Dzieci Boże

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Przebudzony75

Post autor: Przebudzony75 »

tessa pisze: Jednak dzieckiem Bożym nie jest każdy człowiek.

I Jana 3:10-12
" Dzieci Boga i dzieci Diabła uwidaczniają się w ten sposób: Nikt, kto nie trwa w prawości, nie pochodzi od Boga — ani ten, kto nie miłuje swego brata. 11 Bo to jest wieść, którą słyszeliście od początku, że powinniśmy jedni drugich miłować; 12 nie jak Kain, który pochodził od niegodziwca i zabił swego brata. A dlaczego go zabił? Ponieważ jego własne uczynki były niegodziwe, natomiast jego brata — prawe.
Słusznie zauważyłaś, że nie każdy jest dzieckiem Bożym. Tym się stajemy jeśli narodzimy się z Ducha Świętego. Czy Ty Tesso jesteś narodzona z Ducha Świętego?

tessa

Post autor: tessa »

Miriam niech ten link będzie odpowiedzią jak rozumiem to zagadnienie.

http://poznawac.webd.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=31&t=214

Zatem w Biblii występują dwa pojęcia "dzieci Bożych".W zacytowanym przez ciebie temacie chodziło o wybranie przez Boga ,usynowienie.Takiego usynowienia dostępują tylko 144000
osób.I żaden człowiek swymi wysiłkami oraz staraniami nie jest w stanie osiągnąć tego zaszczytu.Jest to po prostu wybór Boży ,a nie chęci człowieka.
Natomiast wszyscy inni są dziećmi Bożymi ,gdy wykonują wolę Ojca.W przeciwnym razie okazują się dziećmi diabła.

Awatar użytkownika
wit

Post autor: wit »

jarek pisze: Przykład Jezusa umierającego jak widać nie pomógł, to moze zmartwychwstanie? Ale to tez nie pomoze. ;)
Pomoże temu kto zmartwychwstał wraz z Chrystusem, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.

jarek

Post autor: jarek »

tessa pisze:
Jednak dzieckiem Bożym nie jest każdy człowiek.

I Jana 3:10-12
" Dzieci Boga i dzieci Diabła uwidaczniają się w ten sposób: Nikt, kto nie trwa w prawości, nie pochodzi od Boga — ani ten, kto nie miłuje swego brata. 11 Bo to jest wieść, którą słyszeliście od początku, że powinniśmy jedni drugich miłować; 12 nie jak Kain, który pochodził od niegodziwca i zabił swego brata. A dlaczego go zabił? Ponieważ jego własne uczynki były niegodziwe, natomiast jego brata — prawe.
Oczywiście, ze nie kazdy

jarek

wit pisze:
jarek pisze: Przykład Jezusa umierającego jak widać nie pomógł, to moze zmartwychwstanie? Ale to tez nie pomoze. ;)
Pomoże temu kto zmartwychwstał wraz z Chrystusem, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu.
A zmartwychwstanie masz w nadziei czy sie spełniło?
Pytanie w sumie jest retoryczne, bo wiem co odpowiesz dlatego napisałem: ale to też nie pomoze. ;)

Awatar użytkownika
wit

jarek pisze: A zmartwychwstanie masz w nadziei czy sie spełniło?
Pytanie w sumie jest retoryczne, bo wiem co odpowiesz dlatego napisałem: ale to też nie pomoze. ;)
Zmartwychwstanie już nastąpiło, przynajmniej dla osób nowonarodzonych. Mam na myśli pierwsze zmartwychwstanie, zmartwychwstanie ze śmierci duchowej.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.

Przebudzony75

tessa pisze: Natomiast wszyscy inni są dziećmi Bożymi ,gdy wykonują wolę Ojca.W przeciwnym razie okazują się dziećmi diabła.
Mogłabyś pokać w PiśmieŚwiętym rozgraniczenie na dwie kategorie dzieci Bożych?

jarek

wit pisze:
jarek pisze: A zmartwychwstanie masz w nadziei czy sie spełniło?
Zmartwychwstanie już nastąpiło, przynajmniej dla osób nowonarodzonych. Mam na myśli pierwsze zmartwychwstanie, zmartwychwstanie ze śmierci duchowej.

Czy Jezus gdy umierał na krzyżu był narodzonym z Ducha?

Awatar użytkownika
kesja

Post autor: kesja »

"jarek"
Czy Jezus gdy umierał na krzyżu był narodzonym z Ducha?
a jak myslisz :shock:

Awatar użytkownika
wit

jarek pisze: Czy Jezus gdy umierał na krzyżu był narodzonym z Ducha?
Chyba sprawą oczywistą jest, że osoby narodzone z Ducha nie mogą podlegać pod Zakon Mojżeszowy. Natomiast z Galacjan 4:4 wynika, że Chrystus w swym ziemskim czyli śmiertelnym ciele podlegał Zakonowi. Więc na podstawie tych słów można wysnuć tylko jeden logiczny wniosek. Jaki wniosek, to już sam pomyśl. :-)

Awatar użytkownika
kesja

Post autor: kesja »

Galacjan 4:4 wynika, że Chrystus w swym ziemskim czyli śmiertelnym ciele podlegał Zakonowi.
jesli On miał śmiertelne ciało to ty jesteś NAGI ;-)

