Nowe Jeruzalem

Miasta, krainy, rzeki wspomniane w Biblii: Jerozolima, Syjon, Izrael, Jordan

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Henryk

Re: Nowe Jeruzalem

Post autor: Henryk »

Nowa wuka pisze:
04 lis 2025, 12:52
Litość we mnie wzbudzasz,- czasami.
Częściej obrzydzenie, ale racze dotyczy to zachowania;generalnie...nie trawię kłamsyw.
A ty kojarzysz mi xsię wyłącznie z kłamstwem, zaprzaństwem itp.bardzo złymi
cechami. W realu z każdym, kto mnie okłamał czy jakkolwiek oszukał, zrywam znajomość
definitywnie i nieodwracalnie. Robię to dla ochrony własnej osoby i po to,abym mogła
tej osobie wybaczyć. To bardzO ważne.
Ależ Ona ma jadu!
Obdarzył by nim kilkoro osób i jeszcze by zbywało... :aaa:
Zaklinam na wszystkie świętości- nie ugryź się w język bo dokonasz samodestrukcji. :xhehe:

Nowa wuka

Post autor: Nowa wuka »

Wyłącznie w waszych oczach jestem zła.
A ja jestem niezwykle spokojnym człowiekiem.
Nie musisz w zaklinanie się bawić.
A ja nie będę się okaleczała.
Już ludzie z tego forum wystarczająco mnie ...a co tam. Cokolwiek
napiszę - będzie źle odebrane.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Nieziem pisze:
04 lis 2025, 10:52
Powracając do tematu wątku, mam pytanie:
Jaki jest dystans pomiędzy Armagedonem a Nowym Jeruzalem? Pytam o dystans czasowy, a nie odległość w kilometrach. Pytam o sekwencję zdarzeń pomiędzy.
Zauważ, że w Ap 16:16 mamy napisane, że królowie całej zamieszkanej Ziemi zostali zgromadzeni do walki ze Smokiem, Bestią i Fałszywym Prorokiem. Bestii dano działać przez 42 miesiące, Fałszywemu Prorokowi dano działać raczej nie dłużej niż Smokowi. Smokowi natomiast dano działać "czas, czasy i połowę czasu" (Ap 12:14). Wiemy, że Smok przed wyrokiem został związany na 1000 lat, a po tysiącu lat na krótki czas miał być wypuszczony (Ap 20:2-3). Smok ma siedem diademów na siedmiu głowach. Oznacza to, że ma władzę nad siedmioma pełnymi cyklami. Gdy wystąpił do walki w niebie miał 1260 dni, lecz nie przemógł, więc jak łatwo policzyć miał mniej niż 180 zestawów diademów. W tysiącu lat mamy 142 i 6/7 siedmioletnich cykli. Biblia dolicza się 144 tysięcy wykupionych z Ziemi. A więc krótki czas po 1000 lat można przypuszczać, że będzie trwał niedłużej niż 8 lat. Będzie to czas ostatecznej rozgrywki, czyli Har-Magedon Jeśli 1008 lat to połowa czasu z Ap 12:14, to cały czas trwa 2016 lat. Także po tysiącu osmiu latach Smok będzie w jeziorze ognia. Natomiast gdy czas się dopełni, a więc po 2016 roku według rachuby Apokalipsy Jana, można wypatrywać Nowego Jeruzalem
Wielbiciel Pełni

teska

Post autor: teska »

Queza pisze:
03 lis 2025, 21:32
teska pisze:
03 lis 2025, 18:07
Czym jest Nowa Jerozolima?
https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/py ... erozolima/
Oblubienica Baranka to nie jest żadna grupa ludzi. W Nowej Jerozolimie mieszka żona Baranka, to jest miasto, z którego pochodzi.
To kim jest ta żona Baranka?
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
Queza

Post autor: Queza »

teska pisze:
05 lis 2025, 20:48
Queza pisze:
teska pisze:
03 lis 2025, 18:07
Czym jest Nowa Jerozolima?
https://www.jw.org/pl/nauki-biblijne/py ... erozolima/
Oblubienica Baranka to nie jest żadna grupa ludzi. W Nowej Jerozolimie mieszka żona Baranka, to jest miasto, z którego pochodzi.
To jeszcze Bóg Ci tego nie objawił? W Piśmie pisze: Błogosławieni, którzy są zaproszeni na ucztę weselną Baranka: https://bibliepolskie.pl/zzteksty_wer.p ... se=9&tlid= znam takiego osobnika, któremu śnił się TEN ślub a nie był on zaproszony.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...

