Księgi Nowego Przymierza

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

teska

Re: Księgi Nowego Przymierza

Post autor: teska »

radek
Można powiedzieć, że napisałaś Dobrze na temat Ducha Świętego, lecz nie ujęłaś Go w całości.
Co takiego pominęłam?
W całej Biblii nie ma ani jednego słowa o bóstwie ducha świętego.Chyba ,że ty znasz taki werset,który jasno to oznajmia?
Natomiast fakt ,że to Jehowa jest Bogiem,takich wersetów jest mnóstwo.

Izajasza 44:6
Tak mówi Jehowa,
Król Izraela i jego Wykupiciel, Jehowa, Bóg Zastępów:
‚Ja jestem pierwszy i ja jestem ostatni.
Oprócz mnie nie ma Boga.

Rzymian 15:7-9

7  Dlatego serdecznie przyjmujcie drugich w swoim gronie, tak jak Chrystus serdecznie przyjął was — dla chwały Bożej.
8  Bo mówię wam, że Chrystus stał się sługą obrzezanych, by zaświadczyć, że Bóg jest prawdomówny — by potwierdzić obietnice, które On dał ich praojcom,
9  i by narody wychwalały Boga za Jego miłosierdzie. Tak jak napisano: „Dlatego będę Cię otwarcie wychwalał wśród narodów i będę wysławiał Twoje imię pieśnią"

Powtórzonego Prawa 4:35

  To wam pokazano te rzeczy, byście poznali, że Jehowa jest prawdziwym Bogiem, że oprócz Niego nie ma innego.

Objawienie 4:11
Nasz Boże, Jehowo, Tobie należy się chwała, szacunek i moc, bo to Ty stworzyłeś wszystko i z Twojej woli wszystko zaistniało i zostało stworzone”.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

teska pisze:
25 paź 2025, 15:55
radek
Można powiedzieć, że napisałaś Dobrze na temat Ducha Świętego, lecz nie ujęłaś Go w całości.
Co takiego pominęłam?
Pominęłaś wkład własny. Bycie uczonym w Piśmie to za mało, żeby wejść do Królestwa Bożego. Potrzebna jeszcze jest akceptacja całej rzeczywistości

Ewangelia według św. Mateusza 5:20 BW1975
[20] Albowiem powiadam wam: Jeśli sprawiedliwość wasza nie będzie obfitsza niż sprawiedliwość uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do Królestwa Niebios.

https://bible.com/bible/3490/mat.5.20.BW1975

Dlatego, że ludzie postrzegają częściowo, to czytamy u Jana

Ewangelia według św. Jana 3:13 BW1975
[13] A nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy,

https://bible.com/bible/3490/jhn.3.13.BW1975

Duch Boży, z którego wyłonił się Bóg, ma Dobrą i Złą stronę, to dlatego Bóg zna Dobro i Zło
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

DonCicio pisze:
25 paź 2025, 8:28
radek pisze:
23 paź 2025, 22:00
Nawet jeśli Duch Święty nie przedstawił w zupełności Swojej osoby, to nie znaczy, że nie jest osobą, zwłaszcza, że może mówić.
Taaak, chciałbyś radek, ale prawda jest taka, że Duch Święty nigdy się osobiście nie przedstawi, tak jak Bóg Jehowa (Iz 43:11 / Iz 42:8) czy Syn Boży Jezus (Jan 20:31 / Jan 10:36), bo nigdy nie był, nie jest i nigdy nie będzie osobą. Trynitarianie na przestrzeni 1700 lat, począwszy od soboru Nicejskiego w 325 roku n.e. czy konstantynopolitańskiego w roku 381 roku n.e. nigdy nie zdołali udowodnić, nawet swoją zawiłą trynitarną filozofią, że Duch Święty to osoba. Przez to zawoalowane kłamstwo wypaczono zupełnie wizerunek prawdziwego biblijnego Boga Jehowy, którego świat znał od tysięcy lat jako Jedynego Boga.

Przez 1500 lat spisywania hebrajskich Ksiąg Biblii, jest mowa o jednym i jedynym Bogu … nie dwóch, tym bardziej trzech. I choć wiedziano o Jedynym Bogu Jehowie na długo przed 1500 rokiem p.n.e., to za sprawą Ksiąg spisanych przez Mojżesza oraz innych pisarzy, mieli to "na piśmie":

"Słuchaj, Izraelu: Jehowa, nasz Bóg, to jeden Jehowa. Masz kochać Jehowę, swojego Boga, całym sercem, całą duszą i całą siłą" PWT 6:4

O tej prawdzie, napisanej 1500 lat przed Chrystusem, wiedziano też w I wieku ... sam Jezus nam o tym powiedział "zgodnie z prawdą":

"Wtedy uczony w piśmie odparł: "Nauczycielu, powiedziałeś dobrze, zgodnie z prawdą: On jest jeden i oprócz Niego nie ma innego" (Mar 12:32)

O ilu Bogach jest tu mowa? Skoro, jak uparcie twierdzisz Ty i Twoi trynitarni powielacze kłamstwa, że Duch Święty to boska osoba? Gdzie był Duch Święty, Wasza wymyślona trzecia osoba "Trójcy Świętej", kiedy prawdziwy Bóg rzucił takim farbowanym lisom wyzwanie gdy zapytał:

"Niczego nie wiedzą ci, co noszą rzeźbione bożki i modlą się do boga, który nie jest w stanie ich wybawić. Przemówcie, przedstawcie swoje argumenty. Możecie wspólnie się naradzić. Kto zapowiedział to już dawno temu? Kto to oznajmił w minionych czasach? Czy nie ja, Jehowa? Oprócz mnie nie ma innego Boga. Ja jestem Bogiem prawym i Wybawcą, nie ma innego oprócz mnie" (Iz 45:20,21)

Dlaczego Duch Święty się wtedy nie odezwał: "jak to nie ma innego Boga? A ja, Duch Święty to co?". To fałszywe bóstwo nie odezwało się również, kiedy Jehowa Bóg, takim wytworom ludzkiej wyobraźni, wydał takie oświadczenie: "Ja, Jehowa, jestem tym który wybawia, oznajmia i nigdy się nie zmienia":

"'Ja, właśnie ja, jestem Jehowa i oprócz mnie nie ma wybawcy. Ja jestem Tym, który oznajmił, wybawił i sprawił, że o tym usłyszano - nie było wtedy wśród was cudzoziemskiego boga. Dlatego wy jesteście moimi świadkami', mówi Jehowa, 'a ja jestem Bogiem. Zawsze jestem ten sam. Nikt nie wyrwie niczego z mojej ręki. Kiedy działam, kto może mi w tym przeszkodzić ?'" (Iz 43:11-13)

... gdzie był wtedy Duch Święty, ponoć równy Ojcu i Synowi, według trynitarnego kłamstwa? NIE ODEZWAŁ SIĘ, bo może to uczynić tylko osoba! A dlaczego nie odezwał się wtedy Jezus, który był obecny w niebie podczas wypowiadania tych słów prawdziwego Boga? Ponieważ On, Syn Boży, również nie jest Bogiem i wie gdzie jest Jego miejsce:

"Słyszeliście, jak wam mówiłem, że odchodzę i znowu do was przyjdę. Jeśli mnie kochacie, to będziecie się cieszyć, że idę do Ojca, bo Ojciec jest większy niż ja" (Jan 14:28)

... i taką postawę Jezusa mamy naśladować jako chrześcijanie:

"Zachowujcie takie samo nastawienie umysłu, jakie miał Chrystus Jezus. Chociaż istniał on w postaci Bożej, nawet przez myśl mu nie przeszło, żeby próbować zrównać się z Bogiem" (Fil 2:5,6)

radek pisze:
Jahwe to poważne imię, jeśli ktoś deklaruje się być Jego świadkiem, to powinien umieć czytać ze zrozumieniem.
Czytam ze zrozumieniem i wyczytałem ze zrozumieniem:

"Czy jest jakiś Bóg oprócz mnie? Nie, nie ma żadnej innej Skały. Żadnej nie znam" (Iz 44:8)

Skoro Bóg mówi że nie zna, to niema innego Boga oprócz Niego a Duch Święty, jakiego wymyślono i wypromowano 1700 lat temu, to tylko wymysł fantazji na użytek dogmatu o Trójcy Świętej.

radek pisze:
A to jak je nazwałeś "chamstwo" notorycznie prosi o odpowiedzi na pytania, na które już odpowiedziałem i to prosi "podniesionym głosem", nie dziękując za to, co już otrzymało, że o przeprosinach za czarnomagiczne groźby nie wspomnę. Życzę ci, żebyś czytał precyzyjnie, bo samo postanowienie, że się jest w Prawdzie, nie jest równoznaczne z byciem w Prawdzie

Ewangelia Mateusza 21:12 NBG
[12] Wtedy Jezus wszedł do Świątyni Boga oraz wygnał wszystkich sprzedających i kupujących w Świątyni, poprzewracał też stoły handlujących pieniędzmi, i stołki sprzedających gołębie.
... ostro, nie? Co Radek? Bardzo ostro ich potraktował Jezus!

Wiem, wiem, Was, klasę świątobliwych bolą słowa prawdy, ale Radek, ciesz się że ja mówię językiem powściągliwym, bo gdyby przemawiał do Ciebie Jezus, który nienawidził szerzących takie kłamstwa o Jego Bogu, to pewnie poleciałyby słowa typu "plemię żmijowe", "obłudnicy" czy temu podobne.

W kontaktach z ludźmi poznającymi prawdę jestem naprawdę delikatny i empatyczny, ale z krzewicielami kłamstw się nie cackam ... tak jak Jezus:

"Biada wam, uczeni w piśmie i faryzeusze, obłudnicy! ... Biada wam, ślepi przewodnicy! ... Głupi i ślepi! ... Węże, pomiocie żmijowy" (Mat 23:13,16,17,33)

... wolałbyś Radek, za kłamstwa które szerzysz o Duchu Świętym, być tak potraktowany przez Jezusa? No to musisz trochę poczekać ... On wkrótce przyjdzie i sam Ci to powie! Z mojej strony, jeżeli chodzi o notorycznych powielaczy kłamstw o prawdziwym Bogu, savoir vivre nie będzie! To ze względu na poszukujących prawdy, którzy przez takie kłamstwa są zagubieni i zdezorientowani ... a tu chodzi o ich życie!
Śnij dalej o mchu i paproci. U mnie jesteś spalony. twoje interpretacje Pisma bezczeszczą Biblię. ciebie inetresuje manipulowanie ludźmi, a nie slużenie im

Ewangelia według św. Mateusza 23:15 BW1975
[15] Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że obchodzicie morze i ląd, aby pozyskać jednego współwyznawcę, a gdy nim zostanie, czynicie go synem piekła dwakroć gorszym niż wy sami.

https://bible.com/bible/3490/mat.23.15.BW1975

twoje wypowiedzi są poprostu nie na temat, bo "czytasz z zamkniętymi oczami" i "słuchasz z zatkanymi uszami", Postanowiłeś sobie, nauczać innych, a zapomniałeś, że sam nie wiesz wszystkiego i kiedy przychodzi do ciebie wiedza, ciebie interesuje tylko jak się nad nią wywyższyć. Nie chcesz życia, to twój problem
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

radek pisze:
25 paź 2025, 20:30
U mnie jesteś spalony
Rozumiem inkwizytorze, i w zasadzie mnie to nie dziwi, wszak to metoda Twoich wzorodawców z dawnych epok, za którą tęsknisz - niepokornych palić na stosach. Był to „jedyny i słuszny” sposób nauczania „chrystianizmu”, ogniskową perswazją, stosowany przez Kościół Rzymsko Katolicki na podbijanych kontynentach. Motto możnowładców z Watykanu było takie ... w razie sprzeciwu zajęty dobrostan wyrżnąć w pień a wioski ogniem spalić! A potem, w celu utrzymania Status Quo, Twoi kolesie w sutannach doszli do wprawy w ekspresowym stawianiu stosów i w „widowiskowy” sposób palili nawet swoich, którzy niejednokrotnie nie chcieli myśleć tak jak oni o Tójjedynym, z ich nowym idolem Duchem Świętym, czyśćcu czy piekle. Szczytem katolickiego sadyzmu był okres znany jak „polowanie na czarownice”. Przypomnij sobie też, co tacy wierzący w osobę Ducha Świętego, jak Ty, robili w jego imieniu światłym i wykształconym Ludziom, którzy cenili Biblię.

Radek, cieszę się, że inkwizycja to przeszłość, bo już bym dawno spłonął na katolickim stosie ... ale Ty nadal używasz terminologii Twoich poprzedników ... "u mnie jesteś spalony". Ale powiedz, czy za tą haniebną i "palącą" kartą historii KRK, podobnie jak za dogmatem o Duchem Świętym ... przez nich wymyślonym 300 lat po Chrystusie, też będziesz „kłaść się Rejtanem”?

radek pisze:
25 paź 2025, 20:30
twoje interpretacje Pisma bezczeszczą Biblię.
Udowodnij to … od samego mieszania łyżeczką herbaty, nie będzie ona słodsza
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Henryk

Post autor: Henryk »

radek pisze:
25 paź 2025, 20:05
Duch Boży, z którego wyłonił się Bóg, ma Dobrą i Złą stronę, to dlatego Bóg zna Dobro i Zło
I nasz Radek odkrył wstydliwą tajemnicę Boga.
- Znalazł początek istnienia Boga- a mianowicie Bóg wyłonił się z ducha Bożego. :aaa:
Dodatkowo święty Duch Boży ma także u Radka złą stronę- taki awers i rewers. :ble:

Nowa wuka

Post autor: Nowa wuka »

Radek przynajmniej coś odkrywa w przeciwieństwie do was.
Niedługo ten beton z każdej dziury waszego ciała się wyleje.

Awatar użytkownika
DonCicio

Nowa wuka pisze:
26 paź 2025, 21:14
Taak, ostatnio Radek "odkrył", że Bóg miał swój początek oraz że ma w sobie "Złą stronę" ... naprawdę "odkrywcze", ale czy prawdziwe i budujące? Sama odpowiedz sobie na to pytanie.
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

teska

Post autor: teska »

radek pisze:
teska pisze:
25 paź 2025, 15:55
radek
Co takiego pominęłam?
Pominęłaś wkład własny. Bycie uczonym w Piśmie to za mało, żeby wejść do Królestwa Bożego. Potrzebna jeszcze jest akceptacja całej rzeczywistości

Ewangelia według św. Mateusza 5:20 BW1975
[20] Albowiem powiadam wam: Jeśli sprawiedliwość wasza nie będzie obfitsza niż sprawiedliwość uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do Królestwa Niebios.

https://bible.com/bible/3490/mat.5.20.BW1975

Dlatego, że ludzie postrzegają częściowo, to czytamy u Jana

Ewangelia według św. Jana 3:13 BW1975
[13] A nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy,

https://bible.com/bible/3490/jhn.3.13.BW1975

Bóg ma tylko dobrą stronę.On się nie wyłonił ,bo żył zawsze.Nie miał początku ,ani nie będzie miał końca.

Psalm 90:2
Zanim się narodziły góry,
zanim stworzyłeś ziemię — ziemię, na której można mieszkać —
Ty od zawsze i na zawsze jesteś Bogiem

Łukasza 18:18
A pewien dostojnik zapytał Jezusa: „Dobry Nauczycielu, co mam robić, żeby odziedziczyć życie wieczne?”.
  Jezus odparł: „Dlaczego nazywasz mnie dobrym? Nikt nie jest dobry oprócz jednego, Boga.

Bóg Najwyższy jest dobry w najwyższym stopniu.Nikt ,nawet Jezus ,nie jest tak dobry jak Bóg Jehowa,Ojciec Jezusa.Dobroć Boga objawia się w trosce o ludzi .

Dzieje 17
26  On z jednego człowieka uczynił wszystkie narody, żeby mieszkały na całej ziemi. On też na pewne rzeczy wyznaczył czas oraz ustalił granice, w obrębie których ludzie mogliby mieszkać.
27  A wszystko to po to, żeby mogli poszukiwać Boga, niejako Go namacać i rzeczywiście znaleźć, bo właściwie nie jest On daleko od nikogo z nas.
28  Dzięki Niemu mamy życie, poruszamy się, dzięki Niemu istniejemy. Nawet niektórzy z waszych poetów powiedzieli: ‚My wszyscy jesteśmy Jego dziećmi’
.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Henryk pisze:
26 paź 2025, 15:35
radek pisze:
I nasz Radek odkrył wstydliwą tajemnicę Boga.
- Znalazł początek istnienia Boga- a mianowicie Bóg wyłonił się z ducha Bożego. :aaa:
Dodatkowo święty Duch Boży ma także u Radka złą stronę- taki awers i rewers. :ble:
Zła strona Ducha, z założenia jest chwilowa, ponieważ sąd trwa, a trwa nie po to, żeby potępiać, lecz usprawiedliwić i strona ta przeszkadza tylko osobom niecierpliwym

Księga Zachariasza 4:6 BW1975
[6] Wtedy on odpowiedział, mówiąc do mnie: Takie jest słowo Pana do Zorobabela: Nie dzięki mocy ani dzięki sile, lecz dzięki mojemu Duchowi to się stanie — mówi Pan Zastępów.

https://bible.com/bible/3490/zec.4.6.BW1975
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Gdyby Bóg przy wykonywaniu dzieł rzeczywiście uważał, że wykonuje je przy pomocy swojej bezosobowej siły, to mówił by po prostu, że to On je wykonuje. Kiedy Bóg mówi, że dzieła dokonuje Jego Duch, to jest tak, jakby mówił o swoich rodzicach, którzy dali Mu nomen omen siłę życiową

II Księga Mojżeszowa 20:12 BW1975
[12] Czcij ojca swego i matkę swoją, aby długo trwały twoje dni w ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.

https://bible.com/bible/3490/exo.20.12.BW1975
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
DonCicio

radek pisze:
27 paź 2025, 12:06
Kiedy Bóg mówi, że dzieła dokonuje Jego Duch, to jest tak, jakby mówił o swoich rodzicach, którzy dali Mu nomen omen siłę życiową
Ziemia do radka, ziemia do radka, coraz bardziej oddalasz się od planety :panda:. Czy dobrze zrozumiałem, że według Twojej teorii Bóg mógł mieć rodziców ... Duch Świętego i ...? może Matkę Nature?

Nowa wuka pisze:
Nowa wuka ... czy Ty zgadzasz się z tą radkową teorią o tatusiu i mamusi Ducha Świętego? Podtrzymujesz nadal, że jest "odkrywczy"? A może jakieś dowody biblijne na te Science Fiction?

krzysiekniepieklo

Post autor: krzysiekniepieklo »

DonCicio pisze:
28 paź 2025, 15:32
radek pisze:
Kiedy Bóg mówi, że dzieła dokonuje Jego Duch, to jest tak, jakby mówił o swoich rodzicach, którzy dali Mu nomen omen siłę życiową
Ziemia do radka, ziemia do radka, coraz bardziej oddalasz się od planety :panda:. Czy dobrze zrozumiałem, że według Twojej teorii Bóg mógł mieć rodziców ... Duch Świętego i ...? może Matkę Nature?

Nowa wuka pisze:
Nowa wuka ... czy Ty zgadzasz się z tą radkową teorią o tatusiu i mamusi Ducha Świętego? Podtrzymujesz nadal, że jest "odkrywczy"? A gdzie dowody biblijne na te Science Fiction?
Zaczynam się gubić DonCicio w Twoich poglądach. Czy według Ciebie DonCicio, to Jezus jest Bogiem?

Awatar użytkownika
DonCicio

radek pisze:
Gdyby Bóg przy wykonywaniu dzieł rzeczywiście uważał, że wykonuje je przy pomocy swojej bezosobowej siły, to mówił by po prostu, że to On je wykonuje.
"Wzywam ze wschodu drapieżnego ptaka, z dalekiej ziemi - człowieka, który wykona moją decyzję. Ja to powiedziałem i ja to urzeczywistnię. Ja to zamierzyłem i ja to zrealizuję. Posłuchajcie mnie, wy, którzy macie uparte sercajesteście daleko od prawości" (Iz 46:11,12)

... i bynajmniej nie mówi tego duch święty, tylko Jehowa.

"Ja jestem Jehowa. To jest moje imię. Swojej chwały nie oddam nikomu ani należnej mi czci wizerunkom. Zobaczcie! To, co kiedyś zapowiedziałem, spełniło się" (Iz 42:8,9)

Pokaż choć jeden werset mówiący: "Ja jestem Duch Święty ... To, co kiedyś zapowiedziałem, spełniło się", choć jeden werset!

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

DonCicio pisze:
13 lis 2025, 3:51
radek pisze:
Gdyby Bóg przy wykonywaniu dzieł rzeczywiście uważał, że wykonuje je przy pomocy swojej bezosobowej siły, to mówił by po prostu, że to On je wykonuje.
"Wzywam ze wschodu drapieżnego ptaka, z dalekiej ziemi - człowieka, który wykona moją decyzję. Ja to powiedziałem i ja to urzeczywistnię. Ja to zamierzyłem i ja to zrealizuję. Posłuchajcie mnie, wy, którzy macie uparte sercajesteście daleko od prawości" (Iz 46:11,12)

... i bynajmniej nie mówi tego duch święty, tylko Jehowa.

"Ja jestem Jehowa. To jest moje imię. Swojej chwały nie oddam nikomu ani należnej mi czci wizerunkom. Zobaczcie! To, co kiedyś zapowiedziałem, spełniło się" (Iz 42:8,9)

Pokaż choć jeden werset mówiący: "Ja jestem Duch Święty ... To, co kiedyś zapowiedziałem, spełniło się", choć jeden werset!
Jak myślisz, po co Bóg podkreśla, że to Jego Duch dokończy dzieło, zamiast powiedzieć: "Ja dokończę dzieło" ?
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
DonCicio

radek pisze:
14 lis 2025, 22:10
Jak myślisz, po co Bóg podkreśla, że to Jego Duch dokończy dzieło, zamiast powiedzieć: "Ja dokończę dzieło" ?
... bo to jest Jego duch, jak słusznie stwierdziłeś i należy do Boga ... proste! My ludzie mamy swojego ducha:

"Sam duch Boży razem z naszym duchem zaświadcza, że jesteśmy dziećmi Bożymi" (Rzym 8:16)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”