Co ciekawe, mamy np. kilka kopii LXX pochodzących z I wieku. Zawierają tetragram choć tekst sam w sobie jest po grecku. Dziwne, że LXX z późniejszych wieków już w tych miejscach tetragramu nie mają. Kopiści też ulegają uprzedzeniom. Praktyka nie została wymyślona w naszych czasach
Wykłady biblijne M.Majewskiego
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy
- Bobo
Re: Wykłady biblijne M.Majewskiego
Bez przesady booris. Istnieją tysiące kopii i generalnie tekst można oczyścić z pomyłek. Jednak co do imienia Bożego jest zmowa. Uwierzysz?
Co ciekawe, mamy np. kilka kopii LXX pochodzących z I wieku. Zawierają tetragram choć tekst sam w sobie jest po grecku. Dziwne, że LXX z późniejszych wieków już w tych miejscach tetragramu nie mają. Kopiści też ulegają uprzedzeniom. Praktyka nie została wymyślona w naszych czasach
Oszołomstwu mówię NIE!
- Bobo
Wybrana, Majewskiego mam w subskrypcjach i jego wykłady nie są mi obce. Jednak mnie nie do końca przekonuje.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Czyli wolisz kultywować starą mityczną twórczość utworzoną dla niewolniczego kultu religijnego.
Wykłady M.Majewskiego pomogły mi zrozumieć, że te mityczne opowiastki nie wiele miały wspólnego z historią życia Hebrajczyków. Ja większość ludzi podobnie i ja myślałam, że ST zawiera opisaną historię rzeczywistą z życia tego narodu.
Tymczasem opowieść o potopie jest kalką z eposu o Gilgameszu spisanym w Sumerze. Jest opisem terytorialnej powodzi a nie globalnym unicestwieniem ludzi.
Już ten opis oskarżający Boga o unicestwienie ludzi jest wymyśloną obrzydliwością.
Prędzej oglądałam filmy - kosmiczne opowieści. Co prawda potwierdzały, że biblijne opisy pochodzą z Sumeru ale te filmiki nie były dla mnie autorytetem.
Natomiast, jeżeli bibliści i to nie tylko M.Majewski również to potwierdzają, to oni są już dla mnie większym autorytetem.
Ci ludzie głosząc to, ryzykują swoją pozycją zawodową i naukową.
Przyznam się, że już wewnętrznie dużo prędzej wiedziałam, że opisy ST, to stek utworzonych mitów z zasłyszeń i opowieści. Jakąś prawdę ujmują ale tylko w jakimś procencie.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2023, 22:15 przez wybrana, łącznie zmieniany 1 raz.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
- Bobo
Pleciesz.
Skoro Twój Bóg to ktoś inny niż ten, który zesłał potop to znaczy, że nie ma kontroli nad światem ziemskim. Pozwolił, by jakieś bóstwo utopiło ludzkość a On nic nie zrobił. Twój Bóg NIC nie robi.
Zwodzisz nas. Jak zawsze.
Skoro Twój Bóg to ktoś inny niż ten, który zesłał potop to znaczy, że nie ma kontroli nad światem ziemskim. Pozwolił, by jakieś bóstwo utopiło ludzkość a On nic nie zrobił. Twój Bóg NIC nie robi.
Zwodzisz nas. Jak zawsze.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Po pierwsze potop, to terytorialna powódź.
Mój Bóg Ojciec, o którym świadectwo prawdy wydał Jezus, wszystkie istoty stworzył wolne i one mają wolną wolę.
Człowiek wybiera, kto jest jego Bogiem, czy Bóg Ojciec, czy niegodziwiec, który okłamał człowieka.
Bóg jest kochającym i cierpliwym Ojcem, dlatego nie spieszy się z karą, lecz daje synom szansę powrotu do Jego Królowania.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
- Bobo
Pleciesz od lat na tym forum. Zrobiłaś ze swojego Boga bożka, który jest dobry, milusi i... NIC nie może zrobić.
Oczywiście, że wybrałaś sobie takiego 'boga'. Bo tak chcesz. A nie taki, jaki jest.
Oczywiście, że wybrałaś sobie takiego 'boga'. Bo tak chcesz. A nie taki, jaki jest.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Bóg jest taki jaki był Jezus, bo Jezus na ziemi był obrazem Boga.
Słowo stało się ciałem.
E.Jana:
5:22
Bo i Ojciec nikogo nie sądzi, lecz wszelki sąd przekazał Synowi,
5:23
Aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał.
5:24
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł ze śmierci do żywota.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
- booris
Bobo,septuaginta to tlumaczenie z hebrajskiego na greke,natomiast NT zostal napisany po grecku,wiec nie ma tu zwiazku.W LXX tlumacz mial problem jak oddac imie w grece,podczas gdy w NT takiego problemu nie ma.Jesli imie w NT nie wystepuje,to znaczy ze nie wystepuje.Koniec.Nie masz zadnych podstaw by twierdzic,ze tam wystepowalo.Jezeli jednak twierdzisz,ze imie zostalo z NT celowo usuniete,to nie masz zadnej gwarancji ze i inne tresci tez nie zostaly zmienione lub usunieta.Tym samym to juz nie jest slowo Boze.