Awatar użytkownika
DonCicio

Post autor: DonCicio »

Nieziem pisze:
04 lis 2025, 10:52
Powracając do tematu wątku, mam pytanie:
Jaki jest dystans pomiędzy Armagedonem a Nowym Jeruzalem? Pytam o dystans czasowy, a nie odległość w kilometrach. Pytam o sekwencję zdarzeń pomiędzy.

Na początek wyjaśnijmy: „czym jest Nowe Jeruzalem”?

Wyrażenie „Nowe Jeruzalem” odnosi się w Biblii do niezniszczalnego Królestwa Bożego, do którego powołano chrześcijan namaszczonych duchem Bożym:

„Oczekiwał miasta mającego rzeczywiste fundamenty, którego projektantem i budowniczym jest Bóg … Ale tacy ludzie zabiegają o lepsze miejsce, mające związek z niebem. Dlatego Bóg się ich nie wstydzi, gdy nazywają Go swoim Bogiem, bo przygotował dla nich miasto (Heb 11:10,16)

Kiedy apostoł Paweł użył tego określenia, Żydzi wciąż odnosili się z podziwem do literalnego Jeruzalem z tamtejszą świątynią. Paweł przypomniał więc chrześcijanom pochodzenia hebrajskiego, że „nie mamy tutaj miasta trwałego, lecz pilnie szukamy tego, które ma nadejść”:

„Wyjdźmy więc do niego poza obóz, znosząc zniewagę, którą on znosił, ponieważ nie mamy tu miasta, które jest trwałe, lecz pilnie wyczekujemy tego, które ma nadejść (Heb 13:14)

Ze słów Pawła wynika jednoznacznie, że kiedy On oraz inni namaszczeni duchem świętym naśladowcy Jezusa mówili o „Nowej Jerozolimie”, nie byli jeszcze jej mieszkańcami, oni „wyczekiwali” miasta, „które ma nadejść”.

Kogo wyobraża i kto wchodzi w skład Nowej Jerozolimy?

Apostoł Jan w 96 roku n.e. napisał, że Nowa Jerozolima jest „panną młodą, przyszłą żoną Baranka”, a nieco dalej dodał:
Biblia pisze:‘Jeden z siedmiu aniołów (...) odezwał się do Jana, mówiąc’:
’Chodź, pokażę ci pannę młodą, przyszłą żonę Baranka. Przeniósł mnie więc mocą ducha na wielką, wysoką górę i pokazał mi święte miasto - Jerozolimę - które zstępowało z nieba od Boga i jaśniało chwałą Bożą. Jego blask był podobny do drogocennego kamienia, do krystalicznie lśniącego jaspisu”
(Obj 21:9-11).
Zatem „panną młodą, przyszłą żoną Baranka” jest wyniesiony do chwały zbór chrześcijański. To właśnie ten ziemski zbór Chrystusowy, którego jest głową, jako mąż (Ef 5:23), jest ową „czystą dziewicą”, która ma zostać Jemu przedstawiona:

„Jestem o was zazdrosny Bożą zazdrością, bo osobiście przyrzekłem dać was za żonę jednemu mężowi, Chrystusowi, i chcę mu was przedstawić jako czystą dziewicę (2 Kor 11:2)

W innym miejscu Paweł przyrównuje zbór do żony, której mężem i głową jest Chrystus:

„bo mąż jest głową żony, tak jak Chrystus jest głową zboru — ciała, którego jest wybawcą. W gruncie rzeczy żony powinny być podporządkowane swoim mężom we wszystkim, jak zbór jest podporządkowany Chrystusowi. Mężowie, kochajcie … Wielka jest ta święta tajemnica. Mówię o Chrystusie i zborze” (Ef 5:23-25,32).

Właśnie co niektórzy poznają tę "wielką tajemnicę" o zborze Chrystusowym, będącym "panną młodą" Baranka.

Poza tym w Objawieniu 3:12 sam Chrystus obiecał członkom zboru, że jeśli zwyciężą, okazując się wierni: „napisze na nich imię swego Boga i imię miasta swego Boga, nowej Jerozolimy, która zstępuje z nieba od jego Boga, oraz swoje nowe imię”. Żona na ogół przyjmuje nazwisko męża. A zatem „pannę młodą” najwyraźniej można utożsamić z gronem 144 000 osób, które stoją z Barankiem na górze Syjon i mają napisane na swych czołach jego imię i imię jego Ojca (Obj 14:1).

