Księga Psalmów

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
George

Re: Księga Psalmów

Post autor: George »

teska pisze:
22 wrz 2025, 19:05
Naprawdę masz problem....

Listy Pawła są kanoniczne,sam Paweł miał uznanie Boże .Czynił cuda mocą od Boga nawet wskrzeszał zmarłych. Dzieje 20;9-10 Nie mógłby tego czynić
gdyby Bóg nie był z nim.
W liście do Rzymian 10:13 Paweł cytuje z księgi Joela 2:32
No i sam o tych cudach pisał, lub pisali jego pupile, podobnie jak Łukasz opisywał Pawła nawrócenie na podstawie greckiej sztuki.

Paweł przypomina mi trochę obecnego Netaniacha
Błąd w Historii prowadzi do błędu w Doktrynie.

Kłamstwo może zmienić historię, ale tylko Prawda może zmienić Świat.

Łatwiej jest oszukać człowieka, niż przekonać go że został oszukany".
Mark Twain

Awatar użytkownika
George

teska pisze:

Listy Pawła są kanoniczne,sam Paweł miał uznanie Boże .Czynił cuda mocą od Boga nawet wskrzeszał zmarłych. Dzieje 20;9-10 Nie mógłby tego czynić
gdyby Bóg nie był z nim.
Ze zwodniczą nauką Pawła zawsze miałem problem.

Mark Twain

teska

Post autor: teska »

George pisze:
22 wrz 2025, 20:01
teska pisze:

gdyby Bóg nie był z nim.
A uznajesz księgę Joela 2:32?
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
George

teska pisze:
23 wrz 2025, 15:11
George pisze:
teska pisze:

gdyby Bóg nie był z nim.
Musisz zrozumieć że oryginalne Księgi Biblii były 'natchnione'.
To co się z niemi stało podczas tysiącleci to już inna sprawa.

Czy wiesz jak została sfałszowana najkrótsza, i według autora Wulgaty - Św. Hieronima, najważniejsza księga Biblii?

Mark Twain

teska

George pisze:
23 wrz 2025, 16:40
teska pisze:
George pisze:

Czy wiesz jak została sfałszowana najkrótsza, i według autora Wulgaty - Św. Hieronima, najważniejsza księga Biblii?
Jaka jest twoja rola na forum biblijnym,skoro wszystko uznajesz za fałszerstwo?
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
George

teska pisze:
23 wrz 2025, 16:56
George pisze:
23 wrz 2025, 16:40
teska pisze:

Jaka jest twoja rola na forum biblijnym,skoro wszystko uznajesz za fałszerstwo?

Co rozumiesz przez WSZYSTKO ???

Mark Twain

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

George pisze:Czy wiesz jak została sfałszowana najkrótsza, i według autora Wulgaty - Św. Hieronima, najważniejsza księga Biblii?
Przypominam, że mamy tu temat Księga Psalmów.
Jeśli George chce rozmawiać na inny temat, to go załóż. Jak widzę, stosujesz styl pisania byle co i byle gdzie.
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
George

Bobo pisze:
23 wrz 2025, 18:03
George pisze:Czy wiesz jak została sfałszowana najkrótsza, i według autora Wulgaty - Św. Hieronima, najważniejsza księga Biblii?
Przypominam, że mamy tu temat Księga Psalmów.
Jeśli George chce rozmawiać na inny temat, to go załóż. Jak widzę, stosujesz styl pisania byle co i byle gdzie.
Bobo-modo
Masz rację Bobo, trochę się rozpędziliśmy w nie tym temacie.

Zerknijmy może na to jak to się stało że Psalmy i Pieśni wpadły w ręce potomków Jakuba.

Mark Twain

Awatar użytkownika
George

teska pisze:
24 sie 2025, 22:03
Psalmy zawierają liczne proroctwa ,które już się spełniły ,albo spełnią się w przyszłości.
Zawierają wiele pożytecznych i budujących pouczeń, wyrażonych wzniosłym ,poetyckim i obrazowym językiem, przemawiającym czytelnikowi do głębi jestestwa. Psalmy to wyśmienita, wspaniale przygotowana i zastawiona uczta duchowa i zbiór pieśni ,które śpiewali Izraelczycy .
Psalmy dzielą się na 5 części:
księga 1 to psalmy 1-41,księga 2 to psalmy 42-72,księga 3 to psalmy 73-89,księga 4 to psalmy 90-106,księga 5 to psalmy 107-150
Psalmy to najobszerniejsza księga biblijna, ale warto nią zacząć czytanie biblii.
Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek jak to się stało że Psalmy i Pieśni wpadły w ręce raczej literalnie prymitywnych potomków Jakuba?

