Zgadzam się z Tobą, Biblia niejednokrotnie o tym wspomina zarówno w pismach hebrajskich jak i greckich:
"Spróbujcie i przekonajcie się, że Jehowa jest dobry, szczęśliwy jest człowiek, który się u Niego chroni" (Ps 34:8)
"Szczęśliwy jest lud, któremu tak się wiedzie! Szczęśliwy jest lud, którego Bogiem jest Jehowa" (Ps 144:15)
"Jezus mu odpowiedział: 'Szczęśliwy jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie wyjawił ci tego żaden człowiek, ale mój Ojciec, który jest w niebie'" (Mat 16:17)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
Bóg jest duchem, czy relację z duchem można opisać?
Jesteśmy stworzeni na obraz Boży, dlatego też relacje między Bogiem a ludźmi da się opisać w sposób zrozumiały dla człowieka.
Wiem co Jezus miał na myśli jak mówił, że moc wyszła od Niego kiedy chora na krwotok dotknęła się Jego płaszcza Mk 5.30 bo przez moje oczy wyszło światło do oczów dwóch innych osób, a o innych sprawach nie musisz wiedzieć.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...
Wiemy też, że w czasach Mojżesza nosił tytuł Archanioła (Judy 9).
No właśnie nie jest to takie pewne. W pismach hebrajskich nie znajdujemy żadnej wzmianki o tym, że w tamtym czasie istniał jakiś jeden najważniejszy anioł. Przywołany przez Ciebie werset z Daniela 10:13 mówi "Michał, jeden z najznakomitszych książąt".
A to oznacza, że 'najznamienitszych książąt' było kilku (dwóch co najmniej).
A wypowiedź Judy można rozumieć inaczej. Juda mógł użyć bieżącego tytułu wobec osoby, która kiedyś coś tam robiła, ale w tamtym czasie tego tytułu nie miała. Nie wiem, jak to było w czasach biblijnych, ale dzisiaj taki zabieg wobec znanych polityków jest często używany.
Jak wiemy, Jezus po zmartwychwstaniu powiedział swoim uczniom "Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi" (Mat. 28:18)
Wygląda na to, że właśnie wtedy otrzymał tytuł archanioła.
Tak myślę...
EMET:
A i tak najważniejszym był i jest Książę książąt, Książę Zastępu -- JHVH!
W hebrajskich wersjach NP mamy frazę na Michała [Michael/a/] - "książę aniołów": w grece archangel [dwuczłonowa fraza dana łącznie].
Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.
EMET:
Nie czytam i nie słucham takich niedorzeczności...
Stephanos, ps. EMET
Bóg stworzył wszystko, także owe, jak to zwiesz "niedorzeczności", ponieważ Bóg działa ciągle i nic nie dzieje się bez Jego Woli. Być morze modlitwa Quezy nawołuje do konfliktu, ale można ją zrozumieć jako przenośnię. Chociaż na pierwszy rzut oka ta modlitwa wydaje Ci się niedorzeczna, to jednak aby Twoja opinia na jej temat miała większą niż owa "niedorzeczność" wartość, warto odnosząc się do owej modlitwy kierować się nie powieszchownym postrzeganiem ale mądrością serca
Jakub 3:17 SNPD4 [17] Mądrość z góry natomiast jest przede wszystkim czysta, następnie pokojowo usposobiona, uprzejma, dająca się przekonać, pełna miłosierdzia i dobrych owoców, niestronnicza, nieobłudna.
Bóg stworzył wszystko, także owe, jak to zwiesz "niedorzeczności", ponieważ Bóg działa ciągle i nic nie dzieje się bez Jego Woli. Być morze modlitwa Quezy nawołuje do konfliktu, ale można ją zrozumieć jako przenośnię. Chociaż na pierwszy rzut oka ta modlitwa wydaje Ci się niedorzeczna, to jednak aby Twoja opinia na jej temat miała większą niż owa "niedorzeczność" wartość, warto odnosząc się do owej modlitwy kierować się nie powieszchownym postrzeganiem ale mądrością serca
Jakub 3:17 SNPD4 [17] Mądrość z góry natomiast jest przede wszystkim czysta, następnie pokojowo usposobiona, uprzejma, dająca się przekonać, pełna miłosierdzia i dobrych owoców, niestronnicza, nieobłudna.
