Nowe Jeruzalem

Miasta, krainy, rzeki wspomniane w Biblii: Jerozolima, Syjon, Izrael, Jordan

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
DonCicio

Re: Nowe Jeruzalem

Post autor: DonCicio »

Queza pisze:
28 wrz 2024, 9:26
Rozumiem, że Ty jesteś jednym z Synów Bożych na nowej ziemi. Czy tak? :-)

Jednym z ziemskich "Synów Bożych" zostanie każdy, kto przeżyje drugi atak Goaga z Magog, pod koniec 1000 letniego panowania Królestwa (Obj 20:7,8). A to będzie oznaczało, że taki człowiek uzyskał doskonałość, którą miał na początku Adam, zanim został wyrzucony z Edenu: "Szczęśliwi ci, którzy krzewią pokój, bo oni będą nazwani synami Bożymi" (Mat 5:9)

Niektórzy dostąpią "usynowienia" wcześniej, będąc powołani do życia w niebie:

"Również my sami, którzy otrzymaliśmy ducha jako pierwociny, my sami wzdychamy w sercu, z przejęciem wyczekując usynowienia, uwolnienia ze swoich ciał na podstawie okupu" (Rzym 8:23)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2024, 7:25 przez DonCicio, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

DonCicio pisze:
29 wrz 2024, 7:49
Queza ... rozbawiłaś mnie do łez :-D. Ja jestem tylko marnym pyłem kosmicznym próbującym poznawać swojego Stwórcę :xhehe: . Poza tym, nie ma jeszcze "nowej ziemi", a i "nowe niebiosa" nie są jeszcze w pełni ukształtowane ;-)
A co powiedział Jezus: U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe. Mt 19,26, skąd wiesz kim będziesz na nowej ziemi? Ja też się nie spodziewałam, że Jezus przyjdzie do mojego życia.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
DonCicio

Queza pisze:
29 wrz 2024, 21:23
DonCicio pisze:
29 wrz 2024, 7:49
Queza ... rozbawiłaś mnie do łez :-D. Ja jestem tylko marnym pyłem kosmicznym próbującym poznawać swojego Stwórcę :xhehe: . Poza tym, nie ma jeszcze "nowej ziemi", a i "nowe niebiosa" nie są jeszcze w pełni ukształtowane ;-)
A co powiedział Jezus: U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe. Mt 19,26, skąd wiesz kim będziesz na nowej ziemi? Ja też się nie spodziewałam, że Jezus przyjdzie do mojego życia.

Jeżeli uda mi się przeżyć "Wielki Ucisk", a potem Armagedon, będę zwykłym człowiekiem ... nikim więcej! Jeżeli ...
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Wiedźmin123

Post autor: Wiedźmin123 »

O chodzi z tą Nową Ziemią opisaną w Apokalipsie, czy to będzie tysiąclecie czy jednak wieczność?

RN

Post autor: RN »

Wiedźmin123 pisze:
30 paź 2025, 17:50
O chodzi z tą Nową Ziemią opisaną w Apokalipsie, czy to będzie tysiąclecie czy jednak wieczność?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Ziemia_(osada)
WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE

Awatar użytkownika
DonCicio

Wiedźmin123 pisze:
Nowa ziemia, to nowe społeczeństwo które odziedziczy ziemię (Iz 11:4) i już na wieki będzie służyło tylko jednemu Bogu Jehowie ... innej społeczności nie będzie (Iz 66:22 / Ps 37:29):

"A on im odpowie: ‚Wiedzcie, że czego nie zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych, tego nie zrobiliście dla mnie’. I ci zostaną bezpowrotnie zgładzeni, a prawi będą żyć wiecznie" (Mat 25:45,46)

Wiedźmin123

Post autor: Wiedźmin123 »

To o co chodzi z tym tysiącleciem ?

Awatar użytkownika
DonCicio

Wiedźmin123 pisze:
31 paź 2025, 9:21
Przez tysiąc lat ludzkość, która ocalała w Armagedonie oraz zmartwychwstali, będzie doprowadzana do doskonałości. Świat będzie wolny od zgubnego wpływu szatana i jego demonów, którzy będą w tym czasie uwięzieni na 1000 lat (Obj 20:2,3). Przez ten okres Jezus oraz Jego wybrańcy z ziemi w ilości 144 tysiące będą sprawować władzę nad ziemią w sposób sprawiedliwy
(Obj 20:6).