Zerknijmy może do historycznych biblijnych wydarzeń z tamtego okresu:
STARY TESTAMENT

1 Księga Królewska

Rozdział 11

1 Król Salomon pokochał też wiele kobiet obcej narodowości, a mianowicie: córkę faraona, Moabitki, Ammonitki, Edomitki, Sydonitki i Chetytki1, 2 z narodów, co do których Pan nakazał Izraelitom: «Nie łączcie się z nimi, i one niech nie łączą się z wami, bo na pewno zwrócą wasze serce ku swoim bogom»2. Jednak Salomon z miłości złączył się z nimi, 3 tak że miał

siedemset żon-księżniczek i

trzysta żon drugorzędnych3.

Jego żony uwiodły więc jego serce. 4 Kiedy Salomon zestarzał się, żony zwróciły jego serce ku bogom obcym i wskutek tego serce jego nie pozostało tak szczere wobec Pana, Boga jego, jak serce jego ojca, Dawida. 5 Zaczął bowiem czcić Asztartę, boginię Sydończyków, oraz Milkoma, ohydę Ammonitów. 6 Salomon dopuścił się więc tego, co jest złe w oczach Pana, i nie okazał pełnego posłuszeństwa Panu, jak Dawid, jego ojciec. 7 Salomon zbudował również posąg Kemoszowi, bożkowi moabskiemu, na górze na wschód od Jerozolimy, oraz Milkomowi4, ohydzie Ammonitów. 8 Tak samo uczynił wszystkim swoim żonom obcej narodowości, palącym kadzidła i składającym ofiary swoim bogom.

Pan ostrzega i zapowiada karę

9 Pan rozgniewał się więc na Salomona za to, że jego serce odwróciło się od Pana, Boga izraelskiego. Dwukrotnie mu się ukazał 10 i zabraniał mu czcić obcych bogów, ale on nie zachował tego, co Pan mu nakazał. 11 Wtedy Pan rzekł Salomonowi: «Wobec tego, że tak postąpiłeś i nie zachowałeś mego przymierza oraz moich praw, które ci dałem, nieodwołalnie wyrwę ci królestwo i dam twojemu słudze. 12 Choć nie uczynię tego za twego życia ze względu na twego ojca, Dawida, to wyrwę je z ręki twojego syna. 13 Jednak nie wyrwę całego królestwa. Dam twojemu synowi jedno pokolenie ze względu na Dawida, mego sługę, i ze względu na Jeruzalem, które wybrałem».

Wrogowie Salomona. Jeroboam

14 Wzbudził więc Pan Salomonowi przeciwnika w osobie

Hadada, Edomity, z potomstwa królewskiego,
w Edomie.

15 Albowiem kiedy Dawid był5 w Edomie, wtedy dowódca wojska, Joab, udał się tam dla pogrzebania zabitych, gdyż wybił wszystkich mężczyzn w Edomie.

16 Joab bowiem sześć miesięcy przebywał tam z całym Izraelem, aż do wytępienia wszystkich mężczyzn w Edomie.

17 Wówczas ów Hadad uciekł razem z ludźmi edomskimi spośród sług swego ojca, aby dostać się do Egiptu. Hadad był wtedy małym chłopcem.

18 Wydostawszy się z [kraju] Midian6, przybyli do Paran6 i zabrawszy ze sobą ludzi z Paran, przybyli do Egiptu, do faraona, króla egipskiego, który dał mu mieszkanie oraz wyznaczył mu wyżywienie, a także dał mu ziemię.

19 Ponieważ Hadad pozyskał wielkie łaski u faraona, tan dał mu za żonę siostrę swej żony, siostrę królowej7 Tachpnes.

20 Kiedy siostra Tachpnes urodziła mu jego syna Genubata, wtedy Tachpnes wychowała go w domu faraona i Genubat został razem z synami faraona na jego dworze.

21 Gdy Hadad dowiedział się w Egipcie, że Dawid spoczął przy swoich przodkach i że zmarł wódz wojska, Joab, wtedy Hadad rzekł faraonowi: «Poślij mnie, abym udał się do mego kraju».

22 Na to faraon odrzekł mu: «Czy ci czego brakuje przy mnie i dlatego pragniesz iść do twego kraju?» A on rzekł: «Nie, ale zechciej mnie wysłać!»8

Teraz pomyśl, co się mogło stać ze wspaniałą składnicą literacką EDOMU? Dziś nikt zdrowo myślący nie wątpi w to że Księga Hioba, najwspanialsza księga wszechczasów, jest dziełem literackim Edomu.

Mark Twain

Awatar użytkownika
Bobo

Księga Psalmów a nie Hioba i nie Edom.
Zawsze kończysz na tym samym temacie. czy to jakieś natręctwa? Maniactwo?
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Mnie to zniechęca do tego forum. :-(
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
George

Bobo pisze:
23 wrz 2025, 20:36
Księga Psalmów a nie Hioba i nie Edom.
Zawsze kończysz na tym samym temacie. czy to jakieś natręctwa? Maniactwo?
Bobo-modo
Piszemy tu Bobo o okresie kiedy Psalmy rzekomo powstały, historyczny kontekst, więc jest to połączone z tematem Psalmów.

Mark Twain

Awatar użytkownika
Bobo

Nie ściemniaj George... tak ujmując, to można by tu pisać o gruszach i słońcu, bo przecież w czasie spisywania Psalmów te rzeczy rosły i świeciły.
Regulamin forum:
11. W danym temacie staramy się rozmawiać wyłącznie na dany temat i uzasadniamy, w miarę możliwości swoje stanowisko. Nie poruszamy diametralnie rożnych wątków, jeżeli nie wynikają one z rozwijania się dyskusji na dany temat.
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!

teska

Psalm 110:1
Jehowa powiedział mojemu Panu:
„Zasiadaj po mojej prawej stronie,
aż położę twoich wrogów jako podnóżek dla twoich nóg”.

Kim jest ów Pan? To Jezus Chrystus,a proroctwo to spełniło się po jego śmierci i zmartwychwstaniu.
Dzieje 2:36
Dlatego cały lud Izraela może być tego pewny: "Jezusa, którego wy straciliście na palu, Bóg uczynił zarówno Panem, jak i Chrystusem”.
Dzieje 5:31
Wywyższył go, by zasiadał po Jego prawej stronie, i uczynił Naczelnym Pełnomocnikiem i Wybawcą, żeby Izrael mógł okazać skruchę i uzyskać przebaczenie grzechów.
Rzymian 8:34
Kto ich potępi?
Przecież ujmuje się za nami Chrystus Jezus, który umarł, został wskrzeszony i jest po prawej stronie Boga.

Wyjątkowo wysokie stanowisko otrzymał Jezus — został przez Boga wyznaczony na Mesjasza . Ale Bóg nie namaścił go olejkiem, tylko duchem świętym . Żydowskie rodowody zaginęły — najpewniej zostały zniszczone w czasie najazdu Rzymian na Jerozolimę w 70 roku n.e. i od tamtego czasu nikt nie może udowodnić, że pochodzi z królewskiej rodziny Dawida. Jednak w czasach Jezusa te zapiski jeszcze istniały, dlatego nawet jego wrogowie nie byli w stanie podważyć, że był on potomkiem tego izraelskiego króla.
Mateusza 22:41-46
41  Kiedy faryzeusze dalej byli tam zebrani, Jezus ich zapytał:
42  „Co myślicie o Chrystusie? Czyim jest synem?”. Odpowiedzieli: „Dawida”.
43  Wtedy rzekł do nich: „Dlaczego więc Dawid pod natchnieniem nazywa go Panem, gdy mówi:
44  ‚Jehowa powiedział mojemu Panu: „Zasiadaj po mojej prawej stronie, aż położę ci twoich wrogów pod nogi”’?
45  Jeśli Dawid nazywa go Panem, to jak może on być jego synem?”.
46  I nikt nie potrafił odpowiedzieć mu na to nawet jednym słowem. Od tego dnia nikt też nie ośmielił się dalej zadawać mu pytań.

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

George pisze:
22 wrz 2025, 19:11
teska pisze:

gdyby Bóg nie był z nim.
No i sam o tych cudach pisał, lub pisali jego pupile, podobnie jak Łukasz opisywał Pawła nawrócenie na podstawie greckiej sztuki.

Czy Ty George zbesztasz każdego Bożego sługę i proroka, który wspomni o Pawle, nawet apostoła Chrystusa Piotra?

