Ja chyba nie zrozumiałam ciebie. W jaki sposób duch może grzeszyć? Gdybyś chciała mi to wyjaśnićangelo pisze:Ja zbawienie rozumiem trochę inaczej.Jako nieśmiertelny duchzostaje uwalniany od swoich grzechów przez obecneno we mnie DUCHA CHRYSTUSOWEGO,OSOBISTEGO ZBAWICIELA.
Prawdziwy Kościół
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
nike
- amiko
nike
Teraz ten DUCH CHRYSTUSOWY jest naszym OSOBISTYM ZBAWICIELEM !
Grzeszymy przez nasze postępowanie,myślenie,odczuwanie itd,które jest niezgodne z przykazaniami.Grzech potem przenosi się na ducha i na ciało,które np .może chorować.Czy zwróciłaś uwagę,że kiedy umarło fizyczne ciało Jezusa,Bóg Ojciec zesłał każdemu z nas Ducha Świętego Jego Syna? Gal.4.6.A ponieważ jesteście synami,przeto Bóg zesłał Ducha Syna Swego do serc waszych...a chyba nie zrozumiałam ciebie. W jaki sposób duch może grzeszyć? Gdybyś chciała mi to wyjaśnić
Teraz ten DUCH CHRYSTUSOWY jest naszym OSOBISTYM ZBAWICIELEM !
-
nike
- Miriam
Wit napisał: -
W Liście do Hebrajczyków 8:5, czytamy: -
Służą oni w świątyni, która jest tylko obrazem i cieniem niebieskiej, jak to zostało
objawione Mojżeszowi, gdy miał budować przybytek: Bacz, powiedziano mu, abyś
uczynił wszystko według wzoru, który ci został ukazany na górze”.
Następnie napisałeś: -
Pan Jezus w Ew. Jana 6:48-59, powiedział: -
„Ja jestem Chlebem Żywota. Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i poumierali; Tu natomiast jest chleb, który zstępuje
z nieba, aby nie umarł ten, kto go spożywa. Ja jestem Chlebem Żywym, który z nieba zstąpił; jeśli kto spożywać będzie
ten chleb, żyć będzie na wieki; a chleb, który Ja dam, to ciało moje, które ja oddam za żywot świata”.
"Wtedy sprzeczali się Żydzi między sobą, mówiąc: Jakże Ten może dać nam swoje ciało do jedzenia? Na to rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli Ciała Syna Człowieczego i pili Krwi Jego, nie będziecie mieli żywota w sobie. Kto spożywa Ciało Moje i pije Krew Moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę
w dniu ostatecznym. Albowiem Ciało Moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew Moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa Ciało Moje i pije Krew Moją, we Mnie mieszka, a Ja w nim. Jak Mię posłał Ojciec, który żyje, a Ja przez Ojca żyję, tak i ten, kto Mnie spożywa, żyć będzie przeze Mnie. Taki jest chleb, który z nieba zstąpił, nie taki, jaki jedli ojcowie i poumierali; kto spożywa Ten Chleb, żyć będzie na wieki. To mówił gdy nauczał w synagodze w Kafarnaum”.
W Ew. Łukasza 22:19-20, jest napisane: -
„I wziąwszy chleb, i podziękowawszy, łamał i dawał im, mówiąc: To jest Ciało Moje, które się
za was daje; to czyńcie na pamiątkę Moją. Podobnie i kielich, gdy było po wieczerzy, mówiąc:
Ten kielich, to Nowe Przymierze we Krwi Mojej, która się za was wylewa”.
Również w 1 Liście do Koryntian 11:23-25, czytamy: -
„Albowiem ja przejąłem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, której był wydany,
wziął chleb, a podziękowawszy, złamał i rzekł: Bierzcie, jedzcie, to jest Ciało Moje za was wydane;
to czyńcie na pamiątkę Moją. Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc:Ten kielich to Nowe Przymierze
we Krwi Mojej, to czyńcie, ilekroć pić będziecie, na pamiątkę Moją”.
Czy widzisz, że mamy spożywać Ciało i Krew Jezusa Chrystusa?
Pokarmy i napoje , s y m b o l i c z n e, ukazywały starożytnemu Izraelowi “rzeczy przyszłe” – zbawienie dokonane
w ciele Jezusa Chrystusa!
Np.
a/ Baranek spożywany 14 Nisan
Od 10 dnia Nisan w każdym domu chowany był baranek /2 Mojż. 12:1-5/.
14 Nisan należało tego baranka zabić, krwią jego pomazać odrzwia domów by uchronić się od śmierci, a mięso / nie łamiąc
w nim kości / należało upiec w ogniu i spożywać z przaśnymi chlebami i gorzkimi ziołami / 2 Mojż. 12:6-14.46 /. To Jezus jako Baranek Wielkanocny został zabity / 1 Kor. 5:7 / nie złamano Mu kości / Jana 19:31-36 /, a Jego krew oczyszcza i uwalnia od śmierci.
/ Hebr. 1:3; 9:14; 1 Piotra 1:10-19; 1 Jana 1:7 /.
Stary kwas jest symbolem grzechu / 1 Kor. 5:7 /, stąd przaśne chleby, z którymi spożywany był baranek, wskazywały dodatkowo na bezgrzeszność głównej ofiary baranka Chrystusa Jezusa - /1 Piotra 2:22/;
Każdy Izraelita obowiązany był spożywać baranka wielkanocnego /2 Mojż. 12:1-4/;
Jeśli więc ktoś umyślnie i dobrowolnie wstrzymałby się przed spożyciem go - miał być wytracony ze swego ludu
/4 Księga Mojż. 9:4-13; por. Hebr. 10:28/. Gdy jednak symbol baranka wypełnił się w ofierze Syna Bożego, Jezusa Chrystusa, nikt nie jest już obowiązany jeść paschalnego baranka. Dlatego właśnie ap. Paweł pisze “Niechże was nikt
nie sądzi z powodu pokarmu”.
/Kolosan 2:16/.
b/ Pokarmy obowiązujące kapłanów.
Określona część ofiar, miała być spożywana przez kapłanów / 3 Mojż. 10:12-15/
Obowiązani oni też byli spożywać mięso ofiar za grzech / 3 Mojż. 10:16-17/, aby być nosicielami win i grzechów ludu;
Mojżesz gniewał się z powodu zaniedbania tego w pewnych okolicznościach i tylko wyjaśnienia Aarona, podającego szczególne powody tego, wstrzymały jego gniew /3 Mojż. 18-20/; Nosicielem grzechów ludu stał się na Golgocie Jezus Chrystus /1 Piotra 2:24; 2 Kor. 5:21/ i odtąd wszystko, co działo się w świątyni i w jej służbie zostało unieważnione
/Mat. 24:50-51/. Tym samym i kapłani, których między wierzącymi było wielu /Dz.Ap. 6:7/, nie byli obowiązani spożywać nakazanych pokarmów.
Dla nich również aktualne były słowa ap. Pawła: “Niechże was nikt nie sądzi z powodu pokarmu...”
Napoje
a/ Gorzkie zioła.
Wraz z mięsem baranka wielkanocnego i przaśnikami, Żydzi obowiązani byli spożywać napój sporządzony z gorzkich ziół
/2 Mojż. 12:8/. Było to postanowienie tak samo ważne, jak każdy szczegół tej ofiary wielkanocnej i bezkarnie nie wolno
go było naruszyć.
b/ Napoje składane do ofiar świątecznych.
- Uważne czytanie 28 i 29 rozdz. 4 Mojż. Wskazuje na znamienny fakt, że do każdej ofiary krwawej dodawano ofiary
bezkrwawe: a/ mąka, b/oliwa, c/wino, /czyt. 4 Mojż. 28:4.5.13.14/. To również skończyło się z chwilą śmierci Pana Jezusa
i od tego czasu nikt nikogo nie miał prawa za niezachowywanie tego sądzić. Wręcz przeciwnie: dalsze składanie ofiar byłoby
lekceważeniem ofiary Pana Jezusa, szczególnie gdyby składane one były jako ofiara oczyszczająca i usprawiedliwiająca
/pisze o tym wyraźnie List do Galacjan – czyt. 5:4/.
Judaizujący chrześcijanie usiłowali w początkach istnienia Kościoła wskazać na konieczność zachowywania wszystkich
ustaw i ceremonii zakonnych i wymóc to na wyznawcach Chrystusa. Ślady tego znajdujemy już w Dz.Ap. 15:1.5;
i w Listach ap. Pawła, który bardzo walczył z tym przekonaniem, dowodząc, że wszystkie ofiary zakonne były tylko cieniem wskazującym na dzieło Chrystusa i wypełniły się w Jego “ciele” /por. Gal. 3:24;5:4, Kol. 2:16-17; Hebr. 10:1-8; i wiele innych/.
Natomiast spożywanie Ciała i Krwi naszego Zbawiciela - Jezusa Chrystusa, pod postacią
Chleba i Wina, obowiązuje nas, gdyż w Ew. Łukasza 22:19-20, jest napisane: -
„I wziąwszy chleb, i podziękowawszy, łamał i dawał im, mówiąc: To jest Ciało Moje, które się
za was daje; to czyńcie na pamiątkę Moją. Podobnie i kielich, gdy było po wieczerzy, mówiąc:
Pan Jezus wyraźnie powiedział: -
"To czyńcie na pamiątkę Moją".
Ew. Łukasza 22:19.
Miriam.
1 List Piotra 4:11.
Świątynia była nie tylko obrazem ale i cieniem niebieskiej.Miriam
Napisałem wcześniej, że świątynia ziemska, cały jej sprzęt i ofiary w niej składane były obrazem rzeczy przyszłych. Natomiast pokarmy i napoje to cień dóbr przyszłych, i spożywanie ich, czyli Wieczerzy Pańskiej, obowiązywało chrześcijan do czasu zmiany porządku kapłańskiego z Aaronowego na Melchizedekowy. Dziś już po zmianie kapłaństwa, chrześcijanie nie muszą spożywać chleba i wina (Wieczerzy Pańskiej).
W Liście do Hebrajczyków 8:5, czytamy: -
Służą oni w świątyni, która jest tylko obrazem i cieniem niebieskiej, jak to zostało
Następnie napisałeś: -
Spożywanie chleba i wina jest nakazem naszego Zbawiciela.Natomiast pokarmy i napoje to cień dóbr przyszłych, i spożywanie ich, czyli Wieczerzy Pańskiej, obowiązywało chrześcijan do czasu zmiany porządku kapłańskiego z Aaronowego na Melchizedekowy. Dziś już po zmianie kapłaństwa, chrześcijanie nie muszą spożywać chleba i wina (Wieczerzy Pańskiej).
Pan Jezus w Ew. Jana 6:48-59, powiedział: -
„Ja jestem Chlebem Żywota. Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i poumierali; Tu natomiast jest chleb, który zstępuje
z nieba, aby nie umarł ten, kto go spożywa. Ja jestem Chlebem Żywym, który z nieba zstąpił; jeśli kto spożywać będzie
ten chleb, żyć będzie na wieki; a chleb, który Ja dam, to ciało moje, które ja oddam za żywot świata”.
"Wtedy sprzeczali się Żydzi między sobą, mówiąc: Jakże Ten może dać nam swoje ciało do jedzenia? Na to rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli Ciała Syna Człowieczego i pili Krwi Jego, nie będziecie mieli żywota w sobie. Kto spożywa Ciało Moje i pije Krew Moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę
w dniu ostatecznym. Albowiem Ciało Moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew Moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa Ciało Moje i pije Krew Moją, we Mnie mieszka, a Ja w nim. Jak Mię posłał Ojciec, który żyje, a Ja przez Ojca żyję, tak i ten, kto Mnie spożywa, żyć będzie przeze Mnie. Taki jest chleb, który z nieba zstąpił, nie taki, jaki jedli ojcowie i poumierali; kto spożywa Ten Chleb, żyć będzie na wieki. To mówił gdy nauczał w synagodze w Kafarnaum”.
W Ew. Łukasza 22:19-20, jest napisane: -
„Albowiem ja przejąłem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, której był wydany,
wziął chleb, a podziękowawszy, złamał i rzekł: Bierzcie, jedzcie, to jest Ciało Moje za was wydane;
to czyńcie na pamiątkę Moją. Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc:Ten kielich to Nowe Przymierze
Nie jesteśmy zobowiązani do spożywania tych pokarmów i napojów, które były cieniem rzeczy przyszłych, i które znalazły swe wypełnienie w Chrystusie Jezusie / prawdą jest ciało Chrystusowe /.Natomiast pokarmy i napoje to cień dóbr przyszłych, i spożywanie ich, czyli Wieczerzy Pańskiej, obowiązywało chrześcijan do czasu zmiany porządku kapłańskiego z Aaronowego na Melchizedekowy.
Pokarmy i napoje , s y m b o l i c z n e, ukazywały starożytnemu Izraelowi “rzeczy przyszłe” – zbawienie dokonane
w ciele Jezusa Chrystusa!
Np.
a/ Baranek spożywany 14 Nisan
Od 10 dnia Nisan w każdym domu chowany był baranek /2 Mojż. 12:1-5/.
14 Nisan należało tego baranka zabić, krwią jego pomazać odrzwia domów by uchronić się od śmierci, a mięso / nie łamiąc
w nim kości / należało upiec w ogniu i spożywać z przaśnymi chlebami i gorzkimi ziołami / 2 Mojż. 12:6-14.46 /. To Jezus jako Baranek Wielkanocny został zabity / 1 Kor. 5:7 / nie złamano Mu kości / Jana 19:31-36 /, a Jego krew oczyszcza i uwalnia od śmierci.
/ Hebr. 1:3; 9:14; 1 Piotra 1:10-19; 1 Jana 1:7 /.
Stary kwas jest symbolem grzechu / 1 Kor. 5:7 /, stąd przaśne chleby, z którymi spożywany był baranek, wskazywały dodatkowo na bezgrzeszność głównej ofiary baranka Chrystusa Jezusa - /1 Piotra 2:22/;
Każdy Izraelita obowiązany był spożywać baranka wielkanocnego /2 Mojż. 12:1-4/;
Jeśli więc ktoś umyślnie i dobrowolnie wstrzymałby się przed spożyciem go - miał być wytracony ze swego ludu
/4 Księga Mojż. 9:4-13; por. Hebr. 10:28/. Gdy jednak symbol baranka wypełnił się w ofierze Syna Bożego, Jezusa Chrystusa, nikt nie jest już obowiązany jeść paschalnego baranka. Dlatego właśnie ap. Paweł pisze “Niechże was nikt
nie sądzi z powodu pokarmu”.
/Kolosan 2:16/.
b/ Pokarmy obowiązujące kapłanów.
Określona część ofiar, miała być spożywana przez kapłanów / 3 Mojż. 10:12-15/
Obowiązani oni też byli spożywać mięso ofiar za grzech / 3 Mojż. 10:16-17/, aby być nosicielami win i grzechów ludu;
Mojżesz gniewał się z powodu zaniedbania tego w pewnych okolicznościach i tylko wyjaśnienia Aarona, podającego szczególne powody tego, wstrzymały jego gniew /3 Mojż. 18-20/; Nosicielem grzechów ludu stał się na Golgocie Jezus Chrystus /1 Piotra 2:24; 2 Kor. 5:21/ i odtąd wszystko, co działo się w świątyni i w jej służbie zostało unieważnione
/Mat. 24:50-51/. Tym samym i kapłani, których między wierzącymi było wielu /Dz.Ap. 6:7/, nie byli obowiązani spożywać nakazanych pokarmów.
Dla nich również aktualne były słowa ap. Pawła: “Niechże was nikt nie sądzi z powodu pokarmu...”
Napoje
a/ Gorzkie zioła.
Wraz z mięsem baranka wielkanocnego i przaśnikami, Żydzi obowiązani byli spożywać napój sporządzony z gorzkich ziół
/2 Mojż. 12:8/. Było to postanowienie tak samo ważne, jak każdy szczegół tej ofiary wielkanocnej i bezkarnie nie wolno
go było naruszyć.
b/ Napoje składane do ofiar świątecznych.
- Uważne czytanie 28 i 29 rozdz. 4 Mojż. Wskazuje na znamienny fakt, że do każdej ofiary krwawej dodawano ofiary
bezkrwawe: a/ mąka, b/oliwa, c/wino, /czyt. 4 Mojż. 28:4.5.13.14/. To również skończyło się z chwilą śmierci Pana Jezusa
i od tego czasu nikt nikogo nie miał prawa za niezachowywanie tego sądzić. Wręcz przeciwnie: dalsze składanie ofiar byłoby
lekceważeniem ofiary Pana Jezusa, szczególnie gdyby składane one były jako ofiara oczyszczająca i usprawiedliwiająca
/pisze o tym wyraźnie List do Galacjan – czyt. 5:4/.
Judaizujący chrześcijanie usiłowali w początkach istnienia Kościoła wskazać na konieczność zachowywania wszystkich
ustaw i ceremonii zakonnych i wymóc to na wyznawcach Chrystusa. Ślady tego znajdujemy już w Dz.Ap. 15:1.5;
i w Listach ap. Pawła, który bardzo walczył z tym przekonaniem, dowodząc, że wszystkie ofiary zakonne były tylko cieniem wskazującym na dzieło Chrystusa i wypełniły się w Jego “ciele” /por. Gal. 3:24;5:4, Kol. 2:16-17; Hebr. 10:1-8; i wiele innych/.
Natomiast spożywanie Ciała i Krwi naszego Zbawiciela - Jezusa Chrystusa, pod postacią
Chleba i Wina, obowiązuje nas, gdyż w Ew. Łukasza 22:19-20, jest napisane: -
Pan Jezus wyraźnie powiedział: -
"To czyńcie na pamiątkę Moją".
Ew. Łukasza 22:19.
Miriam.
- wit
Miriam
Pomyśl logicznie, jak świątynia ziemska mogła być zarówno obrazem i cieniem świątyni niebiańskiej. Przecież to zupełnie nierealne. Jestem przekonany, że nawet się nie zastanawiałaś nad tym wcale, tylko powtarzasz to co Tobie wmówili Twoi nauczyciele. Zresztą nie tylko Ty tak masz, ale niemal cały chrześcijański świat; a potem każdy twierdzi, że to im Duch Święty objawił.
Jeżeli spożywasz chleb i wino, to radzę Tobie abyś rozważyła fragment 1 Koryntian 11:27-29, mianowicie czy potrafisz rozróżnić ciało Pańskie, co by się czasem nie okazało, iż własny sąd jesz i pijesz.
Pozdrawiam.
Pomyśl logicznie, jak świątynia ziemska mogła być zarówno obrazem i cieniem świątyni niebiańskiej. Przecież to zupełnie nierealne. Jestem przekonany, że nawet się nie zastanawiałaś nad tym wcale, tylko powtarzasz to co Tobie wmówili Twoi nauczyciele. Zresztą nie tylko Ty tak masz, ale niemal cały chrześcijański świat; a potem każdy twierdzi, że to im Duch Święty objawił.
Jeżeli spożywasz chleb i wino, to radzę Tobie abyś rozważyła fragment 1 Koryntian 11:27-29, mianowicie czy potrafisz rozróżnić ciało Pańskie, co by się czasem nie okazało, iż własny sąd jesz i pijesz.
Pozdrawiam.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.
- amiko
nike
Chrystus jest w niebie,ale przez Swojego DUCHA CHRYSTUSOWEGO jest ON obecny w każdym z nas.Dowód JEGO obecności w każdym z nas,to raczej nadaje się na osobny temat.DUCH CHRYSTUSOWY nigdy nie choruje.Jeżeli jest to duch Chrystusowy, to czy może on chorować? chyba tego nie rozumiem co ty napisałaś.
- Miriam
Wit a Ty jak rozumiesz te słowa?
Bo ja rozumiem je tak, jak jest napisane,
że świątynia jest obrazem i cieniem niebieskiej.
Czyżbyś nie uznawał całego Pisma Świętego za natchnione.
Wit spożywam Ciało i Krew naszego Zbawiciela w postaci chleba i wina (raz w roku), i czynię to godnie.
Miriam.
Wit, w Liście do Hebrajczyków 8:5, czytamy: -Pomyśl logicznie, jak świątynia ziemska mogła być zarówno obrazem i cieniem świątyni niebiańskiej. Przecież to zupełnie nierealne. Jestem przekonany, że nawet się nie zastanawiałaś nad tym wcale, tylko powtarzasz to co Tobie wmówili Twoi nauczyciele. Zresztą nie tylko Ty tak masz, ale niemal cały chrześcijański świat; a potem każdy twierdzi, że to im Duch Święty objawił.
Wit a Ty jak rozumiesz te słowa?
Bo ja rozumiem je tak, jak jest napisane,
że świątynia jest obrazem i cieniem niebieskiej.
Czyżbyś nie uznawał całego Pisma Świętego za natchnione.
Wit spożywam Ciało i Krew naszego Zbawiciela w postaci chleba i wina (raz w roku), i czynię to godnie.
Miriam.
- Miriam
Świątynia Starotestamentowa, ze swym rytuałem, była odbiciem Świątyni Niebieskiej i służby Chrystusa.
W Ziemskiej Świątyni składano ofiary i odbywały się uroczystości oraz ceremonie religijne, które były
cieniem wskazującym na Chrystusa.
W Niebieskiej Świątyni Jezus jest naszym Najwyższym Kapłanem. Chrystus bowiem nie wstąpił do Świątyni zbudowanej ludzkimi rękami, która jest tylko obrazem prawdziwej, lecz wstąpił do samego nieba, aby odtąd
wstawiać się za nami przed obliczem Bożym.
W Liście do Hebrajczyków 9:24, czytamy: -
"Albowiem Chrystus nie wszedł do Świątyni zbudowanej rękami, która jest odbiciem
prawdziwej, ale do samego nieba, aby się wstawiać teraz za nami przed obliczem Boga".
Chrystus więc, jako nasz Najwyższy Kapłan, wstawia się za nami w Niebiańskiej Świątyni.
W Liście do Hebrajczyków 8:1-2, czytamy: -
"Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy, jest to, że mamy takiego Acykapłana, który usiadł po prawicy
tronu Majestatu w niebie, jako Sługa Świątyni i Prawdziwego Przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek”.
W Liście do Hebrajczyków 9:11-12, jest napisane: -
„Lecz Chrystus, który się zjawił jako arcykapłan dóbr przyszłych, wszedł przez większy i doskonalszy
Przybytek, nie ręką zbudowany, to jest nie z tego stworzonego świata pochodzący, wszedł raz na zawsze
do Świątyni nie z krwią kozłów i cielców, ale z własną Krwią Swoją, dokonawszy wiecznego odkupienia”.
Niebiańską Świątynię „Prawdziwy Przybytek” uczynił Bóg, nie człowiek. List do Hebrajczyków przeciwstawia ten „większy i doskonalszy Przybytek” (Niebiańską Świątynię) Ziemskiej Świątyni Starotestamentowej, w której kapłani zabijali zwierzęta ofiarne i dokonywali posługi ich krwią w Przybytku — co symbolizowało śmierć Chrystusa i Jego służbę w „Prawdziwym Przybytku”. Ziemska Świątynia była w rzeczywistości jedynie wzorowana na Niebiańskiej,
a odbywająca się w niej rytualna służba była „tylko obrazem i cieniem Niebieskiej, jak to zostało objawione Mojżeszowi, gdy miał budować przybytek: "Bacz, powiedziano mu, abyś uczynił wszystko według wzoru, który ci
został ukazany na górze” (List do Hebr. 8:5). Tym wzorem, ukazanym Mojżeszowi, była Niebiańska Świątynia, którą widział także apostoł Jan, autor Księgi Objawienia: „I otworzyła się Świątynia Boża, która jest w niebie, i ukazała się Skrzynia Przymierza Jego w Świątyni Jego” (Księga Objawienia 19:11).
Tak więc w Piśmie Świętym wyraźnie jest powiedziane, gdzie jest Świątynia. Znajduje się ona w niebie. To do niej
udał się Chrystus „jako Sługa Świątyni i Prawdziwego Przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek” (List do Hebrajczyków 8:2).
Miriam.
Wit,Pomyśl logicznie, jak świątynia ziemska mogła być zarówno obrazem i cieniem świątyni niebiańskiej. Przecież to zupełnie nierealne. Jestem przekonany, że nawet się nie zastanawiałaś nad tym wcale, tylko powtarzasz to co Tobie wmówili Twoi nauczyciele. Zresztą nie tylko Ty tak masz, ale niemal cały chrześcijański świat; a potem każdy twierdzi, że to im Duch Święty objawił.
Świątynia Starotestamentowa, ze swym rytuałem, była odbiciem Świątyni Niebieskiej i służby Chrystusa.
W Ziemskiej Świątyni składano ofiary i odbywały się uroczystości oraz ceremonie religijne, które były
cieniem wskazującym na Chrystusa.
W Niebieskiej Świątyni Jezus jest naszym Najwyższym Kapłanem. Chrystus bowiem nie wstąpił do Świątyni zbudowanej ludzkimi rękami, która jest tylko obrazem prawdziwej, lecz wstąpił do samego nieba, aby odtąd
wstawiać się za nami przed obliczem Bożym.
W Liście do Hebrajczyków 9:24, czytamy: -
"Albowiem Chrystus nie wszedł do Świątyni zbudowanej rękami, która jest odbiciem
prawdziwej, ale do samego nieba, aby się wstawiać teraz za nami przed obliczem Boga".
Chrystus więc, jako nasz Najwyższy Kapłan, wstawia się za nami w Niebiańskiej Świątyni.
W Liście do Hebrajczyków 8:1-2, czytamy: -
"Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy, jest to, że mamy takiego Acykapłana, który usiadł po prawicy
tronu Majestatu w niebie, jako Sługa Świątyni i Prawdziwego Przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek”.
W Liście do Hebrajczyków 9:11-12, jest napisane: -
„Lecz Chrystus, który się zjawił jako arcykapłan dóbr przyszłych, wszedł przez większy i doskonalszy
Przybytek, nie ręką zbudowany, to jest nie z tego stworzonego świata pochodzący, wszedł raz na zawsze
do Świątyni nie z krwią kozłów i cielców, ale z własną Krwią Swoją, dokonawszy wiecznego odkupienia”.
Niebiańską Świątynię „Prawdziwy Przybytek” uczynił Bóg, nie człowiek. List do Hebrajczyków przeciwstawia ten „większy i doskonalszy Przybytek” (Niebiańską Świątynię) Ziemskiej Świątyni Starotestamentowej, w której kapłani zabijali zwierzęta ofiarne i dokonywali posługi ich krwią w Przybytku — co symbolizowało śmierć Chrystusa i Jego służbę w „Prawdziwym Przybytku”. Ziemska Świątynia była w rzeczywistości jedynie wzorowana na Niebiańskiej,
a odbywająca się w niej rytualna służba była „tylko obrazem i cieniem Niebieskiej, jak to zostało objawione Mojżeszowi, gdy miał budować przybytek: "Bacz, powiedziano mu, abyś uczynił wszystko według wzoru, który ci
został ukazany na górze” (List do Hebr. 8:5). Tym wzorem, ukazanym Mojżeszowi, była Niebiańska Świątynia, którą widział także apostoł Jan, autor Księgi Objawienia: „I otworzyła się Świątynia Boża, która jest w niebie, i ukazała się Skrzynia Przymierza Jego w Świątyni Jego” (Księga Objawienia 19:11).
Tak więc w Piśmie Świętym wyraźnie jest powiedziane, gdzie jest Świątynia. Znajduje się ona w niebie. To do niej
udał się Chrystus „jako Sługa Świątyni i Prawdziwego Przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek” (List do Hebrajczyków 8:2).
Miriam.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2007, 5:21 przez Miriam, łącznie zmieniany 4 razy.
- wit
- Miriam

Poza tym, nie byłby niczym innym.
Jeżeli jednak chodzi o Świątynię Bożą, to musisz wiedzieć,
że była ona obrazem rzeczy niebieskich.
W 2 Księdze Mojżeszowej 25:8, Bóg mówi: -
„I wystawią mi Świątynię, abym zamieszkał pośród nich”.
Świątynia, jej ofiary i służba, zapowiadały osobę
i dzieło Chrystusa, który miał umrzeć za grzechy świata.
(Hbr 10:1-18;por. Gal 3:19.23-25).
Ziemska Świątynia była w rzeczywistości jedynie wzorowana na Niebiańskiej, a odbywająca się w niej
rytualna służba była „tylko obrazem i cieniem Niebieskiej", jak to zostało objawione Mojżeszowi, gdy
miał budować przybytek: -
"Bacz, powiedziano mu, abyś uczynił wszystko według wzoru, który ci został ukazany na górze”.
List do Hebrajczyków 8:5.
Tym wzorem, ukazanym Mojżeszowi, była Niebiańska Świątynia,
którą widział także apostoł Jan, autor Księgi Objawienia: -
„I otworzyła się Świątynia Boża, która jest w niebie,
i ukazała się Skrzynia Przymierza Jego w świątyni Jego”.
Objawienie 11:19.
Służba Boża w Świątyni polegała przede wszystkim na składaniu ofiar. Świątynia ta i jej służba była
niedoskonała i była symbolem oraz obrazem Świątyni Niebiańskiej i jej służby.
Cała więc służba kapłańska w Starotestamentowej Świątyni była zapowiedzią rzeczy Niebiańskich. Zwracała
uwagę ludzi na plan zbawienia, jakiego miał dokonać Chrystus.
I Jezus w niebie dokonuje rzeczywistej służby pojednania. Jest naszym Arcykapłanem
i Pośrednikiem. Pełni On „znakomitszą służbę” (List do Hebrajczyków 8:6).
Z chwilą Jego śmierci, Starotestamentowa Świątynia straciła swoje znaczenie.
W Świątyni Niebiańskiej natomiast, odbywa się doskonała, zbawienna Służba Boża.
Jedynym Najwyższym Kapłanem tej Niebiańskiej Świątyni jest Jezus Chrystus.
Cała ziemska służba była tylko obrazem planu zbawienia, od śmierci Chrystusa na krzyżu, aż po sąd. Ziemska Świątynia nigdy sama w sobie nie stanowiła rzeczywistego rozwiązania problemu grzechu. Wskazywała jedynie
na śmierć i służbę Chrystusa.
W Liście do Hebrajczyków 10:1-4, czytamy: -
„Albowiem zakon, zawierając w sobie tylko cień przyszłych dóbr, a nie sam obraz rzeczy, nie może w żadnym razie przez te same ofiary, nieprzerwanie składane rok w rok, przywieść do doskonałości tych, którzy z nimi przychodzą.
Bo czyż nie zaprzestanoby ich składać, gdyby ci, co je składają, nie mieli już żadnej świadomości grzechów, gdy raz zostali oczyszczeni? Przeciwnie, one właśnie przywodzą na pamięć grzechy co roku. Jest bowiem rzeczą niemożliwą, aby krew wołów i kozłów mogła gładzić grzechy”.
Biblia wyraźnie świadczy, że dzieło Chrystusa nie zakończyło się na krzyżu. Obecnie Jezus
przebywa w Niebiańskiej Świątyni, gdzie pełni kapłańską, wstawienniczą służbę dla ludzkości.
W Liście do Hebrajczyków 8:1-2, możemy przeczytać: -
"Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy, jest to, że mamy takiego Arcykapłana, który usiadł po prawicy tronu
Majestatu w niebie, jako Sługa Świątyni i Prawdziwego Przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek".
Poza tym, że oddał za nas życie, Jezus jest także naszym Kapłanem. W ziemskim “cieniu” składano ofiary ze zwierząt, a kapłan za pomocą krwi ofiary dokonywał “pojednania” w imieniu grzesznika (3 Mojż. 4:31). Kapłan czynił dla grzeszników to, czego sami nie mogli uczynić. Krótko mówiąc, kapłan był pośrednikiem między Bogiem i ludźmi.
Ziemska Świątynia była jedynie zapowiedzią życia, śmierci i kapłaństwa Chrystusa. Choć prawdziwa ofiara została złożona raz i za wszystkich (List do Hebr. 7:27), Chrystus jako Kapłan nadal wstawia się za nami.
Dlaczego potrzebujemy Pośrednika?
Z tego samego powodu, co Izraelici — bo jesteśmy grzesznikami. Ilekroć grzeszymy, potrzebujemy Pośrednika,
który wyjednuje nam darowanie win na mocy Swej ofiary. Ponieważ grzeszymy wielokrotnie, ciągle potrzebujemy wstawiennictwa Chrystusa. Tak więc Jezus przedstawia Swoją przelaną Krew i Swoją sprawiedliwość na rzecz skruszonego grzesznika (1 Jana 2:1).
To właśnie miał na myśli apostoł Paweł, gdy napisał, że Chrystus: -
"może zbawić na zawsze tych, którzy przez Niego przystępują
do Boga, bo żyje zawsze, aby się wstawiać za nimi”.
List do Hebrajczyków 7:25.
Zbawienie jest tylko w Jezusie, który przez służbę w Niebiańskiej Świątyni stale udostępnia zasługi
tkwiące w Jego ofierze wszystkim, którzy przychodzą do Niego w prawdziwej skrusze i wierze.
Miriam.
Gdyby ktoś namalował mój obraz, byłby to tylko obraz.Miriam
Jeżeli ktoś namaluje Twój portret - będzie to obraz czy Twój cień?
Poza tym, nie byłby niczym innym.
Jeżeli jednak chodzi o Świątynię Bożą, to musisz wiedzieć,
że była ona obrazem rzeczy niebieskich.
W 2 Księdze Mojżeszowej 25:8, Bóg mówi: -
„I wystawią mi Świątynię, abym zamieszkał pośród nich”.
Świątynia, jej ofiary i służba, zapowiadały osobę
i dzieło Chrystusa, który miał umrzeć za grzechy świata.
(Hbr 10:1-18;por. Gal 3:19.23-25).
Ziemska Świątynia była w rzeczywistości jedynie wzorowana na Niebiańskiej, a odbywająca się w niej
rytualna służba była „tylko obrazem i cieniem Niebieskiej", jak to zostało objawione Mojżeszowi, gdy
miał budować przybytek: -
"Bacz, powiedziano mu, abyś uczynił wszystko według wzoru, który ci został ukazany na górze”.
List do Hebrajczyków 8:5.
Tym wzorem, ukazanym Mojżeszowi, była Niebiańska Świątynia,
którą widział także apostoł Jan, autor Księgi Objawienia: -
„I otworzyła się Świątynia Boża, która jest w niebie,
i ukazała się Skrzynia Przymierza Jego w świątyni Jego”.
Objawienie 11:19.
Służba Boża w Świątyni polegała przede wszystkim na składaniu ofiar. Świątynia ta i jej służba była
niedoskonała i była symbolem oraz obrazem Świątyni Niebiańskiej i jej służby.
Cała więc służba kapłańska w Starotestamentowej Świątyni była zapowiedzią rzeczy Niebiańskich. Zwracała
uwagę ludzi na plan zbawienia, jakiego miał dokonać Chrystus.
I Jezus w niebie dokonuje rzeczywistej służby pojednania. Jest naszym Arcykapłanem
i Pośrednikiem. Pełni On „znakomitszą służbę” (List do Hebrajczyków 8:6).
Z chwilą Jego śmierci, Starotestamentowa Świątynia straciła swoje znaczenie.
W Świątyni Niebiańskiej natomiast, odbywa się doskonała, zbawienna Służba Boża.
Jedynym Najwyższym Kapłanem tej Niebiańskiej Świątyni jest Jezus Chrystus.
Cała ziemska służba była tylko obrazem planu zbawienia, od śmierci Chrystusa na krzyżu, aż po sąd. Ziemska Świątynia nigdy sama w sobie nie stanowiła rzeczywistego rozwiązania problemu grzechu. Wskazywała jedynie
na śmierć i służbę Chrystusa.
W Liście do Hebrajczyków 10:1-4, czytamy: -
„Albowiem zakon, zawierając w sobie tylko cień przyszłych dóbr, a nie sam obraz rzeczy, nie może w żadnym razie przez te same ofiary, nieprzerwanie składane rok w rok, przywieść do doskonałości tych, którzy z nimi przychodzą.
Bo czyż nie zaprzestanoby ich składać, gdyby ci, co je składają, nie mieli już żadnej świadomości grzechów, gdy raz zostali oczyszczeni? Przeciwnie, one właśnie przywodzą na pamięć grzechy co roku. Jest bowiem rzeczą niemożliwą, aby krew wołów i kozłów mogła gładzić grzechy”.
Biblia wyraźnie świadczy, że dzieło Chrystusa nie zakończyło się na krzyżu. Obecnie Jezus
przebywa w Niebiańskiej Świątyni, gdzie pełni kapłańską, wstawienniczą służbę dla ludzkości.
W Liście do Hebrajczyków 8:1-2, możemy przeczytać: -
"Główną zaś rzeczą w tym, co mówimy, jest to, że mamy takiego Arcykapłana, który usiadł po prawicy tronu
Majestatu w niebie, jako Sługa Świątyni i Prawdziwego Przybytku, który zbudował Pan, a nie człowiek".
Poza tym, że oddał za nas życie, Jezus jest także naszym Kapłanem. W ziemskim “cieniu” składano ofiary ze zwierząt, a kapłan za pomocą krwi ofiary dokonywał “pojednania” w imieniu grzesznika (3 Mojż. 4:31). Kapłan czynił dla grzeszników to, czego sami nie mogli uczynić. Krótko mówiąc, kapłan był pośrednikiem między Bogiem i ludźmi.
Ziemska Świątynia była jedynie zapowiedzią życia, śmierci i kapłaństwa Chrystusa. Choć prawdziwa ofiara została złożona raz i za wszystkich (List do Hebr. 7:27), Chrystus jako Kapłan nadal wstawia się za nami.
Dlaczego potrzebujemy Pośrednika?
Z tego samego powodu, co Izraelici — bo jesteśmy grzesznikami. Ilekroć grzeszymy, potrzebujemy Pośrednika,
który wyjednuje nam darowanie win na mocy Swej ofiary. Ponieważ grzeszymy wielokrotnie, ciągle potrzebujemy wstawiennictwa Chrystusa. Tak więc Jezus przedstawia Swoją przelaną Krew i Swoją sprawiedliwość na rzecz skruszonego grzesznika (1 Jana 2:1).
To właśnie miał na myśli apostoł Paweł, gdy napisał, że Chrystus: -
"może zbawić na zawsze tych, którzy przez Niego przystępują
do Boga, bo żyje zawsze, aby się wstawiać za nimi”.
List do Hebrajczyków 7:25.
Zbawienie jest tylko w Jezusie, który przez służbę w Niebiańskiej Świątyni stale udostępnia zasługi
tkwiące w Jego ofierze wszystkim, którzy przychodzą do Niego w prawdziwej skrusze i wierze.
Miriam.
- wit
Miriam
Ech, jak się z wami ciężko gada!
Ja zadałem jedno pytanie, a Ty w odpowiedzi napisałaś referat. Podejrzewam, że nawet słuchać nie potrafisz, tylko masz od razu przygotowane odpowiedzi. Tak psioczysz na ŚJ, a sama nie jesteś lepsza. Nie pozostaje mi nic innego, jak skończyć tę beznadziejną dyskusję.
Ech, jak się z wami ciężko gada!
Ja zadałem jedno pytanie, a Ty w odpowiedzi napisałaś referat. Podejrzewam, że nawet słuchać nie potrafisz, tylko masz od razu przygotowane odpowiedzi. Tak psioczysz na ŚJ, a sama nie jesteś lepsza. Nie pozostaje mi nic innego, jak skończyć tę beznadziejną dyskusję.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.
- Miriam
Wit, napisałeś: -
Odpowiedziałam na Twoje pytanie i starałam Ci się wyjaśnić, że tak jest w istocie.
I takie mam podziękowanie od Ciebie, w zamian za moją pracę?
Nieładnie.
Miriam.
Miriam
Odpowiedziałam na Twoje pytanie i starałam Ci się wyjaśnić, że tak jest w istocie.
I takie mam podziękowanie od Ciebie, w zamian za moją pracę?
Nieładnie.
Miriam.
- fword
Ciekawa teoria, ale jedynie teoria. Czy mógłbyś podać jakieś odpowiednie wersety, potwierdzające ową teorię?Chrystus jest w niebie,ale przez Swojego DUCHA CHRYSTUSOWEGO jest ON obecny w każdym z nas.Dowód JEGO obecności w każdym z nas,to raczej nadaje się na osobny temat.DUCH CHRYSTUSOWY nigdy nie choruje.
Miriam
Jakoś nier mogę w Biblii znaleźć wersetu, który wyraźnie określiłby fakt spozywania ciała Jezusa.Wit spożywam Ciało i Krew naszego Zbawiciela w postaci chleba i wina (raz w roku), i czynię to godnie.
Jezus uważał chleb i wino za symbole a nie za swoje autentyczne ciało.
KRK uważa hostię za AUTENTYCZNE ciało Chrystsusa!
-
nike
zgadzam się.angelo pisze:nikeChrystus jest w niebie,ale przez Swojego DUCHA CHRYSTUSOWEGO jest ON obecny w każdym z nas.Dowód JEGO obecności w każdym z nas,to raczej nadaje się na osobny temat.DUCH CHRYSTUSOWY nigdy nie choruje.Jeżeli jest to duch Chrystusowy, to czy może on chorować? chyba tego nie rozumiem co ty napisałaś.
- Miriam
Fword, ja napisałam, że: -
W Ew. Jana 6:48-59, Pan Jezus powiedział: -
ten chleb, żyć będzie na wieki; a chleb, który Ja dam, to Ciało Moje, które ja oddam za żywot świata”.
"Wtedy sprzeczali się Żydzi między sobą, mówiąc: Jakże Ten może dać nam Swoje Ciało do jedzenia? Na to rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli Ciała Syna Człowieczego i pili Krwi Jego, nie będziecie mieli żywota w sobie. Kto spożywa Ciało Moje i pije Krew Moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę
Zobacz, że Żydzi sprzeczali się między sobą mówiąc:
"Jakże Ten może dać nam Swoje Ciało do jedzenia?"
Znasz odpowiedź Pana Jezusa?
Powiedział im, że jeśli nie będą jedli Ciała Syna Człowieczego
i nie będą pili Krwi Jego, nie będą mieli żywota w sobie.
Czy Pan Jezus mówił o symbolach?
Nie, On mówił o Swoim Ciele i Swojej Krwi.
W Ew. Łukasza 22:19-20, czytamy: -
Pan Jezus nie mówił o symbolach.
On mówił o Swoim Ciele i o Swojej Krwi.
to czyńcie na pamiątkę Moją. Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze
W Ew. Mateusza 26:26-28, czytamy: -
"A gdy oni jedli, wziął Jezus chleb i pobłogosławił, łamał i dawał uczniom, i rzekł: Bierzcie, jedzcie,
to jest Ciało Moje. Potem wziął kielich i podziękował, dał im, mówiąć: Pijcie z niego wszyscy;
Albowiem to jest Krew Moja Nowego Przymierza, która się za wielu wylewa na odpuszczenie grzechów".
A Ty piszesz: -
że są to tylko symbole, a nie autentyczne Ciało i Krew.
Nie znajdziesz takich wersetów.
Mów więc tak, jak pisze w Piśmie Świętym.
Miriam.
Odpisałeś: -spożywam Ciało i Krew naszego Zbawiciela w postaci chleba i wina (raz w roku), i czynię to godnie.
Nakaz spożywania Ciała i Krwi naszego Zbawiciela pochodzi od Niego.Jakoś nier mogę w Biblii znaleźć wersetu, który wyraźnie określiłby fakt spozywania ciała Jezusa.
Jezus uważał chleb i wino za symbole a nie za swoje autentyczne ciało.
W Ew. Jana 6:48-59, Pan Jezus powiedział: -
ten chleb, żyć będzie na wieki; a chleb, który Ja dam, to Ciało Moje, które ja oddam za żywot świata”.
"Wtedy sprzeczali się Żydzi między sobą, mówiąc: Jakże Ten może dać nam Swoje Ciało do jedzenia? Na to rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli Ciała Syna Człowieczego i pili Krwi Jego, nie będziecie mieli żywota w sobie. Kto spożywa Ciało Moje i pije Krew Moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę
Zobacz, że Żydzi sprzeczali się między sobą mówiąc:
"Jakże Ten może dać nam Swoje Ciało do jedzenia?"
Znasz odpowiedź Pana Jezusa?
Powiedział im, że jeśli nie będą jedli Ciała Syna Człowieczego
i nie będą pili Krwi Jego, nie będą mieli żywota w sobie.
Czy Pan Jezus mówił o symbolach?
Nie, On mówił o Swoim Ciele i Swojej Krwi.
W Ew. Łukasza 22:19-20, czytamy: -
Pan Jezus nie mówił o symbolach.
On mówił o Swoim Ciele i o Swojej Krwi.
to czyńcie na pamiątkę Moją. Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze
W Ew. Mateusza 26:26-28, czytamy: -
"A gdy oni jedli, wziął Jezus chleb i pobłogosławił, łamał i dawał uczniom, i rzekł: Bierzcie, jedzcie,
to jest Ciało Moje. Potem wziął kielich i podziękował, dał im, mówiąć: Pijcie z niego wszyscy;
Albowiem to jest Krew Moja Nowego Przymierza, która się za wielu wylewa na odpuszczenie grzechów".
A Ty piszesz: -
Podaj wersety z Pisma Świętego, gdzie Pan Jezus mówi o chlebie i winie,Jezus uważał chleb i wino za symbole a nie za swoje autentyczne ciało.
że są to tylko symbole, a nie autentyczne Ciało i Krew.
Nie znajdziesz takich wersetów.
Mów więc tak, jak pisze w Piśmie Świętym.
Miriam.