Ksiega Hioba

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
booris

Re: Ksiega Hioba

Post autor: booris »

DonCicio pisze:
02 sie 2025, 7:38
booris pisze:
01 sie 2025, 16:36
DonCicio pisze:A nie uważasz booris,(...}
Nie uwazam.
To uważaj ... uważny dostrzeże to, co dla innych niewidoczne ;-)
To,ze mam inne zdanie i nie uwazam tak jak Ty,nie oznacza ze jestem czlowiekiem nieuwaznym.A dostrzegam wiele... :-D

aware12
Kontakt:

Post autor: aware12 »

@booris
Według Ewangelii Jezusa Zbawiciela "widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz" (Mat 7, 3)
Czyńcie dobro, które na pewno wróci. Analogicznie do zła, które na pewno wróci z potęgą nieskończoności.

Awatar użytkownika
booris

aware12 pisze:
02 sie 2025, 16:55
@booris
Według Ewangelii Jezusa Zbawiciela "widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz" (Mat 7, 3)
Wiec moze juz czas,bys te swoja belke dostrzegl,zamiast czepiac sie mojego zdzbla.

aware12
Kontakt:

@EMET
To nie jest głoszenie Ewangelii.
Czyńcie dobro, które na pewno wróci. Analogicznie do zła, które na pewno wróci z potęgą nieskończoności.

EMET

Post autor: EMET »

aware12 pisze:
02 sie 2025, 17:44
@EMET
EMET:
Doprecyzuj jawnie i wyraźnie owe "To nie jest"; co, zatem, jest a co nie jest...?
Czekam na merytoryczną i wyrazistą Twoją wypowiedź ;-)

Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

booris pisze:
02 sie 2025, 16:35
DonCicio pisze:
02 sie 2025, 7:38
booris pisze:
01 sie 2025, 16:36

Nie uwazam.
To uważaj ... uważny dostrzeże to, co dla innych niewidoczne ;-)
To,ze mam inne zdanie i nie uwazam tak jak Ty,nie oznacza ze jestem czlowiekiem nieuwaznym.A dostrzegam wiele... :-D
... no dobra, już dobra. Wiem, że jesteś uważny :-)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

aware12
Kontakt:

@EMET
Nie głosisz Ewangelii, tylko dywagujesz.

EMET

aware12 pisze:
03 sie 2025, 14:27
@EMET
EMET:
Jak pisałem: nie wiedząc o tym jak w realu sprawy się -- z danym Kimś -- mają, "z fusów nie wróżmy".

Dopytam: oceniasz mnie poprzez moje pisanie na - tej tu - Grupie czy imputujesz mnie coś, o czym nie masz "bladego pojęcia": jak to w życiu moim sprawy się mają => odnośnie tego, czy ja głoszę bądź nie głoszę Ewangelii. :aaa:

A zatem... ?

Jesteś bliski tego, że dam Cię na MLI: moja lista ignorowanych :-/

Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.

Awatar użytkownika
booris

aware12 pisze:
02 sie 2025, 17:44
@EMET
aware12 pisze:
03 sie 2025, 14:27
@EMET
Aware12,od dluzszego czasu nie wnosisz niczego do dyskusji,nie masz zadnych merytorycznych uwag,tylko personalnie atakujesz EMET-a bez zadnego powodu.Skoncz z trollowaniem.Potraktuj to jako ostrzezenie.

