Osoba a istota

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

tessa

Post autor: tessa »

mirek pisze:J 16:13 Bw „lecz gdy przyjdzie On, Duch Prawdy, wprowadzi was we wszelką prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy, mówić będzie, i to, co ma przyjść, wam oznajmi.”

Wyraźnie widać, że Duch Swięty może mówić sam od siebie, czyli, że ma swoją własną wolę! Jednak nie mówi sam od siebie, ale cokolwiek uslyszy to mówi. A od kogo uslyszy? Od Ojca! Wyraźnie widać tutaj odrębność osoby Ducha Swiętego od Boga Ojca.
Aż tak jesteś ślepy?
Pisze: "bo nie sam od siebie mówić będzie". Nie sam od siebie,czyli duch mówi zawsze to,co Bóg ma nam do powiedzenia.To Bóg posługuje się swą mocą do powiadomienia nas o swej woli.
mirek pisze:Jest tak dlatego, ponieważ Duch Święty jest Bogiem. Jest jednak różną osobą od Boga Ojca:
To twój błędny wniosek.Nigdzie nie pisze ,że duch jest Bogiem.Lecz posłańcem Boga.
Psalm 104:30
"Gdy posyłasz swego ducha zostają stworzone ..."
Zatem ten duch to posłaniec Boga ,Bóg posługuje się nim do róznych celów.Jednak duch nie jest Bogiem.Nigdzie o tym nie pisze.
mirek pisze:J 14:26 Bw „Lecz Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem.”
Ten werset też potwierdza,że duch jest posłańcem Boga a nie Bogiem.
mirek pisze:Przedstaw mi dowody, że Bóg Ojciec jest osobą. On też jest Duchem (J 4:24).
Bóg jest osobą ,bo ma osobowość i imię .
Wszyscy słudzy Boży zwracali się do Boga w modlitwie jak do osoby.
W liście do Hebrajczyków czytamy ,że Jezus stawił się w niebie przed /osobą //obliczem/ Boga.

Awatar użytkownika
kesja

Post autor: kesja »

tessa
Czy ty nie pomyliłas pojeć ,podobnie jak mirek?

ty powiadasz ,ze duch mówi zawsze to ,co Bóg ma nam do powiedzenia ,ale ,ale o JAKIM DUCHU mówisz? duchów jest wiele dlatego mamy badać czy duch jest z Boga.
Dlaczego nie dopuszczasz do siebie ,że BÓG JEST DUCHEM ,TYM
Jedeyny DUCHEM YHVH .On jest Ojcem duchów wszelkiego ciała.

Uparcie twierdzisz ,że nie pisze - duch jest Bogiem ,lecz posłańcem Boga?
A KIM jest Bóg? no KIM ? właśnie DUCHEM i o tym mówi SAM Jezus ,ty poprostu uciekasz od Prawdy.

Inne duchy moga byc i są posłańcami ,ale nie o TYM DUCHU mówimy.

>>>
piszesz
Zatem ten duch to posłaniec Boga ,Bóg posługuje się nim do róznych celów.Jednak duch nie jest Bogiem.Nigdzie o tym nie pisze.
>>>>
Posługiwac duchami ,to sie moze ,Ale twoje twierdzenie - duch nie jest Bogiem -- to tak jakbyś powiedziała YHVH nie jest DUCHEM nie jest Bogiem. :shock:
>>>
piszesz
Przedstaw mi dowody, że Bóg Ojciec jest osobą. On też jest Duchem (J 4:24).

>>>>
Wiec sie zdecyduj ,czy Ojciec ,który jest DUCHEM -jest posłancem/na usługi Boga ,którym On SAM jest?

tessa

Kesjo,jeśli pisze w Biblii,że to Bóg posyła swego ducha,to jak mam to rozumieć?

Psalm 104:30
"Gdy posyłasz swego ducha ,zostają stworzone i odnawiasz oblicze ziemi."
Bóg posyła swego ducha.Zatem ten duch to nie Bóg ,tylko jego duch,posłaniec posłany przez Boga.

Duch święty nie jest tym samym duchem co Bóg Jehowa.Bóg jest duchem w tym sensie,że jest osobą duchową przebywającą w niebie.Natomiast duch święty nie przebywa w niebie .Jest to moc Boga w działaniu.
Oto przykłady działania ducha Bożego:
II Koryntian 3:17
"Gdzie duch Jehowy tam wolność".
Dzieje 2:4
"zostali napełnieni duchem świętym".
II Piotra 1:21
"ludzie mówili od Boga uniesieni duchem świętym".
Zatem ten duch Boży zwany duchem świętym jest jakby ręką Boga ,zapomocą niego Bóg urzeczywistnia swe zamierzenie.
Wyjścia 31;18
"A gdy zakończył rozmowę z nim na górze Synaj ,dał Mojżeszowi dwie tablice Świadectwa ,
tablice kamienne zapisane palcem Bożym".

Łukasza 11:20
"Ale jeśli ja palcem Bozym wypędzam demony to istotnie zaskoczyło was królestwo Boże."

Mateusza 12:28
"Ale jeśli ja wypędzam demony duchem Bożym to istotnie zaskoczyło was królestwo Boże".

Łukasz używa słowa "palec Boży" na określenie działania ducha Bożego.
Zatem duch święty jest w Biblii przedstawiony jako narzędzie w "ręku Boga",czyli palec Boga.
Tym duchem posługiwał się Bóg przy stwarzaniu świata ,tym duchem posługiwał się przy spisywaniu Biblii.
"Albowiem proroctwo nigdy nie zostało przyniesione z woli człowieka ,lecz ludzie mówili od Boga uniesieni duchem świętym".
Rodzaju 1:2
"A ziemia była bezkształtna i ciemność panowała na powierzchni głebiny wodnej a czynna siła Boża /duch Boży/ przemieszczała się nad powierzchnią wód".

Zatem świat został stworzony przz Boga za pomocą ducha Bożego,czynnej siły Bożej.
Bóg jest niewyczerpanym żródłem takiej energii.A duch Boży to energia w działaniu.
Izajasza 40:26
"Podnieście oczy ku górze i popatrzcie .
Kto stworzył te rzeczy?
Ten,który ich zastęp wyprowadza według liczby
wszystkie je woła po imieniu .
Dzięki obfitości dynamicznej energii
Jako że jest również pełen werwy w swej mocy
ani jednej z nich nie brak."

Tą olbrzymią mocą posługuje się Bóg ,a ta moc w działaniu nazwana jest duchem świętym.
Za pomocą ducha pomaga ,umacnia,pokrzepia,dodaje sił swym sługom.
Izajasza 40:29-31

mirek

Post autor: mirek »

tessa pisze:Pisze: "bo nie sam od siebie mówić będzie". Nie sam od siebie,czyli duch mówi zawsze to,co Bóg ma nam do powiedzenia.
Czy na pewno?

1Kor 12:11 Bw "Wszystko to zaś sprawia jeden i ten sam Duch, rozdzielając każdemu poszczególnie, jak chce."

A więc jednak Duch Święty posiada własną wolę! A własną wolę może posiadać tylko osoba. Bo jak może bezosobowa siła czy moc posiadać własną wolę?

tessa pisze:To Bóg posługuje się swą mocą do powiadomienia nas o swej woli.
Jak osoba może posługiwać się swoją mocą do powiadamiania o swojej woli?

tessa pisze:To twój błędny wniosek.Nigdzie nie pisze ,że duch jest Bogiem.Lecz posłańcem Boga.
Zapraszam do wątku o Duchu Świętym. Tam przedstawione są dowody, że Duch Święty jest Bogiem. Oto link do odpowiedniego tekstu:

http://www.biblia.webd.pl/forum/viewtop ... &start=269

tessa pisze:Zatem ten duch to posłaniec Boga ,Bóg posługuje się nim do róznych celów.Jednak duch nie jest Bogiem.Nigdzie o tym nie pisze.
Posłaniec to przecież osoba!

tessa pisze:Bóg jest osobą ,bo ma osobowość i imię .
Duch Święty też jest osobą, bo również ma osobowość i imię!

nike

Post autor: nike »

Do mirka! Czy mógłbyś pisać krótsze referaty? Można zasnąć przy czytaniu, czy ty myślisz,że jak napiszesz dużo, to znaczy,że dobrze? Ja po prostu nie czytam, bo mi szkoda czasu.