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

RN pisze:
30 paź 2025, 20:45
Wiedźmin123 pisze:
Śmiejesz się ze Słowa Bożego?
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

RN

Post autor: RN »

Queza pisze:
31 paź 2025, 20:37
RN pisze:
30 paź 2025, 20:45
Wiedźmin123 pisze:
Śmiejesz się ze Słowa Bożego?
Sugerujesz, że może nie chodzić o Nową ziemię z dolnośląskiego :?:
A jaką masz pewność :?:
WYŁĄCZ TELEWIZOR - WŁĄCZ MYŚLENIE

Awatar użytkownika
DonCicio

Wiedźmin123 pisze:
Jeszcze raz, przez tysiąc lat człowiek będzie uczony doskonałości którą utracił w Edenie Adam. Zostać ponownie nazwanym Synem Bożym, jak Adam czy Jezus (Łuk 1:35), będzie wymagało długiego okresu. Przez 1000 lat człowiek będzie nie tylko się uczył, ale będzie też osądzany na podstawie tego co robi. Ci, którzy będą chcieli podporządkować się prawym zasadom Królestwa Bożego, będą mieli szansę na uzyskanie życia wiecznego, niezależnie czy przeżyli Armagedon, czy zmartwychwstali na tenże Sąd:

"Zobaczyłem też umarłych, wielkich i małych, którzy stali przed tronem, i otwarto zwoje. Otwarto też inny zwójzwój życia. I na podstawie tego, co było napisane w zwojach, umarli byli sądzeni według swoich uczynków" (Obj 20:12)

Tak więc, będzie to Sąd zarówno dla żywych jak i umarłych. Przez tysiąc lat Jezus, którego wyznaczył do tego zadania Bóg
(Jan 5:30), będzie cierpliwie uczył ludzkość Bożej sprawiedliwości. Słowo "cierpliwie" znaczy, że każdy będzie miał wystarczającą ilość czasu, żeby pokazać swoim postępowaniem, że zależy mu na życiu wiecznym. Ale niektórzy nie będą tego godni. Po otrzymaniu wystarczająco długiego czasu na szukanie Boga, może nawet „stu lat”, mogą być i tacy, którzy pokażą że nie chcą wprowadzać w czyn Bożej sprawiedliwości. Słusznie więc życie w nowym świecie zostanie im odebrane, jak o tym czytamy u Izajasza: "a grzesznik, choćby stuletni, zostanie przeklęty". Wizję nowej ziemi ujął tak:

"Nie będzie tam już niemowlęcia, które by żyło tylko kilka dni, ani starca, który by nie osiągnął pełni swoich lat, bo kto umrze w wieku stu lat, będzie uważany za chłopca, a grzesznik, choćby stuletni, zostanie przeklęty" (Iz 65:20)

Tysiącletni "dzień Sądu" będzie szczególnym okresem w dziejach ludzkości, kiedy wszystko będzie "przywracane" do stanu jaki był w Edenie i miał być na całej ziemi:

"On pośle Chrystusa, którego dla was ustanowił, Jezusa — który musi czekać w niebie do czasu, gdy rozpocznie się przywracanie wszystkiego, co Bóg zapowiadał dawno temu przez swoich świętych proroków" (Dzie 3:20,21)

Tak więc, dla jednych okres 1000 lat może być czasem wybawienia i dostąpienia życia wiecznego, albo wykonaniem na nich wyroku śmierci, kiedy nie będą chcieli podporządkować się prawu Królestwa Bożego.

Zupełnie czym innym jest Sąd który odbywa się teraz: "Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie wyrzucony" (Jan 12:31)

Ten Sąd, przed Armagedonem, już się zaczął! Ludzie są teraz oceni na podstawie przyjmowania lub odrzucania orędzia o Królestwie Bożym, które jest rozgłaszane po całym świecie od ponad 100 lat (Mat 24:14):

"Bo teraz jest wyznaczony czas na to, żeby sąd zaczął się od domu Bożego. Jeśli więc zaczyna się od nas, to co będzie z tymi, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie od Boga?" (1 Pio 4:17)

Dlatego jest tak ważne, żeby tego orędzia nie odrzucać, ale je wysłuchać, zastosować w swoim życiu i zostać zapisanym w Księdze Życia Baranka, jeszcze przed Armagedonem:

"Ale w żaden sposób nie wejdzie do niego nic skalanego ani nikt, kto postępuje obrzydliwie oraz oszukuje innych. Wejdą tam tylko ci, którzy są zapisani w zwoju życia należącym do Baranka" (Obj 21:27)

Ten Sąd już się odbywa i Jezus wkrótce przybędzie i ustawi jednych po prawicy innych po lewicy, żeby ogłosić wyrok
(Mat 25:34-46). On nie będzie wtedy przyglądał się ludzkości by ją osądzić, On to robi teraz:

"Kiedy Syn Człowieczy przyjdzie w swojej chwale wraz ze wszystkimi aniołami, wtedy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie. Będą przed nim zebrane wszystkie narody i będzie oddzielał jednych ludzi od drugich, jak pasterz oddziela owce od kóz. Owce postawi po swojej prawej stronie, a kozy po lewej" (Mat 25:31-33)

Nieziem

Post autor: Nieziem »

DonCicio pisze:
31 paź 2025, 13:34
Wiedźmin123 pisze:
31 paź 2025, 9:21
Przez tysiąc lat ludzkość, która ocalała w Armagedonie oraz zmartwychwstali, będzie doprowadzana do doskonałości. Świat będzie wolny od zgubnego wpływu szatana i jego demonów, którzy będą w tym czasie uwięzieni na 1000 lat (Obj 20:2,3). Przez ten okres Jezus oraz Jego wybrańcy z ziemi w ilości 144 tysiące będą sprawować władzę nad ziemią w sposób sprawiedliwy
(Obj 20:6).
A ja głupi się łudziłem, że Armagedon to ostatni akt dramatu ludzkości będzie. A tu się dowiaduję, że nici z tego. Z Armagedonu ocaleje ludzkość, w jakiejś części, i nie ma lekko, będzie poddana kolejnej (której to już?) próbie, a raczej tresurze doprowadzania do doskonałości. Szkoda tylko, że Pomazaniec się fatygował, i dał się zabić na próżno, bo i tak dalsze eksperymenty z ludźmi mają mieć miejsce kolejne tysiąc lat.
Taka teología, ta religia, to istne bezbłędnie błędne koło. Tak można bez końca, ustalać jakieś daty końca, jakieś kolejne końce świata, cokolwiek, aby zająć tym człowieka, który poszukuje treści w życiu, aby nie szukał, i nie znalazł Boga... w sobie samym.
A zamiast tego ma wypatrywać Nowego Jerusalem.
DonCicio pisze:
01 lis 2025, 10:19
Jeszcze raz, przez tysiąc lat człowiek będzie uczony doskonałości którą utracił w Edenie Adam. Zostać ponownie nazwanym Synem Bożym, jak Adam czy Jezus (Łuk 1:35), będzie wymagało długiego okresu. Przez 1000 lat człowiek będzie nie tylko się uczył, ale będzie też osądzany na podstawie tego co robi. Ci, którzy będą chcieli podporządkować się prawym zasadom Królestwa Bożego, będą mieli szansę na uzyskanie życia wiecznego, niezależnie czy przeżyli Armagedon, czy zmartwychwstali na tenże Sąd:
Zaprawdę, Pan Jezus nic nie osiągnął, człowiek musi sam zapracować na emeryturę w Raju. Jakie to wspaniałe (żart), że ciągle można mieć nadzieję, że kolejny sąd okaże się łaskawy. I tak wkołomacieju...
Tak więc jak chciałeś obrzydzić świetlaną przyszłość to ta wersja bajki o tysiącletnim jest nawet udana.

Henryk

Post autor: Henryk »

Nieziem pisze:
03 lis 2025, 1:34
Zaprawdę, Pan Jezus nic nie osiągnął, człowiek musi sam zapracować na emeryturę w Raju. Jakie to wspaniałe (żart), że ciągle można mieć nadzieję, że kolejny sąd okaże się łaskawy. I tak wkołomacieju...
Tak więc jak chciałeś obrzydzić świetlaną przyszłość to ta wersja bajki o tysiącletnim jest nawet udana.
Tylko ktoś pochodzący nie z ziemi, a samych czeluści piekieł może takie coś "spłodzić".
Pan Jezus cudownie nie odmieni ludzkich serc, wbrew ich woli!
Spowodował, że wyrok śmierci na człowieka, został zamieniony na sen z którego kiedyś będą wzbudzeni.
Tam, gdzie oczekują zmartwychwstania nie ma przemiany serc, myślenia...
Ich przyszłe życie będzie możliwe dopiero wtedy, gdy zostaną pojednani z Panem Bogiem, gdy serce kamienne zostanie zmienione na "mięsiste"..

