Yarpen Zirgin, już w proroctwie Izajasza 56:6-8. czytamy:
"Cudzoziemców zaś, którzy się przyłączyli do Pana, ażeby Mu służyć i ażeby miłować imię Pana i zostać Jego sługami
- wszystkich zachowujących szabat bez pogwałcenia go i trzymających się mocno mojego przymierza, przyprowadzę na moją Świętą Górę i rozweselę w moim domu modlitwy …."
Widzimy tu jasno, że Bóg oznajmia nam, że nie tylko Izrael, ale wszystkie narody gdy przyłączą się do Boga, zobowiązani są
do Jego Przymierza włącznie z szabatem.
Nigdzie w Piśmie Świętym nie pisze, że po śmierci Chrystusa musi być święcona niedziela, na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa. Ludzie znający Boga od początku zachowywali dzień sobotni. Przestrzegał go również starotestamentowy lud Boży - Izrael.
Przyjście na świat Pana Jezusa, nic w tej sprawie nie zmieniło.
Chrystus Pan powiedział:
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo, albo Proroków" - Mt 5:17-19.
Chrystus przestrzegał wszystkich przykazań Dekalogu, a więc święcił i sobotę - Łuk. 4:16-21., Ew. Jana 15:10.
Czynili to również apostołowie i cały Kościół Chrześcijański w pierwszych wiekach swego istnienia.
Chrystus powiedział im, aby uczyli ludzi wszystkiego, co Pan Jezus im przykazał - Ew. Mat. 28:20. I oni tak czynili.
Apostoł Jakub uczy nas:
„Ktokolwiek bowiem zachowa cały zakon, a uchybi w jednym, stanie się winnym wszystkiego.
Bo Ten, który powiedział: Nie cudzołóż, powiedział też: Nie zabijaj: jeżeli więc nie cudzołożysz, ale zabijasz, jesteś przestępcą zakonu” - List do Jakuba 2:10-11
Odpowiedz mi, jak można twierdzić, że jedno przykazanie zostało odrzucone, kiedy przyznaje się, że
pozostałe dziewięć wciąż obowiązują
W 1 Liście Jana 2:3-4 pisze:
"A z tego wiemy, że Go znamy, jeśli przykazania Jego zachowujemy.
Kto mówi: Znam Go, a przykazań Jego nie zachowuje, kłamcą jest i prawdy w nim nie ma"
Apostoł Jan mówi:
„Na tym bowiem polega miłość ku Bogu, że się przestrzega przykazań Jego,
a przykazania Jego nie są uciążliwe”. - 1 Jana 5:3.
W II Liście Jana w wierszu 6 czytamy:
"A to jest miłość, abyśmy postępowali według przykazań Jego..." etc.
W liście do Hebrajczyków mamy wyraźne potwierdzone czwarte przykazanie.
Fragment z Hbr 4,9 nie da się inaczej przetłumaczyć jak tylko:
"pozostaje szabatowanie", (gr. sabbatismos).
Protestanci drukując miliony egzemplarzy Słowa Bożego, zatarli tę oczywistą prawdę Nowego Testamentu.
Zdanie z Hbr 4,9 powinno brzmieć: "
Dlatego pozostaje zachowywanie soboty ludziom należącym do Boga." .
Yarpen Zirgin, czy już będziesz wiedział, że apostołowie święcili sobotę, oni byli Żydami, a Żydom do zbawienia
nie potrzeba było zmiany soboty na niedzielę, ale przyjęcie Pana Jezusa jako Zbawiciela.
I również z tą nauką zapoznawali wszystkich