Skoro Jezus przeszedł transformację i stał się gwiazdą poranną to Bóg też, w Biblii pisze, że Jezus będzie miał nowe imię, natomiast co do Boga nie ma takiej informacji, jest zapis w Apokalipsie: "KTOŚ zasiadał... ten ktoś to BÓG.
Zmartwychwstanie
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
- Queza
Re: Zmartwychwstanie
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...
- Bobo
Gdzie w tym wszystkim jest Matka? Jezus przemienił się w gwiazdę poranną, ale wciąż jest synem Boga Ojca. W jaki sposób Ojciec przeszedł transformację? Z Ojca na Matkę?
Oszołomstwu mówię NIE!
- Queza
Jezus mówił: Ja i Ojciec jedno jesteśmy to tak samo ja i Matka jedno jesteśmy. Jak na dole Bobo tak i na górze.
- Bobo
Czy w Biblii jest jakaś Matka która ma to samo imię co Ojciec?
Oszołomstwu mówię NIE!
- Queza
W Biblii o gwiazdach porannych masz tylko wzmiankę w Księdze Hioba i w Apokalipsie, w Księdze Hioba masz też wzmiankę o synach Bożych równolegle z gwiazdami porannymi, a w Apokalipsie Syn Boży Jezus staje się gwiazdą poranną, więc dlaczego Sam Bóg Ojciec nie może być Bogiem Matką? Moja wiedza w zakresie Imienia Bożego jest taka jaką przedstawiłam tutaj w rozmowie z Tobą, jak będę wiedzieć coś więcej to na pewno się dowiesz.
-
wszyscy zginiemy
I gdzie można go znaleźć i z nim porozmawiać po aramejsku? Jest ujęty w ewidencji ludności jakiegoś państwa? Jeśli tak, to jakiego? I w jaki sposób ustalono, że to akurat Jezus z Nazaretu, a nie ktoś inny?Queza pisze:Jezus powrócił
Wiesz coś, czego inni nie wiedzą?
Czy w ostatnim czasie ktoś przeprowadził z Jezusem wywiad, z mikrofonem i nagrany kamerami, i można ten wywiad gdzieś znaleźć?
Dlaczego uważasz siebie za osobę na tyle ważną, by być obiektem zainteresowania samego Jezusa?
Te słowa są bardzo podobne do tego, co kiedyś powiedziała mi jedna schizofreniczka. Widocznie apofenia połączona z paranoją, myśleniem magicznym i urojeniami o treści religijnej to nierzadkie objawy schizofrenii. Może też innych chorób, jak np. ChAD - nie wiem, nie jestem ekspertem. W każdym razie na pewno świadczą o nieprawidłowym postrzeganiu i interpretowaniu rzeczywistości. Czy też szukałaś w związku z tym pomocy u specjalisty? Biorąc pod uwagę, że można umrzeć z przekonania, zasadne jest szukanie pomocy. Dbajmy o siebie i swoje zdrowie, także psychiczne. Czy chcesz pozwolić, żeby Twoim życiem rządziła jakaś samospełniająca się przepowiednia połączona z paranoją? Ja bym nie chciał. Uznałbym to za bardzo niepokojące.Queza pisze:Ja wiem ile lat będę żyć, powiedział mi ktoś kiedyś to i znaki czasu to potwierdzają. Wiem, co się działo gdy miałam 5 lat, 23 lat, 41 lat, w tym ostatnim przypadku chciano mnie zamordować, nie wiem natomiast co będzie gdy będę miała 59, ale na pewno nie będzie to nic miłego, natomiast mając 77 lat odejdę z tego świata.
Przypuszczam, że naprawdę to nie chciano Cię zamordować, tylko coś sobie wmówiłaś w ramach paranoi.
Odnośnie przewidywania własnej przyszłości, warto tu przytoczyć mądry cytat:
"Bo czas i przypadek rządzi wszystkim.
Bo też i nie zna człowiek swego czasu,
jak ryby, które się łowi w sieć zdradliwą,
i jak ptaki w sidła schwytane.
Jak one, tak uwikłani zostaną ludzie w złej chwili,
gdy spadnie na nich znienacka" (Koh 9,11-12)
Owszem - tyle że odbieranie bodźców i kontakt z rzeczywistością to jedno, a świadomość to drugie. Świadomość jest czymś dużo głębszym, wielowymiarowym i bardziej złożonym.Bobo pisze:W czasie snu tracisz kontakt z rzeczywistością.
Odnośnie "urwania się filmu", to z tego co wiem, nie ma to zastosowania w kontekście procesów okołośmiertnych, bo podczas agonii przestaje się odbierać czas jako coś liniowego - percepcja czasu zostaje wtedy bardzo mocno zmieniona. I ostatnia sekunda w życiu wydaje się trwać wieczność.
Żeby zmartwychwstanie rzeczywiście się wydarzyło, musiałby nastąpić transfer umysłu - tak, by nasza świadomość i pamięć zostały gdzieś zapisane i zachowane i można było je potem przywrócić w nowych ciałach. Ludzki mózg ma ok. 86 mld neuronów i biliardy połączeń (synaps) - i stworzenie duplikatu wymagałoby zmapowania każdego z nich z mikroskopijną dokładnością. Oczywiście przy założeniu, że istnieje Bóg i to do tego wszechmogący, jak najbardziej można by to sobie wyobrazić. Spekulacje na ten temat pojawiają się nawet w kontekście bardzo zaawansowanych technologii cyfrowych. Hipotetycznie możliwych, choć daleko wykraczających poza obecne możliwości.
- Queza
Jezus jest światłem, jest energią, jak masz z Nim lepszy kontakt niż ja to się Go zapytaj dlaczego wybrał mnie za żonę.wszyscy zginiemy pisze: ↑23 cze 2026, 19:13I gdzie można go znaleźć i z nim porozmawiać po aramejsku? Jest ujęty w ewidencji ludności jakiegoś państwa? Jeśli tak, to jakiego? I w jaki sposób ustalono, że to akurat Jezus z Nazaretu, a nie ktoś inny?Queza pisze:Jezus powrócił
Wiesz coś, czego inni nie wiedzą?
Czy w ostatnim czasie ktoś przeprowadził z Jezusem wywiad, z mikrofonem i nagrany kamerami, i można ten wywiad gdzieś znaleźć?
Dlaczego uważasz siebie za osobę na tyle ważną, by być obiektem zainteresowania samego Jezusa?
Nasze życie przypomina sinusoidę, pewne rzeczy "powtarzają" się co 18 lat, a co 9 lat jest coś przeciwnego, odwrotnego, to nie schizofrenia to numerologia, wystarczy sięgnąć do odpowiedniego podręcznika, jak byś obserwował swoje życie jak ja to byś wiedział o swoim życiu podobne rzeczy.wszyscy zginiemy pisze: ↑23 cze 2026, 19:13Te słowa są bardzo podobne do tego, co kiedyś powiedziała mi jedna schizofreniczka. Widocznie apofenia połączona z paranoją, myśleniem magicznym i urojeniami o treści religijnej to nierzadkie objawy schizofrenii. Może też innych chorób, jak np. ChAD - nie wiem, nie jestem ekspertem. W każdym razie na pewno świadczą o nieprawidłowym postrzeganiu i interpretowaniu rzeczywistości. Czy też szukałaś w związku z tym pomocy u specjalisty? Biorąc pod uwagę, że można umrzeć z przekonania, zasadne jest szukanie pomocy. Dbajmy o siebie i swoje zdrowie, także psychiczne. Czy chcesz pozwolić, żeby Twoim życiem rządziła jakaś samospełniająca się przepowiednia połączona z paranoją? Ja bym nie chciał. Uznałbym to za bardzo niepokojące.Queza pisze:Ja wiem ile lat będę żyć, powiedział mi ktoś kiedyś to i znaki czasu to potwierdzają. Wiem, co się działo gdy miałam 5 lat, 23 lat, 41 lat, w tym ostatnim przypadku chciano mnie zamordować, nie wiem natomiast co będzie gdy będę miała 59, ale na pewno nie będzie to nic miłego, natomiast mając 77 lat odejdę z tego świata.
A odnośnie fatum pewnych liczb to Jan Paweł II miał też taki:
1. Data śmierci – 02.04.2005 - 2+4+2+5=13
2. Godzina śmierci: 21:37 - 2+1+3+7=13
3. Godzina 21.37 czytana od tyłu czyli 73+12=85 czyli tyle miał lat Ojciec Święty gdy odszedł do Pana
4. Papież umarł w 13-tym tygodniu roku.
5. Jan Paweł II żył 85 lat (1920-2005) - 8+5=13
6. Pontyfikat trwał 26 lat i 5 m-cy - 2+6+5= 13 czyli 9301 dni 9+3+0+1= 13
7. Karol Wojtyła został wybrany na Papieża mając 58 lat - 5+8=13
8. Jan Paweł II był 265 PAPIEŻEM - 2+6+5=13 suma...znowu 13
9. Ostatni wpis do testamentu datowany jest na 17.03.2000. – 1+7+0+3+2+0+0+0= 13.
10. Papież żył równo 31 tysiecy dni... Gdyby odwrócić cyfry mamy 13-stkę...
11. Pogrzeb Jana Pawła II 08.04 o godzinie 10.00 - 8+4+1=13
12. Gdy napiszemy “Jan Paweł Drugi” otrzymamy ciąg 13 liter
13. Mehmet Ali Agca (próbował zabić Papieża w 1981 r.) – podobna sytuacja, 13 liter
14. 13 maja 1981 r. Papież zostaje postrzelony przez tureckiego zamachowca
15. 13 Międzynarodowy Festiwal Muzyczny w Stalowej Woli - Rozwadowie poświęcony Janowi Pawłowi II w 25 lecie pontyfikatu
16. Objawienia Fatimskie były zawsze 13-tego.
17. Karol Wojtyła został biskupem w 19(58). Suma cyfr 13.
18. Karol Wojtyła został kardynałem w 19(67). Suma cyfr 13.
-
wszyscy zginiemy
Nie zwykłem parać się nekromancją, zresztą i tak nie znam aramejskiego (ani hebrajskiego, zresztą). A Jezus nie mówił po polsku. Bariera językowa byłaby istotnym problemem, nawet gdyby Jezus nadal żył.Queza pisze:jak masz z Nim lepszy kontakt niż ja to się Go zapytaj dlaczego wybrał mnie za żonę
Światło i energia nie mogą być współmałżonkiem ani oblubieńcem - taką funkcję może pełnić tylko cielesna, osiągalna osoba, która może podpisać dokumenty ślubne.
Numerologia to pseudonauka. A co do symboliki związanej z osobą Karola Wojtyły, to były to zwykłe zbiegi okoliczności. Gdyby nie taka a nie inna strefa czasowa oraz czas letni, to by nie pasowało do siebie. Gdyby było inne datowanie, też nie (Jezus nie urodził się w roku pierwszym, tylko kilka lat przedtem, nim przyjął to Dionizjusz Mały, który pomylił się w obliczeniach). Jak by się postarać, to można by podobne liczby zastosować i do innych postaci historycznych, np. Stephena Hawkinga, Alberta Einsteina czy Galileusza.to nie schizofrenia to numerologia
Wiara w "magiczne" powtarzające się liczby opiera się na wspomnianej już apofenii.
Przekonanie, że ktoś próbował nas zamordować, jest bardzo poważną sprawą i oskarżeniem - choć w połączeniu z resztą tego co piszesz, pasuje to do objawów schizofrenii lub innego poważnego problemu natury umysłowej. Nie wiem, czy byłaś kiedyś badana psychiatrycznie, jednak na pewno byłoby to zasadne. Na pewno lepiej, żebyś otrzymała fachową pomoc, zanim zrobisz sobie krzywdę z powodu swoich błędnych przekonań. Chyba że już zrobiłaś. Ale nawet jeśli, to wtedy i tak jest nadal ryzyko zrobienia sobie większej krzywdy. Autosugestia odgrywa poważną rolę - vide placebo i nocebo.
Oczywiście, decyduj sama - jednak na pewno warto, żebyś rozważyła moje słowa.
- Queza
Po co Therminus wróciłeś na to forum, żeby mi dokuczyć? Ty się lecz bo masz nick: wszyscy zginiemy.
-
wszyscy zginiemy
??? To do mnie? Jeśli tak, to coś sobie wymyśliłaś, bo na tym forum nie miałem wcześniej profilu i nigdy nie używałem nicka "Therminus". Ten profil, który założyłem kilka dni temu, jest moim pierwszym i jedynym na tym forum.Queza pisze:Po co Therminus wróciłeś na to forum
Nie wiem, skąd skojarzenie moich wypowiedzi i mojej osoby z jakimś wcześniejszym użytkownikiem tego forum.
I w żadnym razie nie chcę Ci dokuczać. W moich wypowiedziach nie ma złośliwości - a jeśli się jej dopatrujesz, to błędnie. Coś sobie dopowiadasz. Gdybym chciał komuś dokuczać lub obrazić, używałbym innego słownictwa, innych sformułowań i innego stylu.
Mój nick jest wyrazem mojego ogólnego pesymizmu.
I ogólnie, uważam, że bez sensu jest zakładanie na jakimś forum więcej nić jednego profilu. Jeden użytkownik - jedno konto. Na innym forum sam wkurzałem się na użytkowników, którzy po napisaniu iluś postów usuwali swoje konta, by po niedługim czasie założyć kolejne. To jeden z większych absurdów, na jakie można natrafić na forach.
- Queza
W takim razie przepraszam, mogłam się pomylić, a na jakim forum dotąd bywałeś?
-
wszyscy zginiemy
Dotąd bywałem na naprawdę wielu forach, z których większość już przestała istnieć. Nie wszystkich nazwy zapamiętałem, bo część z tego to dość dawne dzieje. Złota era forów dyskusyjnych - era naszej klasy, era przed-facebookowa.
Udzielałem się (lub udzielam) np. na forum.muzyka.pl, elendili,pl, forum książki, brama światów, republika FiR, zaginiona biblioteka, frizona, forum.wiara.pl i kilku innych, np. związanych z poszczególnymi uniwersami literackimi i filmowymi.
Udzielałem się (lub udzielam) np. na forum.muzyka.pl, elendili,pl, forum książki, brama światów, republika FiR, zaginiona biblioteka, frizona, forum.wiara.pl i kilku innych, np. związanych z poszczególnymi uniwersami literackimi i filmowymi.
- Queza
A jak trafiłeś na to forum?
-
wszyscy zginiemy
Przez Google. Wpisałem frazę "forum biblia", pamiętając, że już kiedyś natrafiłem na inne forum o biblijnej tematyce (nie wiem, czy nadal istnieje), i w wynikach wyszukiwania mi znalazło.
- radek
- Kontakt:
Wielu nie dowierza w zmartwychwstanie umarłych. Argument przemawiający za prawdziwością tego proroctwa jest prosty: "Skoro jasnowidz Jackowski, za Bożym pozwoleniem, potrafi zlokalizować zwłoki martwych, to Bóg może pozwolić, że odnajdziemy ich Życie"
Mat 19:26 BT5
26 Jezus spojrzał na nich i rzekł: «U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe».
Mat 19:26 BT5
26 Jezus spojrzał na nich i rzekł: «U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe».
Wielbiciel Pełni