Nieziem pisze: ↑10 lis 2025, 13:26
Bredniami nazwałem nie wersety z Objawienia, ale
sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o
wieczności.
Ależ wersety z Księgi Objawienia mają bardzo dużo wspólnego z
„nauką apostolską o wieczności”, tylko Ty tego nie dostrzegasz … albo, i tu jestem coraz bardziej przekonany, jest to przed Tobą zakryte:
„W tamtym czasie Jezus powiedział: 'Publicznie wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, bo ukryłeś te rzeczy przed mędrcami i intelektualistami, a wyjawiłeś je małym dzieciom'” (Mat 11:25)
Nawet Jezus był zdumiony, z perspektywy człowieka, że jest to możliwe, że to dzieje się na Jego oczach – jedni patrzyli a nie widzieli, czytali, a nie rozumieli,
(Mat 13:14), kiedy inni pojmowali co do nich mówił
(Iz 35:5).
„Tacy ludzie nic nie wiedzą, niczego nie rozumieją, bo ich oczy są zaślepione i nie widzą, a ich sercom brakuje wnikliwości” (Iz 44:18)
Może być tak, że to co inni dostrzegają i rozumieją, bo cieszą się przychylnością Jehowy Boga, przed Tobą jest zakryte z powodu Twojej zarozumiałości, pychy i wrogości wobec Stwórcy, którego obrażasz i Nim gardzisz!
A teraz przejdźmy do rzeczy. Twoje buńczuczne zdanie, że
„wersety z Objawienia, ale sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o wieczności” brzmią bardzo ironicznie zważywszy, że całą Księgę Objawienia (96r) napisał pod natchnienie niejaki Jan, syn Zebedeusza, którego Jezus powołał na apostoła w 30 roku n.e., czyli 66 lat wcześniej. Pójdźmy zatem śladem ironii i Nieziemskich teorii i porównajmy, co Jan usłyszał od samego Jezusa między 30 a 33 rokiem, kiedy niemal każdego dnia z Nim przebywał, a co jest zgodnie z apostolska wykładnią w Księdze Objawienia z 96 roku n.e.:
Biblia pisze:"Na początku był Słowo. Słowo był u Boga i Słowo był bogiem. Właśnie on był na początku u Boga" (Jan 1:1,2)
"Do anioła zboru w Laodycei napisz: Tak mówi Amen, świadek, który jest wierny i prawdziwy, początek stworzenia Bożego" (Obj 3:14)
Czy opis pochodzenia Jezusa z 33 roku oraz z 96 roku jest identyczny?
Tak! Jezus, według obu doniesień, został stworzony i miał swój początek, zatem nie mógł być Bogiem. On tylko
"był u Boga". Czy zapis z Księgi Objawienia jest zgodna z nauką apostolską?
TAK! Stanowczo tak!
Idźmy dalej tropem nauk apostolskich:
Biblia pisze:"Jak Ojciec kocha mnie, tak ja kocham was. Tak postępujcie, żebym mógł zawsze was kochać" (Jan 15:9)
"i od Jezusa Chrystusa - „Wiernego Świadka”, „pierworodnego z umarłych” i „Władcy ziemskich królów”. Temu, który nas kocha i który własną krwią uwolnił nas od naszych grzechów, który uczynił nas królami i kapłanami, żebyśmy służyli jego Bogu i Ojcu - właśnie jemu należy się chwała i potęga na wieki. Amen" (Obj 1:5,6)
Apostoł Jan potwierdza, że ponad 60 lat później Jezus darzy Go takim samym uczuciem jak wtedy, kiedy Jezus żył na ziemi. Ma na to świadka ... anioła, który uwiarygadnia Janowe sprawozdanie z Księgi Objawienia.
Inną nauką apostolską jest prawda o prześladowaniach naśladowców Jezusa:
Biblia pisze:„Ludzie będą was prześladować i zabijać, i z powodu mojego imienia wszystkie narody będą pałać do was nienawiścią” (Mat 24:9)
"Ja, wasz brat Jan, który jako naśladowca Jezusa razem z wami wytrwale znosi prześladowania i będzie z wami królował, byłem na wyspie zwanej Patmos za to, że mówiłem o Bogu i świadczyłem o Jezusie" (Obj 1:9)
Jezus mówił o prześladowaniach swoich wiernych naśladowców i przekonali się o tym wszyscy, którzy poszli za Nim, głosząc dobrą nowinę w I wieku oraz wszyscy, którzy czynili to później … i tak jest do dzisiaj
(Prześladowania w XX i XXI wieku)
Czy inne doniesienia ewangeliczne są zgodne z Księgą Objawienia? Sprawdźmy:
Biblia pisze:"Sześć dni później Jezus zabrał Piotra, Jakuba i jego brata, Jana, i zaprowadził ich na wysoką górę. Byli tam sami. Wtedy został na ich oczach przemieniony: jego twarz zaczęła jaśnieć jak słońce, a jego szaty stały się olśniewająco białe" (Mat 17:1,2)
"W prawej ręce miał siedem gwiazd, z jego ust wychodził ostry, długi dwusieczny miecz, a jego twarz była jak słońce, które świeci pełnią blasku. Gdy go zobaczyłem, upadłem u jego stóp jak martwy" (Obj 1:16,17)
Apostoł Jan w 32 roku był świadkiem przemienienia Jezusa, który dał Jemu oraz trzem innym apostołom wgląd w to, kim będzie, kiedy wstąpi ponownie do nieba. W 96 roku spełniło się to i Jezus pokazał się Janowi ponownie po 64 latach.
Taka jest prawda i nauka apostolska prowadząca do wieczności, którą Ty oszczerczo nazywasz bredniami! Ale idźmy dalej ...
Biblia pisze:"Jezus im rzekł: 'Zapewniam was, że przy odtworzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie, wy, którzy poszliście w moje ślady, będziecie zasiadać na 12 tronach i sądzić 12 plemion Izraela'" (Mat 19:28)
"Zwyciężającemu dam zasiąść ze mną na moim tronie, tak jak i ja zwyciężyłem i zasiadłem ze swoim Ojcem na Jego tronie" (Obj 3:21)
Czy ze słów Jezusa wynika, że wszyscy którzy będą w Niego wierzyć i jak uparcie twierdzisz, będą zbawieni?
NIE! Ale wszyscy będą przez
Niego sądzeni!
Taka jest prawda i nauka apostolska prowadząca do wieczności, którą Ty oszczerczo nazywasz bredniami!
A teraz przyjrzyj się innej nauce apostolskiej, której Ty nie akceptujesz, a dotyczącej Sądu nad ludzkością:
"Spojrzałem i zobaczyłem otwarte niebo i białego konia. A siedzący na nim jeździec, zwany Wiernym i Prawdziwym, w prawości sądził i prowadził wojnę" (Obj 19:11)
Zadam Tobie pytanie, czy ktoś oprócz Jezusa został upoważniony przez Boga do sądzenia narodów? NIE! A z opisu zawartego w powyższym wersecie wynika jak byk:
„w prawości sądził i prowadził wojnę”! Kto taki
"prowadził wojnę"? Oczywiście że Jezus, bo tylko On może sądzić w imieniu Boga, ale nie tylko On. Zapewnił ich o tym osobiście sam Jezus:
„Jezus im rzekł: ‘Zapewniam was, że przy odtworzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie, wy, którzy poszliście w moje ślady, będziecie zasiadać na 12 tronach i sądzić 12 plemion Izraela’” (Mat 19:28)
„I zobaczyłem trony. Tym, którzy na nich siedzieli, dano władzę sądzenia. Tak, zobaczyłem dusze tych, których stracono za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci bestii ani jej posągowi i nie przyjęli znamienia na czoło ani na rękę. Ożyli oni i królowali z Chrystusem przez 1000 lat” (Obj 20:4)
Czy Sąd Chrystusa i apostołów jest to zgodne z nauką apostolską, czy nie? Jak myślisz Nieziem?
Oczywiście że jest zgodny, zatem, dlaczego oszczerczo stwierdziłeś
„Bredniami nazwałem nie wersety z Objawienia, ale sugestie, że mają coś wspólnego z nauką apostolską o wieczności”?
Przecież to od Sądu będzie zależał los miliardów ludzi … życie wieczne albo wieczna śmierć, druga śmierć, bez nadziei zmartwychwstania! Więc skończ kpić z nauk apostolskich i promować swoje wyimaginowane nieapostolskie bzdety!
A teraz przyjrzyj się jak jest nauka apostolska oparta na słowach Jezusa, dotycząca zagłady ludzi złych, postawionych po
„lewicy” i skazanych na zagładę przez Jezusa:
Biblia pisze:„Kiedy Syn Człowieczy przyjdzie w swojej chwale wraz ze wszystkimi aniołami, wtedy zasiądzie na swoim wspaniałym tronie” (Mat 25:31)
W jakim celu Jezus wraz ze swymi aniołami przyjdzie na ziemię i zasiądzie na tronie? Czy tylko po to, żeby panować jako Król w Królestwie swojego Ojca? Nie, nie tylko! Zobacz jaka jest nauka apostolska oparta na słowach Jezusa:
„Bo Syn Człowieczy przyjdzie w chwale swego Ojca ze swoimi aniołami, a wtedy odpłaci każdemu według jego postępowania” (Mat 16:27)
Ostro, co Nieziem? Coś nie pasuje do Twojej Nieziemskiej koncepcji mówiącej, że:
„Ewangelista pisze wyraźnie, że wiara w Pana Jezusa zapewnia życie wieczne”. Okazuje się, że nie sama wiara w Jezusa nie zapewnia, a potem skwitowałeś:
„DonCicio, zapis J.3,16 czyni słowa Twojego wpisu bredniami”.
Zatem, która koncepcja oparta jest na prawdzie Twoja, przecząca Słowu Bożemu czy biblijna, na nauce Chrystusa i apostołów? Twoja chora narracja niszczy zdrowe podejście do nauk apostolskich opartych na Chrystusie, który powiedział:
"Podobnie niech wasze światło tak świeci, żeby ludzie widzieli wasze szlachetne uczynki i wychwalali waszego Ojca, który jest w niebie" (Mat 5:16)
"Nasz Boże, Jehowo, Tobie należy się chwała, szacunek i moc, bo to Ty stworzyłeś wszystko i z Twojej woli wszystko zaistniało i zostało stworzone" (Obj 4:11)
Czy zauważyłeś, że Jezus, poprzez anioła posłanego do Jana nakazał czcić Tego, który wszystko stworzył? Wiem, że kłóci się to z Twoją Marcjońską teologią, gdzie dzielicie Boga na dwoje, Boga Stwórcę ST i Ojca Jezusa NT, ale ani Jezus, ani Jan nie podzielają Twoich, Waszych szatańskich poglądów!
Jezus i Jan oddają cześć Stwórcy, Jehowie, któremu, jak sami stwierdzili, należy się
„chwała, szacunek i moc” … taka jest nauka apostolska!
"Jezus odpowiedział: 'Wierz mi, że nadchodzi czas, gdy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie czcić Boga. Wy czcicie Boga, nie mając wiedzy, my natomiast Go czcimy, mając wiedzę, ponieważ wybawienie zaczyna się od Żydów. Ale nadchodzi czas, właściwie już teraz jest, gdy prawdziwi czciciele Boga będą Go czcić duchem i prawdą, bo właśnie takich czcicieli Bóg szuka'" (Jan 4:21-23)