Nowa wuka

Post autor: Nowa wuka »

Pokraczny obraz Boga mają niektórzy. Niby twierdzą,że Bóg jest miłością.
Że jest miłosirny,pełen litości,wybaczający aż tak,że poświęcił swego Syna dla ratowania
ludzi itd. Jednak to wszystko tylko do czasu. Rzekomo niezmienny,miłosierny wasz Bóg nagle zapomina
o miłości i łby tnie,że hej. Całe tysiąc lat. No i zapomina o wybaczaniu
kiedy tylko człowiek umrze,bo zaraz pod sąd i to niejeden. Osobisty,zbiorowy i kary po samo
wieczne piekło i męki nieustające...
I z taką dobrą nowiną chodzicie po chałupach i wykłócacie się na forach.
Tak,tak...zaraz sprawiedliwość pr,ywolacie i inne cudactwa.
Bardzo dziwnego boga macie,bardzo.

Awatar użytkownika
DonCicio

Nieziem pisze:
A ja głupi się łudziłem, że Armagedon to ostatni akt dramatu ludzkości będzie.
Nieziem, ujęło mnie Twoje oświadczenie: "ja głupi" … naprawdę, Nieziem, nie musiałeś, ale, aleee doceniamy Twoją szczerość, naprawdę!

Nieziem pisze:
Z Armagedonu ocaleje ludzkość, w jakiejś części, i nie ma lekko, będzie poddana kolejnej (której to już?) próbie, a raczej tresurze doprowadzania do doskonałości.
Ileż w Tobie wściekłości Nieziem! I tu zaczyna się Twoja diabelska narracja, inaczej mówiąc anty Chrystusowa dezinformacja mająca obrzydzić ludziom 1000 letnie Królestwo Boże, które nastanie tuż po wojnie Armagedonu, gdy zacznie się przywracanie tego, co ludzkość straciła. Nie dajcie się zwieźć Nieziemowi i zobaczcie, co będzie się wtedy działo: "Biblia daje nadzieję". Warto zwrócić uwagę na tabelkę opartą za zapowiedziach biblijnych Nowego Bożego Porządku pod panowaniem Królestwa Bożego!

Jednak zanim to nastąpi Słowo Boże opisuje, że w wojnie Armagedonu Jezus wraz z aniołami (2 Tes 1:6-8) i Jego wykupionymi z ziemi 144 tysiącami duchowych braci, już wkrótce rozprawią się z tym zepsutym do szpiku kości światem Szatana:

"Będą walczyć z Barankiem, ale on ich zwycięży, bo jest Panem panów i Królem królów. Zwyciężą też powołani, wybrani i wierni, którzy są z nim" (Obj 17:14)

Ale Ty, 'dualista', z pogranicza gnozy, ślepo zapatrzony w heretyka Marcjona z Synopy, jak Orban w Putina, rozpowszechniasz fałsz stawiając na dezinformację totalną! Twój 'dualizm', podobnie jak u heretyckiego Marcjona, polega na promowaniu niebiblijnego świata, który miał zostać stworzony przez dwóch różnych Bogów – okrutnego i surowego Boga Starego Testamentu oraz dobrego, niebiańskiego bezimiennego Ojca, którego miał ponoć objawić Jezus. Stąd Twoje drwiące narracje typu:

„Szkoda tylko, że Pomazaniec się fatygował, i dał się zabić na próżno, bo i tak dalsze eksperymenty z ludźmi mają mieć miejsce kolejne tysiąc lat

Podłe i zarozumiałe, ale dla was, wyznawców Marcjonanizmu forsowana jest idea, że świat materialny jest kompletnie zły. Totalnie! Wszystko co jest złożone z materii nie zawiera w sobie ani odrobiny dobra, nawet jeżeli się wydaje, że czasami jest inaczej. To jest typowa narracja Szatana, który nienawidzi świata stworzonego przez Jehowę Boga, ponieważ, z powodu swoich chorych ambicji, stając się bogiem tego świata, jednocześnie stał się ofiarą swojej chciwości. Mało tego, że ten materialny świat go usidlił, to jeszcze pokona tego zdrajcę Syn Człowieczy … tego nie może ścierpieć Diabeł, dlatego poszukał sobie takich Marcjon czy Nieziemów, którzy pod jego dyktando głoszą obrzydliwe kłamstwa sprzeczne z Biblią … to tyle! Dualistyczny synu Twojego ojca (2 Kor 4:4)

Poglądy Marcjona, heretyka i odstępcy z II wieku, poglądami Nieziema, ziejącego herezją w XXI wieku, w dniach ostatnich!

"Przede wszystkim wiedzcie, że w dniach ostatnich przyjdą szydercy ze swoimi szyderstwami. Będą kierować się swoimi własnymi pragnieniami i mówić: 'Gdzie jest ta jego obiecana obecność? Przecież odkąd umarli nasi przodkowie, wszystko wygląda dokładnie tak samo - tak jak od stworzenia świata" (2 Pio 3:3,4)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca”