyrzucić wszystko, co było przed katastrofą smoleńską.
Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Re: Jezus - Mistrz i Przewodnik
A dlaczego mamy wyrzucić? Przecież on zawiera historię Izraelitow. Ta historia przedstawia prawdę tego życia i jednocześnie odzwierciedla ta prawda, jak biedny był człowiek, który nie znał Boga. Ta prawda mówi nam, jak wielka jest miłość Boga dla upadłego człowieka, że sam narodził się na ziemi w swoim Synu, by wydać ludziom świadectwo wiary. Jak wielką łaskę uczynił Bóg dla człowieka i dał pomocną dłoń przez Zbawiciela.BoaDusiciel pisze: ↑04 mar 2021, 20:44Wybranej się spodoba, gdyż prezentuje ideę "Skoro ST jest niekompatybilny z NT, to wyrzucimy ST".
Stary Testament nie trzeba wyrzucać, ale trzeba zrozumieć, co on nam mówi.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
-
Ale masz świadomość, że imię Jehoszua ma związek z Jahwe ?
No chyba że już wymyśliliście, że nie ma związku
No chyba że już wymyśliliście, że nie ma związku

Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Wygląda na to, że Boa postawił sobie cel - rozwalić każdy temat RM-a i przy okazji nawrzucać innym...
RM
Mam nadzieję, że nie dasz się. Ten temat jest mi szczególnie bliski, a pierwszy post brzmi obiecująco.
Czekam na ciąg dalszy twoich przemyśleń.
RM
Mam nadzieję, że nie dasz się. Ten temat jest mi szczególnie bliski, a pierwszy post brzmi obiecująco.
Czekam na ciąg dalszy twoich przemyśleń.
-
Przecież RM napisał:
... beztroskie łączenie JHWH z objawieniem Boga prawdziwego, to jest tylko religijne zwiedzenie...
Czy to nie oznacza, że nie uważa Jahwe za prawdziwego Boga ?
A odnośnie Jezusa to też proponuję zachowanie rozsądku.
Czy Panie by chciały, aby ich mężowie zachowywali się jak Jezus ?
... beztroskie łączenie JHWH z objawieniem Boga prawdziwego, to jest tylko religijne zwiedzenie...
Czy to nie oznacza, że nie uważa Jahwe za prawdziwego Boga ?
A odnośnie Jezusa to też proponuję zachowanie rozsądku.
Czy Panie by chciały, aby ich mężowie zachowywali się jak Jezus ?
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Kolego RM - czy w Księdze Izajasza jest mowa o prawdziwym Bogu, czy o YHWH ?
Jeśli o YHWH, to jaki związek YHWH z Jezusem wynika z treści Księgi Izajasza ?
Jeśli o YHWH, to jaki związek YHWH z Jezusem wynika z treści Księgi Izajasza ?
Слава Україні !

Слава Україні !
-
- Bobo
Przypominam, że temat jest o Jezusie a nie o kimś innym.
Bobo-modo
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Bardzo słusznie. Mam nadzieję, że dopilnujesz, aby trollowania nie było.
W końcu chyba o to chodzi, abyśmy się od siebie uczyli. Jak dla mnie ten temat jest bardzo ważny i mam nadzieję, jak najwięcej się nauczyć, świeże spojrzenie, dobre wnioski, tok myślenia i kojarzenia bardzo mi bliski, a na dodatek umiejętność przekazu. To są atuty twórcy wątku.
-
Właśnie.
Np. ja chciałbym się dowiedzieć czy w Księdze Izajasza jest zapowiedź przyjścia Jezusa i jakiego Boga wyznawał Izajasz.
Np. ja chciałbym się dowiedzieć czy w Księdze Izajasza jest zapowiedź przyjścia Jezusa i jakiego Boga wyznawał Izajasz.
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Mam na to propozycję. Załóż temat o Izajaszu. Mam nadzieję, że równie ciekawie pociągniesz wątek, jak o Jezusie robi to RM.BoaDusiciel pisze: ↑05 mar 2021, 12:25Właśnie.
-
Na razie interesuje mnie tylko drobny fragment Księgi Izajasza, potencjalnie dotyczący Jezusa.
Dlatego tu pytam czy faktycznie w Księdze Izajasza jest zapowiedź przyjścia Jezusa, a jeśli tak - to czy wg Izajasza istnieje związek między YHWH a Jezusem.
Dlatego tu pytam czy faktycznie w Księdze Izajasza jest zapowiedź przyjścia Jezusa, a jeśli tak - to czy wg Izajasza istnieje związek między YHWH a Jezusem.
Слава Україні !

Слава Україні !
-
Od przyjścia Jezusa WSZYSTKO jest NOWE, o czym już pisał RM w tym wątku.
Dlatego uważam, że twoje pytanie jest nie na miejscu, bo zbyt mocno zbacza z tematu. A temat Izajasza i jego wiary to temat obszerny i dotyczy ST. Przeczytaj Ks.Iz. to sam się zorientujesz, że są w nie zapowiedzi, ale tu naprawdę wydaje mi się, że chcesz zamęt wprowadzić i nic więcej.
Te informacje powinny zaspokoić twoje nagłe zainteresowanie
https://www.gotquestions.org/Polski/Sta ... stusa.html
"Gdzie Stary Testament przepowiada nadejście Chrystusa?"
Dlatego uważam, że twoje pytanie jest nie na miejscu, bo zbyt mocno zbacza z tematu. A temat Izajasza i jego wiary to temat obszerny i dotyczy ST. Przeczytaj Ks.Iz. to sam się zorientujesz, że są w nie zapowiedzi, ale tu naprawdę wydaje mi się, że chcesz zamęt wprowadzić i nic więcej.
Te informacje powinny zaspokoić twoje nagłe zainteresowanie

https://www.gotquestions.org/Polski/Sta ... stusa.html
"Gdzie Stary Testament przepowiada nadejście Chrystusa?"
-
W tym zdaniu (znajdującym się w podanym linku, a pochodzącym z Księgi Izajasza):
Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich.
- kto to jest Pan ?
Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich.
- kto to jest Pan ?
Слава Україні !

Слава Україні !
-
"Panem" jest Ten, co umożliwił Innemu zmyć winę za nas wszystkich.BoaDusiciel pisze: ↑05 mar 2021, 13:02W tym zdaniu (znajdującym się w podanym linku, a pochodzącym z Księgi Izajasza):
- kto to jest Pan ?
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW
Flp 2:3 BW