Ulubiona Księga Biblii

Od Księgi Rodzaju do Apokalipsy, informacje o datach i miejscach powstania poszczególnych ksiąg i ich autorach

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

RN

Re: Ulubiona Księga Biblii

Post autor: RN »

Najbardziej wartościowymi tekstami Biblii są te, które dotyczą etyki i właściwego postępowania. Fragmentarycznie występują w wielu księgach.
Najmniej wartościowe są proroctwa, eschatologia i wiele z tak zwanej poezji, czyli pisanie nie wiadomo o czym i bez większego sensu.
WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE

Nowa wuka

Post autor: Nowa wuka »

wszyscy zginiemy pisze:
16 cze 2026, 21:23
Jedną bardzo trudno byłoby wybrać. Najciekawsze są jak dla mnie: Księga Koheleta, Pieśń nad Pieśniami, Księgi Samuela, Księga Ozeasza, Amosa, Micheasza i Zachariasza. I jeszcze Księga Hioba, choć ta jest jednocześnie chyba najtrudniejsza.
wiesia pisze:A mnie ta księga strasznie dołuje. Ilekroć ją czytam wpadam w strasznego doła psychicznego.
A jej autor nie popadł w pesymizm - stwierdził natomiast, że w związku z tym, że życie jest ulotne i kruche, należy czerpać z niego pełnymi garściami. Chwytaj dzień, bo może nie być jutra - to jedno z jej przesłań.
Znacznie lepiej się czuję odkąd skupiłam się na naukach Nowego Przymierza.
To Chrystus Jezus jest najważniejs,y, a nie stare,żydowskie bajania i mity ściągnięte w dużej mierze

z innych kultur.
A od Holokaustu Palestyńczyków aż mnie nosi, aby wykrzyczec skąd "oni"
zaczerpnęli takie zachowania i kto im kazał tak traktować innych ludzi.
Całkowicie tez wypaliło się we mnie współczucie za ich eleminowanie podczas 2.wojny.

wszyscy zginiemy

Post autor: wszyscy zginiemy »

RN pisze:Najbardziej wartościowymi tekstami Biblii są te, które dotyczą etyki i właściwego postępowania
Tyle że najbardziej wartościowe nie oznacza najciekawsze ani ulubione. :) To całkiem różne kategorie. Część ludzi może np. woleć piękno poematów i literatury niż spis nakazów i zakazów motywowanych religijnie.
Księgę Koheleta uwielbiam zarówno za styl, jak i za jej ponadczasową i uniwersalną mądrość - jej autor to mędrzec uczący sztuki życia.
Z kolei w księgach prorockich również nie brakuje fragmentów dot. etyki i właściwego postępowania - a przy tym stylistycznie są urzekające. Przynajmniej jak dla mnie.

Np. w Za 7,9-10 jest: "To mówi Pan Zastępów: Wydawajcie wyroki sprawiedliwe, okazujcie sobie wzajemnie miłość i miłosierdzie. Nie krzywdźcie wdowy i sieroty, cudzoziemca i biednego! Nie żywcie w sercach waszych złości względem bliźniego!".
W Am 8,10 ciekawa groźba: "nałożę na wszystkie biodra wory, a na wszystkie głowy [sprowadzę] łysinę".

Niektóre fragmenty mówiące o etyce i właściwym postępowaniu budzą kontrowersje i sprzeciw. Np. "Jeśli ktoś poślubi żonę, zbliży się do niej, a potem ją znienawidzi, zarzucając jej złe czyny, i zniesławi ją mówiąc: «Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa», wtedy ojciec i matka młodej kobiety zaniosą dowody jej dziewictwa do bramy, do starszych miasta. Ojciec młodej kobiety odezwie się do starszych: «Dałem swą córkę temu człowiekowi za żonę, a on ją znienawidził. Oto zarzuca jej złe czyny, mówiąc: "Nie znalazłem u córki twej oznak dziewictwa". A oto są dowody dziewictwa mej córki» i rozłoży tkaninę przed starszymi miasta. Wtedy starsi miasta wezmą tego męża i ukarzą go. Skażą go na sto [syklów] srebra i dadzą je ojcu młodej kobiety, gdyż okrył niesławą dziewicę izraelską; pozostanie jego żoną i nie będzie jej mógł całe życie porzucić. Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie" (Pwt 22,13-21).

Trudno się nie przerazić skrajną surowością takiego prawa.
Podobnie np. "Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli" (Kpł 20,13).
Albo kara śmierci za bluźnierstwo (Kpł 24,16).
Mimo że ogólnie w Księdze Kapłańskiej jest wiele nakazów i regulacji, które należy uznać za słuszne i wartościowe, np. o nieuprawianiu wróżbiarstwa, o niespożywaniu krwi, o zakazie kazirodztwa, o nieuciskaniu przybyszów, o miłowaniu bliźniego jak siebie samego itd., to surowość i bezwzględność niektórych jest szokująca.
Obkładanie klątwą całych narodów, jak w Pwt 7,1-5, połączone z zakazem poślubiania kobiet z tych narodów, też jest cokolwiek kontrowersyjne.
Nowa wuka pisze:To Chrystus Jezus jest najważniejs,y, a nie stare,żydowskie bajania i mity ściągnięte w dużej mierze

z innych kultur.
Jezus Chrystus wielokrotnie cytował i powoływał się na owe "stare żydowskie bajania i mity" - autorzy ewangelii również. Zwłaszcza Mateusz na każdym kroku przekonywał czytelników, że Jezus jest zapowiadanym przez żydowskich proroków mesjaszem. Jezus stwierdził też, że nie przyszedł znieść żydowskiego prawa ani proroków, tylko prawo i proroctwa wypełnić.
skąd "oni"
zaczerpnęli takie zachowania i kto im kazał tak traktować innych ludzi
Nie przyszłoby mi do głowy przywoływanie w kontekście Biblii konkretnych wydarzeń ze współczesności, choć skoro już to robisz, to mnie nasuwa się skojarzenie z treścią Księgi Jozuego i wojną z Kanaanem i Gibeonem.
Jak bardzo to kontrastuje z wizjami z Iz 2,4 i Mi 4,3-4.
Całkowicie tez wypaliło się we mnie współczucie za ich eleminowanie podczas 2.wojny
Podczas II wojny światowej niemieccy zbrodniarze wymordowali miliony niewinnych żydowskich kobiet, mężczyzn i dzieci, które i którzy nie toczyli z nikim wojen ani nikogo nie mordowali.
Birmańczycy robili i robią z ludem Rohingja to samo co władze Izraela z Palestyńczykami - choć Rohingja nie mają odpowiednika Hamasu ani Palestyńskiego Islamskiego Dżihadu. Tyle że europejskie media nie nagłośniły ludobójstwa Rohingja tak samo jak sprawy Palestyny.
Ujgurowie w Chinach też są ofiarami ludobójstwa i obozów budowanych przez chińskie władze. A ich hekatomba też nie jest tak nagłaśniana w Europie jak hekatomba Palestyńczyków. Postępowanie wobec Tybetu też nie.
Chińczycy ani Birmańczycy nie potrzebują religijnego uzasadnienia dla swoich zbrodni.

Nowa wuka

Nowa wuka pisze:
To Chrystus Jezus jest najważniejs,y, a nie stare,żydowskie bajania i mity ściągnięte w dużej mierze