Powracając do pytania: „Jaki jest dystans pomiędzy Armagedonem a Nowym Jeruzalem?” odpowiedź daje werset z Listu Pawła do Efezjan:

„Ale Bóg, który jest bogaty w miłosierdzie ... ożywił nas i zjednoczył z Chrystusem … Ożywił nas razem z Chrystusem Jezusem i jako będących z nim w jedności posadził nas razem z nim w niebiosach (Ef 2:4-6)

Kiedy wszyscy „kupieni z ziemi” pomazańcy w gronie 144 tysięcy (Obj 14:3) będą już „zjednoczeni z Chrystusem” w niebie, powstanie pełna w swojej nazwie Nowa Jerozolima. Zatem, Twoje pytanie jest źle skonstruowane i powinno brzmieć:

„Jaki jest dystans pomiędzy utworzeniem Nowego Jeruzalem a Armagedonem”?

Odpowiedź – dystans czasowy będzie Natychmiastowy! Skąd taki wniosek?

Kiedy tylko ostatni z Boży pomazańcy, tuż przed Armagedonem, zostaną powołani i przeniesieni po do dziedziny niebiańskiej (1 Tes 4:16; 1 Kor 15:51,52; Heb 12:22), nastąpi nagły atak Jezusa, Jego aniołów oraz wszystkich 144 tysięcy królów i kapłanów wykupionych z ziemi (1 Pio 2:9; Obj 5:10; Obj 20:6).

Atak „Nowego Jeruzalem”, w Bożej wojnie Armagedonie, rozpocznie nowy rozdział w dziejach ludzkości. Tuż po natychmiastowym, nagłym i bezprecedensowym zniszczeniu religii fałszywej (Obj 18:21,24), oczerniającej i szydzącej z postanowień prawdziwego Boga Jehowy (2 Pio 3:3,4,9,10), przyjdzie czas na światowe rządy, które znikną bezpowrotnie. Tego dokona Królestwo Boże:

Za dni tych królów Bóg niebios ustanowi królestwo, które nigdy nie zostanie zniszczone. Królestwo to nie przejdzie w ręce żadnego innego ludu. Zmiażdży wszystkie te królestwa i położy im kres, lecz samo będzie trwać wiecznie” (Dan 2:44)

Kluczową rolę w doprowadzeniu całej przyszłej ludzkości do doskonałości oraz do prawdziwego Boga odegra „Nowa Jerozolima”, czyli wszyscy pomazańcy wykupieni z ziemi a będący przyszłą małżonką Chrystusa składającą się ze 144 000 jego współkrólów i współkapłanów (Obj. 14:1; 21:1, 2, 24; 22:3-5).
Nowa Jerozolima odegra kluczową rolę w spełnieniu się proroctwa z Księgi Izajasza 60:1,3,5,11,19,20 oraz z Księgi Objawienia 21:2, 9-11, 22-26.

Reasumując, „Nowa Jerozolima” zacznie działać natychmiast, kiedy tylko zostanie skompletowana w niebie do 144 tysięcy, jeszcze przed Armagedonem, a przez kolejne 1000 lat będzie doprowadzać ludzkość do doskonałości utraconej w Edenie. Będzie to czas przywracania wszystkiego dobrego, dlatego …:

„Dlatego okażcie skruchę i nawróćcie się, żeby zostały zmazane wasze grzechy. A wtedy za sprawą Jehowy nastaną czasy wytchnienia. On pośle Chrystusa, którego dla was ustanowił, Jezusa - który musi czekać w niebie do czasu, gdy rozpocznie się przywracanie wszystkiego, co Bóg zapowiadał dawno temu przez swoich świętych proroków” (Dzie 3:19-22)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Wiedźmin123

Post autor: Wiedźmin123 »

Czy Nowa Ziemia to będzie tysiąclecie czy raj na wieczność ?

Wiedźmin123

O co chodzi z tą Nową Ziemią opisaną w Apokalipsie czy to będzie tysiąclecie czy wieczność ?

Awatar użytkownika
DonCicio

Wiedźmin123 pisze:
09 lis 2025, 16:03
O co chodzi z tą Nową Ziemią opisaną w Apokalipsie czy to będzie tysiąclecie czy wieczność ?
Tysiąclecie będzie preludium do wieczności … ale od początku.

Czym będzie okres 1000 lat po Armagedonie?

Wyrażając to jednym zdaniem – będzie to zapowiadany od wieków dzień Sądu nad ludzkością. Ale nie takim sądem, gdzie, jak niektórzy sobie wyobrażają, ludzie stoją w długim szeregu przed tronem i są sądzeni według swoich dawnych uczynków spisanych w księdze, którą ma przed sobą Sędzia. Księga Izajasza rzuca nieco światła na tę sprawę:

„Całym sobą tęsknię za Tobą w nocy, moje serce wciąż Cię szuka. Kiedy sądzisz ziemię, jej mieszkańcy uczą się, czym jest prawość. Ale niegodziwy nie nauczy się prawości, choćby okazano mu łaskę. Nawet w ziemi prawości będzie postępował niegodziwie i nie zobaczy majestatu Jehowy (Iz 26:9).

Podczas Dnia Sądu wszyscy będą uczyć się PRAWOŚCI Bożej a zmartwychwstali nie będą sądzeni na podstawie ich postępowania za życia, ponieważ będą wtedy bez grzechu. Śmierć, którą ponieśli, wymazała ich grzechy i przewinienia:

„Bo ten, kto umarł, został uwolniony od grzechu … Bo zapłatą za grzech jest śmierć. Ale Bóg daje nam w darze życie wieczne przez Chrystusa Jezusa, naszego Pana” (Rzym 6:7,23)

Zmartwychwstali będą sądzeni na podstawie nowych zwojów, które zostaną dane ludzkości:

„Zobaczyłem też umarłych, wielkich i małych, którzy stali przed tronem, i otwarto zwoje. Otwarto też inny zwój - zwój życia. I na podstawie tego, co było napisane w zwojach, umarli byli sądzeni według swoich uczynków” (Obj 20:12)

Bóg wspaniałomyślnie wybaczył ludziom wszystkie przewinienia na podstawie ofiary okupu Jezusa: „Ale Bóg daje nam w darze życie wieczne przez Chrystusa Jezusa, naszego Pana” (Rzym 6:23)

Ale zanim to nastąpi, przez tysiąc lat, ucząc się PRAWOŚCI, ludzkość będzie doprowadzać ziemię do stanu, jaki otrzymali w posiadanie Adam i Ewa. To właśnie do takiej ziemi otrzymał zaproszenie od Jezusa jeden z przestępców, którzy zostali razem z nim straceni:

„'Jezusie, pamiętaj o mnie, gdy się znajdziesz w swoim Królestwie'. A Jezus rzekł do niego: 'Zapewniam cię dzisiaj, że będziesz ze mną w raju'” (Łuk 23:42,43)

O takiej „nowej ziemi”, pod panowaniem „nowych niebios”, w których będzie panowała PRAWOŚĆ (2 Pio 3:13), jest dzisiaj głoszona dobra nowina na całej zamieszkałej ziemi (Mat 24:14). Każdy może dowiedzieć, jaką Biblia daje nadzieję i już teraz dołączyć do milionów poddanych Królestwa Bożego, które już panuje w niebie, a wkrótce zacznie też panować na ziemi
(Mat 6:9,10).

Pod koniec 1000 lat, kiedy wszystko zostanie przywrócone (Dzie 3:21), kiedy ludzie pod panowaniem Króla, Jezusa Chrystusa i Jego „Oblubienicy”, 144 tysięcy współkrólów (Iz 32:1), nauczą się Bożej PRAWOŚCI (Iz 9:7), zostanie wypuszczony z „otchłani” Szatan (Obj 20:3,7), żeby po raz ostatni poddać ludzkość próbie lojalności wobec Jehowy Boga (Obj 20:8).

Szatan i jego demony mają przekonać się jak wyglądać będzie rajska ziemi pozbawiona ich niegodziwego, podłego wpływu, ale co ważniejsze, musi otrzymać jednoznaczną odpowiedź na swoje oszczercze pomówienia, że człowiek, bardziej od Jehowy, kocha swoje własne życie i jest gotów Go zdradzić:

„Na to Szatan powiedział Jehowie: ‘Skóra za skórę. Człowiek da za swoje życie wszystko, co ma’” (Hiob 2:4) ... to oskarżenie Szatan wypowiedział przeciw każdemu człowiekowi - przeciw Tobie też!

Być może, wcześniej Bóg zada Szatanowi pytanie, które będzie parafrazą słów wypowiedzianych względem Hioba:

„Jehowa rzekł więc do Szatana: „Czy zwróciłeś uwagę na moje sługi, ludzi całej na ziemi? Postępują nieskazitelnie i szlachetnie. Boją się Boga i wystrzegają się tego, co złe. I są zdecydowani dalej postępować nieskazitelnie” (Hiob 2:3)

Po ostatecznej próbie Goga z Magog, pod koniec tysiąca lat, Szatan zostanie bezpowrotnie unicestwiony (Obj 20:8-10), i jak zapowiadało pierwsze w dziejach proroctwo wypowiedziane w Edenie, zostanie zmiażdżona głowa szatan przez „nasienie kobiety”, czyli Jezusa (Gal 3:16).

Zwycięska ludzkość, która została poddana ostatecznej próbie, po tysiącu lat nauki PRAWOŚCI, otrzyma od Boga w posiadanie na wieki rajską ziemię (Mat 25:46) i ciesząc się doskonałym zdrowiem, będzie żyła wiecznie (Jan 17:3). Będzie to możliwe tylko dzięki temu:

„Bo Bóg tak bardzo kocha ludzi, że dał swojego jednorodzonego Syna, żeby nikt, kto w niego wierzy, nie zginął, ale mógł żyć wiecznie (Jan 3:16)

Taka będzie droga od Armagedonu, przez tysiącletnie panowanie Królestwa Bożego, po wieczność.
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5

Nieziem

Post autor: Nieziem »

DonCicio, zapis J.3,16 czyni słowa Twojego wpisu bredniami.
Ewangelista pisze wyraźnie, że wiara w Pana Jezusa zapewnia życie wieczne, a Ty piszesz o jakimś tysiącletnim szkoleniu prawości, i następującym teście ostatecznym, gdy Szatan zostanie uwolniony na chwilę.
Rozumiem, że tak wierzysz, ale dla mnie to brzmi bez sensu, i przeczy treści przekazu apostolskiego.

Awatar użytkownika
DonCicio

Nieziem pisze:
10 lis 2025, 11:46
DonCicio, zapis J.3,16 czyni slowa Twojwgo wpisy bredniami.
Ewangelista pisze wyraźnie, że wiara w Pana Jezusa zapewnia życie wieczne, a Ty piszesz o jakimś tysiącleciem szkoleniu prawości, i następującym teście ostatecznym, gdy Szatan zostanie uwolniony na chwilę.
Rozumiem, że tak wierzysz, ale dla mnie to brzmi bez sensu, i przeczy treści przekazu apostolskiego.
Udowodnij, że wszystkie przytoczone werset są "bredniami".
Nie każdy kto wierzy w Jezusa j mówi do Niego "Panie, Panie" zostanie zbawiony ... znasz tę wypowiedź Jezusa? To też są brenie?

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Bredniami nazwałem nie wersety z Objawienia, ale sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o wieczności.
To, co proponujesz to traktować dzieło Jezusa jako RESET, czyli szansę na zapracowanie na wieczność podczas 1000letniego przyszłego Królestwa. Nie to jest dobrą nowiną. Przecież Pan Jezus posłał uczniów na świat aby głosili Ewangelię o Królestwie, a nie jakiś Armagedon, plagi, przekleństwa i imię kogoś, kto się objawił Mojżeszowi.
Jeśli potrzebujesz Jezusa tylko po to aby obmył Cię z grzechów, abyś mógł kiedyś zmartwychwstać do dalszego tysiąclectniego edukowania się w prawości, to obawiam się, że błędnie rozumiesz Pomazańca.

Ale wracajac do tematu wątku, pisałeś, że Nowe Jeruzalem to oblubienica czyli Kościół. Ale jak to może być, przecież Nowe Jerusalem zstępuje z nieba? Czy kościół jest budowany w niebie że stamtąd ma zstąpić? Jeśli tak, to do kogo ma zstąpić to Nowe Jerusalem skoro tworzący Kościół mają niby zstąpić z nieba?

Awatar użytkownika
DonCicio

Nieziem pisze:
10 lis 2025, 13:26
Bredniami nazwałem nie wersety z Objawienia, ale sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o wieczności.
Ależ wersety z Księgi Objawienia mają bardzo dużo wspólnego z „nauką apostolską o wieczności”, tylko Ty tego nie dostrzegasz … albo, i tu jestem coraz bardziej przekonany, jest to przed Tobą zakryte:

„W tamtym czasie Jezus powiedział: 'Publicznie wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, bo ukryłeś te rzeczy przed mędrcami i intelektualistami, a wyjawiłeś je małym dzieciom'” (Mat 11:25)

Nawet Jezus był zdumiony, z perspektywy człowieka, że jest to możliwe, że to dzieje się na Jego oczach – jedni patrzyli a nie widzieli, czytali, a nie rozumieli, (Mat 13:14), kiedy inni pojmowali co do nich mówił (Iz 35:5).

„Tacy ludzie nic nie wiedzą, niczego nie rozumieją, bo ich oczy są zaślepione i nie widzą, a ich sercom brakuje wnikliwości (Iz 44:18)

Może być tak, że to co inni dostrzegają i rozumieją, bo cieszą się przychylnością Jehowy Boga, przed Tobą jest zakryte z powodu Twojej zarozumiałości, pychy i wrogości wobec Stwórcy, którego obrażasz i Nim gardzisz!

A teraz przejdźmy do rzeczy. Twoje buńczuczne zdanie, że „wersety z Objawienia, ale sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o wieczności” brzmią bardzo ironicznie zważywszy, że całą Księgę Objawienia (96r) napisał pod natchnienie niejaki Jan, syn Zebedeusza, którego Jezus powołał na apostoła w 30 roku n.e., czyli 66 lat wcześniej. Pójdźmy zatem śladem ironii i Nieziemskich teorii i porównajmy, co Jan usłyszał od samego Jezusa między 30 a 33 rokiem, kiedy niemal każdego dnia z Nim przebywał, a co jest zgodnie z apostolska wykładnią w Księdze Objawienia z 96 roku n.e.:
Biblia pisze:"Na początku był Słowo. Słowo był u Boga i Słowo był bogiem. Właśnie on był na początku u Boga" (Jan 1:1,2)

"Do anioła zboru w Laodycei napisz: Tak mówi Amen, świadek, który jest wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego" (Obj 3:14)
Czy opis pochodzenia Jezusa z 33 roku oraz z 96 roku jest identyczny? Tak! Jezus, według obu doniesień, został stworzony i miał swój początek, zatem nie mógł być Bogiem. On tylko "był u Boga". Czy zapis z Księgi Objawienia jest zgodna z nauką apostolską? TAK! Stanowczo tak!

Idźmy dalej tropem nauk apostolskich:
Biblia pisze:"Jak Ojciec kocha mnie, tak ja kocham was. Tak postępujcie, żebym mógł zawsze was kochać" (Jan 15:9)

"i od Jezusa Chrystusa - „Wiernego Świadka”, „pierworodnego z umarłych” i „Władcy ziemskich królów”. Temu, który nas kocha i który własną krwią uwolnił nas od naszych grzechów, który uczynił nas królami i kapłanami, żebyśmy służyli jego Bogu i Ojcu - właśnie jemu należy się chwała i potęga na wieki. Amen" (Obj 1:5,6)
Apostoł Jan potwierdza, że ponad 60 lat później Jezus darzy Go takim samym uczuciem jak wtedy, kiedy Jezus żył na ziemi. Ma na to świadka ... anioła, który uwiarygadnia Janowe sprawozdanie z Księgi Objawienia.

Inną nauką apostolską jest prawda o prześladowaniach naśladowców Jezusa:
Biblia pisze:„Ludzie będą was prześladować i zabijać, i z powodu mojego imienia wszystkie narody będą pałać do was nienawiścią” (Mat 24:9)

"Ja, wasz brat Jan, który jako naśladowca Jezusa razem z wami wytrwale znosi prześladowania i będzie z wami królował, byłem na wyspie zwanej Patmos za to, że mówiłem o Bogu i świadczyłem o Jezusie" (Obj 1:9)
Jezus mówił o prześladowaniach swoich wiernych naśladowców i przekonali się o tym wszyscy, którzy poszli za Nim, głosząc dobrą nowinę w I wieku oraz wszyscy, którzy czynili to później … i tak jest do dzisiaj (Prześladowania w XX i XXI wieku)

Czy inne doniesienia ewangeliczne są zgodne z Księgą Objawienia? Sprawdźmy:
Biblia pisze:"Sześć dni później Jezus zabrał Piotra, Jakuba i jego brata, Jana, i zaprowadził ich na wysoką górę. Byli tam sami. Wtedy został na ich oczach przemieniony: jego twarz zaczęła jaśnieć jak słońce, a jego szaty stały się olśniewająco białe" (Mat 17:1,2)

"W prawej ręce miał siedem gwiazd, z jego ust wychodził ostry, długi dwusieczny miecz, a jego twarz była jak słońce, które świeci pełnią blasku.  Gdy go zobaczyłem, upadłem u jego stóp jak martwy" (Obj 1:16,17)
Apostoł Jan w 32 roku był świadkiem przemienienia Jezusa, który dał Jemu oraz trzem innym apostołom wgląd w to, kim będzie, kiedy wstąpi ponownie do nieba. W 96 roku spełniło się to i Jezus pokazał się Janowi ponownie po 64 latach.

Taka jest prawda i nauka apostolska prowadząca do wieczności, którą Ty oszczerczo nazywasz bredniami! Ale idźmy dalej ...
Biblia pisze:"Jezus im rzekł: 'Zapewniam was, że przy odtworzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie, wy, którzy poszliście w moje ślady, będziecie zasiadać na 12 tronach i sądzić 12 plemion Izraela'" (Mat 19:28)

"Zwyciężającemu dam zasiąść ze mną na moim tronie, tak jak i ja zwyciężyłem i zasiadłem ze swoim Ojcem na Jego tronie" (Obj 3:21)
Czy ze słów Jezusa wynika, że wszyscy którzy będą w Niego wierzyć i jak uparcie twierdzisz, będą zbawieni? NIE! Ale wszyscy będą przez Niego sądzeni!

Taka jest prawda i nauka apostolska prowadząca do wieczności, którą Ty oszczerczo nazywasz bredniami!
A teraz przyjrzyj się innej nauce apostolskiej, której Ty nie akceptujesz, a dotyczącej Sądu nad ludzkością:

"Spojrzałem i zobaczyłem otwarte niebo i białego konia. A siedzący na nim jeździec, zwany Wiernym i Prawdziwym, w prawości sądził i prowadził wojnę" (Obj 19:11)

Zadam Tobie pytanie, czy ktoś oprócz Jezusa został upoważniony przez Boga do sądzenia narodów? NIE! A z opisu zawartego w powyższym wersecie wynika jak byk: „w prawości sądził i prowadził wojnę”! Kto taki "prowadził wojnę"? Oczywiście że Jezus, bo tylko On może sądzić w imieniu Boga, ale nie tylko On. Zapewnił ich o tym osobiście sam Jezus:
„Jezus im rzekł: ‘Zapewniam was, że przy odtworzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie, wy, którzy poszliście w moje ślady, będziecie zasiadać na 12 tronach i sądzić 12 plemion Izraela’” (Mat 19:28)

„I zobaczyłem trony. Tym, którzy na nich siedzieli, dano władzę sądzenia. Tak, zobaczyłem dusze tych, których stracono za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci bestii ani jej posągowi i nie przyjęli znamienia na czoło ani na rękę. Ożyli oni i królowali z Chrystusem przez 1000 lat” (Obj 20:4)
Czy Sąd Chrystusa i apostołów jest to zgodne z nauką apostolską, czy nie? Jak myślisz Nieziem? Oczywiście że jest zgodny, zatem, dlaczego oszczerczo stwierdziłeś Bredniami nazwałem nie wersety z Objawienia, ale sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o wieczności?

Przecież to od Sądu będzie zależał los miliardów ludzi … życie wieczne albo wieczna śmierć, druga śmierć, bez nadziei zmartwychwstania! Więc skończ kpić z nauk apostolskich i promować swoje wyimaginowane nieapostolskie bzdety!

