Księgi Nowego Przymierza

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

krzysiekniepieklo

Re: Księgi Nowego Przymierza

Post autor: krzysiekniepieklo »

radek pisze:
18 paź 2025, 4:18

Bo rolą Człowieka nie jest oddzielenie Dobra i Zła, lecz zrozumienie, że wywodzą się z jednego drzewa
Mt 12
31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym12. 33 Albo uznajcie, że drzewo jest dobre, wtedy i jego owoc jest dobry, albo uznajcie, że drzewo jest złe, wtedy i owoc jego jest zły; bo z owocu poznaje się drzewo. 34 Plemię żmijowe! Jakże wy możecie mówić dobrze, skoro źli jesteście? Przecież z obfitości serca usta mówią. 35 Dobry człowiek z dobrego skarbca wydobywa dobre rzeczy, zły człowiek ze złego skarbca wydobywa złe rzeczy.

Mt 13
36 Wtedy odprawił tłumy i wrócił do domu. Tam przystąpili do Niego uczniowie i prosili Go: «Wyjaśnij nam przypowieść o chwaście!» 37 On odpowiedział: «Tym, który sieje dobre nasienie, jest Syn Człowieczy. 38 Rolą jest świat, dobrym nasieniem są synowie królestwa, chwastem zaś synowie Złego. 39 Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. 40 Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. 41 Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, 42 i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. 43 Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego13. Kto ma uszy, niechaj słucha!

Mój komentarz zbyteczny.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

krzysiekniepieklo pisze:
18 paź 2025, 9:50
radek pisze:

Bo rolą Człowieka nie jest oddzielenie Dobra i Zła, lecz zrozumienie, że wywodzą się z jednego drzewa
Mt 12
31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. 32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym12. 33 Albo uznajcie, że drzewo jest dobre, wtedy i jego owoc jest dobry, albo uznajcie, że drzewo jest złe, wtedy i owoc jego jest zły; bo z owocu poznaje się drzewo. 34 Plemię żmijowe! Jakże wy możecie mówić dobrze, skoro źli jesteście? Przecież z obfitości serca usta mówią. 35 Dobry człowiek z dobrego skarbca wydobywa dobre rzeczy, zły człowiek ze złego skarbca wydobywa złe rzeczy.

Mt 13
36 Wtedy odprawił tłumy i wrócił do domu. Tam przystąpili do Niego uczniowie i prosili Go: «Wyjaśnij nam przypowieść o chwaście!» 37 On odpowiedział: «Tym, który sieje dobre nasienie, jest Syn Człowieczy. 38 Rolą jest świat, dobrym nasieniem są synowie królestwa, chwastem zaś synowie Złego. 39 Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. 40 Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. 41 Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, 42 i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. 43 Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego13. Kto ma uszy, niechaj słucha!

Mój komentarz zbyteczny.
Krzysiek, ciągle tkwisz w dumnym uporze. Twoje pochopne wypowiedzi kaleczą twoją przyszłość. Nie przypominam sobie żadnego Biblijnego proroka, który mówił by, że jest prorokiem, gdyby którys tak powiedział byłby fałszywym prorokiem. Nawet Paweł stwierdził, że nie jest godzien nazywac się Apostołem. Przypomnij sobie co mówi Pismo o całym stworzeniu, jak zostało stworzone przez Słowo Boże. Jesli oskarżasz cokolwiek, lub kogokolwiek, to wiedz, że w ogólnym rozrachunku sprawiasz przykrość Bogu

Ewangelia według św. Jana 1:1-3 BW1975
[1] Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo. [2] Ono było na początku u Boga. [3] Wszystko przez nie powstało, a bez niego nic nie powstało, co powstało.

https://bible.com/bible/3490/jhn.1.1-3.BW1975
/
Decyzja jaką należy podjąć, o której jest cytowany przez ciebie fragment, brzmi: "Czy drzewo Poznania jest Dobre, czy Złe ?" I pamiętaj, że jego owoc jest w twoim ciele
Wielbiciel Pełni

krzysiekniepieklo

radek pisze:
18 paź 2025, 15:05
krzysiekniepieklo pisze:
radek pisze:

Mt 12

Mt 13

Mój komentarz zbyteczny.
Krzysiek, ciągle tkwisz w dumnym uporze. Twoje pochopne wypowiedzi kaleczą twoją przyszłość. Nie przypominam sobie żadnego Biblijnego proroka, który mówił by, że jest prorokiem, gdyby którys tak powiedział byłby fałszywym prorokiem.
Ja mam trochę inne spojrzenie na tą sprawę. Dla mnie fałszywym prorokiem jest ten, który zaprzecza temu, co powiedział Bóg. No a Ty raczyłeś to zrobić. Zacytowałem Twoją wypowiedź i przedstawiłem wypowiedź Jezusa, która przeczy temu, co napisałeś.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

krzysiekniepieklo pisze:
18 paź 2025, 21:51
radek pisze:
18 paź 2025, 15:05
krzysiekniepieklo pisze:

Mt 12

Mt 13

Mój komentarz zbyteczny.
Krzysiek, ciągle tkwisz w dumnym uporze. Twoje pochopne wypowiedzi kaleczą twoją przyszłość. Nie przypominam sobie żadnego Biblijnego proroka, który mówił by, że jest prorokiem, gdyby którys tak powiedział byłby fałszywym prorokiem.
Ja mam trochę inne spojrzenie na tą sprawę. Dla mnie fałszywym prorokiem jest ten, który zaprzecza temu, co powiedział Bóg. No a Ty raczyłeś to zrobić. Zacytowałem Twoją wypowiedź i przedstawiłem wypowiedź Jezusa, która przeczy temu, co napisałeś.
Ja ci udowodniłem, że nie Jezus jest pierwszy, Poza tym gdy pytano Jezusa o to, kto Mu dał Prawo do tego, co czynił, okazało się, że "miał za mało informacji". Zauważ też, że nigdzie w Biblii nie jest napisane, że Smok zgrzeszył przeciwko Duchowi Świętemu. Udowodniłem ci, że twoje oskarżenie było pochopne, lecz ty wywyższasz się dalej, nie odnosząc się do tego jak mnie potraktowałeś. Dlatego cały czas ci tłumaczę: "Mądrze jest oskarżać innych o dawanie powodu do miłości, jeśli już czuje się pokusę do oskarżania
Wielbiciel Pełni

krzysiekniepieklo

radek pisze:
18 paź 2025, 22:22

Ja ci udowodniłem, że nie Jezus jest pierwszy, Poza tym gdy pytano Jezusa o to, kto Mu dał Prawo do tego, co czynił, okazało się, że "miał za mało informacji". Zauważ też, że nigdzie w Biblii nie jest napisane, że Smok zgrzeszył przeciwko Duchowi Świętemu. Udowodniłem ci, że twoje oskarżenie było pochopne, lecz ty wywyższasz się dalej, nie odnosząc się do tego jak mnie potraktowałeś. Dlatego cały czas ci tłumaczę: "Mądrze jest oskarżać innych o dawanie powodu do miłości, jeśli już czuje się pokusę do oskarżania
Sama deklaracja, że coś udowodniłeś, to trochę za mało. przedstaw całą procedurę dowodową, żebym mógł się odnieść. No a z tym smokiem, to nie wiem, o co chodzi.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

krzysiekniepieklo pisze:
radek pisze:

Mt 12

Mt 13

Mój komentarz zbyteczny.
krzysiekniepieklo, masz rację gdy piszesz o dwóch drzewach przywołując słowa Pana Jezusa,
ale
radek ma rację pisząc o jednym drzewie związanym z dobrem i złem, jeśli odnosi się do opisu Raju.

Wasze nieporozumienie to klasyczny przejaw fragmentarycznego odczytywania Pism, opieranie się na jednym akapicie, pomijanie drugiego świadczącego inaczej. Słowa te same, bo tu i tu mowa o drzewie w odniesieniu do dobra i zła, ale kontekst obu fragmentów odmienny.

krzysiekniepieklo

Nieziem pisze:
19 paź 2025, 22:28
krzysiekniepieklo pisze:
radek pisze:

Mt 12

Mt 13

Mój komentarz zbyteczny.
krzysiekniepieklo, masz rację gdy piszesz o dwóch drzewach przywołując słowa Pana Jezusa,
ale
radek ma rację pisząc o jednym drzewie związanym z dobrem i złem, jeśli odnosi się do opisu Raju.

Wasze nieporozumienie to klasyczny przejaw fragmentarycznego odczytywania Pism, opieranie się na jednym akapicie, pomijanie drugiego świadczącego inaczej. Słowa te same, bo tu i tu mowa o drzewie w odniesieniu do dobra i zła, ale kontekst obu fragmentów odmienny.
Mnie się wydaje, że za krótko myślałeś, żeby zrozumieć. Tam nie chodzi o drzewo rodzące dobro i zło. Tam chodzi o drzewo poznania (rozróżniania)
dobra od zła. Dobre drzewo rodzi dobre owoce, a złe drzewo rodzi złe owoce. Jedno drzewo nie może rodzić dobrych i złych owoców. Jezus mówił - "po owocach poznacie"
Mt 7
15 Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami7. 16 Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? 17 Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. 18 Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. 19 Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. 20 A więc: poznacie ich po ich owocach. .

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Nieziem pisze:
22 sie 2025, 16:51
Żydo-chrześcijanie uznają Jezusa za zapowiadanego Mesjasza, i w oparciu o pewne zapisy Pism Nowego Przymierza
Jak sama nazwa wskazuje, Księgi Nowego Przymierza
A gdzież to jest mowa o "Pismach Nowego Przymierza" czy "Księgach Nowego Przymierza"? Wszak w Biblii czytamy:

"żebyśmy byli sługami nowego przymierza — nie spisanego kodeksu, lecz ducha. Bo spisany kodeks skazuje na śmierć, ale duch daje życie" (2 Kor 3:6)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

krzysiekniepieklo pisze:
19 paź 2025, 22:01
radek pisze:
18 paź 2025, 22:22

Sama deklaracja, że coś udowodniłeś, to trochę za mało. przedstaw całą procedurę dowodową, żebym mógł się odnieść. No a z tym smokiem, to nie wiem, o co chodzi.
Jezus podaje, że grzech przeciw Synowi Człowieczemu jest odpuszczany, natomiast grzech przeciw Duchowi Świętemu, nie jest odpuszczany nawet w następnym pokoleniu. Więc kto jest bardziej godny szacunku ? - Duch Święty, czy Syn Człowieczy ? Raczej Duch Święty

Ewangelia według św. Mateusza 12:30-32 BW1975
[30] Kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie, a kto ze mną nie zbiera, rozprasza. [31] Dlatego powiadani wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będzie ludziom odpuszczone, ale bluźnierstwo przeciw Duchowi nie będzie odpuszczone. [32] A jeśliby ktoś rzekł słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone; ale temu, kto by mówił przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie odpuszczone ani w tym wieku ani w przyszłym.

https://bible.com/bible/3490/mat.12.30-32.BW1975

Co do Smoka, to zauważ, że Biblia nie podaje, żeby zgrzeszył przeciwko Duchowi Świętemu, prawdopodobnie wynika to z jego ostrożności

I Księga Mojżeszowa 3:1 BW1975
[1] A wąż był chytrzejszy niż wszystkie dzikie zwierzęta, które uczynił Pan Bóg. I rzekł do kobiety: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie ze wszystkich drzew ogrodu wolno wam jeść?

https://bible.com/bible/3490/gen.3.1.BW1975

A co za tym idzie Jego Królestwo ma solidny fundament

Ewangelia według św. Mateusza 12:22-26 BW1975
[22] Wtedy przyniesiono do niego opętanego, który był ślepy i niemy; i uzdrowił go, tak że odzyskał mowę i wzrok. [23] I zdumiony był cały lud, i mówił: Czy nie jest to Syn Dawida? [24] A gdy to usłyszeli faryzeusze, rzekli: Ten nie wygania demonów inaczej jak tylko przez Belzebuba, księcia demonów. [25] A Jezus, znając ich myśli, rzekł im: Każde królestwo, rozdwojone samo w sobie, pustoszeje, i żadne miasto czy dom, rozdwojony sam w sobie, nie ostoi się. [26] A jeśli szatan szatana wygania, sam z sobą jest rozdwojony; jakże więc ostoi się królestwo jego?

https://bible.com/bible/3490/mat.12.22-26.BW1975
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
DonCicio

radek pisze:
20 paź 2025, 12:21
Jezus podaje, że grzech przeciw Synowi Człowieczemu jest odpuszczany, natomiast grzech przeciw Duchowi Świętemu, nie jest odpuszczany nawet w następnym pokoleniu. Więc kto jest bardziej godny szacunku ? - Duch Święty, czy Syn Człowieczy ? Raczej Duch Święty

Sprawdźmy czym jest duch święty ... nie kim. Wyjaśnienie jest proste. Jezus jest tylko stworzeniem Bożym (Kol 1:15), który miał swój początek (Jan 1:1) i został stworzony przez Boga poprzez Jego potężną moc, czyli poprzez świętego ducha Bożego
(Iz 40:26). Zatem grzech przeciw stworzeniu nie może równać się grzechowi przeciwko Stwóry, którego moc uzewnętrznia się przez działanie Jego mocy, czyli świętego ducha Bożego.

Ten duch święty jest nieodzowny, żeby poznać prawdę i tu jest sedno sprawy (1 Jan 3:24). Jeżeli Jehowa Bóg kogoś do siebie pociągnie, jest to równoznaczne z udzieleniem takiej osobie swojego ducha … ducha zrozumienia:

"Właśnie dlatego od dnia, gdy o tym usłyszeliśmy, nie przestajemy modlić się za was i prosić, żebyście dokładnie poznali wolę Bożą, zdobyli wszelką mądrość i duchowe zrozumienie" (Kol 1:9)

Jeżeli otrzymaliśmy takie zrozumienie od Boga i z pełną świadomością grzeszymy przeciw Bogu, to wtedy popełniamy grzech przeciwko duchowi świętemu, niejako ignorujemy, lekceważymy Boga. Takimi byli krnąbrni Żydzi, którzy widzieli moc Jehowy a pomimo to sprzeniewierzali się Bogu. To do nich kierował słowa krytyki apostoł Paweł w szczególności:

"Ludzie uparci, mający niewrażliwe serca i uszy, wy zawsze się sprzeciwiacie duchowi świętemu. Postępujecie tak samo jak wasi przodkowie" (Dzie 7:51)

Napisał też do Żydów takie słowa:

"Co do tych, którzy kiedyś zostali oświeceni, zakosztowali daru z nieba i otrzymali ducha świętego ... ale odpadli ... i nie można ich ponownie przywieść do skruchy ... pozostaje tylko czekanie w strachu na sąd" (Heb 6:4-6)

"otrzymali ducha świętego ... zostali oświeceni" czyli posiedli prawdziwą wiedzę o Bogu, bo udzielił jej przez swojego ducha! Tak więc grzech przeciwko duchowi świętemu, to grzech przeciwko Bogu, który objawił się komuś poprzez swojego ducha a on to zlekceważył i obrócił się przeciw Bogu!

Ot wszystko!
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Wiedźmin123

Post autor: Wiedźmin123 »

Jezus Chrystus Syn Boga nie miał początku, cały czas istnieje we wszechświecie ,jest zrodzony a nie stworzony, to Bóg Żywy jedyne co ma wspólnego z człowiekiem to ciało i nic poza tym.

Awatar użytkownika
DonCicio

Wiedźmin123 pisze:
20 paź 2025, 18:12
Jezus Chrystus Syn Boga nie miał początku, cały czas istnieje we wszechświecie ,jest zrodzony a nie stworzony, to Bóg Żywy jedyne co ma wspólnego z człowiekiem to ciało i nic poza tym.

Zobaczmy więc co na to Pismo Święte:
Wiedźmin123 pisze:
Jezus Chrystus Syn Boga nie miał początku
"Na początku był Słowo. Słowo był u Boga" (Jan 1:1)

Jezus (Słowo - Logos) miał swój początek i był … u Boga.
Jezus jest nazwany "początkiem stworzenia Bożego" (Obj 3:14) ... początek to początek a nie jego brak!

Wiedźmin123 pisze:
cały czas istnieje we wszechświecie
Jezus jest nazwany pierwszym stworzeniem Bożym, więc nie mógł cały czas istnieć. Musiał być czas w którym zaistniał, został stworzony przez Boga ... jako pierwszy:

"On jest obrazem niewidzialnego Boga, pierwszym spośród całego stworzenia" (Kol 1:15)

Stworzenie zaczęło się od Niego, od Logosa czyli Jezusa, który nazwany jest też "Mądrością" (1Kor 1;21,24), a ta "Mądrość" mówi:

"Jehowa mnie stworzył jako początek swojej drogi, najwcześniejsze ze swoich dawnych dzieł" (Przy 8:22)

Wiedźmin123 pisze:
jest zrodzony a nie stworzony,
Biblia mówi że Jezus został Stworzony: "On jest obrazem niewidzialnego Boga, pierwszym spośród całego stworzenia"
(Kol 1:15)

Wiedźmin123 pisze:
to Bóg Żywy
A co jeżeli Bóg zostanie zabity? Będzie żywym Bogiem? Jezus mówił że zostanie zabity ..."musi zostać zabity" (Mat 16:21). Po 60 latach potwierdził, że miało to miejsce "zostałeś zabity" (Obj 5:9)
Czy martwy Bóg może być żywym Bogiem? Czy w ogóle Bóg może zostać zabity? NIE! Bo Jezus nie jest Bogiem z Synem Bożym a to zasadnicza różnica (Łuk 1:35 / Jan 1:49)

Wiedźmin123 pisze:
jedyne co ma wspólnego z człowiekiem to ciało i nic poza tym.
A czy ludzkie ciało potrafi zjawiać się ni stąd ni zowąd i przechodzić przez zamknięte drzwi?:

"Osiem dni później uczniowie znowu przebywali w pewnym pomieszczeniu. Tym razem Tomasz był z nimi. Wtedy, chociaż drzwi były zamknięte, Jezus zjawił się wśród nich i powiedział: 'Pokój wam'" (Jan 20:26)

Niestety, każde z Twoich stwierdzeń nie ma potwierdzenia w Biblii.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2025, 19:30 przez DonCicio, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiedźmin123

Post autor: Wiedźmin123 »

Gdyby Syn Boży nie był prawdziwie Bogiem, to również nie byłby prawdziwie Synem Bożym. Gdyby był tylko stworzeniem, choćby i najdoskonalszym, to nie byłby ani Synem Bożym, ani Bogiem. Samo pojęcie Boga stworzonego jest wewnętrznie sprzeczne. To dlatego w każdą niedzielę wyznajemy: „zrodzony [bo jest Synem], a nie stworzony [bo jest prawdziwym Bogiem]”.
Różnica jest taka, że zrodzenie w Trójcy jest odwieczne. Stworzony to nie to samo, co zresztą wyraźnie wyznajemy (zrodzony a nie stworzony). Gdyby Syn był stworzony, byłby kimś mniejszym niż Stwórca. Termin "zrodzony" podkreśla równość w istocie. "Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego". Jeśli zrodzony - to znaczy, że ma taką samą naturę jak Ten, który zrodził, czyli jest Mu równy.
To znaczy, że nie został stworzony z nicości, tak jak człowiek, lecz że od zawsze istnieje razem z Ojcem. Ojciec, pozostając odrębną Osobą, udziela Synowi, który również jest odrębną Osobą, Swej Boskiej natury - tak jakby w pewnym sensie ją z Siebie "wypromieniowywał" w Osobę Syna.

