Dzieci Boże w Biblii - Dzień Dziecka ....
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
Wiedźmin123
Re: Dzieci Boże w Biblii - Dzień Dziecka ....
Jezus Chrystus miał dwie natury ludzką i boską z tym ,że boska natura wchłonęła naturę ludzką. Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
-
wybrana
Masz rację.Wiedźmin123 pisze: ↑15 paź 2022, 19:16Jezus Chrystus miał dwie natury ludzką i boską z tym ,że boska natura wchłonęła naturę ludzką. Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
-
Wiedźmin123
Jak Bóg może być ojcem człowieka skoro każdy człowiek ma rodziców żyjących czy też nie ale ma lub miał, i Jezus został zrodzony a nie stworzony jak to rozumieć ?
- radek
- Kontakt:
Intymność jest przeznaczona dla rodziców. Według Jezusa aby zobaczyć Królestwo Boga trzeba aby ktoś narodził się z DuchaWiedźmin123 pisze: ↑16 paź 2022, 21:55Jak Bóg może być ojcem człowieka skoro każdy człowiek ma rodziców żyjących czy też nie ale ma lub miał, i Jezus został zrodzony a nie stworzony jak to rozumieć ?
J 3:5 BT5 "Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego."
Mając zdrową relację z Bogiem poprzez spełnianie wymagań Prawdy nabywa się Ducha
J 3:34 BT5 "Ten bowiem, kogo Bóg posłał, mówi słowa Boże: a bez miary udziela [mu] Ducha."
Wielbiciel Pełni
-
wybrana
Ciało tworzą ziemscy rodzice.Wiedźmin123 pisze: ↑16 paź 2022, 21:55Jak Bóg może być ojcem człowieka skoro każdy człowiek ma rodziców żyjących czy też nie ale ma lub miał, i Jezus został zrodzony a nie stworzony jak to rozumieć ?
Dusza jest darem Bożym.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
-
lapsoid
A są na potwierdzenie tego jakieś teksty źródłowe? Tzn. fragmenty które to potwierdzają?
-
Wiedźmin123
Jaka jest różnica pomiędzy Synem Boga Jezusem Chrystusem a dzieckiem bożym zwykłym człowiekiem ?
-
Wiedźmin123
Odpowie mi ktoś czy zwykli ludzie są na równi z Jezusem Chrystusem czy Jezus jest większy od zwykłego człowieka ?
-
Albertus
O tym kim jest Jezus Chrystus mówi nam Jasno Pismo Święte:Wiedźmin123 pisze: ↑12 lis 2022, 11:25Odpowie mi ktoś czy zwykli ludzie są na równi z Jezusem Chrystusem czy Jezus jest większy od zwykłego człowieka ?
EwJ1
1 Na początku było Słowo1,
a Słowo było u Boga1,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało2.
4 W Nim było życie3,
a życie było światłością3 ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię4.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi5.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat6 Go nie poznał6.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi7,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili8.
14 A Słowo stało się ciałem9
i zamieszkało9 wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen9 łaski i prawdy.
15 Jan daje o Nim świadectwo i głośno woła w słowach: «Ten był, o którym powiedziałem: Ten, który po mnie idzie, przewyższył mnie godnością, gdyż był wcześniej ode mnie». 16 Z Jego pełności wszyscyśmy otrzymali - łaskę po łasce10. 17 Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. 18 Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył11.
-
Albertus
Wiedźmin123 pisze: ↑15 paź 2022, 19:16Jezus Chrystus miał dwie natury ludzką i boską z tym ,że boska natura wchłonęła naturę ludzką. Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
Pismo Święte mówi nam co innego:
1Tym2:5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek2, Chrystus Jezus, 6 który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie3
Mt25:31 Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. 32 I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. 33 Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie. 34 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!
35 Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;
36 byłem nagi, a przyodzialiście Mnie;
byłem chory, a odwiedziliście Mnie;
byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie".
37 Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? 38 Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? 39 Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" 40 A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".
41 Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!
42 Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;
43 byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie;
byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie;
byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie."
44 Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?" 45 Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". 46 I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego».
Kiedy niby boska natura Jezusa Chrystusa wchłonęła Jego ludzką naturę i gdzie o tym pisze?
Jezus Chrystus to nie jakiś pół Bóg.
Jezus Chrystus to Wcielony Bóg, Bóg i człowiek, Prawdziwy Bóg i prawdziwy człowiek.
- DonCicio
Albertus pisze: ↑12 lis 2022, 17:57Jezus Chrystus to Wcielony Bóg, Bóg i człowiek, Prawdziwy Bóg i prawdziwy człowiek.Wiedźmin123 pisze: ↑15 paź 2022, 19:16Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
"Żaden człowiek nigdy nie widział Boga. Ale jednorodzony bóg, który zajmuje miejsce u boku Ojca, wyjaśnił, jaki On jest" (Jan 1:18)
To jak to jest?! Boga nikt nigdy nie widział, a Jezusa widziały tysiące? Czy zatem Jezus może być "Prawdziwym Bogiem"?
To jak to jest?! Jezus został "zrodzony", czy "wcielony"? Maria Go urodziła (Łuk 1:31), czy On się "wcielił" (sorki za brak wersetu, ale taki wyraz nawet nie występuje w Biblii) ... cokolwiek znaczy słowo "wcielenie"?
To jak to jest?! Co Jezus zrobił z Bogiem u "boku" którego zasiadł? Zdetronizował Go? Dlaczego Jezus siedzi z "boku", a nie na tronie? Ktoś, kto siedzi z "boku" nie może być główną postacią ... co nie? (Obj 7:10 / Ps 99:1)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
-
Albertus
...
Ostatnio zmieniony 15 lis 2022, 11:40 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Albertus
Musisz czytać uważnie. Napisałem przecież że Jezus Chrystus to nie tylko prawdziwy Bóg ale też i prawdziwy Człowiek.DonCicio pisze: ↑15 lis 2022, 7:29Albertus pisze: ↑12 lis 2022, 17:57Jezus Chrystus to Wcielony Bóg, Bóg i człowiek, Prawdziwy Bóg i prawdziwy człowiek.Wiedźmin123 pisze: ↑15 paź 2022, 19:16Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
"Żaden człowiek nigdy nie widział Boga. Ale jednorodzony bóg, który zajmuje miejsce u boku Ojca, wyjaśnił, jaki On jest" (Jan 1:18)
To jak to jest?! Boga nikt nigdy nie widział, a Jezusa widziały tysiące? Czy zatem Jezus może być "Prawdziwym Bogiem"?
Od chwili swojego poczęcia w łonie Maryi Jezus Chrystus był i jest prawdziwym Człowiekiem.
I ludzie którzy widzieli Jezusa widzieli tylko Jego ludzką naturę.
Nikt nie jest w stanie oglądać Boga cielesnymi oczami w pełni Jego chwały ale wszechmogący Bóg może oczywiście przebywać ludźmi w taki sposób aby Jego boska natura nie była w pełni widoczna tak jak to widzimy na przykładzie wizyty Boga u Abrahama pod dębem Mamre.
Co mnie zmienia faktu że widząc Chrystusa i Jego dzieło można było ujrzeć na sposób duchowy samego Ojca:
EWJ1`14: (8) Filip rzekł do niego: "Panie, pokaż nam Ojca i to nam wystarczy". (9) Jezus powiedział do niego: "Tyle czasu jestem z wami, a nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie ujrzał, ujrzał też Ojca. Jakże to mówisz: "Pokaż nam Ojca"?
Chrystus przyjmując ludzką naturę przyjął na siebie wiele ograniczeń ale nadal był Bogiem.
Świadczą o tym na przykład te słowa:
Mt18: (20) Bo gdzie jest dwóch lub trzech zebranych w moim imieniu, tam jestem pośród nich
Oczywiście Jezus jako człowiek nie był do tego zdolny ale nie stanowiło to problemu dla Jego Boskiej Natury.
Wcielenie Boga dokonało się oczywiście nie w chwili Jego narodzin w Betlejem ale 9 miesięcy wcześniej - w chwili Jego poczęcia.To jak to jest?! Jezus został "zrodzony", czy "wcielony"? Maria Go urodziła (Łuk 1:31), czy On się "wcielił" (sorki za brak wersetu, ale taki wyraz nawet nie występuje w Biblii) ... cokolwiek znaczy słowo "wcielenie"?
A wcielenie oznacza że Stwórca który nie był ciałem ciałem się stał czyli prz7yjął cielesną naturę.
Jasno tom wynika z 1 rozdziału Ew św Jana:
EwJ1
1 Na początku było Słowo1,
a Słowo było u Boga1,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało2.
4 W Nim było życie3,
a życie było światłością3 ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię4.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi5.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat6 Go nie poznał6.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi7,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili8.
14 A Słowo stało się ciałem9
i zamieszkało9 wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen9 łaski i prawdy.
-
Albertus
Jezus niczego nie robił z Bogiem ponieważ nie dwóch ani trzech Bogów. Jest tylko Jeden Bóg. Jezus jest w pełnej jedności z Ojcem.
- DonCicio
Czy w związku z tym, że Jezus jest w jedności z Ojcem, jest automatycznie Bogiem? Należy zatem rozumieć, że wszyscy, którzy są w jedności z Bogiem i Jezusem są Bogami, ale czy to ma sens?
"Ja opuszczam świat i idę do Ciebie, ale oni pozostają na świecie. Święty Ojcze, czuwaj nad nimi ze względu na swoje imię, które mi dałeś — żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno (...) żeby oni wszyscy stanowili jedno, tak jak Ty, Ojcze, pozostajesz w jedności ze mną, a ja w jedności z Tobą. Niech pozostają w jedności z nami, żeby świat uwierzył, że to Ty mnie posłałeś. Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno. Ja pozostaję w jedności z nimi, a Ty w jedności ze mną, żeby i oni osiągnęli doskonałą jedność i w rezultacie żeby świat poznał, że to Ty mnie posłałeś i że kochasz ich tak samo jak mnie" (Jan 17:11, 21-23)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5