Wykłady biblijne M.Majewskiego

Ciekawe strony internetowe, linki do nagrań na YouTube itd. o tematyce Biblijnej i religijnej

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bobo

Re: Wykłady biblijne M.Majewskiego

Post autor: Bobo »

Dla wnikliwych polecam opracowanie dość szczegółowe:
"Czy imię Boże ma rację bytu w Nowym Testamencie?"
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... tek_1h.pdf

"246 form imienia Bożego w 914 przekładach NT"
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... bozego.pdf
Oszołomstwu mówię NIE!

wuka

Post autor: wuka »

Zdaniem przeciwników obecności imienia Bożego w NT:

• jest nieuprawnione (nie ma żadnych podstaw), bo nie występuje w żadnym dostępnym greckim mss NT.
To przede wszystkim. Niepotrzebnie spór toczy się o cały NT, skoro omawiamy film wyłącznie o Ojcze Nasz. Może ktoś mądry napisze mi, jak jego zdaniem powinna brzmieć modlitwa i w którym miejscu Jezus się pomylił i pominął imię Jehowa.
W linku który dałeś (nr 1) aż się roi od spekulacji.
Tłumaczom wydaje się, że "należy wprowadzić poprawki"; bo "podejrzewa się, że mogło być imię"; są "poważne przesłanki"; "tłumacze mają prawo" i dalej w ten deseń do samego dołu.
Otóż nie. To, że komuś się wydaje i uznał, że ma prawo w co drugim zdaniu walić Jehowa nie świadczy o niczym, oprócz fobii.
Dopóki nie ma oryginału/ów, które jednoznacznie potwierdzają, że jest tak a nie inaczej, to żaden tłumacz, ani badacz, ani nikt inny nie ma prawa w taki sposób ingerować w tekst.
Jak to się ma do Ojcze nasz?
Nijak. To bezczelność podważać słowa samego Jezusa.
Drugi powód z linku 1:
odzwierciedla to chęć poparcia sekciarskiej teologii3
(odrzucania poglądu, że Jezus jest Bogiem)
O, tak, tak po trzykroć. Niedawno podawałam teksty ŚJ, z ich strony, że nie modlili się tą modlitwą. To dopiero jest zniewaga dla Boga, dla Ojca, dla Pana Jezusa Chrystusa.
W tym linku jest takie zdanie: "Nowy Testament nigdzie nie mówi, że Syn Boży jest Bogiem z Boga. W okresie przednicejskim zwrot ‘Syn Boży’ mógł
być używany do podkreślenia różnicy statusu między Jezusem a Bogiem.".
Ależ mówi. :
J 10,30: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy.”
J 20,28: „Tomasz Mu (Jezusowi) odpowiedział: «Pan mój i Bóg mój!»
J 1,18: „Boga nikt nigdy nie widział; ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.”
14 7 Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». 8 Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». 9 Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca.

Co jeszcze musi się stać, abyście uwierzyli?

Awatar użytkownika
Bobo

Wuka, moje linki nie były dla Ciebie. Napisałem przecież: Dla wnikliwych :roll:
Oszołomstwu mówię NIE!

wuka

Bobo pisze:
08 mar 2023, 13:43
Potraktuję to jako...nie brak mi słów.

wuka

Bobo pisze:
08 mar 2023, 13:43
Już wiem.
To jest zniewaga.
Potraktuję to jako wywalenie mnie z forum.
NIGDY już tu słowa nie napiszę.
Na merytoryczne posty potrafisz tylko tak odpowiadać, to naprawdę...jedynie umyć ręce i strzepnąć błoto z butów.

Henryk

Post autor: Henryk »

Do pierwszych 11 tłumaczy, którzy wprowadzili imię Boże do NT, należą:
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... tek_1h.pdf
A jest to XVI wiek…

Co prawda nie należę do Bobowych „wnikliwych” ale tłumaczenie się, że ktoś wybił szybę to i mnie wolno, jakoś mi „nie leży”.
Który manuskrypt NT zawiera to niewymawialne Imię?
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

Bobo pisze:Dla wnikliwych polecam opracowanie dość szczegółowe:
No to masz pecha Bobo,poniewaz Wnikliwy byl ostatni raz na forum w 2018 roku. :-D

Awatar użytkownika
Bobo

No nie należysz. A oto dlaczego:
1. Kto wymyślił to, że jest ono niewymawialne? Żydzi czy chrześcijanie? A jeśli żydzi to którzy? Odstępczy czy wierni?
2. Który manuskrypt NT? Ano każdy, który zawiera fragment Obj 19:1-6 z aklamacją Allelujah. Nie będę tłumaczysz, co to znaczy JAH. Ponadto każdy manuskrypt, który zawiera imię Jezus co znaczy: Jehowa jest zbawieniem.
3. Twierdzisz, że niewymawialne, to jak wymawiano imię Jezusa z członem Jah/Jeh...? (i nie tylko Jego, bo i MattiJAH, IssaJAH itp. itd)
Takich manuskryptów masz naprawdę wiele.
4. Nie wybił szybę, ale wstawił wybitą szybę.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

Henryk pisze:Który manuskrypt NT zawiera to niewymawialne Imię?
Tez mialem o to pytac...plus pytanie dodatkowe: jesli NT zostal napisany w grece,to jak zapisano to imie w tejze grece? Nie uzyto tam czasem slowa kyrios? No i czy jest uprawnionym tlumaczenie slowa kyrios na tetragramowe Jahwe czy Jehowa?

