Cóż to jest Prawda?
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
andrzej
-
Android
Wiesz - nie zgodze sie z Tobą. Bo chyba nikomu tak naprawdę nie zalezy na tej prawdzie. to po pierwsze.
Po dugie - nadal uwazam ze nie mozna zbudowac domu na ruchomych piaskach.
Samo słowo Bóg - jest juz prawdą uniwersalną.. Mozna powiedziec ze prawda jestto ze dzis wstało słońce (oczywiscie sa szkoły filozoficzne które uwazają ze czas wogole nie istnieje i nie ma "dziś"), ale jest to coś podstawowego. Natomiast okreslanie praprzyczyny - czy to jest Bóg czy Big Bang - jest niemozliwe z naszego punktu widzenia.
Biblia sama pokazje jak to wyglądało..
W czasach gdy był na ziemi Jezus - Jego umiłowany Syn. Były przynajniej 3 szkoły filozoficzne. Sadyceusze i faruzeusze istnieli od niepamietnych czasów w izraelu - jedni wierzyli w zmarchwychwstanie drudzy nie - tutaj przepraszm jak grzesze - czy Bóg wyprostował te nauki? Filistynów mordowac pomagał.. ale takich waznych nauk nie?
Komu wiec zalezy na poznaniu ? nie wiem...
Tak jak zauwazyles.. prawda moze byc punktem na jakiejs tam współrzednej.. ale funkcje (jakimi my jestesmy) i tak mają swoje miejsca zerowe grzie indziej..
czyli w tym momencie sam podwayles empiryczne poznanie Smile
Czyli zostaje nam słuchać... Demony mówią, Aniołowie.. ksieza, wierni.. Bin laden... a mnie juz osobiscie ta polityka męczy..
Po dugie - nadal uwazam ze nie mozna zbudowac domu na ruchomych piaskach.
Samo słowo Bóg - jest juz prawdą uniwersalną.. Mozna powiedziec ze prawda jestto ze dzis wstało słońce (oczywiscie sa szkoły filozoficzne które uwazają ze czas wogole nie istnieje i nie ma "dziś"), ale jest to coś podstawowego. Natomiast okreslanie praprzyczyny - czy to jest Bóg czy Big Bang - jest niemozliwe z naszego punktu widzenia.
Biblia sama pokazje jak to wyglądało..
W czasach gdy był na ziemi Jezus - Jego umiłowany Syn. Były przynajniej 3 szkoły filozoficzne. Sadyceusze i faruzeusze istnieli od niepamietnych czasów w izraelu - jedni wierzyli w zmarchwychwstanie drudzy nie - tutaj przepraszm jak grzesze - czy Bóg wyprostował te nauki? Filistynów mordowac pomagał.. ale takich waznych nauk nie?
Komu wiec zalezy na poznaniu ? nie wiem...
Tak jak zauwazyles.. prawda moze byc punktem na jakiejs tam współrzednej.. ale funkcje (jakimi my jestesmy) i tak mają swoje miejsca zerowe grzie indziej..
czyli w tym momencie sam podwayles empiryczne poznanie Smile
Czyli zostaje nam słuchać... Demony mówią, Aniołowie.. ksieza, wierni.. Bin laden... a mnie juz osobiscie ta polityka męczy..
-
andrzej
Prawda jako punkt na jakiejś współrzędnej, a normalnie w wydaniu ludzkim to jakieś ekstrema lub punkty zerowe. Prawie dobre sformułowanie. Niepodoba mi się tylko to określenie JAKIEJŚ.Otoczenie świat to dzieło Boga i On tam jest jeden. Matematyka jest też jednym uogólnieniem relacji w otaczających zjawiskach przyrodniczych, i nic tak obiektywnie i dobrze nie oddaje ich wspólnych cech charakteru jak matematyka. Upraszczając matematyka pochodzi jak przyroda wprost od Boga czy też jest częścią charakteru jednego Boga- tylko słupki,zadania odrabiają lepsi czy gorsi uczniowie. Zauważ, nawet historyczne rozwój matematyki, zaczyna się z okrzepnięciem koncepcji jednosci praw przyrody a zatem koncepcji Boga wszechwładnego jedynego. Bo świat politeistyczny w wersji humanistycznej dzięki ułomnosciom umysłu moze być do strawienia, ale świat opisywany wieloma różnymi matematykami, jest niestrawny. Nasza matematyka jest niedoskonała i jest złudzenie , że świat opisuje inna. Pewnie prawda -ale do poki z naszej matematyki nie wyprowadzimy tej lepszej, nie będzie mogła byc ona objęta rozumem. czyli jej nie bedzie.
