Sąd Chrystusowy

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Debora Anna

Sąd Chrystusowy

Post autor: Debora Anna »

Witaj Sylka Very Happy

właściwie na tym forum miało nie byc polemiki i postaram sie aby tak to nie zabrzmiało, dlatego umieściłam swoją wypowiedż pod nowym tematem.
Nie jest to równiez świadectwo działania Bożego. Jednak bardzo chciałabym, jesli pozwolisz, abym mogła odnieść się do Twojej wypowiedzi na temat sądu. A konkretniej na temat zdania: "że wszystko wyjdzie i tak na sądzie".
Chciałabym aby to było jasne dla każdego wierzącego, że kto wierzy w Syna nie stanie przed sądem ostatecznym (Jan 5,24 ; Hebr.10,14.17), poniewaz "nie ma żadnego potepienia dla tych , którzy są w Chrystusie Jezusie"(Rzym.8,1) Jednak ocena wierności i odebranie zapłaty albo poniesienie szkody wymaga tego szczegolnego dnia sądu nad wierzącymi.
Nie chodzi bowiem w tym przypadku o problem zbawienia, ale o wielość nagrody łaski.
Miarą jest wierność. Całe nasze życie , nie tylko nasze czyny, lecz także nasze mozliwości, poddane będa tej mierze. Ocenione zostanie , nie tylko to kimbylismy, lecz także to kim molismy sie stać;nie tylkonasze uczynki, lecz i nasze zaniedbania, nie tylko to co osiagnęlismy, lecz także to do czego dążylismy.
Z naszych uczynków największe znaczenie ma ofiara, z usposobienia tylko bezinteresowna miłość, z tego co posiadamy tylko to, czym słuzymy.
Nasze grzechy potraktowane zostaną według zasady: co my osądzilismy, On nie bedzie sądził ( 1 Korynt11,31) ; co my ujawnilismy, On zakryje (1 Jana 1,9; Hebr 8, 12) co jednak my ukrylismy, On ujawni ( Łuk 12.2)

Wierzę, że mamy grzechy wyznawać przede wszystkim Bogu, a jesli trzeba sobie nawzajem. Ale omawianie ich publicznie na forum - nie jest konieczne do ujawnienia ich na sądzie Chrystusowym.

Pozdrawiam Debora Anna

Awatar użytkownika
wit

Post autor: wit »

Wielu ludzi myli sąd ostateczny z Sądem Chrystusowym. Chciałbym pokrótce wyjaśnić czym jest ten drugi sąd. Zacznę jednak od tego, że w oryginalnym języku w jakim spisano Nowy Testament, słowa które przetłumaczone na język polski jako "sąd" to KRISIS i BEMATOU.
KRISIS odniesone jest do sądu ostatecznego w dosłownym tłumaczeniu toodsiew, wybór, rozstrzygnięcie od słowa "krinein"- odsiewać, rozdzielać, wybierać, decydować, sądzić.
BEMATOU w niektórych przekładach Pisma Świętego oddane jako Trybunał lub stolica oznacza kroczenie, miejsce, gdzie się stawia stopę, miejsce, gdzie się stoi
"A gdy on siedział na krześle sędziowskim (bematou), posłała do niego żona jego i kazała mu powiedzieć: Nie wdawaj się z tym sprawiedliwym, bo dzisiaj we śnie przez niego wiele wycierpiałam" (Mateusza 27:19);
"W oznaczonym dniu Herod, odziany w szatę królewską, zasiadł na tronie (bematou) i w obecności ludu wygłaszał do nich mowę" (Dzieje 12:21);
"Gdy więc przyszli tu ze mną, zasiadłem niezwłocznie nazajutrz na krześle sędziowskim (bematou) i kazałem przyprowadzić tego męża" (Dzieje 25:17).
"Bematou" można więc przetłumaczyć, jako miejsce, gdzie mający władzę, zasiada i wydaje decyzję.
"Dlaczego więc ty potępiasz swego brata? Albo dlaczego gardzisz swoim bratem? Wszyscy przecież staniemy przed trybunałem Boga (BEMATOU TOU CHRISTOU)" (Rzymian 14:10);
"Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa (BEMATOU TOU CHRISTOU), aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre" (2 Koryntian 5:10).
Tu muszę zaznaczyć, że w niektórych rękopisach w Rzymian 14:10 występuje zwrot bematou tou deou, które w większości przekładów polskich oddano jako "Trybunał Boga". Jednak większość rękopisów zawiera zwrot bematou tou christou czyli "Trybunał Chrystusa" i tak to jest między innymi w Septuagincie.
Trybunał Chrystusa będzie dotyczył tylko tych co zaufali Bogu i Chrystusowi.
Gdy powróci Jezus Chrystus, wtedy pośle aniołów, aby zebrali wszystkich żyjących chrześcijan (Mateusza 24:30,31). W tym samym czasie nastąpi zmartwychwstanie wszytkich sprawiedliwych, czyli tych, którzy byli sługami Bożymi i zostaną oni razem z żyjącymi pochwyceni na powietrze na spotkanie ze Zbawicielem (1 Koryntian 15:23; 1 Tesaloniczan 4:16,17). Wtedy też odbędzie się Trybunał Chrystusowy.
O tym sądzie, Chrystus wielokrotnie wspominał w przypowieściach, między innymi w przypowieściach o talentach i dziesięciu minach (Mateusza 25:14-30; Łukasza 19:11-27). Każdy z wierzących zda relację, w jaki sposób przyczynił się do pozyskiwania ludzi dla Boga i Chrystusa poprzez głoszenie Ewangelii. I wtedy w zależności od wykonanej pracy w służbie dla Boga, zostaną oni wynagrodzeni otrzymaniem odpowiedniej ilości władzy nad ludźmi pozostawionymi na ziemi (władza nad symbolicznymi dziesięcioma i pięcioma miastami z przypowieści). W tym miejscu muszę zaznaczyć, że święci będą królować i panować nad ludźmi, którzy nie znali ewangelii. Jest o tym wspomniane w Objawieniu 2:26, gdzie jest mowa o poganach, czyli umowne określenie niechrześcijan. Wielu sądzi, że święci nie będą nad nikim sprawować władzy. Jednak takie poglądy zaprzeczają Słowu Bożemu, które wyraźnie mówi, iż naśladowcy Pana są narodem królewskim i współdziedzicami Chrystusa w Królestwie Bożym (Objawienie 1:6; 5:10; 20:6; Rzymian 8:17). Chrystus zaś jest Królem Królów i Panem Panów, a więc święci Najwyższego, będą także Królami i Panami i z nim będą sprawować władzę (Objawienie 17:14; 19:16; Daniela 7:27). Inni twierdzą, iż przed nastaniem Tysiącletniego Królestwa Bożego, wszyscy którzy nie są chrześcijanami zostaną zniszczeni. Nie jest to prawdą. Gdy Jezus przyjdzie pownownie, stoczy bitwę z władcami ziemskimi i pokona ich. Ta bitwa lub wojna, powszechnie zwana jest Armagedonem. Mówi o tym Objawienie 16:14-16; 19:17-21 oraz przypowieść o minach z Łukasza 19:14,27, gdzie jest mowa o nieprzyjacielach, którzy nie chcieli, aby powracający człowiek szlachetnego rodu, królował nad nimi. Tym królem oczywiście jest Syn Boży, a nieprzyjaciele to władcy ziemscy, oraz ci co słyszeli Ewangelię, ale nie przyjęli jej i oni wszyscy zostaną zabici. W Ewangelii wg Łukasza 12:36-48 jest przypowieść o słudze wiernym i niewiernym. W wersecie 47 jest mowa o takim człowieku, co znał wolę pana, lecz nic nie przygotował i on odbierze wiele razów, czyli przy powrocie Chrystusa zostanie ukarany śmiercią, natomiast w następnym wersecie 48 jest mowa o człowieku, który nie znał woli pana i on odbierze niewiele razów, czyli nie zostanie zabity, jednak nie zostanie pochwycony na spotkanie z Jezusem na powietrzu. O tym także jest napisane w Ewangelii według Mateusza 40,41, jako o tym, który zostanie zostawiony. Ten ostatni człowiek symbolizuje tych ludzi, nad którymi wierzący bedą panować.
Wracając jednak do Trybunału Chrystusa, trzeba zaznaczyć, że wśród tych co staną przed tym sądem, bedą tacy, co nie otrzymają nagrody, lecz będą ukarani. To będą ci, którzy w przypowieściach o dziesięciu minach i talentach, nie pomnożyli otrzymanych pieniędzy, czyli ci co nie byli całkowicie wierni nauce Ewangelii lub nie wytrwali do końca w służbie dla Boga, jak o tym wspomina Łukasza 12:45,46.
Po zakończeniu Trybunału Chrystusowego, nastąpi zabranie świętych do nieba, aby tam przez tysiąc lat, razem z Jezusem, sprawowali władzę nad ziemią (Objawienie 5:10; 20:4,6). Dlatego też warto, nie zmarnować swego życia i poświęcić się głoszeniu Chrystusa.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.

Debora Anna

Kochany Wicie!
Tak i amen.
Płomienni duchem Panu służcie!
Wykorzystujcie czas, gdyz dni są złe!
Pamiętajcie o tym, aby tak żyć, aby będąc zwiastunem dla innych samemu nie byc wymazanym z ksiegi życia!
Na wiernych czekają korony!
Zwycięzcy bojownicy - otrzymają " koronę sprawiedliwości" 2 Tym. 4,8
Świadomi celu zawodnicy - "koronę nieznikomą" 1 Kor. 9,25-26
Wierni aż do śmierci - :koronę zycia" Obj. 2,10; Jak.1,12
Bezinteresowni pracownicy _- " koronę chluby" 1 Tes. 2,19
Przykladni pasterze - "koronę chwały" 1 Ptr 5,3-4

Dlatego czyńmy dobrze wszystkim, a najwięcej - domownikom wiary.

Pozdrawiam Debora Anna

Debora Anna

Wit!
Po ponownym przeczytaniu twego tekstu przyszła do mnie na nowo bojaźń Boża.
Przypomniały mi sie słowa z Przypowieści Salomona Przyp Sal 9 , 7-11

"Kto karci szydercę, ten ściaga na się hańbę; a kto gani bezboznika, ten sie plami.
Nie karć szydercy, aby cie nie znienawidził; karć mądrego, a będzie cię miłował.
Daj madremu a będzie jeszcze mędrszy; poucz sprawiedliwego, a będzie umiał jeszcze więcej!
Początkiem mądrości jest bojażń Pana, a poznanie Świetego - to rozum."
Jestem zbudowana tym forum - bo widzę w nim działanie Ducha Świetego.

Pozdrawiam Debora Anna

sylka

Post autor: sylka »

To,ze Jezus będzie zasiadać na tronie nie prekreśla tego ,ze będzie sądzić narody.
Pominąłeś zasadniczą naukę samego Pana Jezusa na temat sądu ostatecznego :

" A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały.

I będą zgromadzone przed nim wszystkie narody, i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów.

I ustawi owce po swojej prawicy, a kozły po lewicy. Wtedy powie król tym po swojej prawicy: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, odziedziczcie Królestwo, przygotowane dla was od założenia świata.
Albowiem łaknąłem, a daliście mi jeść, pragnąłem, a daliście mi pić, byłem przychodniem, a przyjęliście mnie, byłem nagi, a przyodzialiście mnie, byłem chory, a odwiedzaliście mnie, byłem w więzieniu, a przychodziliście do mnie.
Wtedy odpowiedzą mu sprawiedliwi tymi słowy: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym, a nakarmiliśmy cię, albo pragnącym, a daliśmy ci pić? A kiedy widzieliśmy cię przychodniem i przyjęliśmy cię albo nagim i przyodzialiśmy cię? I kiedy widzieliśmy cię chorym albo w więzieniu, i przychodziliśmy do ciebie? A król, odpowiadając, powie im: Zaprawdę powiadam wam, cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych moich braci, mnie uczyniliście.

Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom.
Albowiem łaknąłem, a nie daliście mi jeść, pragnąłem, a nie daliście mi pić. Byłem przychodniem, a nie przyjęliście mnie, nagim, a nie przyodzialiście mnie, chorym i w więzieniu i nie odwiedziliście mnie.
Wtedy i oni mu odpowiedzą, mówiąc: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym albo pragnącym, albo przychodniem, albo nagim, albo chorym, albo w więzieniu i nie usłużyliśmy ci? Wtedy im odpowie tymi słowy: Zaprawdę powiadam wam, czegokolwiek nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, i mnie nie uczyniliście.

I odejdą ci na kaźń wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.
"
Mateusza 25:31-46

esther

Post autor: esther »

znalazłam artykuł na ten temat:

A CO GDY UMRZESZ ?
CZY MUSISZ STANĄĆ PRZED TWOIM BOGIEM ?
"GDZIE JEST CZŁOWIEK, KTÓRY BY ŻYŁ I NIE OGLĄDAŁ ŚMIERCI?" PSALM 89:48

"WSZYSTKO IDZIE NA JEDNO MIEJSCE; WSZYSTKO POWSTAŁO Z PROCHU I WSZYSTKO ZNOWU W PROCH SIĘ OBRACA." KAZNODZIEI 3:20

Wcześniej czy później każdy musi zaakceptować fakt, że kiedyś umrze. Twoje ciało zostanie włożone do trumny i zakopane w ziemi lub spalone i rozwiane: w obu przypadkach nic nie pozostaje i wszystko idzie w zapomnienie.

"Zapomina o nich łono, które ich wydało; robactwo karmi się nimi, nikt ich nie będzie wspominał, niegodziwość załamuje się, jak drzewo." JOBA 24:20

Przez całe wieki ludzie zastanawiali - się czy te kilka lat to wszystko czym jest życie, a później nic więcej? Jezus, Syn Boży mówi do nas zrozumiałymi słowy:

"Nie dziwcie się temu, gdyż nadchodzi godzina, kiedy WSZYSCY W GROBACH USŁYSZĄ GŁOS JEGO; I WYJDĄ CI, co dobrze czynili, by powstać do życia; a inni, którzy żle czynili, by powstać na sąd." JANA 5:28-29

To oznacza, że wszyscy umarli - każdy mężczyzna, kobieta czy też dziecko którzy kiedykolwiek żyli -zmartwychwstaną i będą SĄDZENI PRZEZ BOGA za wszystkie uczynki popełnione w życiu:

"I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem, i księgi zostały otwarte, również inna księga, księga żywota została otwarta, i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach. I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i piekło (grób) wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali, (oznacza to wszystkich!) i BYLI OSĄDZENI, KAŻDY według uczynków swoich." OBJAWIENIE 20:12-13

"Bo napisano: Jakom żyw, mówi Pan, ugnie się przede mną wszelkie kolano i wszelki język wyznawać będzie Boga. Tak więc KAŻDY Z NAS ZA SAMEGO SIEBIE ZDA SPRAWĘ BOGU." RZYMIAN 14:11-12

"Albowiem my WSZYSCY musimy stanąć przed sądem Chrystusowym, aby KAŻDY odebrał zapłatę za uczynki swoje, doko- nane w ciele, dobre czy złe." 2 KORYNTIAN 5:10

"Ale gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swojej chwały. I będą zgromadzone przed nim WSZYSTKIE NARODY i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów." MATEUSZA 25:31-32

Jezus mówi jaki wyrok spotka wszystkich nikczemników:

"Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w OGIEŃ WIECZNY, zgotowany diabłu i jego aniołom." MATEUSZA 25:41

"I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego." OBJAWIENIE 20:15

Ponadto, Boże Słowo mówi nam jacy to będą ludzie:

"Udziałem zaś bojaźliwych i niewierzących (KOGOKOLWIEK, kto nie wierzy Bożemu Słowu), i skalanych, i zabójców, i wszeteczników (ludzi, którzy cudzołożą - oznacza to jakikolwiek seks poza małżeństwem), i czarowników (ludzi, którzy mają do czynienia z magią, złymi duchami i tak dalej), i bałwochwalców (ludzi, którzy czczą fałszywych bogów i figurki), i wszystkich kłamców będzie jezioro płonące ogniem i siarką. To jest śmierć druga." OBJAWIENIE 21:8

To jest SŁOWO BOGA. Jest ono ostre i OZNACZA DOKŁADNIE TO, O CZYM MÓWI !

Mądrzy ludzie tego świata twierdzą, że to wszystko jest nonsensem, lecz NIE POZWÓL IM SIĘ ZWIEŚĆ - STAWKĄ JEST TWOJE ŻYCIE WIECZNE. Biblia mówi, że WSZYSCY ZGRZESZYLI (RZYMIAN 3:23) - TO DOTYCZY CIEBIE. JEŻELI NIE OTRZYMAŁEŚ BOŻEGO PRZEBACZENIA W JEZUSIE CHRYSTUSIE, OTRZYMASZ ZAPŁATĘ ZA SWE GRZECHY - ZGINIESZ NA ZAWSZE (druga śmierć). To nie oznacza utraty świadomości czy też zniszczenia: Jezus mówi "Gdzie robak ich nie umiera, a ogień nie gaśnie" (MARKA 9:44). NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ.

"Pomyślałem więc sobie: Bóg będzie sądził zarówno sprawiedliwego, jak i bezbożnego; bo każda sprawa i każde działanie ma swój czas." KAZNODZIEI 3:17

"Albowiem zapłatą za grzech jest ŚMIERĆ, lecz darem łaski Bożej jest ŻYWOT WIECZNY w Chrystusie Jezusie Panu, naszym." RZYMIAN 6:23

TYLKO PRZEZ JEZUSA możesz otrzymać życie wieczne. To jest dar od Boga, dla wszystkich tych, którzy uczynią pokutę i będą posłuszni Bożemu Słowu.

"Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda i żywot, NIKT NIE PRZYCHODZI DO OJCA, TYLKO PRZEZE MNIE." JANA 14:6

"Rzekł jej Jezus: Jam jest zmartwychwstanie i żywot; kto we mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. A KTO ŻYJE I WIERZY WE MNIE, NIE UMRZE NA WIEKI. Czy wierzysz w to?" JANA 11:25-26

"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota." JANA 5:24

Jezus jasno mówi w jaki sposób otrzymujemy od Niego życie wieczne:

"Duch ożywia"... to znaczy, że Duch daje życie. JANA 6:63

"Kto wierzy we mnie, jak powiada Pismo, z wnętrza jego popłyną rzeki wody żywej. (A kto mówi o Duchu, którego mieli otrzymać ci, którzy w niego uwierzyli...)" JANA 7:38-39

"Ale kto napije się wody, którą Ja mu dam, nie będzie pragnął na wieki, lecz woda, którą Ja mu dam, stanie się w nim źródłem wody wytryskującej ku żywotowi wiecznemu." JANA 4:14

" Jeśli zaś kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten nie jest jego." RZYMIAN 8:9

Ponadto, Biblia mówi nam jasno, w jaki sposób możemy otrzymać dar Ducha Świętego:

"A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego." DZ. APOST. 2:38

"A gdy Paweł włożył na nich ręce, zstąpił na nich Duch Święty i mówili językami, i prorokowali." DZ. APOST. 19:6

Znając te pisma Bóg nakazuje, abyś TERAZ uczynił pokutę i zwrócił się ku Niemu - bądź posłuszny Jego Słowu.

"Jak długo będziecie kuleć na dwie strony? Jeżeli PAN jest Bogiem, idźcie za nim..." 1 KRÓLEWSKA 18:21

"... oto teraz czas łaski, oto teraz dzień zbawienia". 2 KORYNTIAN 6:2

"Kto mną gardzi i nie przyjmuje słów moich, ma swego sędziego: Słowo, które głosiłem, sądzić go będzie w dniu ostatecznym." JANA 12:48

Nigdy nie zapominaj, że pewnego dnia staniesz przed tronem Boga by zdać sprawę za siebie samego. Każdy moment życia będzie ci przypomniany i policzony. Będziesz nawet powołany by wyjaśnić w jaki sposób otrzymałeś ten traktat, tak jak go teraz czytasz, gdyż zawiera on tylko słowo Boga, które cię osądzi. Nie bądź głupcem i nie odkładaj rozważenia Bożej propozycji zbawienia na później - w żaden sposób nie możesz być pewien: Dzisiaj może być twój ostatni dzień. Popatrz teraz na siebie i zastanów się w jakim jesteś połozeniu!

"...Tak mówi PAN: uporządkuj swój dom, albowiem umrzesz, a nie będziesz żył." ZAJASZA 38:1

Nie ma nic bardziej głupiego niż twierdzenie, że możesz jeszcze trochę poczekać zanim uczynisz pokutę, zostaniesz ochrzczony i otrzymasz dar Ducha Świętego. Jeszcze raz: DZISIAJ MOŻE BYĆ TWÓJ OSTATNI DZIEŃ. To może być twoja ostatnia szansa jaką kiedykolwiek otrzymasz by uzyskać Boże przebaczenie zginając przed nim kolana. Jezus mówił o bogatym człowieku, który mniemał, że będzie mógł żyć wygodnie przez wiele lat; nie miał jednak racji.

"Ale rzekł mu Bóg: Głupcze, tej nocy zażądają duszy twojej; a to, co przygotowałeś, czyje będzie? Tak będzie z każdym, który skarby gromadzi dla siebie, a nie jest w Bogu bogaty." ŁUKASZA 12:20-21

Nadchodzi moment, gdy Bóg zabierze twój ostatni oddech i już nigdy więcej nie otrzymasz szansy by żałować za swe grzechy i być zbawionym w Chrystusie Jezusie. Jeżeli nie uczynisz pokuty, wtedy spłoniesz na zawsze w ogniu piekielnym: to jest niezmienne Prawo Boga. Bóg chce cię zbawić i wzywa cię teraz do pokuty i wiary w Jego Słowo:

"Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny." JANA 3:16

Taki jest wybór; jest to twój wybór. Czyń to, co mówi Słowo Boże (DZ. APOST. 2:38).

"Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, BĘDZIE POTĘPIONY." Marka 16:16

"Biorę dziś przeciwko wam na świadków niebo i ziemię. Położyłem dziś przed tobą życie i śmierć, błogosławieństwo i przekleństwo. Wybierz przeto życie, abyś żył, ty i twoje potomstwo." 5 MOJŻESZOWA 30:19

TO JEST TWOJA SZANSA BY BYĆ ZBAWIONYM PRZEZ BOGA - UCZYŃ TERAZ POKUTĘ - ZWRÓĆ SIĘ DO JEDYNEGO PRAWDZIWEGO BOGA.

JEST JUŻ PÓŹNO !!!

W miłości Chrystusa,

Esther

Kesja

Post autor: Kesja »

DLA KOGO JEST SĄD MESJASZA
CZY DLA NOWEGO STWORZENIA
CZY DLA TYCH ,którzy sa w CIEMNOSCI :?: :roll:

Debora Anna

Kesja
Po pierwsze nie ma takiego terminu, jak Sąd Mesjasza - ale po polsku mówi się Sąd Chrystusowy i jest to trwały związek frazeologiczny.
Przed Sądem Chrystusowymy stają tylko dzieci Boże - wierzący w Chrystusa - sprawiedliwi z wiary.
pozdrawiam
Debora Anna

Ps. Kesja postaraj się nie pisać z Caps Lockiem.

artur olczykowski

Post autor: artur olczykowski »

Deboro, polski jest jezykiem zywym i fakt, ze przyjal sie taki akurat zwrot nie oznacza, ze inne sa niepoprawne. Nie sa moze popularne, ale napewno nie niepoprawne.

I tu warto zwrocic uwage na pewna sprawe, ktora moze blacha, ale wprowadza wielkie zamieszanie w rozumieniu Biblii. Chodzi mi mianowicie o uzywanie slow takich jak : chrzest, Chrystus i inne. Zauwazmy, ze slowa te NIE mowia nam tego, co mowily czytajacym ewangelie. W grece bowiem baptiso to po prostu zanurzenie, zamoczenie. Kiedy czytamy grecka relacje o chrzcie Jeszuy to od razu wiemy, ze wszedl on do wody i dal sie zanurzyc, lub zanurzyl sie. Takie tlumaczenie pozbawia argumentow wszystkich "pokropicieli"! To wlasnie tradycja jezykowa powoduje czasami, ze nie rozumiemy Biblii! Dlaczego wiec nie odchodzic od tradycji i tlumaczyc jak najbardziej w zgodzie z zasadami jezykowymi :zanurzenie, zamiast chrzest?

To samo odnosnie Chrystusa. Kto wiedzial czytajac Biblie po raz pierwszy (bez komentarzy), ze to nie nazwisko? Czy slowo to mowi cos polskiemu czytelnikowi? Grek slyszac Christos wiedzial, ze chodzi o jakies namaszczenie, czy pomazanie, Zyd slyszac Mesjasz tez wiedzial o co chodzi, czy nie powinnismy wiec isc za doslownoscia tlumaczenia i przetlumaczyc to jako Pomazaniec, czy Namaszczony?

To takie luzne skojarzenia odnosnie kilku kuczowych slow "chrzescijanskich " , jest ich oczywiscie wiecej : kosciol, biskup itp

Jakies uwagi czy przemyslenia w tym temacie?

Debora Anna

Arturze
Słuszna uwaga.
A wracając do tematu: Sąd Chrystusowy jest dla wierzących!

Kesja

Post autor: Kesja »

Debora
OJ CIĘTA TY NA MNIE JESTEŚ :cry:

Mówisz o Miłości ,ale coś ci ja jej do siebie od ciebie nie doznaje

pouczasz mnie jak belfer swego ucznia.

Przyznałas ARTUROWI rcje MNIE jej nie dałas oj :?

ZAPYTAM tak oto CO rozumiesz pod słowem SĄD
I prosze podaj wersy.

CO do CAPSLOKA TO UŻYWAM SWEGO cóż CI DO TEGO :D
CZY od tego twój sie uszkadza :?:

Debora Anna

Kesja,
miłość ma być nieobłudna. Nie polega na schlebianiu komukolwiek, ani na przyznawaniu racji dla poprawy czyjegoś samopoczucia.
Pozdrawiam
Debora Anna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”