144000

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Adam Gołębiewski
Kontakt:

Post autor: Adam Gołębiewski »

Witaj Andrzej, dzięki za Twój wpis i za Twoje przemyślenia.

adzient

Post autor: adzient »

Witaj Adamie
Myśle,że będziemy mieli sposobność do wymiany poglądów.
Jestem nastawiony również na weryfikację swoich
Pozdrawiam
"Siedmiu Adwentystów któregoś tam dnia "

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

2 Piotra 1.20

Post autor: Hardi »

Przebranle przez ten temat i namysl przychodzi mi tylko jeden werset:

"Przede wszystkim to wiedzcie, że wszelkie proroctwo Pisma nie podlega dowolnemu wykładowi." 2 Piotra 1.20
"Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40

Awatar użytkownika
Arius

Re: 2 Piotra 1.20

Post autor: Arius »

Hardi pisze:Przebranle przez ten temat i namysl przychodzi mi tylko jeden werset:

"Przede wszystkim to wiedzcie, że wszelkie proroctwo Pisma nie podlega dowolnemu wykładowi." 2 Piotra 1.20
A mi na myśl przychodzi inny werset :-)
9 On zaś przemówił: "Idź, Danielu, gdyż słowa te okryto tajemnicą i zapieczętowano aż do czasu końca.
10 Wielu się oczyści i wybieli, zostaną też uszlachetnieni. A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
(Dan 12:9-10 PNS)

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

czy juz jest czas konca :?:
"Badacie Pisma, ponieważ myślicie, że dzięki nim będziecie mieć życie wieczne, a właśnie one świadczą o mnie. A jednak nie chcecie przyjść do mnie, żeby mieć życie." Jana 5.39-40

Awatar użytkownika
Arius

Post autor: Arius »

Hardi pisze:czy juz jest czas konca :?:
Tak, żyjemy w czasie końca, tego rządzonego przez Szatana świata. Masz podobno 'ducha' i tego nie wiesz?
3 A gdy siedział na Górze Oliwnej, podeszli do niego na osobności uczniowie, mówiąc: "Powiedz nam: Kiedy to nastąpi i co będzie znakiem twojej obecności oraz zakończenia systemu rzeczy?"
4 A Jezus, odpowiadając, rzekł do nich: "Baczcie, żeby was nikt nie wprowadził w błąd;
5 bo wielu przyjdzie, powołując się na moje imię i mówiąc: 'Ja jestem Chrystusem'; i w błąd wprowadzą wielu.
6 Będziecie słyszeć o wojnach, a także wieści wojenne; baczcie, żebyście się nie przerazili. Bo to musi nastąpić, ale to jeszcze nie koniec.
7 "Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu, będą też niedobory żywności i trzęsienia ziemi w jednym miejscu po drugim.
8 Wszystko to jest początkiem dręczących boleści.
9 "Wtedy ludzie będą was wydawać na ucisk i będą was zabijać, i ze względu na moje imię będziecie przedmiotem nienawiści wszystkich narodów.
10 Wtedy też wielu się zgorszy i jedni drugich będą zdradzać, i będą jedni drugich nienawidzić.
11 I powstanie wielu fałszywych proroków, i wielu wprowadzą w błąd;
12 a z powodu wzrostu bezprawia miłość większości oziębnie.
13 Ale kto wytrwa do końca, ten zostanie wybawiony.
14 I ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec.
(Mat 24:3-14 PNS)

Awatar użytkownika
Hardi
Kontakt:

inaczej to interpretujemy...

SUB

Post autor: SUB »

Hardi pisze:inaczej to interpretujemy...
"InterpretujeMY"...

Jaka jest wasza wykładnia dnia końca o której wspomina Jezus w 24 rozdz Mateusza?

Lucyfer

Post autor: Lucyfer »

SUB pisze:
Jaka jest wasza wykładnia dnia końca o której wspomina Jezus w 24 rozdz Mateusza?
To są proroctwa i tylko Duch może je objaśniać.
Rozdział 24 jest długi, o które zdania ci chodzi?
Np.to-Mat. 24:20-22
zimą
Wtedy bowiem nastanie wielki ucisk,
jakiego nie było od początku świata aż dotąd, i nie będzie.
A gdyby nie były skrócone owe dni, nie ocalałaby żadna istota, lecz ze względu na wybranych będą skrócone owe dni.