-
andrzej
PS . Jest odwrotnie,1) Bóg nie jest piaskiem,2) następnie MATEMATYKA NIE JEST PIASKIEM, 3,4....wszytko inne jest piaskiem lub zaraz się zmieni w pył. Nikomu na tej prawdzie nie zależy, niezupełnie, choć nader realne spostrzeżenie, teraz nikt nie lubi innej prawdy niz swojej bo jakakolwiek inna prawda w oczy kole, szczegolnie prawda w Bogu, z prawdy bieże się sprawiedliwośc. Dlatego Belzebub juz tam w piekle się cieszy, i zamawia nalepszy koks na przyszlośc.
-
Android
Sumerowie jako religia politeistyczna dali podwaliny pod matematyke i pod ekonomię i pod filozofię i pod religię.
Egipcjanie religia polteistyczna byli supercywilizacją techniczno matematyczną w czasach gdy izraelici latali po pustyni.
Chinczycy, majowie, olmekowie, celtowie, druidzi - to wszystko religie politeistyczne i bałwohwalcze.
Biblia mówi nam ze Bóg pomieszał nam języki gdy chcielismy się zjednoczyć, gdy budowalismy jakąs bzdurną wierzę..
Biblia mówi nam ze lud błogosławiony był ludem nomadów a nie cywilizowanych ludzi mądrości.
biblia mówi ze to zbuntowane istoty duchowe przyniosły wiedze na ziemię - wiedzę której nie powinnismy posiadac.
Biblia mówi ze nawet kierowanie swoim krokiem nie lezy w roli człowieka..
Czym więc jest prawda do której dazymy? czy nie czasem stwierdzeniem starym jak swiat - "wiem ze nic nie wiem"... bo wynika z tego ze takie jest Zamierzenie...
Poznawać Boze sciezki... jest to czasownik niedokonany...
Prosze wytlumacz mi - Bóg sie smuci gdy ludzie się zjednoczyli ... (babel)
szatan sie cieszy gdy ludzie sie klucą...
Nie widzisz wspólnego mianownika?
podpowiem ci.. nazywa się władza.
Egipcjanie religia polteistyczna byli supercywilizacją techniczno matematyczną w czasach gdy izraelici latali po pustyni.
Chinczycy, majowie, olmekowie, celtowie, druidzi - to wszystko religie politeistyczne i bałwohwalcze.
Biblia mówi nam ze Bóg pomieszał nam języki gdy chcielismy się zjednoczyć, gdy budowalismy jakąs bzdurną wierzę..
Biblia mówi nam ze lud błogosławiony był ludem nomadów a nie cywilizowanych ludzi mądrości.
biblia mówi ze to zbuntowane istoty duchowe przyniosły wiedze na ziemię - wiedzę której nie powinnismy posiadac.
Biblia mówi ze nawet kierowanie swoim krokiem nie lezy w roli człowieka..
Czym więc jest prawda do której dazymy? czy nie czasem stwierdzeniem starym jak swiat - "wiem ze nic nie wiem"... bo wynika z tego ze takie jest Zamierzenie...
Poznawać Boze sciezki... jest to czasownik niedokonany...
Prosze wytlumacz mi - Bóg sie smuci gdy ludzie się zjednoczyli ... (babel)
szatan sie cieszy gdy ludzie sie klucą...
Nie widzisz wspólnego mianownika?
podpowiem ci.. nazywa się władza.
-
swiatmilosci
Kochani prawda lezy w kazdym znas,jesli tylko zechcesz w to uwiezyc i przyjąc tą prawde taką jaką jest,radził bym chodz nie z własnej woli,ale z woli Ojca,Matki wszystkich spojzec na swe wnętrze patrzeniem a nie mysleniem,ujzec piękno jakie jest w kazdym z nas i cieszyc sie tym w radosci miłosci swiatu i ludzkosci.Wszystko Jedno jest i juz juz jak wszyscy sie o tym dowiedzą,jak zostało powiedziane,kiedy prawo prawdy,dojdzie do swiadomosci ludzi,wymaze wszystko co ludzkosc kiedykolwiek myslała błędnie.Ta chwila ten czas są nieuniknione.Radosc w mym sercu jest ogromna z przyjscia Pana na obłokach niebieskich,ludzkosc juz niebawem powroci do stanu pierwotnego i ręka w ręke bedziemy zyc z Bogiem na wieki wiekow,ALLELUJA
-
andrzej
Politeizm skonczył się gdy ludzie zczeli uprawę roli, niepotrzebni byli im różni Bogowie tylko jeden w niebiosach, bo tylko od takiego się nie uzaleznili Cywilizacje nie odrazu umiały okreslać dziedzinę Boga, stosowano Bóstwa pomocnicze. Ale zawsze starano się o możliwie JEDNEGO, WSZECHPOTĘŻNEGO - chyba zrozumiałe. Do roli tej pretendowali Marduk, Amon. ........ aż po JHWE. Babel- dawniej stosowano piktogramy, były one właściwie czytelne dla każdego narodu , wszakże czy Egipcjanin czy Chińczyk rozpoznawał prawidłowo pod dosadnym znakiem np. krowy-krowę. Problem zaczął się gdy zaczęto oznaczać słowa, dźwięki... pole manewru tu się zwiększyło, pojawiły się znaki nie dla każdego jednoznaczne, są to czasy budowy zikkuratów.Szczególnie te różnice ujawniały się przy różnych spędach, np. wielkich budowach bo lokalnie nadal wszyscy się dobrze rozumieli. Stąd sformułowanie przy budowie Babel Bóg pomieszał języki, niekoniecznie poprzez samą inicjatywę budowlaną. Nic poza ludzkim grzechem nie jest w stanie Boga przerazić lub mu zaimponować. Kłótnia wynika z sprzeczności , sprzeczności z chaosu, Chaos domena szatana. Sumerowie, Egipcjanie modlili się do Bogów jako atrybutu ładu , porządku bo nie wiedzieli co im zapewnia życiodajne , systematyczne wylewy rzek. Bóg np. Amon to ta przyczyna życiodajnego ładu charmonii, jak i nasz Bóg. raz wierzyli , że to wynika z właściwosci wody innym razem szukali przyczyn w słońcu ( Aton). Gubili się po prostu, stąd pozory politeizmu, Nie wszyscy badacze uwazają , że były to narody politeistyczne. Ja bym nie powiedział, że to władza - raczej uważam , że to raczej PYCHA. PYCHA wynika z przeceniania siebie, dysponowania tym co się tak naprawdę nie należne od Boga. Dlatego wiedza innych światów , nienależna ludziom i nie dana im przez Boga mogła zrodzić zgubną PYCHĘ z konsekwencjami.
-
Android
e nie władza a pycha... Ty to powiedziales Smile
Mi nie chodzilo o uzurpowanie sobie władzy ludzi nad prawami Boga..
tylko o uzuropwanie sobie władzy nad nami niebios..
Dla Boga czy szatana nie do pomyslenia jest sytuacja gdy ludzie
odwracają sie i od Tego i od tego...
Zauwaz ze nie wszyscy aniołowie zeszli na ziemie z samolubnych pobudek, są tez tacy którzy zeszli by dac ludziom wiedze - za co tez zostali ukarani..
Zauwaz tez ze biblia mówi ze adam i ewa zyli w ogrodzie eden - i dopiero PO wyjsciu z ogrodu zaczeli uprawiac ziemie..
To swiadczy o tym ze to wlasnie za czasów rządów Boga - ludzie byli zbieraczami, nomadami.. (tak samo jak potem zydzi).
Podobnie relacjonują sumerowie - PO odejsciu od Boga - ludzie zaczeli uprawiać..
Im bardziej się wgryzam w biblijne doniesienia tym bardziej uwazam ze ludziom jest pisany los nomadów - kogos podobnego do ludzi opisanych w temacie o ewolucji przez Kato.. mam nadzieję ze tak będzie... cywilizacja jest do bani..
Poznanie.. po co..
i co z tą nasza wiedza zrobimy? Ja swoją wolną wole, swoje poznanie dobra i zła, swoje aspiracje oddaje z chęcią juz dzis Bogu.. nie potrzebuje sobie tlumaczyc czy Bog jest Ok, czy to wszystko ma sens.. bo im bardziej sie w to gryzam to wychodzi coraz wiecej sprzecznosci... i nie chodzi tutaj o zadne dogmaty religijne ale o zwykła logike człowieczego umysłu...
Cały czas wole myslec ze to nie polityka a miłość kieruje zachowaniem niebios..
Mi nie chodzilo o uzurpowanie sobie władzy ludzi nad prawami Boga..
tylko o uzuropwanie sobie władzy nad nami niebios..
Dla Boga czy szatana nie do pomyslenia jest sytuacja gdy ludzie
odwracają sie i od Tego i od tego...
Zauwaz ze nie wszyscy aniołowie zeszli na ziemie z samolubnych pobudek, są tez tacy którzy zeszli by dac ludziom wiedze - za co tez zostali ukarani..
Zauwaz tez ze biblia mówi ze adam i ewa zyli w ogrodzie eden - i dopiero PO wyjsciu z ogrodu zaczeli uprawiac ziemie..
To swiadczy o tym ze to wlasnie za czasów rządów Boga - ludzie byli zbieraczami, nomadami.. (tak samo jak potem zydzi).
Podobnie relacjonują sumerowie - PO odejsciu od Boga - ludzie zaczeli uprawiać..
Im bardziej się wgryzam w biblijne doniesienia tym bardziej uwazam ze ludziom jest pisany los nomadów - kogos podobnego do ludzi opisanych w temacie o ewolucji przez Kato.. mam nadzieję ze tak będzie... cywilizacja jest do bani..
Poznanie.. po co..
i co z tą nasza wiedza zrobimy? Ja swoją wolną wole, swoje poznanie dobra i zła, swoje aspiracje oddaje z chęcią juz dzis Bogu.. nie potrzebuje sobie tlumaczyc czy Bog jest Ok, czy to wszystko ma sens.. bo im bardziej sie w to gryzam to wychodzi coraz wiecej sprzecznosci... i nie chodzi tutaj o zadne dogmaty religijne ale o zwykła logike człowieczego umysłu...
Cały czas wole myslec ze to nie polityka a miłość kieruje zachowaniem niebios..
-
agneess
-
kesja
Pan Jezus powiedział
JA jestem Prawda Alef + Mem + Taw
śmierć to ostatnie dwie litery bez Alef. MoT
Ja jestem Alef i Taw
Pierwszy i Ostatni
Początek i Wszystkość
Alef = 1
Mem = 40 144 ...? =9 -chaj =życie?
Taw = 400
>>>>>>>
Mem = 40
Taw = 400 44 =8 - śmierc ?
>>>>>>>>
Czym jest Prawda =Amet ?
Jest posiadaniem ZYCIA -Alef
Śmierć jest nieobecno,ścia Alef.
>>>>>>>
takie moje rozważania.
JA jestem Prawda Alef + Mem + Taw
śmierć to ostatnie dwie litery bez Alef. MoT
Ja jestem Alef i Taw
Pierwszy i Ostatni
Początek i Wszystkość
Alef = 1
Mem = 40 144 ...? =9 -chaj =życie?
Taw = 400
>>>>>>>
Mem = 40
Taw = 400 44 =8 - śmierc ?
>>>>>>>>
Czym jest Prawda =Amet ?
Jest posiadaniem ZYCIA -Alef
Śmierć jest nieobecno,ścia Alef.
>>>>>>>
takie moje rozważania.
-
tessa
Tu bym polemizowała z tobą.Słowa Jezusa "Poznacie prawdę i prawda was wyzwoli" wskazują że to poznanie prawdy jest możliwe.Jak ja to rozumiem?Android pisze:Jak wiecie jestem "ze stajni" SJ.. jednakze kiedyś słyszałem bardzo mądre słowa od katolickiego filozofa. Nie pamietam nazwiska.
Traktat dotyczył pojęcia zła - jednakze w biblii poznanie bardzo silnie łaczy się z dobrem więc mozna by powioedziec ze nawiązywał do poznania.
reasumując - zło nie jest odzielnym pierwiastkiem - antagonistą dobra.
Jest to niedoskonałe dobro.
Dobro jest wiedzą - jest zrozumieniem tego ze kazdy nasz ruch kazde zachowanie - powoduje jakies następstwo. Tylko Bóg - co tez potwierdza biblia - JEST DOBRY - czyli On ma pełną wiedzę.. skoro on ma płna wiedze - nie mozemy mówic w naszym przypadku o poznaniu..
Bardziej bym nasze zycie przyrównał do zycia w tej greckieh jaskini - gdzie oglądamy grę cieni.. jednakze z biblijnego punktu widzenia nie mozliwe jest uwolnienie się.. co najwyzej posłuchanie relacji Boga - który objawi nam co naprawde oznaczają te cienie..
DLatego nie uwazam bysmy kiedykolwiek tak naprawdę zrozumieli co to jest prawda przy uzyciu naszych umysłów.
Oczywiście Bóg jest tylko dobry.Jednak Jezus Chrystus doskonale odzwierciedlał osobowość Jehowy swego Ojca.Czy można powiedzieć,że Jezus nie znał prawdy?
Jezus najlepiej znał Boga niż jakiekolwiek inne stworzenie we wszechświecie.
A co chrześcijanie stawiają sobie za cel?
Mieli wzrastać w poznaniu Boga i Chrystusa Jezusa,az dojdą do jedności w wierze i dokładnym poznaniu Syna Bożego.To dokładne poznanie ,to nie wiedza dla samej wiedzy,lecz praktyczne zastosowanie tej wiedzy w swym życiu.Efezjan 4:13
- fword
Jezus jest Prawdą, Słowem Bożym, Bogiem
W świetle tego, wszystko, co głosił Jezus było i jest PRAWDĄ.
Metafizyka i inne demoniczne doktryny są kłamstwem.
Jezus wyraźnie stwierdził, że:
Wszystkie bez wyjątku rządy są pod ścisłą kontrolą Szatana i nadal cały świat jest przez Szatana /Lucypera kontrolowany i prowadzony.
Jezus przyszedł na świat po to, aby
Prawda jest także fakt, że bez Jezusa nie mamy życia wiecznego i nasz krótki pobyt na tym padole zmierza ku tragicznemu końcu - śmierci.
Jedynie wiara w SŁowo Boże, czy Jezusa jest w stanie to zmienić.
W świetle tego, wszystko, co głosił Jezus było i jest PRAWDĄ.
Metafizyka i inne demoniczne doktryny są kłamstwem.
Jezus wyraźnie stwierdził, że:
Cały świat leży w mocy Złego
Zgodnie z tymi wersetami, są to fundamentalne prawdy o przeszłym a także dzisiejszym świecie.Szatan jest ojcem kłamstwa
Wszystkie bez wyjątku rządy są pod ścisłą kontrolą Szatana i nadal cały świat jest przez Szatana /Lucypera kontrolowany i prowadzony.
