No i sam o tych cudach pisał, lub pisali jego pupile, podobnie jak Łukasz opisywał Pawła nawrócenie na podstawie greckiej sztuki.
Paweł przypomina mi trochę obecnego Netaniacha
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
No i sam o tych cudach pisał, lub pisali jego pupile, podobnie jak Łukasz opisywał Pawła nawrócenie na podstawie greckiej sztuki.
Ze zwodniczą nauką Pawła zawsze miałem problem.
A uznajesz księgę Joela 2:32?
Musisz zrozumieć że oryginalne Księgi Biblii były 'natchnione'.
Jaka jest twoja rola na forum biblijnym,skoro wszystko uznajesz za fałszerstwo?
teska pisze: ↑23 wrz 2025, 16:56Jaka jest twoja rola na forum biblijnym,skoro wszystko uznajesz za fałszerstwo?
Przypominam, że mamy tu temat Księga Psalmów.George pisze:Czy wiesz jak została sfałszowana najkrótsza, i według autora Wulgaty - Św. Hieronima, najważniejsza księga Biblii?
Masz rację Bobo, trochę się rozpędziliśmy w nie tym temacie.Bobo pisze: ↑23 wrz 2025, 18:03Przypominam, że mamy tu temat Księga Psalmów.George pisze:Czy wiesz jak została sfałszowana najkrótsza, i według autora Wulgaty - Św. Hieronima, najważniejsza księga Biblii?
Jeśli George chce rozmawiać na inny temat, to go załóż. Jak widzę, stosujesz styl pisania byle co i byle gdzie.
Bobo-modo
Czy zastanawiałaś się kiedykolwiek jak to się stało że Psalmy i Pieśni wpadły w ręce raczej literalnie prymitywnych potomków Jakuba?teska pisze: ↑24 sie 2025, 22:03Psalmy zawierają liczne proroctwa ,które już się spełniły ,albo spełnią się w przyszłości.
Zawierają wiele pożytecznych i budujących pouczeń, wyrażonych wzniosłym ,poetyckim i obrazowym językiem, przemawiającym czytelnikowi do głębi jestestwa. Psalmy to wyśmienita, wspaniale przygotowana i zastawiona uczta duchowa i zbiór pieśni ,które śpiewali Izraelczycy .
Psalmy dzielą się na 5 części:
księga 1 to psalmy 1-41,księga 2 to psalmy 42-72,księga 3 to psalmy 73-89,księga 4 to psalmy 90-106,księga 5 to psalmy 107-150
Psalmy to najobszerniejsza księga biblijna, ale warto nią zacząć czytanie biblii.
STARY TESTAMENT
1 Księga Królewska
Rozdział 11
1 Król Salomon pokochał też wiele kobiet obcej narodowości, a mianowicie: córkę faraona, Moabitki, Ammonitki, Edomitki, Sydonitki i Chetytki1, 2 z narodów, co do których Pan nakazał Izraelitom: «Nie łączcie się z nimi, i one niech nie łączą się z wami, bo na pewno zwrócą wasze serce ku swoim bogom»2. Jednak Salomon z miłości złączył się z nimi, 3 tak że miał
siedemset żon-księżniczek i
trzysta żon drugorzędnych3.
Jego żony uwiodły więc jego serce. 4 Kiedy Salomon zestarzał się, żony zwróciły jego serce ku bogom obcym i wskutek tego serce jego nie pozostało tak szczere wobec Pana, Boga jego, jak serce jego ojca, Dawida. 5 Zaczął bowiem czcić Asztartę, boginię Sydończyków, oraz Milkoma, ohydę Ammonitów. 6 Salomon dopuścił się więc tego, co jest złe w oczach Pana, i nie okazał pełnego posłuszeństwa Panu, jak Dawid, jego ojciec. 7 Salomon zbudował również posąg Kemoszowi, bożkowi moabskiemu, na górze na wschód od Jerozolimy, oraz Milkomowi4, ohydzie Ammonitów. 8 Tak samo uczynił wszystkim swoim żonom obcej narodowości, palącym kadzidła i składającym ofiary swoim bogom.