Awatar użytkownika
kesja

tessa

Raczej bedziesz się trzymać nauk które ci wpojono podobnie jak ci którzy wierzą w trójce ,dla mnie YHVH jest Jeden jest Duczem i oznajmił stworzeniu ,że Imie Jego YHVH w Ciele stał sie Zbawicielem- Ratunkiemdla tych ,którzy Go przyjmą przez wiare i Wzywać Go będą Imieniem ,któe jest PONAD WSZELKIE IMIE i jest Imie YHVH.
YHVH jest Jedynym Moszijach któremu nadano przez urodzeniem Imie JAHszua.

>>
tessa
jeśli pisze ,że Bóg - który jest DUCHEM- posyła Swego Ducha ,i pytasz jak to rozumieć ? no włąsnie JAK?
a jeśli tak uporczywie oddzielasz DUCHA od Boga ,który jest TYM DUCHEM - to co ci zostanie?
Jak moze istnieć BÓG ,który JEST DUCHEM bez DUCHA ,którym jest?
>>>
Zatem świat został stworzony przez Boga za pomocą ducha Bożego,czynnej siły Bożej.
Bóg jest niewyczerpanym żródłem takiej energii.A duch Boży to energia w działaniu.
No pewnie jesli wiesz ,ze TEN DUCH to YHVH to i źródło Energii zamieszkał w JAHszua to...
Izajasza 40:26
"Podnieście oczy ku górze i popatrzcie .
Kto stworzył te rzeczy?
Ten,który ich zastęp wyprowadza według liczby
wszystkie je woła po imieniu .
Dzięki obfitości dynamicznej energii
Jako że jest również pełen werwy w swej mocy
ani jednej z nich nie brak."
Kto Stworzył - ?
Tą olbrzymią mocą posługuje się Bóg ,a ta moc w działaniu nazwana jest duchem świętym.
Bóg był bez mocy i stworzył sobie moc ?bo nie miał mocy by cos stworzyć?
to CZYm stworzył moc?
zdawało by sie że tak ładnie piszesz o mocy jaka to ona olbrzymia ale ona jest wielkości twoich małych literek?
Kiedy juz ujrzysz Potęge Najwyzszego i Jego Moc i Chwałe zrozumiesz ,ze ...
Za pomocą ducha pomaga ,umacnia,pokrzepia,dodaje sił swym sługom.
Za pomoca Ducha Swego a więc twój Bóg potrzebuje pomocy bo bez tego ducha niewiele by zdziałał ?
bezsilny ,jakiś zatem wszystko zawdzięcza TEMU DUCHOWI - to kto jest WIĘKSZY?
Pokazujesz mi boga który jest podobny do ,np jaskiniowca - no i co moze bez narzedzi zrobić nic nawet by nie wiedział co zrobic z ,np wiertarka elektryczna ,albo
czyli siedzi sobie taki jaskiniowiec i nawet nie wie czy potrafi mysleć? musi przyjść KTOS kto go nauczy ?
No to masz ciekawego boga???
Izajasza 40:29-31

tessa

mirek pisze:
tessa pisze:Pisze: "bo nie sam od siebie mówić będzie". Nie sam od siebie,czyli duch mówi zawsze to,co Bóg ma nam do powiedzenia.
Czy na pewno?

1Kor 12:11 Bw "Wszystko to zaś sprawia jeden i ten sam Duch, rozdzielając każdemu poszczególnie, jak chce."

A więc jednak Duch Święty posiada własną wolę! A własną wolę może posiadać tylko osoba. Bo jak może bezosobowa siła czy moc posiadać własną wolę?

;-)
tessa:
Wcale nie znaczy to,że duch ma wolę.
To Bóg ma wolę udzielania ducha jak chce.
Hebrajczyków 2:4
"podczas gdy Bóg się przyłączył składając świadectwa znakami i proroczymi cudami i rozmaitymi potężnymi działami i udzielaniem ducha świętego według swej woli"
;-)

tessa pisze:To Bóg posługuje się swą mocą do powiadomienia nas o swej woli.
Jak osoba może posługiwać się swoją mocą do powiadamiania o swojej woli?

;-)

tessa:
Na przykład pod natchnieniem ducha została spisana Biblia.

;-)
tessa pisze:To twój błędny wniosek.Nigdzie nie pisze ,że duch jest Bogiem.Lecz posłańcem Boga.
Zapraszam do wątku o Duchu Świętym. Tam przedstawione są dowody, że Duch Święty jest Bogiem. Oto link do odpowiedniego tekstu:

http://www.biblia.webd.pl/forum/viewtop ... &start=269

tessa pisze:Zatem ten duch to posłaniec Boga ,Bóg posługuje się nim do róznych celów.Jednak duch nie jest Bogiem.Nigdzie o tym nie pisze.
Posłaniec to przecież osoba!

tessa:Niekoniecznie .
Psalm 110:2
'Laskę siły posyła Jehowa z Syjonu".
;-)

tessa pisze:Bóg jest osobą ,bo ma osobowość i imię .
Duch Święty też jest osobą, bo również ma osobowość i imię!
tessa:
Jakie jest imię ducha świętego?

Awatar użytkownika
kesja

tessa:
A twoim zdaniem -jakie?

tessa

kesja pisze:
tessa:
A twoim zdaniem -jakie?
Duch święty nie ma imienia.Więc nie jest osobą.

Awatar użytkownika
Yarpen Zirgin
Kontakt:

Post autor: Yarpen Zirgin »

tessa pisze:
kesja pisze:
tessa:
A twoim zdaniem -jakie?
Duch święty nie ma imienia.Więc nie jest osobą.
Duch Święty ma wiele imion. Za to anioł, którego spotkał Gedeon imienia nie posiada więc zdecdowanie nie jest on osobą... :)
Udowadnia się winę, a nie niewinność.

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

Awatar użytkownika
kesja

Czyżby Anioł nie miał Imienia ?
a jak zwracał sie do Niego Gedeon?

Sdz 6:22 BT "Zrozumiał Gedeon, że to był Anioł YHVH, i rzekł: Ach, THVH, Adonaj/Panie mój!
Oto Anioła YHVH widziałem twarzą do twarzy!"

>>>>
Duch święty - twoim zdaniem nie ma Imienia.
a DUCH Prawdy ?
Szaddaj
Kto nie ma Ducha Mesjasza- ten nie jest Jego czyli nie nalezy do Mesjasza

Awatar użytkownika
Yarpen Zirgin
Kontakt:

kesja pisze:Czyżby Anioł nie miał Imienia ?

Sdz 6:22 BT "Zrozumiał Gedeon, że to był Anioł YHVH, i rzekł: Ach, THVH, Adonaj/Panie mój!

"Oto anioła Jahwe widziałem twarzą do twarzy" - gdzie tu imię?

Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.

tessa

Yarpen Zirgin pisze:
kesja pisze:Czyżby Anioł nie miał Imienia ?

"Oto anioła Jahwe widziałem twarzą do twarzy" - gdzie tu imię?
Anioł miał imię ,tylko nie chciał go wyjawić Gedeonowi.Podobnie anioł zmagający się z Jakubem nie wyjawił swego imienia.

tessa

Yarpen Zirgin pisze:Duch Święty ma wiele imion. Za to anioł, którego spotkał Gedeon imienia nie posiada więc zdecdowanie nie jest on osobą...
No jakie imię ma duch święty?

Awatar użytkownika
Yarpen Zirgin
Kontakt:

tessa pisze:
Yarpen Zirgin pisze: "Oto anioła Jahwe widziałem twarzą do twarzy" - gdzie tu imię?
Anioł miał imię ,tylko nie chciał go wyjawić Gedeonowi.Podobnie anioł zmagający się z Jakubem nie wyjawił swego imienia.
Moment, ale gdzie zapisano, ze miał imię? W Biblii tego nie ma, więc imienia nie posiadał i osobą nie był.
No jakie imię ma duch święty?
Były juz podawane wielokrotnie imiona Ducha Świętego...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”