144000
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
-
tessa
Po co Bóg ma przemieniać wszechświat ,skoro jest on "bardzo dobry"?Yarpen Zirgin pisze:Czytaj i wyjaśniaj całość, tesso, a nie dwa słowa wyrwane z fragmentu.
"Nowe niebo i nowa ziemia" to po prostu przemieniony wszechświat (niebo i ziemia).
Rdz 1:31 NS "Potem Bóg widział wszystko, co uczynił, i oto było to bardzo dobre. I nastał wieczór, i nastał ranek dzień szósty."
Czy wiesz ,że Objawienie to księga symboli?
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
A czy wiesz, że najpierw Izajasz zapisał swoje proroctwo, potem Piotr napisał, że oczekujemy na nowe niebo i ziemię, a dopiero na końcu Jan spisał Apokalipsę?tessa pisze:Po co Bóg ma przemieniać wszechświat ,skoro jest on "bardzo dobry"?
Rdz 1:31 NS "Potem Bóg widział wszystko, co uczynił, i oto było to bardzo dobre. I nastał wieczór, i nastał ranek dzień szósty."
Bóg, moja droga tesso, jest Panem i Władcą całego wszechświata - może więc go przemienić skoro taka jest Jego wola i postanowienie.
Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.
-
tessa
A jaka jest Jego wola i postanowienie?Yarpen Zirgin pisze:A czy wiesz, że najpierw Izajasz zapisał swoje proroctwo, potem Piotr napisał, że oczekujemy na nowe niebo i ziemię, a dopiero na końcu Jan spisał Apokalipsę?tessa pisze:Po co Bóg ma przemieniać wszechświat ,skoro jest on "bardzo dobry"?
Bóg, moja droga tesso, jest Panem i Władcą całego wszechświata - może więc go przemienić skoro taka jest Jego wola i postanowienie.
Postanowienie Jehowy ,aby ziemia była zamieszkana ,a nie unicestwiona.
Iz 45:18 NS „Bo tak powiedział Jehowa, Stwórca niebios, On, prawdziwy Bóg, Ten, który ukształtował ziemię i który ją uczynił, który ją mocno ugruntował, który nie stworzył jej po prostu na nic, który ukształtował ją po to, żeby była zamieszkana: "Jam Jest Jehowa i nie ma nikogo innego."”
Ps 78:69 NS „I począł budować swe sanktuarium niczym wzniesienia, niczym ziemię, którą założył po czas niezmierzony.”
Ps 104:5 NS „Założył ziemię na jej ustalonych miejscach; nic nią nie zachwieje po czas niezmierzony, na zawsze.”
Ps 119:90 NS „Wierność twoja na pokolenie za pokoleniem. Mocno utwierdziłeś ziemię, żeby stała.”
Koh 1:4 NS „Pokolenie odchodzi i pokolenie przychodzie lecz ziemia stoi aż po czas niezmierzony.”
Ps 37:29 NS „Prawi posiądą ziemię i będą na niej przebywać na zawsze.”
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
-
tessa
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
-
tessa
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
-
kwant
W kwestii moderowania. Taki protekcjonalny ton po tylu rzeczowych i precyzyjnych wyjaśnieniach Tessy, to co najmniej niegrzeczne. Często się to spotyka u dyskutantów nie mających już wiele do powiedzenia. Dowodzi tego ostatnie zacytowane zdanie, w którym uciekłeś się do uniwersalnego argumentu o wszechmocy Bożej. To typowe uogólnienie, które nic nie wnosi, prócz szantażu autorytetem Boga. Mógłbym zapytać, czemu Bóg posługuje się aniołami, kiedy jako wszechmocny, mógłby to zrobić sam, pomimo, że niewidzialny? Ani ty, ani ja, nie potrafimy tego wyjaśnić, bo Bóg nie wypowiedział się na ten temat. Bądź więc kolegą, a nie uzurpuj sobie szefowania.Yarpen Zirgin pisze:A czy wiesz, że najpierw Izajasz zapisał swoje proroctwo, potem Piotr napisał, że oczekujemy na nowe niebo i ziemię, a dopiero na końcu Jan spisał Apokalipsę?
7 Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu, będą też niedobory żywności i trzęsienia ziemi w jednym miejscu po drugim.
8 Wszystko to jest początkiem dręczących boleści.
Mat.24:7,8; NW
8 Wszystko to jest początkiem dręczących boleści.
Mat.24:7,8; NW
-
Jachu
144000
Witam.
Właśnie przebrnąłem przez morze postów i trafnego dowodu w nich nie znalazłem,a on jest,jest w Biblii,ona sama daje dowody,tylko trzeba właściwie szukać.Przytaczam więc:
Obj. 21:9-16
9. Tedy przyszedł do mnie jeden z onych siedmiu Aniołów, którzy mieli siedm czasz napełnionych siedmioma plagami ostatecznemi, i mówił ze mną, i rzekł: Chodź sam, okażę ci oblubienicę, małżonkę Barankową.
10. I zaniósł mię w duchu na górę wielką i wysoką, i okazał mi miasto wielkie, ono święte Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga,
11. Mające chwałę Bożą, którego światłość podobna była kamieniowi najkosztowniejszemu, jako kamieniowi jaspisowi, na kształt kryształu przezroczystemu;[/b]
12. I mające mur wielki i wysoki, mające bram dwanaście, a na onych bramach dwanaście Aniołów i imiona napisane, które są dwanaście pokoleń synów Izraelskich.
13. Od wschodu bramy trzy, od północy bramy trzy, od południa bramy trzy, od zachodu bramy trzy.
14. A mur miasta miał gruntów dwanaście, a na nich dwanaście imion dwunastu Apostołów Barankowych.
15. A ten, co mówił ze mną, miał trzcinę złotą, a zmierzył miasto i bramy jego, i mur jego.
16. A położenie miasta onego jest czworograniaste, a długość jego taka jest, jako i szerokość. I pomierzył miasto ono trzciną na dwanaście tysięcy stajan; a długość i szerokość i wysokość jego równe są.(BG)
Doskonała bryła-sześcian,ma dwanaście krawędzi jednakowej długości,w tym przypadku
12x12000=144000 jest dowód,jest,przecież to wymiery dotyczące' Małżonki Barankowej"
Pozdrawiam Jachu
Właśnie przebrnąłem przez morze postów i trafnego dowodu w nich nie znalazłem,a on jest,jest w Biblii,ona sama daje dowody,tylko trzeba właściwie szukać.Przytaczam więc:
Obj. 21:9-16
9. Tedy przyszedł do mnie jeden z onych siedmiu Aniołów, którzy mieli siedm czasz napełnionych siedmioma plagami ostatecznemi, i mówił ze mną, i rzekł: Chodź sam, okażę ci oblubienicę, małżonkę Barankową.
10. I zaniósł mię w duchu na górę wielką i wysoką, i okazał mi miasto wielkie, ono święte Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga,
11. Mające chwałę Bożą, którego światłość podobna była kamieniowi najkosztowniejszemu, jako kamieniowi jaspisowi, na kształt kryształu przezroczystemu;[/b]
12. I mające mur wielki i wysoki, mające bram dwanaście, a na onych bramach dwanaście Aniołów i imiona napisane, które są dwanaście pokoleń synów Izraelskich.
13. Od wschodu bramy trzy, od północy bramy trzy, od południa bramy trzy, od zachodu bramy trzy.
14. A mur miasta miał gruntów dwanaście, a na nich dwanaście imion dwunastu Apostołów Barankowych.
15. A ten, co mówił ze mną, miał trzcinę złotą, a zmierzył miasto i bramy jego, i mur jego.
16. A położenie miasta onego jest czworograniaste, a długość jego taka jest, jako i szerokość. I pomierzył miasto ono trzciną na dwanaście tysięcy stajan; a długość i szerokość i wysokość jego równe są.(BG)
Doskonała bryła-sześcian,ma dwanaście krawędzi jednakowej długości,w tym przypadku
12x12000=144000 jest dowód,jest,przecież to wymiery dotyczące' Małżonki Barankowej"
Pozdrawiam Jachu
-
Płaskowicki Rys
-
AgnesPavlovski
Zauważyłam, przeglądając pobieżnie wątek, że dyskusja w pewnym momencie dotyczyła tego, czy liczbę 144.tyś - traktowac dosłownie, czy symbolicznie.
To ja mam pytanie:
Ile razy mam przebaczyć bratu swemu 7 razy?
Nie mówię ci 7 razy, ale 77 razy 7 - powiedział Jezus.
Niektórzy nie doszli nawet do pierwszego razu
Dotyczy duchowego Izraela i jest to liczba symboliczna. W skald duchowego Izraela wchodzą takze wierzący z pogan - to znaczy niektórzy z forumowiczów
To ja mam pytanie:
Ile razy mam przebaczyć bratu swemu 7 razy?
Nie mówię ci 7 razy, ale 77 razy 7 - powiedział Jezus.
Niektórzy nie doszli nawet do pierwszego razu
Dotyczy duchowego Izraela i jest to liczba symboliczna. W skald duchowego Izraela wchodzą takze wierzący z pogan - to znaczy niektórzy z forumowiczów
-
Płaskowicki Rys
moim zdaniem oblubienica jest złożona główni z pogan bo do niej wstępuje się wyłącznie przez Jezusa ona ma czas się przygotować ale czeka Jezusa w Jego świątyni ciała w Jego duchowym niewidzialnym kościele/ cudzoziemka jak żona Moszego/
Natomiast liczba 144000 odnosi się do narodu wybranego ,który Pan przywróci jako zachowaną resztkę na królowanie w świętym mieście Nowym Jeruzalem zstępującym z nieba,kiedy przywróci królestwo swego ojca Dawida.
pozdrawiam
Natomiast liczba 144000 odnosi się do narodu wybranego ,który Pan przywróci jako zachowaną resztkę na królowanie w świętym mieście Nowym Jeruzalem zstępującym z nieba,kiedy przywróci królestwo swego ojca Dawida.
pozdrawiam
-
tessa
W skład Oblubienicy wchodzą zarówno rodowici Żydzi jak i poganie.moim zdaniem oblubienica jest złożona główni z pogan
Apostołowie Jezusa wszyscy oni byli Żydami.Także apostoł Paweł był Żydem z rodu Beniamina.
Do pierwotnego zboru chrześcijańskiego w I wieku w dniu Piędziesiątnicy przyłączyło się kilka tysięcy rodowitych Żydów ,nie pogan.Piotr w swej mowie przemawiał wtedy do Żydów ,nie do pogan.
Dz 2:14-30 NS „Wstał jednak Piotr wraz z jedenastoma, podniósł głos i tak do nich przemówił: "Mężowie judejscy i wszyscy mieszkańcy Jerozolimy, niech wam to będzie wiadome i nadstawcie ucha na moje wypowiedzi.(15) Ci ludzie wcale nie są pijani, jak przypuszczacie, jest bowiem trzecia godzina dnia.(
Także pierwotnie dobra nowina była głoszona najpierw Żydom ,dopiero póżniej poganom.
Dz 13:44-46 NS „W następny sabat prawie całe miasto zebrało się, żeby usłyszeć słowo Jehowy.(45) Na widok tłumów Żydzi, pełni zazdrości, zaczęli się bluźnierczo sprzeciwiać temu, co mówił Paweł.(46) Wtedy Paweł i Barnabas, śmiało przemawiając, rzekli: "Konieczne było, żeby najpierw wam zostało opowiedziane słowo Boże. Skoro je odrzucacie i nie sądzicie, że jesteście godni życia wiecznego, oto zwracamy się do narodów.”
Zatem w skład Oblubienicy wchodzą i rodowici Żydzi i poganie.Oblubienica to kościół Chrystusa i kościól ten składał się w I wieku z Żydów i pogan.