A teraz przyjrzyj się jak jest nauka apostolska oparta na słowach Jezusa, dotycząca zagłady ludzi złych, postawionych po „lewicy” i skazanych na zagładę przez Jezusa:
Biblia pisze:„Kiedy Syn Człowieczy przyjdzie w swojej chwale wraz ze wszystkimi aniołami, wtedy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie (Mat 25:31)

W jakim celu Jezus wraz ze swymi aniołami przyjdzie na ziemię i zasiądzie na tronie? Czy tylko po to, żeby panować jako Król w Królestwie swojego Ojca? Nie, nie tylko! Zobacz jaka jest nauka apostolska oparta na słowach Jezusa:

„Bo Syn Człowieczy przyjdzie w chwale swego Ojca ze swoimi aniołami, a wtedy odpłaci każdemu według jego postępowania” (Mat 16:27)
Ostro, co Nieziem? Coś nie pasuje do Twojej Nieziemskiej koncepcji mówiącej, że: „Ewangelista pisze wyraźnie, że wiara w Pana Jezusa zapewnia życie wieczne. Okazuje się, że nie sama wiara w Jezusa nie zapewnia, a potem skwitowałeś: „DonCicio, zapis J.3,16 czyni słowa Twojego wpisu bredniami”.

Zatem, która koncepcja oparta jest na prawdzie Twoja, przecząca Słowu Bożemu czy biblijna, na nauce Chrystusa i apostołów? Twoja chora narracja niszczy zdrowe podejście do nauk apostolskich opartych na Chrystusie, który powiedział:
"Podobnie niech wasze światło tak świeci, żeby ludzie widzieli wasze szlachetne uczynki i wychwalali waszego Ojca, który jest w niebie" (Mat 5:16)

"Nasz Boże, Jehowo, Tobie należy się chwała, szacunek i moc, bo to Ty stworzyłeś wszystko i z Twojej woli wszystko zaistniało i zostało stworzone" (Obj 4:11)
Czy zauważyłeś, że Jezus, poprzez anioła posłanego do Jana nakazał czcić Tego, który wszystko stworzył? Wiem, że kłóci się to z Twoją Marcjońską teologią, gdzie dzielicie Boga na dwoje, Boga Stwórcę ST i Ojca Jezusa NT, ale ani Jezus, ani Jan nie podzielają Twoich, Waszych szatańskich poglądów!

Jezus i Jan oddają cześć Stwórcy, Jehowie, któremu, jak sami stwierdzili, należy się „chwała, szacunek i moc” … taka jest nauka apostolska!

"Jezus odpowiedział: 'Wierz mi, że nadchodzi czas, gdy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie czcić Boga. Wy czcicie Boga, nie mając wiedzy, my natomiast Go czcimy, mając wiedzę, ponieważ wybawienie zaczyna się od Żydów. Ale nadchodzi czas, właściwie już teraz jest, gdy prawdziwi czciciele Boga będą Go czcić duchem i prawdą, bo właśnie takich czcicieli Bóg szuka'" (Jan 4:21-23)

teska

Post autor: teska »

Queza pisze:
05 lis 2025, 21:17
teska pisze:
05 lis 2025, 20:48
Queza pisze:

To jeszcze Bóg Ci tego nie objawił? W Piśmie pisze: Błogosławieni, którzy są zaproszeni na ucztę weselną Baranka: https://bibliepolskie.pl/zzteksty_wer.p ... se=9&tlid= znam takiego osobnika, któremu śnił się TEN ślub a nie był on zaproszony.
Apostoł Paweł tak pisze o małżonce Jezusa:

2Koryntian 11:2
Jestem o was zazdrosny Bożą zazdrością, bo osobiście przyrzekłem dać was za żonę jednemu mężowi, Chrystusowi, i chcę mu was przedstawić jako czystą dziewicę.

Zatem tą małżonką Baranka są prawdziwi chrześcijanie.Są oni wybrani i wierni Jehowie Bogu i Barankowi.
Objawienie 22:17
A duch i przyszła żona Baranka bezustannie mówią: „Przyjdź!”. Każdy, kto słyszy, niech powie: „Przyjdź!”. Każdy, kto jest spragniony, niech przyjdzie. Każdy, kto chce, niech za darmo bierze wodę życia.
Kto dzisiaj mówi "„Przyjdź!”?Są to prawdziwi chrześcijanie Świadkowie Jehowy ,zachęcają oni ludzi :
"pojednajcie się z Bogiem".
2Koryntian 5:20
Jesteśmy więc ambasadorami zastępującymi Chrystusa i to przez nas Bóg zwraca się do ludzi. Jako zastępujący Chrystusa prosimy: „Pojednajcie się z Bogiem”.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Wiedźmin123

Jest opisane ,że Stara Ziemia i Stare Niebo zostaną zniszczone ale w jaki sposób jak na Ziemi mieszkają ludzie i w Niebie też są ludzie i anioły to by zginęli ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca”