Wróble
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy
-
- RN
Re: Wróble
To, co one sobie tam noszą w dziobach tego robactwa, to są smieszne liczby nie majace wiekszego wpływu na populację.Henryk pisze: ↑04 lut 2022, 9:13
Nasze polskie elemelki mają nawet trzy lęgi w ciągu roku.
Musisz podejrzeć, jak i w jakich ilościach na zmianę samiec z samicą, bezustannie noszą w dziobach swym nienasyconym pisklakom robactwa.
Ile larw, owadów, szkodników zjadają.
Tak czynią nie tylko wróble, ale i inne gatunki.
Stwórca zadbał o równowagę w przyrodzie. Ona sama potrafi dbać o siebie. Nasza brutalna ingerencja wyłącznie szkodzi tej równowadze. Dotyczy to nie tylko ptactwa.

Nawet kilka par jaskółek, które sa ptakami typowo owadożernymi, absolutnie nie jest w stanie zapanować nad populacją much w małej zagrodzie, dajmy na to 4m x 4m, a ....wróble ... śmieszne rzeczy.
Wróbel jest przede wszystkim ptakiem roslinożernym, a jakieś tam larwy owadów zjada zaledwie przez pare miesiecy w roku. O wiele więcęj wyrzadza szkód w gospodarstwach rolnych, niz jest z niego pożytku.
Jeszcze w ciągu lata potrafi uszkadzać słoneczniki, rozdziobywac główki maku, a przez wiele miesięcy w okresie jesienno - zimowym zadamawia sie w róznego rodzaju magazynach i stodołach, aby móc sie zywic wymłóconym w zniwa zbożem, przy czym głównie pszenicą.
I powiem Wam więcęj.
Takie wróble w magazynach zbozowych nie tylko zjadaja zboze nie dając nic w zamian, to jeszcze po tym zbozu skacza i zabrudzają odchodami.
Nastepnie taka pszenica zostaje sprzedana na młyny i robi sie z niej mąkę, a z tej mąki pieczywo.

Żaden inny ptak wolno zyjacy tak nie robi, lub przynajmniej nie robi tak nachalnie i w takim zakresie, całymi chmarami.
Taka jest korzyść z wróbla.
Znaczenie gospodarcze własciwie żadne, a straty znaczne.
WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE
- Bobo
Ja pierdo..e! RN wróble niosą same szkody... polityka też. Jesteś aż tak ponury???
Oszołomstwu mówię NIE!
- RN
Biblia odpowiada dlaczego tak sie dzieje. Ojciec jest przyczyną spadku pogłowia wróbli.
EWANGELIA MATEUSZA 10. 29. BIBLIA WARSZAWSKA
'Czyż nie sprzedaje się za grosz dwu wróbli A jednak ani jeden z nich nie spadnie na ziemię bez woli Ojca waszego.
-
Nie obrażaj mojego wróbelka, wykarmionego na robaczkach, które miały ochotę na moje zbiory!

Ostatnio zmieniony 04 lut 2022, 21:23 przez Henryk, łącznie zmieniany 2 razy.
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW
- Bobo
- RN
Takiego masz wróbelka....trochę mały

Bobo, Ty też masz takiego wróbelka

Odpowiedz tylko, nie obnażaj się

-
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
-
U mnie już kolejny rok to widzę. Po prostu ani jednego wróbla.
Specjalnie na to zwracałem uwagę, to by mi się jakiś rzucił w oko gdyby był.
Natomiast ktoś mieszkający nad morzem, ma szanse zobaczyć Wrobla 2.
Już nie jest to najnowsze osiągnięcie ornitologów, ale są, może jako ostatnie

https://youtu.be/19e-tlFuvTE

Слава Україні !
-
Chwali się, że poprawiłeś.
A gdzie- "przepraszam"?- choćby za moje szkody moralne?
-
-
Cieszę się, że spodobał się.
Ten ze zdjęcia mieszkał u mnie pod dachem altanki.
Rozmawialiśmy sobie.

-
-
-