Ksiega Hioba

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Re: Ksiega Hioba

Post autor: radek »

aware12 pisze:
26 lip 2025, 12:30
radek pisze:
24 lip 2025, 18:44
No Booris, mi się wydaje...
Piszę o rzeczywistych, rzetelnych i niezawodnych faktach, z którymi się nie dyskutuje. Tylko wprowadza się w życie.
No właśnie, dlatego ostrzegłem Booris'a
Wielbiciel Pełni

aware12
Kontakt:

Post autor: aware12 »

radek pisze:
26 lip 2025, 14:25
aware12 pisze:
radek pisze:
24 lip 2025, 18:44
No Booris, mi się wydaje...
Piszę o rzeczywistych, rzetelnych i niezawodnych faktach, z którymi się nie dyskutuje. Tylko wprowadza się w życie.
Czyli brak życzliwości.
Czyńcie dobro, które na pewno wróci. Analogicznie do zła, które na pewno wróci z potęgą nieskończoności.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

aware12 pisze:
26 lip 2025, 15:17
radek pisze:
26 lip 2025, 14:25
aware12 pisze:

Czyli brak życzliwości.
Booris'a lubię, więc według mnie staram się być dla Niego życzliwy. On nie stara się nikomu sprawiać przykrości, ani nie zauważyłem, żeby patrzył na kogoś z góry. Jak do tej pory zasługuje na moją życzliwość, której nota bene nie odmawiam nikomu, ale nie wszyscy interpretują świat tak pozytywnie jak Booris i zrobił bym szkodę dla ekosystemu, twierdząc wyraźnie, że jestem życzliwy dla kogoś, kto traktuje mnie jak swoje narzędzie, które chce wykorzystywać w celach, które wydają się być nienajbardziej ciekawe.

Do meritum

Joba 1:6-12; 2:1-6 SNPD4
[6] Gdy nastał dzień, w którym synowie Boży przyszli, aby stawić się przed JHWH, przybył wśród nich także szatan. [7] I powiedział JHWH do szatana: Skąd przybywasz? A szatan odpowiedział JHWH tymi słowy: Z krążenia po ziemi i z przechadzania się po niej. [8] Wtedy JHWH powiedział do szatana: [A] czy zwróciłeś uwagę na mojego sługę, Joba? Bo nie ma takiego jak on na ziemi. Człowiek to nienaganny i prawy, bojący się Boga i stroniący od niegodziwości. [9] A szatan odpowiedział JHWH tymi słowy: Czy za darmo Job boi się Boga? [10] Czy Ty nie otoczyłeś zewsząd jego, jego domu i wszystkiego, co do niego należy? Błogosławiłeś dziełu jego rąk i jego dobytek rozmnożył się po ziemi. [11] Lecz wyciągnij tylko swą rękę i dotknij tego, co ma! [Zobaczymy], czy nie zacznie złorzeczyć Ci w twarz! [12] Wtedy JHWH powiedział do szatana: Oto wszystko, co ma, jest w twojej mocy, tylko na niego samego nie wyciągaj ręki! I odszedł szatan sprzed oblicza JHWH.
[1] Gdy nastał dzień, w którym synowie Boży przyszli, aby stawić się przed JHWH, szatan także przybył wśród nich, aby stawić się przed JHWH. [2] I powiedział JHWH do szatana: Skąd przybywasz? A szatan odpowiedział JHWH, mówiąc: Z krążenia po ziemi i z przechadzania się po niej. [3] Wtedy JHWH powiedział do szatana: A czy zwróciłeś uwagę na mojego sługę, Joba? Bo nie ma takiego jak on na ziemi. Człowiek to nienaganny i prawy, bojący się Boga i stroniący od niegodziwości. Nadal trwa w swej nienaganności, a [ty] podburzyłeś Mnie, by go pochłonąć, [jak widać], bez powodu. [4] A szatan odpowiedział JHWH, mówiąc: Skóra za skórę! Wszystko, co człowiek ma, odda za swoją duszę. [5] Lecz wyciągnij tylko swoją rękę i dotknij jego kości i jego ciała, a na pewno będzie złorzeczył Ci w twarz! [6] Wtedy JHWH powiedział do szatana: Oto jest w twojej mocy, tylko strzeż [się szkodzenia] jego duszy.

https://bible.com/bible/3881/job.1.6.SNPD4

Podstawą księgi Hioba wydaje się być Rozmowa Boga z Szatanem. Jak myślicie, co oznacza to, że Bóg pyta Szatana: "Skąd przybywasz ?". I to dwa razy
Wielbiciel Pełni

aware12
Kontakt:

@radek
Bóg Wszechmogący jest Wszechmocny, Wiekuisty, Wszechwiedzący, Wszechwidzący, Wszystko słyszący etc...Natomiast Jhwh jest tetragramem, czyli bluźnisz, w ekosystemie czynisz destrukcje, za którą na pewno poniesie się konsekwencje.
Czyńcie dobro, które na pewno wróci. Analogicznie do zła, które na pewno wróci z potęgą nieskończoności.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

aware12 pisze:
26 lip 2025, 18:20
@radek
Bóg Wszechmogący jest Wszechmocny, Wiekuisty, Wszechwiedzący, Wszechwidzący, Wszystko słyszący etc...Natomiast Jhwh jest tetragramem, czyli bluźnisz, w ekosystemie czynisz destrukcje, za którą na pewno poniesie się konsekwencje.
Ale Bóg działa poprzez tetragram i nie tylko poprzez tetragram. Jeśli czegoś nie rozumiesz z moich wypowiedzi, to warto byś dopytał, bo inaczej możesz czynić szkodę w ekosystemie, poprzez negatywne asumpcje. Życzę Tobie pozytywnego spojrzenia na Świat. Pozdrawiam

Mateusza 7:3 SNPD4
[3] Dlaczego to widzisz drzazgę w oku swojego brata, a belki w swoim oku nie dostrzegasz?

https://bible.com/bible/3881/mat.7.3.SNPD4
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

booris pisze:
21 lip 2025, 12:25
To nie byla inicjatywa szatana.To Bog zwrocil uwage szatana na Hioba i to Bog zainicjowal przeprowadzenie testu wiary na Hiobie.
A nie uważasz booris, że Bóg być może chciał ośmieszyć Szatana, że jego diabelskie sztuczki, choć drastyczne, pokażą jemu i jego diabelskim kompanom, że słaby, schorowany śmiertelnik jest od nich o wiele mocniejszy? Diabeł został ośmieszony na oczach całego świata i demonów, a Hiob został wywyższony i sowicie w dwójnasób nagrodzony. Co powiesz na taką interpretację?
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

DonCicio pisze:A nie uważasz booris,(...}
Nie uwazam.

aware12
Kontakt:

booris pisze:
01 sie 2025, 16:36
Nie uwazam.
Skoro się nie zgadzasz z "DonCicio" To pewnie ze mną się zgadzasz.

EMET

Post autor: EMET »

tom68 pisze:
03 kwie 2017, 13:54
Trudne sprawy w Biblii pl ... Ksiega Hioba ...

Biblia uczy ze sprawca wszelkiego zla fizycznego i duchowego jest nie Bog a Szatan i o tym uczy miedzy inni ksiega Hioba a wiec problem tu jest inny np czemu Bog pozwala Szatanowi na dzialanie na ziemi i tu odp jest wiele i zadna nie jest doskonala np ze Bog chce pokazac swiatu i niebu prawdziwy charakter zla i Szatana jak swoich wiernych sprawiedliwych slug np Hioba czy Jezusa itp .

Hiob ...

Slowa i wykonanie: Joanna Kowalczyk, na melodie - "People need the Lord" Wideoklip: Joanna Sztuka

https://youtu.be/P5UTb2ZSmEE
EMET:
Księga Hioba [w hebrajskim dokładnie IJJOW] jest moją ulubioną Księgą biblijną: nadto Pieśń pieśni; / Dzieje Apostolskie [Dokonania Wysłanników] oraz List Jakuba.

Cieszę się, iż ukazał się - 'w końcu' - Tom Biblii Hebraica Quinta szczegółowo objaśniający tę Księgę; niebawem wejdę z posiadanie [cena ok. 300 zł].

Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Ja gdybym był na miejscu Boga, też chwaliłbym się takim wielbicielem jakim jest Hiob
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

booris pisze:
01 sie 2025, 16:36
Nie uwazam.
To uważaj ... uważny dostrzeże to, co dla innych niewidoczne ;-)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

aware12
Kontakt:

@EMET
Dlaczego wybiórczo promujesz w/w księgi? Skoro w (2Tym 3,16-17) jest napisane, że całe pismo jest natchnione przez Boga...

EMET

aware12 pisze:
02 sie 2025, 12:35
@EMET
Dlaczego wybiórczo promujesz w/w księgi? Skoro w (2Tym 3,16-17) jest napisane, że całe pismo jest natchnione przez Boga...
EMET:
Napisałem o ulubionych, co nie znaczy że pozostałe traktuję "per noga" [jak się mawia]. Nawet Jezus jednego apostoła SZCZEGÓLNIE lubił, co nie znaczy, że pozostałych... ;-)

Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.

aware12
Kontakt:

@EMET
Dlaczego nie głosisz Ewangelii? Skoro Jezus Zbawiciel jest dla ciebie wzorem.

EMET

aware12 pisze:
02 sie 2025, 14:04
@EMET
Dlaczego nie głosisz Ewangelii? Skoro Jezus Zbawiciel jest dla ciebie wzorem.
EMET:
Ja nic nie sugeruję i nie imputuję: co Ty, Userze, robisz bądź nie robisz. :-?
Jako świadek Jehowy, głoszę jak najbardziej! ;-)

nie pisz do mnie w stylu prowokacyjnym, Userze [ew. Userko] :-/

Stephanos, ps. EMET

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”