Awatar użytkownika
DonCicio

Wiedźmin123 pisze:
20 paź 2025, 19:29
Gdyby Syn Boży nie był prawdziwie Bogiem, to również nie byłby prawdziwie Synem Bożym.
Z Twojej filozofii wynika, że aby być Synem trzeba być Bogiem. Czy dobrze rozumiem, żeby aby być Bogiem, trzeba być Synem?

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

DonCicio pisze:
20 paź 2025, 17:15
radek pisze:
20 paź 2025, 12:21

Sprawdźmy czym jest duch święty ... nie kim. Wyjaśnienie jest proste. Jezus jest tylko stworzeniem Bożym (Kol 1:15), który miał swój początek (Jan 1:1) i został stworzony przez Boga poprzez Jego potężną moc, czyli poprzez świętego ducha Bożego
(Iz 40:26). Zatem grzech przeciw stworzeniu nie może równać się grzechowi przeciwko Stwóry, którego moc uzewnętrznia się przez działanie Jego mocy, czyli świętego ducha Bożego.

Ten duch święty jest nieodzowny, żeby poznać prawdę i tu jest sedno sprawy (1 Jan 3:24). Jeżeli Jehowa Bóg kogoś do siebie pociągnie, jest to równoznaczne z udzieleniem takiej osobie swojego ducha … ducha zrozumienia:

"Właśnie dlatego od dnia, gdy o tym usłyszeliśmy, nie przestajemy modlić się za was i prosić, żebyście dokładnie poznali wolę Bożą, zdobyli wszelką mądrość i duchowe zrozumienie" (Kol 1:9)

Jeżeli otrzymaliśmy takie zrozumienie od Boga i z pełną świadomością grzeszymy przeciw Bogu, to wtedy popełniamy grzech przeciwko duchowi świętemu, niejako ignorujemy, lekceważymy Boga. Takimi byli krnąbrni Żydzi, którzy widzieli moc Jehowy a pomimo to sprzeniewierzali się Bogu. To do nich kierował słowa krytyki apostoł Paweł w szczególności:

"Ludzie uparci, mający niewrażliwe serca i uszy, wy zawsze się sprzeciwiacie duchowi świętemu. Postępujecie tak samo jak wasi przodkowie" (Dzie 7:51)

Napisał też do Żydów takie słowa:

"Co do tych, którzy kiedyś zostali oświeceni, zakosztowali daru z nieba i otrzymali ducha świętego ... ale odpadli ... i nie można ich ponownie przywieść do skruchy ... pozostaje tylko czekanie w strachu na sąd" (Heb 6:4-6)

"otrzymali ducha świętego ... zostali oświeceni" czyli posiedli prawdziwą wiedzę o Bogu, bo udzielił jej przez swojego ducha! Tak więc grzech przeciwko duchowi świętemu, to grzech przeciwko Bogu, który objawił się komuś poprzez swojego ducha a on to zlekceważył i obrócił się przeciw Bogu!

Ot wszystko!
A teraz weź głęboki oddech i doczytaj Pismo Święte, w miejscu, w którym Bóg oświadcza, że Jego Duch, nie On, ma obowiązek dokończyć swoje dzieło

Za 4:6 BT
6 W odpowiedzi przemówił do mnie: «Oto słowo Pańskie do Zorobabela: Nie siła, nie moc, ale Duch mój [dokończy dzieła] - mówi Pan Zastępów.
Wielbiciel Pełni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”