Wykłady biblijne M.Majewskiego
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy
- Bobo
Re: Wykłady biblijne M.Majewskiego
Dla wnikliwych polecam opracowanie dość szczegółowe:
"Czy imię Boże ma rację bytu w Nowym Testamencie?"
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... tek_1h.pdf
"246 form imienia Bożego w 914 przekładach NT"
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... bozego.pdf
"Czy imię Boże ma rację bytu w Nowym Testamencie?"
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... tek_1h.pdf
"246 form imienia Bożego w 914 przekładach NT"
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... bozego.pdf
Oszołomstwu mówię NIE!
-
To przede wszystkim. Niepotrzebnie spór toczy się o cały NT, skoro omawiamy film wyłącznie o Ojcze Nasz. Może ktoś mądry napisze mi, jak jego zdaniem powinna brzmieć modlitwa i w którym miejscu Jezus się pomylił i pominął imię Jehowa.Zdaniem przeciwników obecności imienia Bożego w NT:
• jest nieuprawnione (nie ma żadnych podstaw), bo nie występuje w żadnym dostępnym greckim mss NT.
W linku który dałeś (nr 1) aż się roi od spekulacji.
Tłumaczom wydaje się, że "należy wprowadzić poprawki"; bo "podejrzewa się, że mogło być imię"; są "poważne przesłanki"; "tłumacze mają prawo" i dalej w ten deseń do samego dołu.
Otóż nie. To, że komuś się wydaje i uznał, że ma prawo w co drugim zdaniu walić Jehowa nie świadczy o niczym, oprócz fobii.
Dopóki nie ma oryginału/ów, które jednoznacznie potwierdzają, że jest tak a nie inaczej, to żaden tłumacz, ani badacz, ani nikt inny nie ma prawa w taki sposób ingerować w tekst.
Jak to się ma do Ojcze nasz?
Nijak. To bezczelność podważać słowa samego Jezusa.
Drugi powód z linku 1:
O, tak, tak po trzykroć. Niedawno podawałam teksty ŚJ, z ich strony, że nie modlili się tą modlitwą. To dopiero jest zniewaga dla Boga, dla Ojca, dla Pana Jezusa Chrystusa.odzwierciedla to chęć poparcia sekciarskiej teologii3
(odrzucania poglądu, że Jezus jest Bogiem)
W tym linku jest takie zdanie: "Nowy Testament nigdzie nie mówi, że Syn Boży jest Bogiem z Boga. W okresie przednicejskim zwrot ‘Syn Boży’ mógł
być używany do podkreślenia różnicy statusu między Jezusem a Bogiem.".
Ależ mówi. :
J 10,30: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy.”
J 20,28: „Tomasz Mu (Jezusowi) odpowiedział: «Pan mój i Bóg mój!»
J 1,18: „Boga nikt nigdy nie widział; ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.”
14 7 Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». 8 Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». 9 Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca.
Co jeszcze musi się stać, abyście uwierzyli?
- Bobo
Wuka, moje linki nie były dla Ciebie. Napisałem przecież: Dla wnikliwych 

Oszołomstwu mówię NIE!
-
-
Już wiem.
To jest zniewaga.
Potraktuję to jako wywalenie mnie z forum.
NIGDY już tu słowa nie napiszę.
Na merytoryczne posty potrafisz tylko tak odpowiadać, to naprawdę...jedynie umyć ręce i strzepnąć błoto z butów.
-
http://www.bibliepolskie.pl/_kopie/emsz ... tek_1h.pdfDo pierwszych 11 tłumaczy, którzy wprowadzili imię Boże do NT, należą:
A jest to XVI wiek…
Co prawda nie należę do Bobowych „wnikliwych” ale tłumaczenie się, że ktoś wybił szybę to i mnie wolno, jakoś mi „nie leży”.
Który manuskrypt NT zawiera to niewymawialne Imię?
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW
- booris
No to masz pecha Bobo,poniewaz Wnikliwy byl ostatni raz na forum w 2018 roku.Bobo pisze:Dla wnikliwych polecam opracowanie dość szczegółowe:

Trzymaj się Ukraino
https://www.youtube.com/watch?v=saEpkcVi1d4
- Bobo
No nie należysz. A oto dlaczego:
1. Kto wymyślił to, że jest ono niewymawialne? Żydzi czy chrześcijanie? A jeśli żydzi to którzy? Odstępczy czy wierni?
2. Który manuskrypt NT? Ano każdy, który zawiera fragment Obj 19:1-6 z aklamacją Allelujah. Nie będę tłumaczysz, co to znaczy JAH. Ponadto każdy manuskrypt, który zawiera imię Jezus co znaczy: Jehowa jest zbawieniem.
3. Twierdzisz, że niewymawialne, to jak wymawiano imię Jezusa z członem Jah/Jeh...? (i nie tylko Jego, bo i MattiJAH, IssaJAH itp. itd)
Takich manuskryptów masz naprawdę wiele.
4. Nie wybił szybę, ale wstawił wybitą szybę.
1. Kto wymyślił to, że jest ono niewymawialne? Żydzi czy chrześcijanie? A jeśli żydzi to którzy? Odstępczy czy wierni?
2. Który manuskrypt NT? Ano każdy, który zawiera fragment Obj 19:1-6 z aklamacją Allelujah. Nie będę tłumaczysz, co to znaczy JAH. Ponadto każdy manuskrypt, który zawiera imię Jezus co znaczy: Jehowa jest zbawieniem.
3. Twierdzisz, że niewymawialne, to jak wymawiano imię Jezusa z członem Jah/Jeh...? (i nie tylko Jego, bo i MattiJAH, IssaJAH itp. itd)
Takich manuskryptów masz naprawdę wiele.
4. Nie wybił szybę, ale wstawił wybitą szybę.
Oszołomstwu mówię NIE!
- booris
Tez mialem o to pytac...plus pytanie dodatkowe: jesli NT zostal napisany w grece,to jak zapisano to imie w tejze grece? Nie uzyto tam czasem slowa kyrios? No i czy jest uprawnionym tlumaczenie slowa kyrios na tetragramowe Jahwe czy Jehowa?Henryk pisze:Który manuskrypt NT zawiera to niewymawialne Imię?
Trzymaj się Ukraino
- Bobo
-
Nasi starsi Bracia. Dla "wnikliwego" dodam- Żydzi.
Oni uważali je za Święte- dokładnie tak samo jak i My prosimy w modlitwie.
No i co z tego że znaczy? Jozue też znaczy. Wymawiając "Jezus" nie wymawiam "Jehowa".2. Który manuskrypt NT? Ano każdy, który zawiera fragment Obj 19:1-6 z aklamacją Allelujah. Nie będę tłumaczysz, co to znaczy JAH. Ponadto każdy manuskrypt, który zawiera imię Jezus co znaczy: Jehowa jest zbawieniem.
Biblia znaczy "Pismo Święte", a nawet "Słowo Boże".
Tak, tak... Peron odjechał pociąg pozostał. itp...4. Nie wybił szybę, ale wstawił wybitą szybę.
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
- Bobo
Święte wcale nie oznacza niewymawialne.
Wymawiając imię Jezus w pewnym sensie wymawiasz część imienia Bożego. Twój argument brzmi poniekąd tak, jakby wymawiając imię Bogusława nie wymieniał słowa Bóg.
Wymawiając imię Jezus w pewnym sensie wymawiasz część imienia Bożego. Twój argument brzmi poniekąd tak, jakby wymawiając imię Bogusława nie wymieniał słowa Bóg.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
EMET:
Tak czytamy w Psalmie 99:2, 3: „2 Jehowa jest wielki na Syjonie, jest wysoko ponad wszystkimi ludami. 3 Niech wysławiają one Twoje wielkie imię, bo budzi lęk i podziw i jest święte.” [‘PNŚ-2018’].
Mamy wyraźnie: >>Imię Jehowa jest święte<<. Por. wg Łukasza 1:49: słowa Marii.
Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.
- Bobo
Zacieranie imienia Bożego to NIC NOWEGO. Już odstępczy Żydzi popełnili ten błąd:
Myślą o tym, by przez swoje sny, które sobie wzajemnie opowiadają, sprawić, żeby mój lud zapomniał moje imię, tak jak ich ojcowie zapomnieli o moim imieniu przez Baala" (Jeremiasza 23:27).
Teraz są inne powody ale cel wciąż ten sam. Zapomnieć jak Bóg ma na imię.
Wuka lubi tematy spiskowe, ale tego spisku nie widzi? Wszak trwa on od tysiącleci
Myślą o tym, by przez swoje sny, które sobie wzajemnie opowiadają, sprawić, żeby mój lud zapomniał moje imię, tak jak ich ojcowie zapomnieli o moim imieniu przez Baala" (Jeremiasza 23:27).
Wuka lubi tematy spiskowe, ale tego spisku nie widzi? Wszak trwa on od tysiącleci

Oszołomstwu mówię NIE!
-
EMET:Bobo pisze: ↑08 mar 2023, 21:24Zacieranie imienia Bożego to NIC NOWEGO. Już odstępczy Żydzi popełnili ten błąd:
Wuka lubi tematy spiskowe, ale tego spisku nie widzi? Wszak trwa on od tysiącleci![]()
Oto, jakie podejście Bóg Najwyższy ceni: „Wtedy rozmawiali o tym między sobą bojący się JHWH, każdy ze swoim bliźnim. JHWH zwrócił na to uwagę i usłyszał; i napisano zwój wspomnień przed Jego obliczem dla bojącym się JHWH i ceniących Jego imię.” – Malachiasza 3:16; ‘Przekład toruński’ [ed. 2021r.].
„Gdy idziemy ścieżką Twoich postanowień, w Tobie pokładamy nadzieję, Jehowo. Tęsknimy za Twoim imieniem i pragniemy, żeby o Tobie pamiętano.” – Izajasza 26:8; ‘PNŚ-2018’.
„gdy mówi [Jezus – w. 11]: „Będę oznajmiał Twoje [Boga – w. 10] imię swoim braciom, będę Cię pieśnią wysławiał w zborze”.” - do Hebrajczyków 2:11; por. Ps 22:22/23/.
Ciekawie też w: 1Tym 6:1; // 2Tym 2:19 [[ interesująco/!/; por. Lb 16:5; / Izaj 26:13 ]]. Nawet w znakomitych przyszłych realiach Bożych => Imię Ojca będzie odgrywało znaczącą rolę: Obj 3:12; 14:1 [pod koniec].
Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.