Awatar użytkownika
wit

kesja pisze: jesli On miał śmiertelne ciało to ty jesteś NAGI ;-)
Jeżeli chodzi o mnie, to w chwili piszę te słowa, jestem ubrany w garnitur, ale nie "pod krawatem", bo krawata nie zdzierżę. Tak więc nagi nie jestem, albowiem w taki sposób nie mógłbym pokazać się na weselu siostry (jak ja nie przepadam za tego rodzaju uroczystościami). :-P

tessa

Post autor: tessa »

Przebudzony75 pisze:
tessa pisze: Natomiast wszyscy inni są dziećmi Bożymi ,gdy wykonują wolę Ojca.W przeciwnym razie okazują się dziećmi diabła.
Mogłabyś pokać w PiśmieŚwiętym rozgraniczenie na dwie kategorie dzieci Bożych?
Oczywiście .List do Rzymian 8:19-23

"19 Albowiem stworzenie ze skwapliwym oczekiwaniem wypatruje objawienia synów Bożych. 20 Gdyż stworzenie zostało poddane daremności nie z własnej woli, lecz przez tego, który je poddał, na podstawie nadziei, 21 że również samo stworzenie zostanie uwolnione z niewoli skażenia i dostąpi chwalebnej wolności dzieci Bożych. 22 Gdyż wiemy, że całe stworzenie aż dotąd wespół wzdycha i wespół doznaje boleści. 23 I nie tylko to, lecz także my sami, którzy mamy pierwociny, mianowicie ducha, właśnie my sami wzdychamy w sobie, z przejęciem oczekując usynowienia, uwolnienia z naszych ciał na podstawie okupu.

Jest tutaj mowa o dwóch grupach ludzi:
---- stworzeniu które zostanie uwolnione z niewoli skażenia i dostąpi chwalebnej wolności dzieci Bożych. Stanie się to pod koniec tysiąclecia
gdy posłuszna ludzkość zostanie doprowadzona do doskonałości i uwolniona z grzechu.
-----my sami którzy mamy pierwociny mianowicie ducha.Są to bracia namaszczeni duchem Bożym wybrani przez Boga na królów w Królestwie Bożym.

Jedni i drudzy są dziećmi Bożymi tylko w innym sensie.

Ci pierwsi ,bo zaliczają się do "drugich owiec" i spełniają wolę Bożą,zostaną oni ocaleni w wielkim ucisku a pod koniec tysiąclecia zostaną uznani prawnie za dzieci Boże..Ci drudzy bo Bóg ich wybrał i namaścił swym duchem oraz nazwał braćmi Chrystusa,zatem [/b]już teraz uznaje ich za swoje dzieci.[/b]Chodzi tutaj o prawne uznanie-zgodnie z Prawem Bożym.

Mateusza 25:40
"A król, odpowiadając, rzeknie im: ‚Zaprawdę wam mówię: W jakiej mierze uczyniliście to jednemu z najmniejszych spośród tych moich braci, w takiej uczyniliście to mnie’.

Przebudzony75

Tesso. Cytujesz werset, komentujesz i wyciągasz... no cóż, naciągasz zupełnie niezgodnie z tym co jest napisane. W tekście jest wyraźnie napisane, że są Dzieci Boże i stworzenie. Zatem stworzenie nie jest dzieckiem Bożym. Nie ma żadnych dwóch kategorii. I tak głosi Słowo, które przeczytałaś. Stworzenie (jak słusznie zauważyłaś) uzyska wolność jaką mają Boże dzieci po 1000 leciu. DO tego czasu niestety pozostaje stworzeniem i nie jest dzieckiem. Proszę Tesso.

Pozdrawiam

Przebudzony75

tessa pisze:Ci pierwsi ,bo zaliczają się do "drugich owiec" i spełniają wolę Bożą,zostaną oni ocaleni w wielkim ucisku a pod koniec tysiąclecia zostaną uznani prawnie za dzieci Boże..Ci drudzy bo Bóg ich wybrał i namaścił swym duchem oraz nazwał braćmi Chrystusa,zatem [/b]już teraz uznaje ich za swoje dzieci.[/b]Chodzi tutaj o prawne uznanie-zgodnie z Prawem Bożym.
Tesso. Dzieckiem Bożym stajesz się jedynie przez narodzenie z Ducha Świętego. Cytowałem już wersety na ten temat. Znasz je. Przeczytaj proszę jeszcze raz, z modlitwą. A Ty Tesso mówisz o jakimś "prawnie" itp. To nie jest ze Słowa.

I czy Ty rozumiesz o jakiej wolności pisał Paweł? Jaką wolnością cieszą i będą się cieszyli przy przyjściu Pana dzieci Boże? Będą wyzwoleni z tego grzesznego ciała. Dzieci Boże, Ci, którzy dziś się narodzą na nowo osiągną tę przemianę już przy porwaniu kościoła, gdy Pan przyjdzie (I Kor 15:50-56). Z grzechu już dziś, każdy kto wszedł w Chrystusa, został uwolniony. Jest nowym stworzeniem (II Kor 5:17-21). A kto z Boga się narodził nie grzeszy (I Jana 3:9). Tak mówi Pismo Święte. To samo czeka wszystkich, którzy przejdą do nowego nieba i nowej ziemi. Zostaną uwolnieni od grzechu. Będą żyli w nowych uwielbionych ciałach, wolnych od grzechu.
Polecam lekturę 6, 7 i 8 rozdział listu do Rzymian. Z modlitwą.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”