"Ponadto cierpliwość naszego Pana uważajcie za wybawienie, jak to też napisał do was nasz kochany brat Paweł zgodnie z daną mu mądrością" (2 Pio 3:15)

Zauważyłeś, że apostoł Jezusa Chrystusa dostrzegł i o tym napisał, że Paweł został obdarzony "mądrością"? Więc kto sieje odstępcze myśli ... George czy Piotr i Paweł? Zastanów się nad tym i poznawaj prawdę a nie narrację odstępców. Masz jeszcze czas ...

George pisze:
22 wrz 2025, 19:11
Paweł przypomina mi trochę obecnego Netaniacha
Wiesz George, Ty mi trochę przypominasz Putina. Ten arcymistrz zakłamania i KGB-ski specjalista od prania mózgów próbuje wmówić inteligentnym ludziom, że jest ofiarą a nie oprawcą! Ty też próbujesz wcisnąć nam kit, że wyznacznikiem prawdy i kanonu jest papieski lizus Hieronim, działający 300 lat po Chrystusie. W tym czasie zapowiedziane przez Jezusa odstępstwo działało już w pełni a antychrystusowa machina prania mózgów parafianom była już rozpędzana, więc daruj sobie z tym wyedukowanym w Rzymie klerykałem i stronnikiem papieża Damazego, równie zagorzałego przeciwnika Arian, przeciwstawiających się niebiblijnej doktrynie o Trójcy Świętej, zaklepanej właśnie przez tego odstępcę Damazego znanej jako 'Doktryna Nicejska'.

Gdyby gloryfikowany przez Ciebie i Twoich popleczników Hieronim ... ponoć znawca greki i hebrajskiego, faktycznie rozumiał co przekazuje Księga Psalmów, to musiałby uznać Jehowę za Jedynego i Prawdziwego Boga:

"Niech ludzie wiedzą, że Ty, który masz na imię Jehowa, sam jesteś Najwyższy nad całą ziemią" (Ps 83:18)

Gdyby, nader często wspominany przez Ciebie i innych Twoich stronników na tym forum, Hieronim naprawdę rozumiał Księgę Psalmów, nie forsowałby babilońskiej triady bóstw, tylko uznałby, że Bóg Abrahama, Izaaka i Jakuba jest Bogiem wiecznym:

"Ale Ty, Jehowo, jesteś wywyższony na zawsze" (Ps 92:8)

Wreszcie, uznałby, że Syn nie jest równy Ojcu a słowa zawarte w Psalmie 110:1 "Jehowa powiedział mojemu Panu: 'Zasiadaj po mojej prawej stronie, aż położę twoich wrogów jako podnóżek dla twoich nóg'" dotyczą jednego z Jego niebiańskich Synów, pełniących dla Jehowy świętą służbę:

"I o którym z aniołów kiedykolwiek powiedział: 'Zasiadaj po mojej prawej stronie, aż położę twoich wrogów jako podnóżek dla twoich nóg'? Czy oni wszyscy nie są duchami pełniącymi świętą służbę, posyłanymi, żeby usługiwać tym, którzy mają odziedziczyć wybawienie?" (Heb 1:13)

Czyż Jezus nie jest nazwany Synem Najwyższego przez anioła Gabriela? "Stanie się on wielki i będzie nazywany Synem Najwyższego, a Bóg Jehowa da mu tron Dawida, jego ojca" (Łuk 1:32)

Czyż Jezus sam nie powiedział, że przyszedł "usługiwać"?: "Podobnie Syn Człowieczy nie przyszedł, żeby mu usługiwano, ale żeby usługiwać i dać swoje życie jako okup w zamian za wielu" (Mat 20:28)

Czyż Jezus nie został posłany i sam o tym powiedział? "On jednak im powiedział: 'Również innym miastom muszę głosić dobrą nowinę o Królestwie Bożym, bo po to zostałem posłany'" (Łuk 4:43)

Tak więc, stronnicy odstępczego Hieronima ... wyciągnijcie sami naukę z Księgi Psalmów a Wy, słuchający ich, nie dajcie się im zwieść, jak miliony porządnych Rosjan dało się zwieść Putinowskiej narracji, szerzącej tak naprawdę zakłamanie ... spróbujcie ich przekonać, gdzie leży prawda. Czy będzie to bułka z masłem?
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”