Pan ostrzega i zapowiada karę
9 Pan rozgniewał się więc na Salomona za to, że jego serce odwróciło się od Pana, Boga izraelskiego. Dwukrotnie mu się ukazał 10 i zabraniał mu czcić obcych bogów, ale on nie zachował tego, co Pan mu nakazał. 11 Wtedy Pan rzekł Salomonowi: «Wobec tego, że tak postąpiłeś i nie zachowałeś mego przymierza oraz moich praw, które ci dałem, nieodwołalnie wyrwę ci królestwo i dam twojemu słudze. 12 Choć nie uczynię tego za twego życia ze względu na twego ojca, Dawida, to wyrwę je z ręki twojego syna. 13 Jednak nie wyrwę całego królestwa. Dam twojemu synowi jedno pokolenie ze względu na Dawida, mego sługę, i ze względu na Jeruzalem, które wybrałem».
Wrogowie Salomona. Jeroboam
14 Wzbudził więc Pan Salomonowi przeciwnika w osobie
Hadada, Edomity, z potomstwa królewskiego,
w Edomie.
15 Albowiem kiedy Dawid był5 w Edomie, wtedy dowódca wojska, Joab, udał się tam dla pogrzebania zabitych, gdyż wybił wszystkich mężczyzn w Edomie.
16 Joab bowiem sześć miesięcy przebywał tam z całym Izraelem, aż do wytępienia wszystkich mężczyzn w Edomie.
17 Wówczas ów Hadad uciekł razem z ludźmi edomskimi spośród sług swego ojca, aby dostać się do Egiptu. Hadad był wtedy małym chłopcem.
18 Wydostawszy się z [kraju] Midian6, przybyli do Paran6 i zabrawszy ze sobą ludzi z Paran, przybyli do Egiptu, do faraona, króla egipskiego, który dał mu mieszkanie oraz wyznaczył mu wyżywienie, a także dał mu ziemię.
19 Ponieważ Hadad pozyskał wielkie łaski u faraona, tan dał mu za żonę siostrę swej żony, siostrę królowej7 Tachpnes.
20 Kiedy siostra Tachpnes urodziła mu jego syna Genubata, wtedy Tachpnes wychowała go w domu faraona i Genubat został razem z synami faraona na jego dworze.
21 Gdy Hadad dowiedział się w Egipcie, że Dawid spoczął przy swoich przodkach i że zmarł wódz wojska, Joab, wtedy Hadad rzekł faraonowi: «Poślij mnie, abym udał się do mego kraju».
22 Na to faraon odrzekł mu: «Czy ci czego brakuje przy mnie i dlatego pragniesz iść do twego kraju?» A on rzekł: «Nie, ale zechciej mnie wysłać!»8
Piszemy tu Bobo o okresie kiedy Psalmy rzekomo powstały, historyczny kontekst, więc jest to połączone z tematem Psalmów.
Wiesz George, Ty mi trochę przypominasz Putina. Ten arcymistrz zakłamania i KGB-ski specjalista od prania mózgów próbuje wmówić inteligentnym ludziom, że jest ofiarą a nie oprawcą! Ty też próbujesz wcisnąć nam kit, że wyznacznikiem prawdy i kanonu jest papieski lizus Hieronim, działający 300 lat po Chrystusie. W tym czasie zapowiedziane przez Jezusa odstępstwo działało już w pełni a antychrystusowa machina prania mózgów parafianom była już rozpędzana, więc daruj sobie z tym wyedukowanym w Rzymie klerykałem i stronnikiem papieża Damazego, równie zagorzałego przeciwnika Arian, przeciwstawiających się niebiblijnej doktrynie o Trójcy Świętej, zaklepanej właśnie przez tego odstępcę Damazego znanej jako 'Doktryna Nicejska'.