Pisanie tylko na temat przyszłości, której nie znamy jest chytrym ominięciem tego, co należy robić dzisiaj aby na zbawienie zasłużyć.Henryk pisze: ..bo nie wolno Tobie samodzielnie myśleć w tych sprawach.. na temat zmartwychwstania..
OBECNIE ŻADEN KOŚCIÓŁ NIE GŁOSI EWANGELII CHRYSTUSOWEJ
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
Sławomir59
Re: OBECNIE ŻADEN KOŚCIÓŁ NIE GŁOSI EWANGELII CHRYSTUSOWEJ
-
Henryk
Chytrym, czy szczerym- pal licho!Sławomir59 pisze: ↑12 sie 2026, 6:03Pisanie tylko na temat przyszłości, której nie znamy jest chytrym ominięciem tego, co należy robić dzisiaj aby na zbawienie zasłużyć.Henryk pisze: ..bo nie wolno Tobie samodzielnie myśleć w tych sprawach.. na temat zmartwychwstania..
Embriony i płody są objęte zmartwychwstaniem?
Pisz śmiało!
- Zwolenniku aborcji- taki sam jak ja.
-
Sławomir59
Można wskazać teksty pokazujące, że życie człowieka przed narodzeniem nie jest dla Biblii i Boga czymś obojętnym. Na przykład Psalm 139:13–16 mówi o człowieku kształtowanym w łonie matki, a Łukasz 1:41–44 przedstawia nienarodzonego Jana Chrzciciela jako żywą istotę reagującą na obecność Marii. Biblia uznaje życie w łonie matki za rzeczywiste życie człowieka.Henryk pisze: ..pal lichoEmbriony i płody są objęte zmartwychwstaniem?
![]()
![]()
Świadkowie Jehowy wierzą, że podczas zmartwychwstania Jehowa może odtworzyć człowieka, który umarł , a więc także człowieka który zmarł jeszcze przed narodzeniem.
Natomiast próba sprowadzenia prostego faktu morderstwa na dziecku i jego moralnej oceny czyli potępienia morderców do rozważań o embrionach, elektronach, zygotach, materii itp. nie ma sensu na forum biblijnym bo Biblia się tym nie zajmuje. Tak samo relatywizowanie zbrodni, przekierowanie rozmów na temat czy wszyscy zmartwychwstaną albo inny temat zastępczy. Pytałem Ciebie o źródła z publikacji Badaczy na temat aborcji, ale niczego nie zamieściłeś. Zamieściłeś za to głupkowate prześmiewcze emotikony.
-
Henryk
Coś mnie ominęło.Sławomir59 pisze: ↑12 sie 2026, 6:37Świadkowie Jehowy wierzą, że podczas zmartwychwstania Jehowa może odtworzyć człowieka, który umarł , a więc także człowieka który zmarł jeszcze przed narodzeniem.
Przeoczyłem Wasze "nowe światło" w sprawie zmartwychwstania płodów i embrionów.
W takim razie bardzo przepraszam.
Będą dorastać w inkubatorach, czy tradycyjnie- w łonach kobiet?
-
Sławomir59
Z perspektywy etyki chrześcijańskiej szczególnie problematyczne jest ośmieszanie dobra moralnego i ludzi, którzy próbują go bronić. A takim dobrem jest życie dzieci. Moralna naganność drwiny i osobista odpowiedzialność za zabójstwo to dwie różne kwestie. Ale publiczne poparcie dla aborcji to moralne zachwalanie mordowania dzieci. Co nie dziwiłoby na forum ateistycznym, ale na biblijnym już tak.Henryk pisze: Będą dorastać w inkubatorach, czy tradycyjnie- w łonach kobiet?
Jeżeli przyjąć biblijne przesłanki, że Bóg jest dawcą życia : np. Hi 33:4: „Duch Boży mnie stworzył, a tchnienie Wszechmocnego ożywiło mnie”;
Życie człowieka ma wartość przed Bogiem już w łonie matki : np. Ps 139:13–16, Jr 1:5;
Człowiek nie ma prawa samowolnie odbierać niewinnego życia : Wj 20:13;
Bóg osądza także rozmyślne przelewanie niewinnej krwi : np. Prz 6:16–19;
To z perspektywy takiej etyki aborcja jest nie tylko krzywdą wyrządzoną dziecku, lecz także buntem przeciwko Bożemu prawu dotyczącemu życia. Dlatego można powiedzieć że umyślne pozbawienie życia niewinnego dziecka jest zarazem wykroczeniem przeciwko Bogu, który jest jego Stwórcą i dawcą życia. W chrześcijańskiej etyce świadome nakłanianie innej osoby do takiego czynu może być oceniane znacznie poważniej niż zwykłe wyrażenie odmiennego poglądu.
-
Henryk
Umiesz choć raz odpowiedzieć na pytanie?!
Pytanie było, czy płody i embriony uzyskają zmartwychwstane?
-
Sławomir59
Zamordowane dzieci nienarodzone z pewnością tak, natomiast co do zbawienia ich morderców którzy uparcie trwają w grzechu, odrzucają Boga i nie okazują skruchy to miałbym duże wątpliwości.Henryk pisze: Umiesz choć raz odpowiedzieć na pytanie?!![]()
Pytanie było, czy płody i embriony uzyskają zmartwychwstane?
-
Henryk
Dziękuję.
Możesz jeszcze pokazać gdzie w Waszej literaturze piszą o tym? Nie czytam na bieżąco waszych publikacji.
Nie chciałbym innym przekazywać niesprawdzonych informacji, aby nie nazwali mnie klamcą!
-
Sławomir59
Mogę, ale przypomnę kolejność, że to ja prosiłem Ciebie jako pierwszy o cytat z publikacji Badaczy o aborcji. Chyba , że w Twoim nurcie badackim o aborcji się w ogóle nie pisze ani nie mówi, a to co piszesz to Twoje prywatne zdanie. W takim wypadku podam cytat z publikacji Świadków Jehowy.Henryk pisze: Dziękuję. Możesz jeszcze pokazać gdzie w Waszej literaturze piszą o tym? Nie czytam na bieżąco waszych publikacji. Nie chciałbym innym przekazywać niesprawdzonych informacji, aby nie nazwali mnie kłamcą !
-
Henryk
No i mnie zmusiłeś.Sławomir59 pisze: ↑12 sie 2026, 7:43Mogę, ale przypomnę kolejność, że to ja prosiłem Ciebie jako pierwszy o cytat z publikacji Badaczy o aborcji. Chyba , że w Twoim nurcie badackim o aborcji się w ogóle nie pisze ani nie mówi, a to co piszesz to Twoje prywatne zdanie. W takim wypadku podam cytat z publikacji Świadków Jehowy.Henryk pisze: Dziękuję. Możesz jeszcze pokazać gdzie w Waszej literaturze piszą o tym? Nie czytam na bieżąco waszych publikacji. Nie chciałbym innym przekazywać niesprawdzonych informacji, aby nie nazwali mnie kłamcą !
O aborcji się mówi, ale nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek z naszego środowiska o niej pisał. Nie jest to jednak dla nas problem, ponieważ wiemy, jaki powinniśmy mieć do niej stosunek. Tak samo wiemy, że nie należy cudzołożyć. Są to dla nas oczywiste zasady.
Aborcja powinna być traktowana jako bezwzględna ostateczność. To moje prywatne zdanie jako Badacza Pisma Świętego.
A teraz odeślij mnie do Waszych publikacji dotyczących wzbudzenia płodów i embrionów.
Tylko proszę, nie pisz- jak masz to w zwyczaju- o czymś zupełnie innym.
-
Sławomir59
Nie będę krytykował tej wieloznacznej wypowiedzi Henryka. W Polsce aborcja nie stanowi problemu, bo wystarczy że matka uzyska zaświadczenie o swym domniemanym "złym stanie psychicznym" aby zamordować dziecko. Nie potrzebna jest żadna urojona "ostateczność". W innych państwach UE aborcja jest dostępna na życzenie , więc nie trzeba w ogóle wykazywać zagrożenia zdrowia psychicznego. Ja znalazłem współczesną publikację przedstawiciela United Christian Church, Ray Hermanna. Jest licencjonowanym i ordynowanym pastorem chrześcijańskim; jego działalność to The Outlaw Bible Student. Określa on swoje materiały jako studia biblijne i przedstawia się jako chrześcijanin o poglądach nietrynitarnej tradycji. Materiał Abortion and Sacrificing Children to Moloch: Artykuł Bible Study został pierwotnie opublikowany 27 czerwca 2022 r. Hermann pisze wprost: “abortion is an ungodly solution.”Henryk pisze:No i mnie zmusiłeś.![]()
O aborcji się mówi, ale nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek z naszego środowiska o niej pisał. Nie jest to jednak dla nas problem, ponieważ wiemy, jaki powinniśmy mieć do niej stosunek. Tak samo wiemy, że nie należy cudzołożyć. Są to dla nas oczywiste zasady.
Aborcja powinna być traktowana jako bezwzględna ostateczność. To moje prywatne zdanie jako Badacza Pisma Świętego. A teraz odeślij mnie do Waszych publikacji dotyczących wzbudzenia płodów i embrionów. Tylko proszę, nie pisz- jak masz to w zwyczaju- o czymś zupełnie innym.
czyli: „aborcja jest rozwiązaniem bezbożnym”.
Jeszcze mocniej określa aborcję jako zabijanie:
“murdering babies”, „mordowanie/zabijanie niemowląt [dzieci]”.
A w innym miejscu tego samego artykułu mówi o aborcji jako o współczesnej formie „infanticide” dzieciobójstwa:
“Satan’s current method of infanticide is mainly through abortion.”
czyli: „obecną metodą dzieciobójstwa Szatana jest głównie aborcja”.
Co więcej, Hermann jednoznacznie traktuje dziecko w łonie jako żywe dziecko, a nie jedynie tkankę. W swoim wcześniejszym artykule Exodus 21:22–25, Pro-choice or Pro-life : "Is a Fetus Valued Less Than a Person ?" analizuje właśnie biblijną wartość życia nienarodzonego.
W artykule o Molochu Hermann pisze:
“There is no way to make abortion less offensive when we brutally murder them by the millions.”
Czyli: „Nie ma sposobu, aby uczynić aborcję mniej odrażającą, skoro brutalnie mordujemy ich milionami”.
To jest więc bezpośrednie nazwanie aborcji mordowaniem, a nie tylko ogólne stwierdzenie, że "życie nienarodzone ma wartość".
A teraz o wzbudzeniu dzieci zabitych w łonach matek. W Strażnicy w artykule z 2009 r. czytamy , że Bóg może wzbudzić ludzi „z dowolnego etapu życia”:
“Jehovah can resurrect individuals of whatever stage of life because ‘all things are possible with God.’”
Czyli: „Jehowa może wskrzesić osoby z każdego etapu życia, ponieważ dla Boga wszystko jest możliwe”.
Jednocześnie ich nauka głosi, że życie ludzkie zaczyna się od poczęcia i że umyślne zabicie nienarodzonego dziecka jest morderstwem.
-
Henryk
Dziękuję.Sławomir59 pisze: ↑12 sie 2026, 8:30W Strażnicy w artykule z 2009 r. czytamy , że Bóg może wzbudzić ludzi „z dowolnego etapu życia”:
“Jehovah can resurrect individuals of whatever stage of life because ‘all things are possible with God.’”
Czyli: „Jehowa może wskrzesić osoby z każdego etapu życia, ponieważ dla Boga wszystko jest możliwe”.
Jednocześnie ich nauka głosi, że życie ludzkie zaczyna się od poczęcia i że umyślne zabicie nienarodzonego dziecka jest morderstwem.
Tyle to znalazłem...
W „Strażnicy” z 15 sierpnia 2009 roku napisano, że Jehowa może wskrzesić człowieka „z dowolnego etapu życia”, ponieważ dla Boga wszystko jest możliwe. Nie oznacza to jednak, że publikacja ta gwarantuje zmartwychwstanie wszystkich zygot, embrionów i płodów. Artykuł pozostawia tę kwestię nierozstrzygniętą.
Postanowili, że taki tekst będzie bezpieczniejszy.
Jasne.
Bóg potrafił z „prochu ziemi” stworzyć dorosłego człowieka, z żebra dorosłą kobietę, to i embrion nie stanowi dla niego kłopotu. I nauka i Biblia twierdzą zgodnie, że życie zaczyna się od poczęcia- to oczywiste.
Jednak słowa, że Bóg może wzbudzać do życia płody i embriony, nie oznaczają że tak będzie czynił. Możliwość nie jest tym samym co wyraźna obietnica.
Jezus umarł za doskonałego Adama, który miał w sobie dech życia.
-
teska
Sławomirze,po prostu odpowiadam na jego post napisany do mnie:)Sławomir59 pisze: ↑12 sie 2026, 5:59Tesko napisałaś przepiękny post biblijny. Nie rozumiem jednak, dlaczego kierujesz go do Andeja który jest przeciwnikiem aborcji ?teska pisze:.. Jeszcze zanim Jeremiasz się urodził ,Bóg uświęcił go i przeznaczył do prorokowania. Dla Boga nawet embrion jest człowiekiem .Psalm 139 pięknie opisuje jak dokładnie Bóg nas zna.. Za sztuczne poronienia czyli zabicie człowieka w łonie matki odpowiadają ludzie przed Bogiem. Każdy grzech oddala nas od Boga. Chyba, że potem żałują swoich czynów i nawrócą się do Boga ,On skłonny jest wybaczyć. Izajasza 1:18.![]()
Wspomniał on w nim,że dokonuje się bardzo dużo aborcji i ludzie są za to bezkarni .teska pisze: ↑wczoraj, 9:05
I czy można go zabić bezkarnie?
Andej odpisał
Niestety, można. Ludzie czynią to masowo i nie są karani. Są organizacje wspierające finansowo i prawnie wszystkich mordujących nienarodzone dzieci
Ja odpowiedziałam ,że są odpowiedzialni przed Bogiem....itd.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2026, 15:02 przez teska, łącznie zmieniany 3 razy.
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności. Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."
-
Sławomir59
W Biblii nie znajdziemy takich słów jak "embriony". Współczesne słowo „embrion” jest terminem biologicznym, a nie terminem biblijnym. Dlatego nie można powiedzieć, że Biblia zawiera doktrynę wyrażoną słowem „embrion”. Można natomiast badać, jak Biblia traktuje człowieka przed urodzeniem i czy obejmuje go określeniem osoby i dziecka.Henryk pisze: Jednak słowa, że Bóg może wzbudzać do życia .. embriony, nie oznaczają że tak będzie czynił.
-
Sławomir59
Andej po prostu stwierdził fakt. Tak właśnie się dzieje. Natomiast do Ciebie napisał też Henryk w zupełnie innym duchu cytuję :teska pisze: Sławomirze, po prostu odpowiadam na jego post napisany do mnie:)
Wspomniał on w nim, że dokonuje się bardzo dużo aborcji i ludzie są za to bezkarni .
Ja odpowiedziałam ,że są odpowiedzialni przed Bogiem....itd.
Na to nie odpowiedziałaś. Czego się przelękłaś ? Czy odczłowieczenia, nadania w oszukańczy sposób innego znaczenia temu dawnemu słowu przez eugeników ? Greckie ἔμβρυον (émbryon) oznaczało przede wszystkim ludzką istotę żywą. W tekstach medycznych starożytności, szczególnie u Hipokratesa i Arystotelesa słowo to było używane w odniesieniu do rozwijającego się organizmu ludzkiego w łonie matki. A nie czegoś, co u eugeników przestało być człowiekiem. A jak przestało, można wtedy usunąć.Henryk pisze:A teraz zastanów się, albo nie- lepiej sprawdź (bo nie wolno Tobie samodzielnie myśleć w tych sprawach)..wzbudzenie ze snu śmierci zygot, embrionów i płodów ?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2026, 15:54 przez Sławomir59, łącznie zmieniany 5 razy.