EMET:
Modlę się - o ile się już modlę - tylko i wyłącznie do Boga Najwyższego przez imię Jezusa Chrystusa. Np. ci z Gorzowskiego Centrum Biblijnego [Gorzów Wlkp - GCB] modlą się również do Jezusa wprost.
Takie m.i.n słowa modlitwy: "Mój Królu, mój Boże, zwróć uwagę na moje wołanie o pomoc, bo się do Ciebie modlę." [Psalm 5:2, PNŚ]
por. też m.in.: 1Pio 4:11; / Ju 1:25. //
Stephanos, ps. EMET
Ostatnio zmieniony 17 sie 2025, 11:36 przez EMET, łącznie zmieniany 2 razy.
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.
Modlitwa jest wtedy, gdy człowiek ma coś ważnego do przekazania Bogu. Modlitwa może zawierać wspomnienie innej osoby, np. Jezusa lub archanioła, czy innych osób godnych zawarcia ich w owej modlitwie. Ideałem jest gdy każde wypowiedziane w życiu słowo okazuje się być modlitwą
Mateusza 12:36-37 SNPD4 [36] Mówię wam zaś: z każdego bezużytecznego słowa, które ludzie wypowiedzą, zdadzą sprawę w dniu sądu. [37] Gdyż na podstawie swoich słów zostaniesz usprawiedliwiony i na podstawie swoich słów zostaniesz potępiony.
Już za czasów Jozuego czytamy o księciu anielskim.
Jozuego 4
13 Kiedy Jozue był niedaleko Jerycha, zobaczył jakiegoś mężczyznę stojącego z mieczem w ręku. Podszedł więc do niego i spytał: „Czy jesteś po naszej stronie, czy po stronie naszych wrogów?”. 14 Na to on rzekł: „Przychodzę raczej jako książę wojska Jehowy”. Wtedy Jozue padł twarzą do ziemi, pokłonił się i zapytał: „Co mój pan chce powiedzieć swojemu słudze?”. 15 Książę wojska Jehowy odrzekł: „Zdejmij z nóg sandały, bo miejsce, na którym stoisz, jest święte”. Jozue od razu tak zrobił.
W niebie istniała jedna armia aniołów Jehowy,a ich wodzem był właśnie książę.W księdze Daniela dowiadujemy się ,że jego imię to Michał.
Daniela 12:1
„W tym czasie powstanie Michał, wielki książę, który stoi dla dobra twojego ludu. I nadejdzie czas takiej udręki, jakiej nie było od chwili, gdy powstał naród. Wtedy twój lud ujdzie cało — każdy, kto jest zapisany w księdze.
Ten sam Michał stoczył bitwę w niebie z szatanem i demonami.
Objawienie 12:7-
I w niebie wybuchła wojna: Michał ze swoimi aniołami toczył bitwę ze smokiem. Smok i jego aniołowie walczyli, 8 ale zostali pokonani i już nie było dla nich miejsca w niebie. 9 Dlatego wielki smok, pradawny wąż, zwany Diabłem i Szatanem, który zwodzi cały świat, został zrzucony na ziemię razem ze swoimi aniołami. 10 Wtedy usłyszałem, jak w niebie rozległ się donośny głos:
„Teraz nastało wybawienie, moc i Królestwo naszego Boga oraz władza Jego Chrystusa, bo został zrzucony oskarżyciel naszych braci, który dniem i nocą oskarża ich przed naszym Bogiem!
Po zwycięskiej bitwie Chrystus ,którego niebiańskie imię to Michał pokonał szatana i zaczął królować w niebie.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności. Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."