Awatar użytkownika
booris

EMET pisze:Jesteś bliski tego, że dam Cię na MLI: moja lista ignorowanych :-/
Czasem jestes zbyt cierpliwy.Nie miej skrupulow. :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Nieziem pisze:
25 lip 2025, 22:33
Queza pisze:
25 lip 2025, 21:24
Im puściejsza głowa tym więcej miejsca dla duchów niekoniecznie tych złych.
Ten wpis przypomniał mi powiedzenie głowa pusta to kapusta więc zbadałem temat i internety są bezlitosne odnośnie związku Hioba z kapustą:
Treść Księgi Hioba skupia się na pytaniach o sens cierpienia, sprawiedliwość Bożą i postawę człowieka wobec nieszczęść. Hiob, pomimo ogromnego bólu i utraty wszystkiego, zachowuje wiarę i nie odwraca się od Boga, co jest przesłaniem księgi. Nie ma w niej mowy o kapuście, ani o innych warzywach. 
:-)
Ja zbadałam temat i znalazłam związek Hioba z kapustą, a mianowicie jest ktoś taki jak Andrzej Kapusta, napisał książkę: "Filozofia jako terapia. Badanie nad doświadczeniem transformacji".

Książka Andrzeja Kapusty budzi podziw: po pierwsze – ze względu na erudycję, po drugie – za podkreślenie i ocenę fenomenu doświadczenia. Kategoria i fenomen „doświadczenia” mają swoją długą historię: od docenienia przez Arystotelesa, przez opisy w Biblii – w której Hiob stanowi wzorzec doświadczenia niezasłużonego cierpienia, a Abraham doświadczenia wiary i zaufania – aż po literackie i poetyckie refleksje, m.in. u Czesława Miłosza i Tadeusza Różewicza. Współcześni filozofowie, tacy jak Hans-Georg Gadamer, zauważają, że kategoria „doświadczenie” należy do tych, które najtrudniej poddają się charakterystyce. Autor wyraźnie pokazuje, że doświadczenie transformacji jest nam dostępne – zarówno w przeżywaniu, jak i w refleksji. Po trzecie – autor włącza w obszar badań filozoficznych doświadczenia analizowane w innych dziedzinach, takich jak psychologia czy psychiatria. Źródło: https://www.umcs.pl/pl/pozycje-wydawnic ... 69078.chtm

Mój tato też ma na imię Andrzej i kilkanaście lat temu miał sen o kapuście, a mianowicie, że robiłam dwie próby w sadzeniu tego oto warzywa i były nieudane, dopiero za trzecim razem wiedziałam jak robić. W rzeczywistości znaczenie snu było takie: byłam dwa razy w szpitalu "psycho" i to w jednej i tej samej miejscowości, za trzecim razem byłam gdzie indziej i jak stamtąd wyszłam wiedziałam co mam robić, żeby już w podobne miejsce nie trafić.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2025, 21:34 przez Queza, łącznie zmieniany 1 raz.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

EMET

booris pisze:
03 sie 2025, 17:58
EMET pisze:Jesteś bliski tego, że dam Cię na MLI: moja lista ignorowanych :-/
Czasem jestes zbyt cierpliwy.Nie miej skrupulow. :)
Pozdrawiam
EMET:
Liczę na refleksję i namysł pozytywny - ze strony mojego Oponenta... ;-)

odwzajemniam pozdrowienia :-)

Stephanos, ps. EMET

EMET

EMET:
Skoro już o Księdze Koheleta [jednak], to, jak zapewne wiemy, nie użyto w niej Imienia Bożego: ani w formie pełnej – ‘JHVH’, ani w skróconej – ‘Jah’. O Bogu, jak wiemy, ta Księga nie milczy!
Podobnie jak w Ks. Estery [Ester]: jednak w tejże jest tzw. ‘akrostych Tetragrammatonu’ [parę miejsc].
Tym sposobem przepatrzyłem tekst hebrajski Koheleta i znalazłem jedno ['1.'] miejsce bliskie kryterium akrostychu Tetr.. Planuję coś podobnego w Ks. Pieśni nad pieśniami [jest jedno miejsce \ Pnp 8:6 \ z formą – Jah]…

אֶת־הַצַּדִּיק֙ וְאֶת־הָ֣רָשָׁ֔ע יִשְׁפֹּ֖ט
Qoheleth 3:17.

Stephanos, ps. EMET

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”