Jezus przyszedł na świat po to, aby
Znając moc kłamstwa Piłat (wedząc że kłamstwo jest wszechobecne) zapytał z dozą pogardy - Cóż jest Prawdą?dać świadectwo Prawdzie
Prawda jest także fakt, że bez Jezusa nie mamy życia wiecznego i nasz krótki pobyt na tym padole zmierza ku tragicznemu końcu - śmierci.
Jedynie wiara w SŁowo Boże, czy Jezusa jest w stanie to zmienić.
- kesja
Pan Jezus powiedzial ; JA jestem
Droga --Prawda - - Zycie
Wiara - Nadziej - Milość
Pierwsze to wejść na Drogę jest to Pierwsza Brama na Dziedziniec tu dokonuje sie
usprawiedliwienie z WIARY .Na Dziedzińcu przyjmujemy DUCHA PRAWDY ,i pozwalamy
by On Wprowadzil W Siebie W Prawdę ,która nas Wyzwala od uczynków ciala ,które sa
ze świata.
Zostajemy Uświęceni przez Wiarę W Prawde i jest Nadzieja życia Wiecznego
Prawda Wprowadza nas za Zaslone Ciala Mesjasza i tu Jezus Objawia Ojca.
Tu za Zaslona zostajemy Uznani za NIEWINNYCH .
to tyko mala cząstka
Droga --Prawda - - Zycie
Wiara - Nadziej - Milość
Pierwsze to wejść na Drogę jest to Pierwsza Brama na Dziedziniec tu dokonuje sie
usprawiedliwienie z WIARY .Na Dziedzińcu przyjmujemy DUCHA PRAWDY ,i pozwalamy
by On Wprowadzil W Siebie W Prawdę ,która nas Wyzwala od uczynków ciala ,które sa
ze świata.
Zostajemy Uświęceni przez Wiarę W Prawde i jest Nadzieja życia Wiecznego
Prawda Wprowadza nas za Zaslone Ciala Mesjasza i tu Jezus Objawia Ojca.
Tu za Zaslona zostajemy Uznani za NIEWINNYCH .
to tyko mala cząstka
- fword
Skoro Jezus jest synonimem Prawdy, cóż takiego głosił Jezus, jaką Ewangelię Prawdy?
Dziwię się czasami, że ludzie pisujący tutaj nie mają o tym pojęcia.
Otóż tematem głoszenia Jezusa była Prawda o Królestwie Bożym.
Częścią owej Prawdy jest fakt, że pozostajemy pod władzą Szatana, którego władzę Królestwo Boże usunie a zastąpi sprawiedliwym rządem Jezusa, który dostarczył nam wystarczających dowodów na to, że miłuje On swoje owce.
Tak więc odpowiedzią na pytanie Cóż to jest Prawda?
jest
Prawdą jest to, że jesteśmy w szponach ojca kłamstwa, Szatana oraz pod jego opresyjnymi rządami.
Królestwo Boże pod władzą Jezusa Chrystusa jest naszą jedyną nadzieją.
Dziwię się czasami, że ludzie pisujący tutaj nie mają o tym pojęcia.
Otóż tematem głoszenia Jezusa była Prawda o Królestwie Bożym.
Częścią owej Prawdy jest fakt, że pozostajemy pod władzą Szatana, którego władzę Królestwo Boże usunie a zastąpi sprawiedliwym rządem Jezusa, który dostarczył nam wystarczających dowodów na to, że miłuje On swoje owce.
Tak więc odpowiedzią na pytanie Cóż to jest Prawda?
jest
Prawdą jest to, że jesteśmy w szponach ojca kłamstwa, Szatana oraz pod jego opresyjnymi rządami.
Królestwo Boże pod władzą Jezusa Chrystusa jest naszą jedyną nadzieją.