Dzieci Boże w Biblii - Dzień Dziecka ....

Osoby opisane w Biblii: Apostoł Paweł, Jan Chrzciciel, Abraham

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Wiedźmin123

Re: Dzieci Boże w Biblii - Dzień Dziecka ....

Post autor: Wiedźmin123 »

Jezus Chrystus miał dwie natury ludzką i boską z tym ,że boska natura wchłonęła naturę ludzką. Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.

wybrana

Post autor: wybrana »

Wiedźmin123 pisze:
15 paź 2022, 19:16
Jezus Chrystus miał dwie natury ludzką i boską z tym ,że boska natura wchłonęła naturę ludzką. Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
Masz rację.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ

Wiedźmin123

Jak Bóg może być ojcem człowieka skoro każdy człowiek ma rodziców żyjących czy też nie ale ma lub miał, i Jezus został zrodzony a nie stworzony jak to rozumieć ?

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Wiedźmin123 pisze:
16 paź 2022, 21:55
Jak Bóg może być ojcem człowieka skoro każdy człowiek ma rodziców żyjących czy też nie ale ma lub miał, i Jezus został zrodzony a nie stworzony jak to rozumieć ?
Intymność jest przeznaczona dla rodziców. Według Jezusa aby zobaczyć Królestwo Boga trzeba aby ktoś narodził się z Ducha

J 3:5 BT5 "Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego."

Mając zdrową relację z Bogiem poprzez spełnianie wymagań Prawdy nabywa się Ducha

J 3:34 BT5 "Ten bowiem, kogo Bóg posłał, mówi słowa Boże: a bez miary udziela [mu] Ducha."
Wielbiciel Pełni

wybrana

Post autor: wybrana »

Wiedźmin123 pisze:
16 paź 2022, 21:55
Ciało tworzą ziemscy rodzice.
Dusza jest darem Bożym.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ

lapsoid

Post autor: lapsoid »

A są na potwierdzenie tego jakieś teksty źródłowe? Tzn. fragmenty które to potwierdzają?

Wiedźmin123

Jaka jest różnica pomiędzy Synem Boga Jezusem Chrystusem a dzieckiem bożym zwykłym człowiekiem ?

Wiedźmin123

Odpowie mi ktoś czy zwykli ludzie są na równi z Jezusem Chrystusem czy Jezus jest większy od zwykłego człowieka ?

Albertus

Post autor: Albertus »

Wiedźmin123 pisze:
12 lis 2022, 11:25
Odpowie mi ktoś czy zwykli ludzie są na równi z Jezusem Chrystusem czy Jezus jest większy od zwykłego człowieka ?
O tym kim jest Jezus Chrystus mówi nam Jasno Pismo Święte:

EwJ1
1 Na początku było Słowo1,
a Słowo było u Boga1,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało
2.
4 W Nim było życie3,
a życie było światłością3 ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię4.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi5.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat6 Go nie poznał6.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi7,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili8.
14 A Słowo stało się ciałem9
i zamieszkało9 wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen9 łaski i prawdy.

15 Jan daje o Nim świadectwo i głośno woła w słowach: «Ten był, o którym powiedziałem: Ten, który po mnie idzie, przewyższył mnie godnością, gdyż był wcześniej ode mnie». 16 Z Jego pełności wszyscyśmy otrzymali - łaskę po łasce10. 17 Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. 18 Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył11.

Albertus

Wiedźmin123 pisze:

Pismo Święte mówi nam co innego:

1Tym2:5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek2, Chrystus Jezus, 6 który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie3

Mt25:31 Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. 32 I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. 33 Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie. 34 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!
35 Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;
36 byłem nagi, a przyodzialiście Mnie;
byłem chory, a odwiedziliście Mnie;
byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie".
37 Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? 38 Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? 39 Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" 40 A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".
41 Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!
42 Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a nie daliście Mi pić;
43 byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie;
byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie;
byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie."
44 Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?" 45 Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". 46 I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego».

Kiedy niby boska natura Jezusa Chrystusa wchłonęła Jego ludzką naturę i gdzie o tym pisze?

Jezus Chrystus to nie jakiś pół Bóg.

Jezus Chrystus to Wcielony Bóg, Bóg i człowiek, Prawdziwy Bóg i prawdziwy człowiek.

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Albertus pisze:
12 lis 2022, 17:57
Wiedźmin123 pisze:
Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.
Jezus Chrystus to Wcielony Bóg, Bóg i człowiek, Prawdziwy Bóg i prawdziwy człowiek.

"Żaden człowiek nigdy nie widział Boga. Ale jednorodzony bóg, który zajmuje miejsce u boku Ojca, wyjaśnił, jaki On jest" (Jan 1:18)

To jak to jest?! Boga nikt nigdy nie widział, a Jezusa widziały tysiące? Czy zatem Jezus może być "Prawdziwym Bogiem"?

To jak to jest?! Jezus został "zrodzony", czy "wcielony"? Maria Go urodziła (Łuk 1:31), czy On się "wcielił" (sorki za brak wersetu, ale taki wyraz nawet nie występuje w Biblii) ... cokolwiek znaczy słowo "wcielenie"?