Awatar użytkownika
Bobo

booris pisze:
08 mar 2023, 14:38
No to masz pecha Bobo,poniewaz Wnikliwy byl ostatni raz na forum w 2018 roku. :-D
:-D
Oszołomstwu mówię NIE!

Henryk

Post autor: Henryk »

Bobo pisze:
08 mar 2023, 14:44
No nie należysz. A oto dlaczego:
1. Kto wymyślił to, że jest ono niewymawialne?

Nasi starsi Bracia. Dla "wnikliwego" dodam- Żydzi.
Oni uważali je za Święte- dokładnie tak samo jak i My prosimy w modlitwie.
2. Który manuskrypt NT? Ano każdy, który zawiera fragment Obj 19:1-6 z aklamacją Allelujah. Nie będę tłumaczysz, co to znaczy JAH. Ponadto każdy manuskrypt, który zawiera imię Jezus co znaczy: Jehowa jest zbawieniem.
No i co z tego że znaczy? Jozue też znaczy. Wymawiając "Jezus" nie wymawiam "Jehowa".
Biblia znaczy "Pismo Święte", a nawet "Słowo Boże".
4. Nie wybił szybę, ale wstawił wybitą szybę.
Tak, tak... Peron odjechał pociąg pozostał. itp... :xhehe:
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW

Awatar użytkownika
Bobo

Święte wcale nie oznacza niewymawialne.
Wymawiając imię Jezus w pewnym sensie wymawiasz część imienia Bożego. Twój argument brzmi poniekąd tak, jakby wymawiając imię Bogusława nie wymieniał słowa Bóg.
Oszołomstwu mówię NIE!

EMET

Post autor: EMET »

Bobo pisze:
08 mar 2023, 18:35
Święte wcale nie oznacza niewymawialne.
Wymawiając imię Jezus w pewnym sensie wymawiasz część imienia Bożego. Twój argument brzmi poniekąd tak, jakby wymawiając imię Bogusława nie wymieniał słowa Bóg.
EMET:
Tak czytamy w Psalmie 99:2, 3: „2 Jehowa jest wielki na Syjonie, jest wysoko ponad wszystkimi ludami. 3 Niech wysławiają one Twoje wielkie imię, bo budzi lęk i podziw i jest święte.” [‘PNŚ-2018’].
Mamy wyraźnie: >>Imię Jehowa jest święte<<. Por. wg Łukasza 1:49: słowa Marii.

Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.

Awatar użytkownika
Bobo

Zacieranie imienia Bożego to NIC NOWEGO. Już odstępczy Żydzi popełnili ten błąd:
Myślą o tym, by przez swoje sny, które sobie wzajemnie opowiadają, sprawić, żeby mój lud zapomniał moje imię, tak jak ich ojcowie zapomnieli o moim imieniu przez Baala" (Jeremiasza 23:27).
Teraz są inne powody ale cel wciąż ten sam. Zapomnieć jak Bóg ma na imię.
Wuka lubi tematy spiskowe, ale tego spisku nie widzi? Wszak trwa on od tysiącleci ;-)
Oszołomstwu mówię NIE!

EMET

Post autor: EMET »

Bobo pisze:
08 mar 2023, 21:24
Zacieranie imienia Bożego to NIC NOWEGO. Już odstępczy Żydzi popełnili ten błąd:
Myślą o tym, by przez swoje sny, które sobie wzajemnie opowiadają, sprawić, żeby mój lud zapomniał moje imię, tak jak ich ojcowie zapomnieli o moim imieniu przez Baala" (Jeremiasza 23:27).
Teraz są inne powody ale cel wciąż ten sam. Zapomnieć jak Bóg ma na imię.
Wuka lubi tematy spiskowe, ale tego spisku nie widzi? Wszak trwa on od tysiącleci ;-)
EMET:
Oto, jakie podejście Bóg Najwyższy ceni: „Wtedy rozmawiali o tym między sobą bojący się JHWH, każdy ze swoim bliźnim. JHWH zwrócił na to uwagę i usłyszał; i napisano zwój wspomnień przed Jego obliczem dla bojącym się JHWH i ceniących Jego imię.” – Malachiasza 3:16; ‘Przekład toruński’ [ed. 2021r.].
„Gdy idziemy ścieżką Twoich postanowień, w Tobie pokładamy nadzieję, Jehowo. Tęsknimy za Twoim imieniem i pragniemy, żeby o Tobie pamiętano.” – Izajasza 26:8; ‘PNŚ-2018’.
„gdy mówi [Jezus – w. 11]: „Będę oznajmiał Twoje [Boga – w. 10] imię swoim braciom, będę Cię pieśnią wysławiał w zborze”.” - do Hebrajczyków 2:11; por. Ps 22:22/23/.

Ciekawie też w: 1Tym 6:1; // 2Tym 2:19 [[ interesująco/!/; por. Lb 16:5; / Izaj 26:13 ]]. Nawet w znakomitych przyszłych realiach Bożych => Imię Ojca będzie odgrywało znaczącą rolę: Obj 3:12; 14:1 [pod koniec].

Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe linki o tematyce Biblijnej i religijnej”