Gdzie znajdował się EDEN

Miasta, krainy, rzeki wspomniane w Biblii: Jerozolima, Syjon, Izrael, Jordan

Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Moderatorzy

Nieziem

Re: Gdzie znajdował się EDEN

Post autor: Nieziem »

Bobo pisze:
17 lip 2023, 13:38
Sorry, nie kupuję takiego bełkotu, jaki Nieziem próbuje nam sprzedać.
Twoja ocena może być słuszna biorąc za probierz Żydów, którzy odnieśli się do tych swoich rodaków, którzy uwierzyli w Dobrą Nowinę o Panu Jezusie:
Czy kto z przełożonych lub z faryzeuszów uwierzył w niego? Tylko ten motłoch, który nie zna zakonu, jest przeklęty.
Pogardliwość w stosunku do człowieka inaczej wierzącego i branie treści jego wiary za bełkot. Nic nowego pod słońcem. Ja nadal zachęcam by przyjąć postaw mniej konfrontacyjną, a bardziej dyskusyjną. Uważam, że człowiek zacny odnosi się i do adwersarzy z szacunkiem.
Bo jeślibyście miłowali tylko tych, którzy was miłują, jakąż macie zapłatę? Czyż i celnicy tego nie czynią?

To wracając do głównego tematu, i metodą małych kroków, może zacznijmy od tych rzek edenskich. Okolice dzisiejszych Tygrysu i Eufratu są raczej dostępne, i myślę, że zbadane gruntownie, aby wiedzieć, czy interesujący nas Ogród tam obecnie się znajduje.
Pytanie 1: Czy Ogród, z którego Adam został wygnany, istnieje obecnie, i w tym samym miejscu?
Pytanie 2: Ogród wspomniany w Apokalipsie to ten sam Ogród, czy też jest to "replika"?
(Pytam o to, czy Ogród raz przez Boga zasadzony w Edenie trwa niezmiennie, czy też tamten przestał istnieć (czy to przez potop, czy inaczej, nie istotne w tym momencie), a ten z Apokalipsy jest Ogrodem nowym?)
Pytanie 3: Czy Pan Bóg chodził po tym ziemskim padole?
...
usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru...

A gdzieś indziej Pismo stwierdza, że świat nie jest w stanie Boga pomieścić. Ja stąd wnioskuję, że ten Boży spacer nie miał miejsca w tym wymiarze, ale mógł mieć miejsce w przestrzeni duchowej, którą następnie człowiek opuścił.
Ja o tym pisałem, i napisze jeszcze raz dla jasności. Człowiek będąc w Ogrodzie, był jednocześnie na Ziemi, pośród zwierząt i roślin tego świata. Bez zrozumienia, że istnieją inne możliwości opisania rzeczywistości i na nią spojrzenia (kwantowo), można tego nie pojmować, i odbierać jako bełkot.
Więc, Bóg "poruszał się" w Niebie, i w Ogrodzie, nie na Ziemi.
Człowiek "poruszał się" po Ziemi i po Ogrodzie, nie w Niebie.
Widać z tego wyraźnie, czym był Ogród. To przestrzeń (pojmowana duchowo), w której człowiek miał bezpośredni dostęp do Boga.
Skutki Eksmisji z Edenu są tym, z czym trudził się Pan Jezus, i okazał się w tym dziele skuteczny.
Jam jest droga, prawda i życie.
Ja jestem drzwiami dla owiec.

Ja nie potrafię widzieć Pana Jezusa jako Drogi i Drzwi do Ogrodu ziemskiego. Widzę za to wyraźnie Ogród nie-ziemski.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Nieziem pisze:
18 lip 2023, 11:45
Pytanie 1: Czy Ogród, z którego Adam został wygnany, istnieje obecnie, i w tym samym miejscu?
Istnieje w tym samym miejscu, a ludzie nadal mają względem niego obowiązki

Tak więc, jak przez przestępstwo jednego na wszystkich ludzi spadł wyrok ku potępieniu, tak też przez sprawiedliwość jednego na wszystkich ludzi spłynął dar ku usprawiedliwieniu dającemu życie.
Rzymian 5:18 UBG
https://bible.com/pl/bible/138/rom.5.18.UBG
Nieziem pisze:
Pytanie 2: Ogród wspomniany w Apokalipsie to ten sam Ogród, czy też jest to "replika"?
(Pytam o to, czy Ogród raz przez Boga zasadzony w Edenie trwa niezmiennie, czy też tamten przestał istnieć (czy to przez potop, czy inaczej, nie istotne w tym momencie), a ten z Apokalipsy jest Ogrodem nowym?)
Ten sam

Tak wygnał człowieka i postawił na wschód od ogrodu Eden cherubinów i płomienisty miecz obracający się we wszystkie strony, aby strzegły drogi do drzewa życia.
Rodzaju 3:24 UBG
https://bible.com/pl/bible/138/gen.3.24.UBG

Kto ma uszy, niech słucha, co Duch mówi do kościołów: Temu, kto zwycięży, dam jeść z drzewa życia, które jest pośrodku raju Boga.
Objawienie 2:7 UBG
https://bible.com/pl/bible/138/rev.2.7.UBG
Nieziem pisze:
Pytanie 3: Czy Pan Bóg chodził po tym ziemskim padole?
...
usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru...
Bóg ukształtował podstawę Ziemi, więc ja osobiście nieczuję się kompetentny, by decydować, czy może On spacerować po Ziemi

Gdzie byłeś, kiedy zakładałem fundamenty ziemi? Powiedz, jeśli masz tę wiedzę.
Hioba 38:4 UBG
https://bible.com/pl/bible/138/job.38.4.UBG
Obrazek

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Nieziem, Jezus, powołując się na jego słowa, to jest drogą do Ojca a nie do raju. O tym czy ktoś będzie w raju na ziemi czy w niebie, zadecyduje Ojciec Jezusa. Ty teraz tworzysz jakieś trzecie miejsce.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

Raj Boga to ogród, Nowe Jeruzalem to miasto, a Królestwo dopiero nadejdzie.
Words don't come easy to me.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Bobo pisze:
18 lip 2023, 19:55
Jezus, powołując się na jego słowa, to jest drogą do Ojca a nie do raju. O tym czy ktoś będzie w raju na ziemi czy w niebie, zadecyduje Ojciec Jezusa. Ty teraz tworzysz jakieś trzecie miejsce.
Nie tworzę, a opisuję.

Misja Pana Jezusa polegała na zjednoczeniu ludzi (jedna owczarnia), i jak ktoś teraz głosi jakieś kolejne rodzielenie, to nie jest to nauka po myśli Bożej.

To ten raj na Ziemi będzie, czy już jest?
Jeśli idąc za Jezusem dochodzi się do Ojca, to jak się dochodzi do raju? Z tego co napisałeś wynika, że z tych, którzy podążają za Jezusem i dojdą do Ojca w Niebie, jedni tam zamieszkają, a inni zostaną wysłani z powrotem na Ziemię, do raju. Jak źle odczytuję, to napisz jak rozumieć to, co napisałeś.

BoaDusiciel

Post autor: BoaDusiciel »

Nieziem pisze:
20 lip 2023, 23:02

Misja Pana Jezusa polegała na zjednoczeniu ludzi (jedna owczarnia),
Udała mu się ta misja?
Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie :mrgreen:
Слава Україні !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca”