Tak jest!
Zrozumiano.
Baczność! Spocznij?
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
Czytałeś skrót opracowań biblistów, który zapodałem? Nam nie chodzi o znaczenie świeckie czy religijne, tylko o możliwie najlepszy przekład biblijnego terminu 'cháris'. O to poszło.
Przejrzałem trochę PNŚ, aby dowiedzieć sie czym redaktorzy zastąpili słowo łaska.
Jest niejedno.
No może nie jedno, ale na tym, co mam na myśli, PNŚ ze swoim tłumaczeniem ''niezasłużona życzliwośc'' sie przejechał i wstawił inne słowo.
Pomyliłeś robienie łaski ze zrobieniem laskiDonCicio pisze: ↑31 gru 2024, 8:37Co to znaczy robić komuś łaskę?
Obserwatorium Językowego Uniwersytetu Warszawskiego (OJUW) tak tłumaczy to słowo:
„Niektórzy ludzie bardzo potocznie mówią, że ktoś zrobił komuś laskę, jeśli zrobił coś tylko po to, żeby podlizać się tej osobie, żeby ta osoba była zadowolona. Osoba, która zrobiła komuś laskę, zrobiła dokładnie to, czego chciał ten ktoś”.
Czy o to chodziło Bogu, robiąc "łaskę" człowiekowi?
A jakie jest słowo w tekście greckim w tym miejscu?
Chodzi o ten fragment z ewangelii Łukasza.
Sprawdziłem w interlinii i rzeczywiście w tym miejscu występuje termin `cháris`. Ma ono jednak szerszy zakres semantyczny niż tylko "niezasłużona życzliwość''.