Trzymaj się Ukraino
https://www.youtube.com/watch?v=saEpkcVi1d4
https://www.youtube.com/watch?v=saEpkcVi1d4
- Bobo
Booris, cały czas mówimy o kopiach. Nie ja, ale bibliści uznają że imię Boże powinno być w NT. Istnieją dziesiątki jak nie setki opracowań na ten temat.
Dlaczego jednak taka niechęć by je umieszczać? Można się domyślać. ŚJ nie trzymają się niewolniczo kopii tak jak tzw. wydania krytyczne nie trzymają się jednej kopii NT.
Natomiast, czy nie można powiedzieć podobnie, że NT bez Imienia Bożego nie jest Słowem Boga?
Natomiast podstawy są i to solidne.
Dlaczego jednak taka niechęć by je umieszczać? Można się domyślać. ŚJ nie trzymają się niewolniczo kopii tak jak tzw. wydania krytyczne nie trzymają się jednej kopii NT.
Natomiast, czy nie można powiedzieć podobnie, że NT bez Imienia Bożego nie jest Słowem Boga?
Oszołomstwu mówię NIE!
-
W Nowym Testamencie jest wielokrotnie ujęte imię Boga. Bóg ukazał siebie człowiekowi w imieniu Jezus. Imię Jezus jest imieniem, które objawia człowiekowi Boga.Bobo pisze: ↑02 kwie 2023, 7:21Booris, cały czas mówimy o kopiach. Nie ja, ale bibliści uznają że imię Boże powinno być w NT. Istnieją dziesiątki jak nie setki opracowań na ten temat.
Bóg jest Duchem, więc, by sam się objawić człowiekowi - przyjął ciało.
Jezus jest Słowem, które stało się ciałem.
Boga Ojca wielbimy w tym imieniu - Jezus.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
- Bobo
Wybrana, mantrujesz i mantrujesz...
Wszak wszystkim już chyba wiadomo, że imię Jezus znaczy: JHWH jest wybawieniem.
Wszak wszystkim już chyba wiadomo, że imię Jezus znaczy: JHWH jest wybawieniem.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Wybrana odpowiedz mi krótko na pytanie, w jakim i mieniu się objawiał BÓG kiedy jeszcze na ziemi nie było JEZUSA?Wybrana napisała/
W Nowym Testamencie jest wielokrotnie ujęte imię Boga. Bóg ukazał siebie człowiekowi w imieniu Jezus. Imię Jezus jest imieniem, które objawia człowiekowi Boga.
Kto według ciebie został ukrzyżowany JEZUS, CZY BÓG?Wybrana napisała/
Bóg jest Duchem, więc, by sam się objawić człowiekowi - przyjął ciało.
Tylko, że te SŁOWO ktoś potężny musiał wypowiedzieć, bo inaczej by go nie było nie uważasz?Wybrana napisała/
Jezus jest Słowem, które stało się ciałem.
Boga Ojca wielbimy w tym imieniu - Jezus.
A BOGA OJCA to wielbimy w imieniu BOGA OJCA, chociaż jak są posłuszne dzieci, to tez chwali się rodziców, za dobre wychowanie.
Niemniej każdy ma swoje IMIĘ.
-
To, że imię Jezus znaczy JHWH jest wymysłem.
Imię Jezus oznacza, że Bóg
Ojcie jest zbawieniem.
Jezus mówił o Bogu - mój Ojciec.
Boga nazywamy swoim Ojcem, bo tak zwracają się dzieci.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2023, 10:23 przez wybrana, łącznie zmieniany 1 raz.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
- Bobo
Wybrana, to, że głosisz kłamstwa już wiem. Jednak trochę wstydu za taką ignorancję by się przydało...
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Do przyjścia na świat Jezusa Bóg objawiał się światu przez Słowo. To Słowo było kierowane do wybranych Proroków. Słowo jest bezpośrednim duchowym przekazem. Prawdziwi Prorocy za głoszenia Słowa Bożego czyli prawdy - byli mordowani, bo prawda parzyła zwiedzionych ludzi.
Do przyjścia Boga objawionego w człowieku, Bóg nie objawiał się postaciowo na ziemi.
Opis krzaka gorejącego jest spisanym wymyślonym mitem dla potrzeb religii lub była to forma kontaktu niegodziwca z ludzmi, bo to on zarządzał głównie duszami ludzi po zwiedzeniu.
Czy Hebrajczycy byli narodem wybranym? Tak byli narodem wybranym, bo poprzez ten naród Bóg pragnął dać prawdę o sobie. Najpierw czynił to przez Słowo a później sam osobiście przyszedł do człowieka.
Ukrzyżowany został człowiek Syn Boży Jezus w którym objawił siebie Bóg.Nike pisze: Kto według ciebie został ukrzyżowany JEZUS, CZY BÓG?