To jak to jest?! Co Jezus zrobił z Bogiem u "boku" którego zasiadł? Zdetronizował Go? Dlaczego Jezus siedzi z "boku", a nie na tronie? Ktoś, kto siedzi z "boku" nie może być główną postacią ... co nie? (Obj 7:10 / Ps 99:1)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Albertus

...
Ostatnio zmieniony 15 lis 2022, 11:40 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Albertus

DonCicio pisze:
15 lis 2022, 7:29
Albertus pisze:
12 lis 2022, 17:57
Wiedźmin123 pisze:
Jezus był jest i będzie na zawsze Bogiem Żywym nie pół bogiem ale w pełni Bogiem.

"Żaden człowiek nigdy nie widział Boga. Ale jednorodzony bóg, który zajmuje miejsce u boku Ojca, wyjaśnił, jaki On jest" (Jan 1:18)

To jak to jest?! Boga nikt nigdy nie widział, a Jezusa widziały tysiące? Czy zatem Jezus może być "Prawdziwym Bogiem"?
Musisz czytać uważnie. Napisałem przecież że Jezus Chrystus to nie tylko prawdziwy Bóg ale też i prawdziwy Człowiek.

Od chwili swojego poczęcia w łonie Maryi Jezus Chrystus był i jest prawdziwym Człowiekiem.

I ludzie którzy widzieli Jezusa widzieli tylko Jego ludzką naturę.

Nikt nie jest w stanie oglądać Boga cielesnymi oczami w pełni Jego chwały ale wszechmogący Bóg może oczywiście przebywać ludźmi w taki sposób aby Jego boska natura nie była w pełni widoczna tak jak to widzimy na przykładzie wizyty Boga u Abrahama pod dębem Mamre.

Co mnie zmienia faktu że widząc Chrystusa i Jego dzieło można było ujrzeć na sposób duchowy samego Ojca:

EWJ1`14: (8) Filip rzekł do niego: "Panie, pokaż nam Ojca i to nam wystarczy". (9) Jezus powiedział do niego: "Tyle czasu jestem z wami, a nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie ujrzał, ujrzał też Ojca. Jakże to mówisz: "Pokaż nam Ojca"?

Chrystus przyjmując ludzką naturę przyjął na siebie wiele ograniczeń ale nadal był Bogiem.

Świadczą o tym na przykład te słowa:

Mt18: (20) Bo gdzie jest dwóch lub trzech zebranych w moim imieniu, tam jestem pośród nich

Oczywiście Jezus jako człowiek nie był do tego zdolny ale nie stanowiło to problemu dla Jego Boskiej Natury.
To jak to jest?! Jezus został "zrodzony", czy "wcielony"? Maria Go urodziła (Łuk 1:31), czy On się "wcielił" (sorki za brak wersetu, ale taki wyraz nawet nie występuje w Biblii) ... cokolwiek znaczy słowo "wcielenie"?
Wcielenie Boga dokonało się oczywiście nie w chwili Jego narodzin w Betlejem ale 9 miesięcy wcześniej - w chwili Jego poczęcia.

A wcielenie oznacza że Stwórca który nie był ciałem ciałem się stał czyli prz7yjął cielesną naturę.

Jasno tom wynika z 1 rozdziału Ew św Jana:

EwJ1
1 Na początku było Słowo1,
a Słowo było u Boga1,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało2.

4 W Nim było życie3,
a życie było światłością3 ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię4.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi5.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,

lecz świat6 Go nie poznał6.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi7,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili8.
14 A Słowo stało się ciałem9
i zamieszkało9 wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen9 łaski i prawdy.

Albertus

DonCicio pisze:
To jak to jest?! Co Jezus zrobił z Bogiem u "boku" którego zasiadł? Zdetronizował Go? Dlaczego Jezus siedzi z "boku", a nie na tronie? Ktoś, kto siedzi z "boku" nie może być główną postacią ... co nie? (Obj 7:10 / Ps 99:1)
Jezus niczego nie robił z Bogiem ponieważ nie dwóch ani trzech Bogów. Jest tylko Jeden Bóg. Jezus jest w pełnej jedności z Ojcem.

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Albertus pisze:
15 lis 2022, 11:43
DonCicio pisze:
Jezus niczego nie robił z Bogiem ponieważ nie dwóch ani trzech Bogów. Jest tylko Jeden Bóg. Jezus jest w pełnej jedności z Ojcem.

Czy w związku z tym, że Jezus jest w jedności z Ojcem, jest automatycznie Bogiem? Należy zatem rozumieć, że wszyscy, którzy są w jedności z Bogiem i Jezusem są Bogami, ale czy to ma sens?

"Ja opuszczam świat i idę do Ciebie, ale oni pozostają na świecie. Święty Ojcze, czuwaj nad nimi ze względu na swoje imię, które mi dałeś — żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno (...) żeby oni wszyscy stanowili jedno, tak jak Ty, Ojcze, pozostajesz w jedności ze mną, a ja w jedności z Tobą. Niech pozostają w jedności z nami, żeby świat uwierzył, że to Ty mnie posłałeś. Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno. Ja pozostaję w jedności z nimi, a Ty w jedności ze mną, żeby i oni osiągnęli doskonałą jedność i w rezultacie żeby świat poznał, że to Ty mnie posłałeś i że kochasz ich tak samo jak mnie" (Jan 17:11, 21-23)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Postacie”