OBECNIE ŻADEN KOŚCIÓŁ NIE GŁOSI EWANGELII CHRYSTUSOWEJ

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bobo

Re: OBECNIE ŻADEN KOŚCIÓŁ NIE GŁOSI EWANGELII CHRYSTUSOWEJ

Post autor: Bobo »

A coś Ty się tak rozindyczył, Henryku? Stare żale Ci wracają? ;-)
Oszołomstwu mówię NIE!

Sławomir59

Post autor: Sławomir59 »

Nieziem pisze: Odnośnie zakazu morderstwa, czy są wyjątki? Kiedy wolno, a nawet trzeba zamordować? Pytam bo przypomina mi się nakaz kamienowania, co ewidentnie morderstwem jest.
Nie należy utożsamiać każdego pozbawienia życia z morderstwem. W biblijnym znaczeniu „mordować” oznacza bezprawnie odebrać komuś życie. Dlatego zakaz „Nie wolno ci mordować” nie wykluczał sytuacji, w których sam Bóg upoważniał do wykonania wyroku śmierci.
W starożytnym Izraelu kara śmierci była przewidziana przez Prawo Mojżeszowe za określone ciężkie przestępstwa i mogła być wykonywana przez ukamienowanie. Nie był to więc prywatny akt morderstwa, lecz wykonanie wyroku ustanowionego przez Boga w majestacie Jego Prawa. Strażnica wskazuje, że rozmyślny zabójca, czyli morderca miał ponieść śmierć, natomiast nieumyślny zabójca podlegał innemu postępowaniu.
To jednak nie oznacza, że człowiek może sam zdecydować: „w tym przypadku wolno mi zabić”. W chrześcijaństwie nie ma upoważnienia do samodzielnego wykonywania takich wyroków. Paweł wskazuje, że władza świecka może wykonywać karę śmierci jako „sługa Boga” wymierzający karę złoczyńcy (Rzymian 13:1-4).
W przypadku aborcji argument jest inny. Życie nienarodzonego dziecka również jest cenne dla Boga, dlatego aborcja jest niedopuszczalna. Publikacje Świadków Jehowy stwierdzają wprost, że „aborcja jest niedopuszczalna”.
Biblia przewiduje sytuacje, w których odebranie życia nie jest morderstwem; ale nie wynika z tego ogólne prawo człowieka do decydowania, kogo wolno mu zabić.
Zdanie „kamienowanie jest morderstwem” nie jest zgodne z definicją przyjmowaną przez Strażnicę. Jeśli Bóg ustanowił swoje Prawo oraz karę śmierci za zbrodnie i upoważnił określone osoby do jej wykonania, Strażnica nie określa tego jako morderstwa. Natomiast prywatne zabicie człowieka bez takiego upoważnienia jak przykładowo umyślne odebranie życia nienarodzonemu dziecku jest morderstwem.
Źródło:
1) Czasopismo Strażnica z 15 grudnia 2012 r., gdzie w artykule „Pytania czytelników” stwierdzono w odniesieniu do aborcji:
„Byłaby to świadoma aborcja, równoznaczna z morderstwem”.
2) Książka „Czego naprawdę uczy Biblia ?”, rozdział 13, „Boży pogląd na życie”. W podsumowaniu rozdziału czytamy:
„Życie nienarodzonego dziecka Bóg uważa za cenne, toteż aborcja jest niedopuszczalna”.

teska

Post autor: teska »

Henryk pisze:
10 sie 2026, 21:19
teska pisze:
10 sie 2026, 20:26
Zadałam ci pytanie kiedy zaczyna się życie człowieka w oczach Boga,czy w chwili zapłodnienia czy w chwili urodzenia.I nie doczekałam się odpowiedzi.
Aby ci ułatwić zacytuję jeszcze jeden werset
Nie. Nie zadałaś pytania „kiedy zaczyna się życie człowieka”, jak teraz próbujesz to przedstawiać.

Twoje pytanie brzmiało:
„Czy dla Jehowy Boga życie dziecka zaczyna się z chwilą poczęcia czy z chwilą narodzin?”.

To jest pytanie natury teologicznej, dotyczące sposobu postrzegania życia przez Boga według Biblii, a nie lekcja biologii z poziomu szkoły podstawowej.
Dlatego insynuowanie, że „nie doczekałaś się odpowiedzi”, jest zwyczajnie nieuczciwe. Najpierw zmieniasz treść swojego pytania na prostsze i bardziej ogólne, a potem zarzucasz rozmówcy brak odpowiedzi.
Biologia mówi o początku organizmu ludzkiego w chwili poczęcia. Ty jednak pytałaś o ocenę tego zagadnienia „w oczach Boga”, więc potrzebne są argumenty biblijne, a nie retoryczne sztuczki i próby stawiania rozmówcy w złym świetle.
Jeśli ktoś najpierw zmienia treść własnego pytania, a później zarzuca rozmówcy brak odpowiedzi, to nie jest to rzetelna dyskusja.
Jesteśmy na forum biblijnym, zatem co Bóg sądzi na temat kiedy zaczyna się życie człowieka?Czy embrion jest już człowiekiem czy nie?I czy można go zabić bezkarnie?
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
Bobo

Henryk pisze:
Andej pisze:Czy był dorosłym mężczyzną, czy dzieckiem, oseskiem, a może starcem?
Troszkę dobrej woli... :prosze:
Troszkę rozumu... jak mógłby być oseskiem gdy nie było kogo ssać? Jak mógłby być starcem, jeśli jeszcze nie zgrzeszył?
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

teska pisze:
11 sie 2026, 9:05
Jesteśmy na forum biblijnym, zatem co Bóg sądzi na temat kiedy zaczyna się życie człowieka?
To co Bóg sądzi, Bóg jeden wie.
Nie pytaj ludzi, co Bóg sądzi, bo nikt nie odpowie za Boga.
teska pisze:
Czy embrion jest już człowiekiem czy nie?
Jeśli posiad kod genetyczny człowieka, to jest człowiekiem.
teska pisze:
I czy można go zabić bezkarnie?
Niestety, można. Ludzie czynią to masowo i nie są karani. Są organizacje wspierające finansowo i prawnie wszystkich mordujących nienarodzone dzieci.

Henryk

Post autor: Henryk »

Bobo pisze:
11 sie 2026, 9:30
Henryk pisze:
Andej pisze:Czy był dorosłym mężczyzną, czy dzieckiem, oseskiem, a może starcem?
Troszkę dobrej woli... :prosze:
Troszkę rozumu... jak mógłby być oseskiem gdy nie było kogo ssać? Jak mógłby być starcem, jeśli jeszcze nie zgrzeszył?
Pisałem delikatnie: „troszkę dobrej woli", bo to oczywiste dla każdego, kto myśli logicznie. Ale wy, Świadkowie Jehowy, musicie udawać mądrzejszych od wszystkich – nawet w sprawach, które są dziecinnie proste.
Zamiast wykazać się choć odrobiną szczerości i przyznać, że to było zwykłe, oczywiste stwierdzenie, robicie z siebie ofiary i jeszcze ubliżacie, nazywając innych „bezrozumnymi".
To wasz firmowy numer: sami zaczepiacie, a jak ktoś odpowie, to nagle wielkie dramy i udawanie prześladowanych.
Tylko że im bardziej się tak popisujecie, tym wyraźniej widać, że to nie Bóg wami kieruje, tylko własne ego. A to już nie jest wiara – to zwykła pycha w pobożnym przebraniu. :-(

Awatar użytkownika
Bobo

Henryk pisze:Pisałem delikatnie: „troszkę dobrej woli", bo to oczywiste dla każdego, kto myśli logicznie. Ale wy, Świadkowie Jehowy, musicie udawać mądrzejszych od wszystkich – nawet w sprawach, które są dziecinnie proste.
Zamiast wykazać się choć odrobiną szczerości i przyznać, że to było zwykłe, oczywiste stwierdzenie, robicie z siebie ofiary i jeszcze ubliżacie, nazywając innych „bezrozumnymi".
To wasz firmowy numer: sami zaczepiacie, a jak ktoś odpowie, to nagle wielkie dramy i udawanie prześladowanych.
Tylko że im bardziej się tak popisujecie, tym wyraźniej widać, że to nie Bóg wami kieruje, tylko własne ego. A to już nie jest wiara – to zwykła pycha w pobożnym przebraniu. :-(
Wyhamuj człowieku! Pisz do Bobo a nie do "Wy świadkowie". Bolą cię boś zazdrosny: ukradli ci Strażnicę i Towarzystwo.
Jaką ofiarę z siebie robię? Bo pytam czy to, o czym i jak piszecie z Andejem to tak na poważnie? No soory... gdzie Ty tu widzisz robienie z siebie ofiary? Przelewa się jakaś gorycz?
Co napisałeś: Świadkowie Jehowy to przemądrzali, bez szczerości, robią z siebie ofiary, ubliżają, zaczepiają innych, udają, egoiści, pyszałki, udający pobożność.
Nie za dużo tego w jednym poście? ;-)
Wyhamuj.
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!

Henryk

Bobo pisze:
11 sie 2026, 10:04
Nie za dużo tego w jednym poście? ;-)Wyhamuj.
Bobo-modo
Bobo, zwracam się do ciebie, bo to ty jesteś Świadkiem Jehowy i to ty zachowujesz się dokładnie tak, jak to opisałem.
Nie mam powodu, żeby pisać w liczbie pojedynczej, skoro reprezentujesz całą organizację i jej styl dyskusji.
A co do „zazdrości"- proszę cię, nie mieszaj faktów ze swoimi fantazjami. Nie chodzi o żadne „kradzieże", tylko o to, że wasza postawa w dyskusji jest dokładnie taka, jak opisałem.
Dlaczego zawsze kierujecie rozmowę na inne tematy, zamiast odnieść się do meritum? Ja piszę o szacunku, ty o kradzieży- czy to logiczne?

Gdzie widzę robienie z siebie ofiary? Już ci tłumaczę: zamiast odpowiedzieć merytorycznie na proste pytanie, od razu atakujesz, ubliżasz i sugerujesz, że to inni są „bezrozumni". A jak ktoś zwróci na to uwagę- nagle wielkie oburzenie: „jak możesz tak mówić?!". To jest klasyczne udawanie ofiary.
A teraz coś, co mnie naprawdę oburza: ilu was tu jest, Świadków Jehowy – od żadnego nie doznałem choćby odrobiny szacunku. Same pogardliwe teksty, nieuzasadnione zarzuty, ubliżanie i lekceważenie.
I teraz, gdy ktoś wreszcie odpowie wam tym samym tonem, nagle wszyscy święcie oburzeni: „wyhamuj!".
Gdzie był ten apel o spokój, gdy to wy obrażaliście innych? Gdzie była wasza „chrześcijańska miłość", gdy sami atakowaliście?
Więc nie, Bobo – to nie ja powinienem wyhamować. To wy powinniście się zastanowić, dlaczego w dyskusji z wami nie da się rozmawiać normalnie, bez ataków i pogardy.
A potem może- ale tylko może- ktoś uwierzy, że wam naprawdę zależy na prawdzie, a nie tylko na byciu „tymi mądrzejszymi", jedynymi znającymi „Prawdę" i jedynymi mogącymi zapewnić zbawienie.
Przemyśl to.

Nowa wuka

Post autor: Nowa wuka »

RN pisze:
07 sie 2026, 19:19
Jeżeli żaden kościół nie głosi ewangelii Chrystusowej to dlaczego tak się dzieje.
1.Koscioły nie chcą głosić ewangelii Chrystusowej: :?:
2.Koscioły nie są w stanie głosić ewangelii Chrystusowej :?:
Oczywiście.
Żaden Kościół nie podąża prawdziwie za naukami Chrystusa.
Kościoły zajmują się przez ostatnie prawie dwa tysiące lat podziałami. Są jak matrioszki. Doszło do tego, że nawet tzw. kościoły domowe potrafią się dzielić, dochodząc w końcu do grupki = "Kościoła" jedno/dwuosobowego.
Wiara stanowi o przynależności; żaden kościół nikomu nie jest potrzebny. Sami jesteśmy Kościołem, a naszym Kapłanem jest Jezus Chrystus.
Bóg każdego obdarza, według swojej woli, wiedzą i wiarą na miarę losu człowieka.
Wiem, że nikt się z tym nie zgodzi, ale widząc co dzieje się z religiami, kościołami i generalnie z ludźmi, to nie chce mi się z nikim wiązać na sposób organizacyjny. To tak w wielkim skrócie.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Henryk pisze:
09 sie 2026, 21:42
"Wtedy PAN Bóg ukształtował człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia. I człowiek stał się żywą duszą."
Henryku dusza to funkcja odpowiadająca za przeszłość. Człowiek w Edenie stał się duszą żywą, ponieważ odpowiadał za problem śmierci, Człowiek nie jest duszą sam dla siebie. Zastanów się, po co nazywać Człowieka na dwa sposoby ? Żeby było trudniej ? Nie, każda nazwa wiąże się ze swoją funkcją. Dusza odpowiada za przeszłą śmierć, dlatego gdy grzeszy - umiera, ponieważ nie wywiązała się z problemu śmierci za którą odpowiadała

Pwt 18:18-19 BT5
18 Wzbudzę im proroka spośród ich braci, takiego jak ty, i włożę w jego usta moje słowa, będzie im mówił wszystko, co mu nakażę. 19 Jeśli ktoś nie będzie słuchać moich słów, które on wypowie w moim imieniu, Ja od niego zażądam zdania sprawy.
Wielbiciel Pełni

Henryk

radek pisze:
11 sie 2026, 17:31
Henryku dusza to funkcja odpowiadająca za przeszłość. Człowiek w Edenie stał się duszą żywą, ponieważ odpowiadał za problem śmierci, Człowiek nie jest duszą sam dla siebie. Zastanów się, po co nazywać Człowieka na dwa sposoby ? Żeby było trudniej ? Nie, każda nazwa wiąże się ze swoją funkcją. Dusza odpowiada za przeszłą śmierć, dlatego gdy grzeszy - umiera, ponieważ nie wywiązała się z problemu śmierci za którą odpowiadała.
Radku, na wszelki wypadek napiszę: Tak masz swoją rację.

teska

Post autor: teska »

Andej pisze:
11 sie 2026, 9:35
teska pisze:
Jesteśmy na forum biblijnym, zatem co Bóg sądzi na temat kiedy zaczyna się życie człowieka?
To co Bóg sądzi, Bóg jeden wie.
Nie pytaj ludzi, co Bóg sądzi, bo nikt nie odpowie za Boga.
teska pisze:
Czy embrion jest już człowiekiem czy nie?
Jeśli posiad kod genetyczny człowieka, to jest człowiekiem.
teska pisze:
I czy można go zabić bezkarnie?
Niestety, można. Ludzie czynią to masowo i nie są karani. Są organizacje wspierające finansowo i prawnie wszystkich mordujących nienarodzone dzieci.
Po co zatem mamy biblię ,słowo Boże w którym są spisane myśli Boga?
Czytając i rozmyślając możemy naprawdę poznać Boga.
W księdze Jeremiasza czytamy słowa Boga skierowane do Jeremiasza:

Jeremiasza 1:4-5
Jehowa przemówił do mnie:
  „Zanim cię ukształtowałem w łonie matki, już cię znałem,
a zanim się urodziłeś, już cię uświęciłem.
Uczyniłem cię prorokiem dla narodów”.

Bóg bardzo dobrze nas zna od samego początku. Zna nasz kod genetyczny i zna nasze przyszłe możliwości.
Jeszcze zanim Jeremiasz się urodził ,Bóg uświęcił go i przeznaczył do prorokowania. Dla Boga nawet
embrion jest człowiekiem .Psalm 139 pięknie opisuje jak dokładnie Bóg nas zna.

Bo Ty utworzyłeś moje nerki,
osłaniałeś mnie w łonie matki.
14  Wysławiam Cię, bo cudownie mnie uczyniłeś i wzbudza to mój lęk i podziw.
Twoje dzieła są zdumiewające,
wiem o tym bardzo dobrze.
15  Gdy powstawałem w ukryciu,
gdy rozwijałem się w łonie matki,
moje kości nie były przed Tobą ukryte.

16  Twoje oczy widziały mnie nawet wtedy, gdy byłem zarodkiem.
W Twojej księdze były zapisane dni,
w których miały się kształtować wszystkie jego cząstki,
i to zanim jeszcze którakolwiek z nich się pojawiła.

17  Jakże więc cenne są dla mnie Twoje myśli!
Boże, jak ogromna jest ich liczba!
18  Gdybym próbował je policzyć, będzie ich więcej niż ziarnek piasku.
Kiedy się budzę, wciąż jestem przy Tobie.

Za sztuczne poronienia czyli zabicie człowieka w łonie matki odpowiadają ludzie przed Bogiem.Każdy grzech oddala nas od Boga.Chyba,że potem żałują swoich czynów i nawrócą się do Boga ,On skłonny jest wybaczyć.
Izajasza 1:18
„Przyjdźcie i uporządkujmy sprawy między sobą” — mówi Jehowa.
„Choćby wasze grzechy były jak szkarłat,
staną się białe jak śnieg.
Choćby były czerwone jak tkanina karmazynowa,
staną się białe jak wełna.
''
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

Dobrze dobrane cytaty. Dziękuję.

Henryk

teska pisze:
11 sie 2026, 19:16
Dla Boga nawet embrion jest człowiekiem .Psalm 139 pięknie opisuje jak dokładnie Bóg nas zna.
A teraz zastanów się, albo nie- lepiej sprawdź (bo nie wolno Tobie samodzielnie myśleć w tych sprawach)- co pisze „Niewolnik” na temat zmartwychwstania, a właściwie wzbudzenie ze snu śmierci zygot, embrionów i płodów?

Mocą Okupu ma to zapewnione każdy- bez wyjątku- człowiek.
Andej, też może zastanowić się nad tym.
Embrion ludzki jest początkiem ludzkiego życia- to oczywiste!

Sławomir59

Post autor: Sławomir59 »

teska pisze:.. Jeszcze zanim Jeremiasz się urodził ,Bóg uświęcił go i przeznaczył do prorokowania. Dla Boga nawet embrion jest człowiekiem .Psalm 139 pięknie opisuje jak dokładnie Bóg nas zna.. Za sztuczne poronienia czyli zabicie człowieka w łonie matki odpowiadają ludzie przed Bogiem. Każdy grzech oddala nas od Boga. Chyba, że potem żałują swoich czynów i nawrócą się do Boga ,On skłonny jest wybaczyć. Izajasza 1:18.
Tesko napisałaś przepiękny post biblijny. Nie rozumiem jednak, dlaczego kierujesz go do Andeja który jest przeciwnikiem aborcji ? :shock:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”