Jezus z ciała jest człowiekiem, z Ducha - Bogiem.
To Słowo wypowiedział osobiście sam Bóg w osobie swojego Syna Jezusa.Nice pisze: Tylko, że te SŁOWO ktoś potężny musiał wypowiedzieć, bo inaczej by go nie było nie uważasz?
Boga Ojca wielbimy w imieniu Jezus w którym Bóg objawił nam siebie.Nice pisze: A BOGA OJCA to wielbimy w imieniu BOGA OJCA, chociaż jak są posłuszne dzieci, to tez chwali się rodziców, za dobre wychowanie.
Niemniej każdy ma swoje IMIĘ.
Tylko to imię zostało uwielbione i przez to imię wielbimy prawdziwego Boga Ojca.
Przecież nasz świat stworzył Jezus.
Do swojej własności przyszedł.
W Apokalipsie Jana pisze, że byłeś umarły na ziemi a odżyłeś i ponownie przejąłeś władzę.
Po zwiedzeniu ludzi ich dusze żyły w mocy niegodziwca. Dlaczego w mocy? Bo słuchały jego podszeptów i czyniły zło pod jego dyktando.
Kim jest książe tego świata o którym mówił Jezus? To ten, co jako anioł sprzeciwił się Bogu, zwiódł ludzi i ogłosił siebie Bogiem na ziemi.
Prawdziwego Boga Ojca poznaliśmy przez Jezusa Chrystusa.
Wraz z przyjściem Jezusa przybliżyło się do ziemi Królestwo Boże.
Kto uwierzy Jezusowi i przyjmnie Jego Królowanie nie będzie sądzony, bo od przyjścia Jezusa Bóg rozpoczął sąd nad tym światem. Zakończy się on do wypełnienia czasu sądem ostatecznym na którym wszyscy ludzi żyjący będą osądzeni. Do tego czasu mamy daną łaskę zbawienia przez wiarę jakiej świadectwo prawdy wydał osobiście Bóg w swoim Synu Jezusie.
"Wiara jest czymś żywym, nieustającym procesem decyzji każdego dnia"
Na potwierdzenie:
E.Jana:
12:25
Kto miłuje życie swoje, utraci je, a kto nienawidzi życia swego na tym świecie, zachowa je ku żywotowi wiecznemu.
12:26
Jeśli kto chce mi służyć, niech idzie za mną, a gdzie Ja jestem, tam i sługa mój będzie; jeśli kto mnie służy, uczci go Ojciec mój
12:28
Ojcze, uwielbij imię swoje! Odezwał się więc głos z nieba: I uwielbiłem, i jeszcze uwielbię.
12:29
Lud więc, który stał i słyszał, mówił, że zagrzmiało, inni mówili: Anioł do niego przemówił.
12:30
Jezus, odpowiadając, rzekł: Nie gwoli mnie odezwał się ten głos, ale gwoli was.
12:31
Teraz odbywa się sąd nad tym światem; teraz władca tego świata będzie wyrzucony.
12:32
A gdy Ja będę wywyższony ponad ziemię, wszystkich do siebie pociągnę.
12:33
A to powiedział, by zaznaczyć, jaką śmiercią umrze.
12:34
Ale lud mu odpowiedział: Słyszeliśmy z zakonu, że Chrystus trwa na wieki; jakże więc możesz mówić, że Syn Człowieczy musi być wywyższony? Kimże jest ów Syn Człowieczy?
12:35
Na to rzekł im Jezus: Jeszcze na małą chwilę światłość jest wśród was. Chodźcie, póki światłość macie, aby was ciemność nie ogarnęła; bo kto w ciemności chodzi, nie wie, dokąd idzie.
Sąd przez Słowo
12:44
A Jezus zawołał donośnym głosem: Kto wierzy we mnie, nie we mnie wierzy, ale w tego, który mnie posłał.
12:45
Kto mnie widzi, widzi tego, który mnie posłał.
12:46
Ja jako światłość przyszedłem na świat, aby nie pozostał w ciemności nikt, kto wierzy we mnie.
12:47
A jeśliby kto słuchał słów moich, a nie przestrzegał ich, Ja go nie sądzę; nie przyszedłem bowiem sądzić świata, ale świat zbawić.
12:48
Kto mną gardzi i nie przyjmuje słów moich, ma swego sędziego: Słowo, które głosiłem, sądzić go będzie w dniu ostatecznym;
12:49
Bo ja nie z siebie samego mówiłem, ale Ojciec, który mnie posłał, On mi rozkazał, co mam powiedzieć i co mam mówić.
12:50
I wiem, że przykazanie jego jest żywotem wiecznym. Przeto, co Ja wam mówię, mówię tak, jak mi powiedział Ojcec mój.
13:31
A gdy wyszedł, rzekł Jezus: Teraz został uwielbiony Syn Człowieczy i Bóg został uwielbiony w nim.
13:32
Jeśli Bóg został uwielbiony w nim, to i Bóg uwielbi go w sobie i wnet go uwielbi.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