z innych kultur.
Jezus Chrystus wielokrotnie cytował i powoływał się na owe "stare żydowskie bajania i mity" - autorzy ewangelii również. Zwłaszcza Mateusz na każdym kroku przekonywał czytelników, że Jezus jest zapowiadanym przez żydowskich proroków mesjaszem. Jezus stwierdził też, że nie przyszedł znieść żydowskiego prawa ani proroków, tylko prawo i proroctwa wypełnić.
To nie jest żaden argument, że Jezus cytował. A co miał żydom cytować? Egipską Księgę umarłych? Pisma buddyjskie? Zaratustrę?
skąd "oni"
zaczerpnęli takie zachowania i kto im kazał tak traktować innych ludzi
Nie przyszłoby mi do głowy przywoływanie w kontekście Biblii konkretnych wydarzeń ze współczesności, choć skoro już to robisz, to mnie nasuwa się skojarzenie z treścią Księgi Jozuego i wojną z Kanaanem i Gibeonem.
Jak bardzo to kontrastuje z wizjami z Iz 2,4 i Mi 4,3-4.
Nie wiem jak mogło NIE przyjść ci di głowy skoro ST aż ocieka takimi nakazami, a sami żydzi (WSPÓŁCZEŚNI
NAM) bez skrępowania to głoszą. Gojów i inne bydło można bezkarnie, a nawet należy likwidować.
Czym innym niż pokazem siły i ekspansją jest obecna wojna? Wojna religijna - o tym się mówi za granicą i w świecie arabskim; nie kieruj się zakłąmanym bełkotem naszych mediów.
dczas II wojny światowej niemieccy zbrodniarze wymordowali miliony niewinnych żydowskich kobiet, mężczyzn i dzieci, które i którzy nie toczyli z nikim wojen ani nikogo nie mordowali.
Birmańczycy robili i robią z ludem Rohingja to samo co władze Izraela z Palestyńczykami - choć Rohingja nie mają odpowiednika Hamasu ani Palestyńskiego Islamskiego Dżihadu. Tyle że europejskie media nie nagłośniły ludobójstwa Rohingja tak samo jak sprawy Palestyny.
Ujgurowie w Chinach też są ofiarami ludobójstwa i obozów budowanych przez chińskie władze. A ich hekatomba też nie jest tak nagłaśniana w Europie jak hekatomba Palestyńczyków. Postępowanie wobec Tybetu też nie.
Chińczycy ani Birmańczycy nie potrzebują religijnego uzasadnienia dla swoich zbrodni.
Wiesz, ja akurat znam te ludobójstwa, które tu przytaczasz i jeszcze wiele innych, jak choćby Konkwista, jak eksterminacja ludności rdzennej w Ameryce itd.itp.
Żydzi zgodnie z nakazami swojej religii, zawartej w Pięcioksięgu wybijają na rozkaz i z przyzwolenia ich boga narody, roszcząc sobie prawo do terytoriów im nienależnych.
NIC nie usprawiedliwia Holokaustów Palestyńczyków, mordowania z zimną krwią kobiet, dzieci...zwabiania ich po zrzucaną żywność i strzelania (snajperzy) nawet do małych dzieci.
W czasie II wojny światowej najwięcej zginęło Rosjan, na drugim miejscu (biorąc pod uwagę proporcje populacji) Polaków. Tylko że żydzi zatroszczyli się o powojenną propagandę i zrobili z 200 tys.(ponoć) zagazowanych w Oświęcimiu dramat na cały świat. Tak, jakby tylko oni byli ofiarami wojny i tylko oni doznawali krzywd. Tak nie było i jest kłamstwo, a jak wiadomo: kłamstwo powielane tysiąc razy staje się prawdą. Z tego powodu ja NIENAWIDZĘ kłamstwa i kłamczuchów, i tym bardziej nalegam, aby poznawać historię i na bieżąco walczyć o historyczną prawdę.
Ostatnio to, co robi się z historią polski, jak podle zakłamuje się historię to o pomstę do nieba woła.
Ja nie umniejszam w żadnym razie dramatowi poszczególnych osób, czy to żydów, czy innych narodów, które cierpiały, ale trzeba obiektywnie patrzeć i nazywać sprawy prawdziwie takimi jakie są.
Ludobójstwo miało i ma miejsce w Gazie i na Bliskim Wschodzie i dokonuje się rękami Narodu Wybranego.
Oficjalnie powołują się na swojego Boga, a Nataniachu był w ich parlamencie (czy jak to się tam nazywa) strofowany za słabe wypełnianie woli bożej.

wszyscy zginiemy

Nowa wuka pisze:To nie jest żaden argument, że Jezus cytował. A co miał żydom cytować?
Jezus był wyznawcą judaizmu i reformatorem tej religii. Religii opartej na świętych księgach, której autorzy uznawali, że Żydom należy się Kanaan i że podbój tej ziemi wszelkimi metodami, w tym z wyrzynaniem mężczyzn, kobiet i dzieci np. w Jerychu, jest słuszny i sprawiedliwy. Podobnie z wojną przeciwko Madianitom opisaną w Lb 31,7-18, gdzie Mojżesz wścieka się na tych żydowskich żołnierzy, którzy prowadząc wojnę pozostawili przy życiu wszystkie kobiety, po czym każe im zabić spośród dzieci wszystkich chłopców, a z kobiet te, które już obcowały z mężczyznami.

Gdyby Jezus chciał całkowicie zerwać z judaizmem i stworzyć całkowicie nową religię, od podstaw, od zera, to by to zrobił. A jednak postąpił inaczej. Postąpił tak, że chrześcijaństwo wyrosło z judaizmu, a kościół wyrósł z synagogi.
Nie wiem jak mogło NIE przyjść ci di głowy skoro ST aż ocieka takimi nakazami, a sami żydzi (WSPÓŁCZEŚNI
NAM) bez skrępowania to głoszą. Gojów i inne bydło można bezkarnie, a nawet należy likwidować.
Starożytność to starożytność, współczesność to współczesność - toteż wojny Żydów z Madianitami, Kananejczykami, Gibeonitami i Amalekitami należy porównywać do wojen prowadzonych w podobnym okresie przez Asyrię, Egipt i inne państwa, nie do współczesnych wojen.
Nie używa się współczesnych przykładów do argumentowania starożytnych pism i wydarzeń. Jeżeli już, można robić odwrotnie.
NIC nie usprawiedliwia Holokaustów Palestyńczyków, mordowania z zimną krwią kobiet, dzieci...zwabiania ich po zrzucaną żywność i strzelania (snajperzy) nawet do małych dzieci
A czy ktoś tutaj twierdzi, że usprawiedliwia?
Tylko że żydzi zatroszczyli się o powojenną propagandę i zrobili z 200 tys.(ponoć) zagazowanych w Oświęcimiu dramat na cały świat. Tak, jakby tylko oni byli ofiarami wojny i tylko oni doznawali krzywd.
Gwoli ścisłości, to nie jest żadną tajemnicą, że więcej zostało zamordowanych w Treblince, Sobiborze i Chełmnie nad Nerem niż w Oświęcimiu (czy może ściślej: w Brzezince).
Jasne jest, że Rosjan i Polaków zginęło podczas wojny więcej niż Żydów. Aczkolwiek ostrze nazistowskiej propagandy było kierowane przede wszystkim przeciwko Żydom. Podobnie jak wcześniej ostrze propagandy innych narodowców i rasistów robiących kozły ofiarne z Żydów. Żydzi to jedyny naród, odnośnie którego powstały teorie spiskowe. Stereotypizacja Żydów przybrała formę jedyną w swoim rodzaju, unikalną w skali światowej. To główny powód, z którego zagłada Żydów została aż tak nagłośniona w porównaniu ze zbrodniami na innych narodach.

Jasne jest, że wiele narodów w historii padło ofiarami ludobójstw. Ludy Herero i Nama w Namibii, Ormianie, Asyryjczycy, Grecy Pontyjscy, Polacy i inni. Choć odnośnie tych narodów, nie ukuto o nich takich rozpowszechnianych w różnych krajach teorii spiskowych utożsamiających ich ze wszystkim, co najgorsze i najbardziej diabelskie. Nie było odpowiedników "Protokołów mędrców Syjonu" odnoszących się do innych narodów, np. Polaków czy Rosjan.