O jakie dni chodzi?
Mat. 24:15
Gdy więc ujrzycie na miejscu świętym ohydę spustoszenia, którą przepowiedział prorok Daniel - kto czyta, niech uważa

No to uważajmy.
Dan. 12:11-12
Od czasu zniesienia stałej ofiary codziennej i postawienia obrzydliwości spustoszenia upłynie tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni.
Błogosławiony ten, kto wytrwa i dożyje do tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni.

No i mamy te dni które będą skrócone, ale które? Czy te 1290 czy te 1335?
Zapytajmy Jezusa.
Mat. 24:22
A gdyby nie były skrócone owe dni, nie ocalałaby żadna istota, lecz ze względu na wybranych będą skrócone owe dni.

A to już wiemy, najpierw muszą być wybrani a potem dni będą skrócone, czyli te ostatnie 45 dni będą skrócone. Nie trzeba będzie czekać aż skończy się 1335 dni bo wystarczy że dożyjemy do 1313 dni i będziemy błogosławieni, już będzie po wszystkim.

adzient

Lucyfer,
Najpierw napisz jak rozumiesz słowa "ohyda spustoszenia" oraz "zniesienie stałej codziennej ofiary".
Lucyfer pisze:Od czasu zniesienia stałej ofiary codziennej i postawienia obrzydliwości spustoszenia upłynie tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni.
Błogosławiony ten, kto wytrwa i dożyje do tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni.
Skąd wiesz ,ze dni te nie upłynęły już dawno?
Bywało wiele ucisków.Skąd wiesz jakiego ucisku dotyczą 1290 i 1335 dni?
Jezus w Mat 24 pisał o dwu wydarzeniach ;
-zburzeniu Jerozolimy
-końcu świata i powt. przyjściu.
Lucyfer pisze:No i mamy te dni które będą skrócone, ale które? Czy te 1290 czy te 1335?
Zapytajmy Jezusa.
No niezupełnie.Jezus mówiąc o skróconych dniach nic nie wspomniał o okresach 1290 i 1335.Więc Jezusowe skrócenie dni może dotyczyć zupełnie innego okresu.I właśnie tak jest.

Dan 12,1-10 istotnie mówi o czasach końca.Nie wiem czy następne teksty również do tego nawiązują.Masz jakiś argument wiążący te dwa okresy z czasem ,o którym wspomniał Jezus?
Lucyfer pisze:A to już wiemy, najpierw muszą być wybrani a potem dni będą skrócone
Święci Pańscy wybrani są od założenia świata.
Są to ci ,którzy zostaną zbawieni i odziedzicza ziemię.Ci ,którzy nie są wybrani będą potępieni.Innymi słowy pojęcie wybrani oznacza,że Bóg wie już kto przyjmnie Jego łaskę .Nie oznacza ono jakiegoś przeznaczenia.
Lucyfer pisze:czyli te ostatnie 45 dni będą skrócone.
Nie widzę żadnego powiązania.

Lucyfer

adzient pisze:Lucyfer,
Najpierw napisz jak rozumiesz słowa "ohyda spustoszenia" oraz "zniesienie stałej codziennej ofiary".
Lucyfer pisze:Od czasu zniesienia stałej ofiary codziennej i postawienia obrzydliwości spustoszenia upłynie tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni.
Skąd wiesz ,ze dni te nie upłynęły już dawno?
Bywało wiele ucisków.Skąd wiesz jakiego ucisku dotyczą 1290 i 1335 dni?
Jezus w Mat 24 pisał o dwu wydarzeniach ;
-zburzeniu Jerozolimy
-końcu świata i powt. przyjściu.
Lucyfer pisze:No i mamy te dni które będą skrócone, ale które? Czy te 1290 czy te 1335?
Zapytajmy Jezusa.
No niezupełnie.Jezus mówiąc o skróconych dniach nic nie wspomniał o okresach 1290 i 1335.Więc Jezusowe skrócenie dni może dotyczyć zupełnie innego okresu.I właśnie tak jest.
Zniesienie ofiary codziennej dotyczy świątyni niebiańskiej i o tym napiszę ci później bo to za trudne dla ciebie na tym etapie.
Zajmijmy się łatwiejszymi sprawami a potem trudniejszymi.
Jak wiesz, Jezus zapowiedział że nadejdzie wielki ucisk jakiego jeszcze nie było i wspomniał o dniach tego ucisku że będą skrócone.
Wcześniej Jezus przywołał księgę Daniela, czyli miał na myśli te dni tam objawione.
Mat. 24:15
Gdy więc ujrzycie na miejscu świętym ohydę spustoszenia, którą przepowiedział prorok Daniel - kto czyta, niech uważa
(BW)

Aby nie gmatwać, nie będę pisał o ucisku podczas zburzenia Jerozolimy.
Zajmujemy się naszymi czasami a tamten ucisk nie był tym największym, czyli teraz będzie największy wielki ucisk.
Daniel w 12 rozdziale opisuje rozpoczęcie się wielkiego ucisku i podaje czas jego trwania.
Dan. 12:1-2
W owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który jest orędownikiem synów twojego ludu, a nastanie czas takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieją narody, aż do owego czasu. W owym to czasie wybawiony będzie twój lud, każdy, kto jest wpisany do księgi żywota.
A wielu z tych, którzy śpią w prochu ziemi, obudzą się, jedni do żywota wiecznego, a drudzy na hańbę i wieczne potępienie.
(BW)

Daniel zobaczył dwóch aniołów, czyli dwóch świadków z Apokalipsy i pyta jednego z nich, jak długo to będzie trwało, usłyszał odpowiedź 1260 dni, czyli trzy i pół czasu.
Dan. 12:5-7
5. A gdy ja, Daniel, spojrzałem, oto dwaj inni aniołowie stali, jeden z tej strony rzeki, a drugi z tamtej strony rzeki.
6. I rzekłem do mężą obleczonego w szatę lnianą, który stał nad wodą rzeki: Kiedy przyjdzie koniec tych dziwnych rzeczy?
7. Wtedy usłyszałem, jak mąż obleczony w szatę lnianą, który stał nad wodami rzeki, podniósł prawicę i lewicę ku niebu i przysięgał na tego, który żyje wiecznie: Będzie to trwało czas wyznaczony, dwa czasy i pół czasu, a gdy doszczętnie będzie zniszczona, wtedy się to wszystko spełni.
(BW)

A więc, wielki ucisk będzie trwał 1260 dni, ale na tym nie koniec bo jeszcze świątynia musi być doszczętnie zniszczona i to potrwa 30 dni dłużej czyli 1290.
a gdy doszczętnie będzie zniszczona, wtedy się to wszystko spełni.
Na zniszczenie świątyni przeznaczono dodatkowo 30 dni.
Dan. 12:8-11
Wprawdzie słyszałem to, lecz tego nie rozumiałem, i rzekłem: Panie mój! Jakiż jest koniec tych rzeczy?
Wtedy rzekł: Idź, Danielu, bo słowa są zamknięte i zapieczętowane aż do czasu ostatecznego.
Wielu będzie oczyszczonych, wybielonych i wypławionych, lecz bezbożni będą postępować bezbożnie. Żaden bezbożny nie będzie miał poznania, lecz roztropni będą mieli poznanie.
Od czasu zniesienia stałej ofiary codziennej i postawienia obrzydliwości spustoszenia upłynie tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni.
(BW)

Jak widzisz, Daniel nie rozumiał tych dni wielkiego ucisku bo te dni są dla nas potrzebne abyśmy wiedzieli ile dni będzie trwał wielki ucisk i jakie trzy fazy obejmuje.
Dalej czytamy o 1335 dniach po których Daniel ma obietnicę powstania do swojego losu.
Dan. 12:12-13
Lecz ty idź swoją drogą, aż przyjdzie koniec; i spoczniesz, i powstaniesz do swojego losu u kresu dni.

Wielki ucisk został zaplanowany na 1335 dni i Jezus o tych dniach mówił że gdyby wszystko trwało 1335 dni to nikt by nie ocalał, dlatego Bóg postanowił skrócić te ostatnie dni by ocalić 200 milionów ludzi.
Mat. 24:22 A gdyby nie były skrócone owe dni, nie ocalałaby żadna istota, lecz ze względu na wybranych będą skrócone owe dni.

adzient

Lucyfer pisze:Zniesienie ofiary codziennej dotyczy świątyni niebiańskiej i o tym napiszę ci później bo to za trudne dla ciebie na tym etapie.
Mnie interesuje tylko to.Nic innego.
Znam wykładnię Daniela ,bo nie jest trudna.

"Wmówił w siebie potęgę, jaką ma książę wojsk, tak że odjęta mu została stała codzienna ofiara i zostało zbezczeszczone miejsce jego świątyni. (12) Na codziennej ofierze dopuszczono się przestępstwa; prawda została powalona na ziemię, a cokolwiek czynił, to mu się udawało."Dan 8
Co to jest zniesienie stałej codziennej ofiary?
Wielki ucisk został zaplanowany na 1335 dni
Pismo mówi ,że od jakiegoś wydarzenia upłynie 1290 dni i błogosławiony ten,kto doczeka 1335 dni.
Pismo nie mówi ,że ucisk będzie trwał 1335 dni.
"Od czasu zniesienia stałej ofiary codziennej i postawienia obrzydliwości spustoszenia upłynie tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni. (12) Błogosławiony ten, kto wytrwa i dożyje do tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni. "

W przeciwieństwie do słów : "Będzie to trwało czas wyznaczony, dwa czasy i pół czasu, a gdy doszczętnie będzie zniszczona, wtedy się to wszystko spełni."
czas , dwa czasy i pół czasu czyli 3,5 roku.Tak mówi też Apokalipsa.Stosuje też określenie czasowe 42 miesiące.Wszystko to jest jednym i tym samym okresem.
Lucyfer pisze:świątynia musi być doszczętnie zniszczona
Ona już została zniszczona w 70 roku.Innej świątyni na Ziemi nie ma.
Teraz świątynia jest w niebie :
" Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy, jest to, że mamy takiego arcykapłana, który usiadł po prawicy tronu Majestatu w niebie, jako sługa świątyni i prawdziwego przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek"Hebr 8,1-2
Lucyfer pisze:Daniel w 12 rozdziale opisuje rozpoczęcie się wielkiego ucisku i podaje czas jego trwania.
Zgadza się.Tylko,że Daniel mówi tu o pierwszym ucisku.1260 dni przewija się przez całą Apokalipsę.Np.12,6;11,11
" I rzekłem do męża obleczonego w szatę lnianą, który stał nad wodą rzeki: Kiedy przyjdzie koniec tych dziwnych rzeczy?"Dan12,6
Daniel miał na myśli to ,co zaczęło się w rozdziałach poprzednich 7-11.
Tak rozpoczyna się wizja Daniela z rozdz. 7:
"Oto cztery wiatry niebieskie wzburzyły Wielkie Morze,i cztery wielkie zwierzęta wychodziły z morza...Owe wielkie cztery zwierzęta, to czterej królowie, którzy powstaną na ziemi. "
Tu zaczyna się opowiadanie,a kończy w rozdziale 12-tym.Dotyczy ono historii potęg walczących z Bogiem i Jegi Kościołem.
Te 1260 dni wydarzyło się już .O tym mówi Apokalipsa.Było to 1260 lat zgodnie z rachubą prorocką dzień za rok.(Ez 4,6)Lata te przedstawiały ucisk Ludu Bożego przez Kościół.
Dan12,1-5 mówi o czasach końca ,bo to jest kontynuacja rozdziałów wcześniejszych (7-11).Tu jednak historia się kończy:
"Ale ty, Danielu, zamknij te słowa i zapieczętuj księgę aż do czasu ostatecznego! Wielu będzie to badać i wzrośnie poznanie."Jest to koniec opowiadania.
Od wiersza 6 go następuje tylko wzmianka wyjaśniające do przesłania rozdziałów 7-12.
Dalsze przesłanie nie mówi bezpośrednio o czasach końca.
Na pytanie Daniela:
"anie mój! Jakiż jest koniec tych rzeczy?"Daniel dostał jakby wymijającą odpowiedź:
"Wielu będzie oczyszczonych, wybielonych i wypławionych, lecz bezbożni będą postępować bezbożnie. Żaden bezbożny nie będzie miał poznania. lecz roztropni będą mieli poznanie."10
...która nie udziela odpowiedzi na postawione pytanie.Danielowi nie było potrzebne znać szczegóły czasów końca.
"Wtedy rzekł: Idź, Danielu, bo słowa są zamknięte i zapieczętowane aż do czasu ostatecznego. "9
Wersety od 11-13 dotyczą wydarzeń , które dla Daniela były wydarzeniami przyszłości ,dla nas wydarzyły już się.
O czasie ucisku mówi Apokalipsa

Apokalipsa 6 kończy się słowami:
"(12) I widziałem, gdy zdjął szóstą pieczęć, że powstało trzęsienie ziemi i słońce pociemniało jak czarny wór, a cały księżyc poczerwieniał jak krew. (13) I gwiazdy niebieskie spadły na ziemię, podobnie jak drzewo figowe zrzuca figi swoje, gdy wiatr gwałtowny nim potrząśnie; (14) i niebo znikło, jak niknie zwój, który się zwija, a wszystkie góry i wyspy ruszone zostały z miejsc swoich. (15) I wszyscy królowie ziemi i możnowładcy, i wodzowie, i bogacze, i mocarze, i wszyscy niewolnicy, i wolni ukryli się w jaskiniach i w skałach górskich, (16) i mówili do gór i skał: Padnijcie na nas i zakryjcie nas przed obliczem tego, który siedzi na tronie, (17) i przed gniewem Baranka, albowiem nastał ów wielki dzień ich gniewu, i któż się może ostać?"
Ostatnie słowa przedstwaiają bezpośredni czas przed przyjściem Pana.
Rozdział 7 przedstawia 140 000 ,których Pan przywita przy Swoim przyjściu ,a rozdział 8 zaczyna się słowami:
""A gdy zdjął siódmą pieczęć, nastało w niebie milczenie na około pół godziny"Ap 8,1"
Dlaczego w niebie nastało milczenie na pół godziny?
Ponieważ w niebie nikogo nie było .Wszyscy przybywają z Jezusem po zbawionych.
Czas ucisku będzie trwał właśnie pół godziny czyli 7 dni.

Będzie trwał do czasu przyjścia pana.
Chrystus opuści niebiańską świątynię (Hebr 8,1-2) i przybędzie po zbawionych.
Na te kilka chwil szatan bedzie miał wolnąrękę.
Ciekawa analogia do 7 dni oczekiwania Noego na wyrok Pana .

Zdaję sobie sprawe,że dla Ciebie jest to egzotyka.Musisz uzmysłowić sobie ,że ja nie oczekuję od Ciebie wyjaśnienia Pisma.Mogę jedynie porozmawiać w miłej atmosferze.
Nie mam zamiaru rewidować swoich poglądów.Chyba,że mnie czymśzaskoczysz i udokumentujesz to Pismem.

Pozdrawiam ;-)

Lucyfer

adzient pisze: Pismo nie mówi ,że ucisk będzie trwał 1335 dni.
"Od czasu zniesienia stałej ofiary codziennej i postawienia obrzydliwości spustoszenia upłynie tysiąc dwieście dziewięćdziesiąt dni. (12) Błogosławiony ten, kto wytrwa i dożyje do tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni. "

Te 1260 dni wydarzyło się już .O tym mówi Apokalipsa.Było to 1260 lat zgodnie z rachubą prorocką dzień za rok.
O czasie ucisku mówi Apokalipsa
Nie mam zamiaru rewidować swoich poglądów.Chyba,że mnie czymśzaskoczysz i udokumentujesz to Pismem.

Pozdrawiam ;-)
Jeżeli dla ciebie już się wypełniło 1260 dni dwóch świadków to powiedz kiedy oni zamieniali wodę w krew tak jak Mojżesz w Egipcie i kiedy zatrzymali deszcz by nie padał przez 1260 lat?
Gdyby deszcz nie padał na całej ziemi przez 1260 lat to wszyscy ludzie by umarli z głodu, uschła by wszelka trawa i wszystkie drzewa a na ziemi byłby tylko popiół. Fakty które widzimy przeczą takim bzdurom.
Czy ty wiesz co ty piszesz? Kiedy nie było deszczu przez 1260 lat? Chyba na innej planecie.

adzient

Odpowiedź napisałem specjalie dla Ciebie tu:
http://biblia.webd.pl/forum/viewtopic.p ... 942#113942

Yeshua=God

Post autor: Yeshua=God »

liczba 144 00 dotyczy tylko i wyłącznie plemion Izraela i Judy, dawno się zamknęła i ni jak ma się do teorii głoszonych przez ŚJ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”