Nowa wuka

Jezus nie przyszedł zakładać żadnej religii. Pleciesz.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Chrystianizm/chrześcijaństwo to nie religia?
Oszołomstwu mówię NIE!

Nowa wuka

Bobo pisze:
22 cze 2026, 11:15
Chrystianizm/chrześcijaństwo to nie religia?
Udajesz, czy naprawdę nie pojmujesz.
Jezus przyszedł nauczać i otworzyć oczy na Prawdę. Nie ma żadnych danych o tym że organizuje jakieś religijne struktury. TO wymysł późniejszy. Jak już to Paweł zaczął organizować coś tam.

wszyscy zginiemy

Nowa wuka pisze:Jezus nie przyszedł zakładać żadnej religii
No przecież piszę, że przyszedł zreformować judaizm - religię, którą wyznawał. Więc nie dopowiadaj sobie.
Chrześcijaństwo zostało założone przez uczniów Jezusa, którzy wierzyli, że Jezus to mesjasz i że zmartwychwstał. Jednak tak czy inaczej, chrześcijaństwo wyrosło z judaizmu, a Kościół z synagogi. Święte księgi judaizmu, zaliczane do Biblii hebrajskiej, czyli Tanach, są też świętymi księgami chrześcijaństwa.
Chrześcijaństwo sprawiło, że o Żydach i Izraelu usłyszał cały świat. Usłyszeli o tym ludzie, którzy bez tego nie mieliby szans dowiedzieć się o istnieniu Żydów i Izraela, o żydowskich patriarchach, prorokach, królach i bohaterach. O Abrahamie, Jakubie, Józefie, Mojżeszu, Samuelu, Saulu, Dawidzie, Salomonie, Eliaszu, Elizeuszu itd. Bez chrześcijaństwa, o tych wszystkich postaciach słyszeliby tylko Żydzi. Ew. jeszcze ludzie mocno zafascynowani judaizmem.
Za sprawą uczniów Jezusa i ich naśladowców, żydowscy prorocy i bohaterowie stali się chrześcijańskimi prorokami i bohaterami.
A filmy takie jak "Dziesięcioro przykazań", "Książę Egiptu" czy "Józef władca snów" mogą być równie dobrze chrześcijańskimi, jak judaistycznymi filmami. To na jedno wychodzi, bo to opowieści oparte na treści Biblii hebrajskiej.
Jezus przyszedł nauczać i otworzyć oczy na Prawdę
Prawda, o której mówił Jezus, była nadal w znacznej mierze oparta na świętych księgach judaizmu.
Warto przy tym pamiętać, że w czasach Jezusa było wiele nurtów w judaizmie - z których zresztą większość później zanikła.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Jakby nie było, wuka, Jezus powiedział: „Zbuduję mój zbór (gr. ekklesia)” (Mateusza 16:18).
Jeśli przyjmiemy cechy religii, to społeczność utworzona przez Jezusa i jego apostołów spełniała większość z nich.

System wierzeń = Wiara w Boga, Mesjasza, Królestwo Boże, zmartwychwstanie, przebaczenie grzechów.
Źródło autorytetu = Pisma Hebrajskie oraz nauki Jezusa i apostołów.
Normy moralne = Kazanie na Górze, przykazanie miłości, zasady życia chrześcijańskiego.
Obrzędy i praktyki = Chrzest, modlitwa, Wieczerza Pańska, wspólne zgromadzenia.
Wspólnota wyznawców = Uczniowie tworzyli zbory w wielu miastach.
Struktura organizacyjna = Apostołowie, starsi, słudzy pomocniczy.
Miejsca zgromadzeń = Początkowo domy prywatne, później inne miejsca spotkań.
Misja religijna = Głoszenie dobrej nowiny i pozyskiwanie uczniów.
Oszołomstwu mówię NIE!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Księgi”