Królestwo Boże

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sławomir59

Re: Królestwo Boże

Post autor: Sławomir59 »

radek pisze: ..a dane narodowi, który będzie wydawał jego owoce..
Radek trafnie zacytował ten werset. Kto zatem wydaje dziś te dobre owoce ? Z tego co widzimy dzisiaj w domach, na placach, w miejscach publicznych ? Czym są dobre owoce ?
Owoce ducha to miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność i opanowanie.
Działalność kaznodziejska to publiczne i od domu do domu głoszenie „dobrej nowiny o Królestwie Bożym” na całym świecie. Jedność i przestrzeganie zasad biblijnych :
Życie w zgodzie z naukami Biblii, zachowanie neutralności w kwestiach politycznych oraz międzynarodowa jedność wyznawców. Jak Świadkowie Jehowy rozumieją ten temat ?
Powołują się właśnie na słowa Jezusa z Ewangelii Mateusza 7:16, 20: „Po ich owocach poznacie ich”. Utrzymują, że ich społeczność jako jedyna na świecie w pełni spełnia ten biblijny warunek poprzez ogólnoświatową naukę moralności i niesienie pociechy z Pisma Świętego.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Post autor: radek »

Sławomir59 pisze:
18 sie 2026, 6:24
Radek trafnie zacytował ten werset. Kto zatem wydaje dziś te dobre owoce ? Z tego co widzimy dzisiaj w domach, na placach, w miejscach publicznych ? Czym są dobre owoce ?
Owoce ducha to miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność i opanowanie.
Działalność kaznodziejska to publiczne i od domu do domu głoszenie „dobrej nowiny o Królestwie Bożym” na całym świecie. Jedność i przestrzeganie zasad biblijnych :
Życie w zgodzie z naukami Biblii, zachowanie neutralności w kwestiach politycznych oraz międzynarodowa jedność wyznawców. Jak Świadkowie Jehowy rozumieją ten temat ?
Powołują się właśnie na słowa Jezusa z Ewangelii Mateusza 7:16, 20: „Po ich owocach poznacie ich”. Utrzymują, że ich społeczność jako jedyna na świecie w pełni spełnia ten biblijny warunek poprzez ogólnoświatową naukę moralności i niesienie pociechy z Pisma Świętego.
Dziękuję za miłą opinię. Sytuacja nie jest jednak już rozstrzygnięta, Królestwo Boże wiąże się z nieustanną służbą

J 15:1-2 BT5
1 Ja jestem prawdziwym krzewem winnym, a Ojciec mój jest tym, który [go] uprawia. 2 Każdą latorośl, która nie przynosi we Mnie owocu, odcina, a każdą, która przynosi owoc, oczyszcza, aby przynosiła owoc obfitszy.

Przy czym zaznaczyć oczywiście trzeba, że jest to praca satysfakcjonująca, jeśli jest wykonywana poprawnie

Mat 11:28-30 BT5
28 Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście, a Ja was pokrzepię. 29 Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode Mnie, bo jestem cichy i pokornego serca, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. 30 Albowiem słodkie jest moje jarzmo, a moje brzemię lekkie».
Wielbiciel Pełni

teska

Post autor: teska »

Sławomir59 pisze:
Ten nowy naród to chrześcijanie i nazwany został "Izraelem Bożym".Słowo Izrael Boży występuje w Biblii tylko raz w Galatów 6:15-16. Bo ani obrzezanie nic nie znaczy, ani nieobrzezanie. Liczy się tylko nowe stworzenie.   Wszyscy, którzy postępują zgodnie z tą zasadą — członkowie Izraela Bożego — niech zaznają pokoju i miłosierdzia.
Ponieważ rodowity Izrael nie wyłonił odpowiedniej liczby członków
Izraela duchowego ,Bóg zwrócił uwagę na narody,aby z nich wziąć lud dla swego imienia.
Dzieje Ap.15:14 Symeon wyczerpująco opowiedział, jak Bóg po raz pierwszy zwrócił uwagę na inne narody, żeby wybrać spośród nich lud, który by nosił Jego imię
Biblia mówi o Izraelu duchowym ,którego członkowie nie muszą pochodzić od Abrahama.
Mateusza 3:9 Niech się wam nie zdaje, że możecie sobie mówić: ‚Naszym ojcem jest Abraham’. Bo zapewniam was, że Bóg potrafi wzbudzić Abrahamowi dzieci z tych kamieni.

Rzymian 2:29
Prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, które dokonuje się za sprawą ducha, a nie na podstawie spisanego kodeksu. Taki człowiek otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga
Oczywiście rodowici Żydzi też wchodzą w skład Izraela duchowego,ale to tylko ostatek wybawiony z odrzuconego narodu:
1.Apostołowie,matka i bracia Jezusa ,uczniowie łącznie 120 osób Dzieje 1:13-15
2.Ochrzczono 3000 osób Dzieje 2:41
3.5000 mężczyzn Dzieje 4:4
4.wielu kapłanów Dzieje 6:7
'' Twoje słowo jest prawdą. Dałem im poznać Twoje imię i dalej będę to robił, żeby przejawiali taką miłość, jaką Ty darzysz mnie, i żebym dzięki temu pozostawał z nimi w jedności.  Obdarzyłem ich chwałą, jaką Ty obdarzyłeś mnie, żeby stanowili jedno, tak jak my stanowimy jedno."

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

teska pisze:
20 sie 2026, 12:19
Sławomir59 pisze:
Ten nowy naród to chrześcijanie i nazwany został "Izraelem Bożym".Słowo Izrael Boży występuje w Biblii tylko raz w Galatów 6:15-16. Bo ani obrzezanie nic nie znaczy, ani nieobrzezanie. Liczy się tylko nowe stworzenie.   Wszyscy, którzy postępują zgodnie z tą zasadą — członkowie Izraela Bożego — niech zaznają pokoju i miłosierdzia.
Ponieważ rodowity Izrael nie wyłonił odpowiedniej liczby członków
Izraela duchowego ,Bóg zwrócił uwagę na narody,aby z nich wziąć lud dla swego imienia.
Dzieje Ap.15:14 Symeon wyczerpująco opowiedział, jak Bóg po raz pierwszy zwrócił uwagę na inne narody, żeby wybrać spośród nich lud, który by nosił Jego imię
Biblia mówi o Izraelu duchowym ,którego członkowie nie muszą pochodzić od Abrahama.
Mateusza 3:9 Niech się wam nie zdaje, że możecie sobie mówić: ‚Naszym ojcem jest Abraham’. Bo zapewniam was, że Bóg potrafi wzbudzić Abrahamowi dzieci z tych kamieni.

Rzymian 2:29
Prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, które dokonuje się za sprawą ducha, a nie na podstawie spisanego kodeksu. Taki człowiek otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga
Oczywiście rodowici Żydzi też wchodzą w skład Izraela duchowego,ale to tylko ostatek wybawiony z odrzuconego narodu:
1.Apostołowie,matka i bracia Jezusa ,uczniowie łącznie 120 osób Dzieje 1:13-15
2.Ochrzczono 3000 osób Dzieje 2:41
3.5000 mężczyzn Dzieje 4:4
4.wielu kapłanów Dzieje 6:7
Warto dodać, że w Nowym Świecie, nie będzie kary Śmierci dla odstępców

Dan 12:2 BT5
Wielu zaś, co śpi
w prochu ziemi, zbudzi się:
jedni do wiecznego życia,
drudzy ku hańbie, ku wiecznej odrazie.
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

radek pisze:Warto dodać, że w Nowym Świecie, nie będzie kary Śmierci dla odstępców
Dlaczego WARTO DODAĆ?
Oszołomstwu mówię NIE!

Henryk

Post autor: Henryk »

radek pisze:
20 sie 2026, 12:59
Warto dodać, że w Nowym Świecie, nie będzie kary Śmierci dla odstępców
Radek zabroni Królowi- Chrystusowi? :aaa:
Kara śmierci- i to wiecznej- będzie wykonywana co poranku!

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Bobo pisze:
20 sie 2026, 13:04
radek pisze:Warto dodać, że w Nowym Świecie, nie będzie kary Śmierci dla odstępców
Dlaczego WARTO DODAĆ?
Bo niektórzy nawet na tym forum nie umieją się z tym pogodzić
Wielbiciel Pełni

Henryk

radek pisze:
20 sie 2026, 17:19
Specjalnie dla Radka:
W królestwie Chrystusa Psalm 101:8 nabiera pełnego, mesjańskiego znaczenia: „Każdego dnia będę tępił wszystkich grzeszników ziemi, aby wygubić w mieście Pańskim wszystkich złoczyńców”.
To nie jest zapowiedź jakichś codziennych egzekucji, ale twarda zasada: w królestwie Chrystusa nie ma i nie będzie miejsca na trwałe zło.
Psalm 101 to psalm królewski, w którym Król-Mesjasz deklaruje, jak będzie rządził – w sprawiedliwości i łasce, bezkompromisowo usuwając z otoczenia oszczerców, kłamców, pysznych i złoczyńców (w. 1–7).
Wersety 6–8 mówią wprost: w królestwie mieszkają „wierni” i „ci, którzy chodzą drogą nieskalaną”, a grzesznicy i złoczyńcy są systematycznie eliminowani („każdego dnia / rankiem”).
Nowy Testament to jednoznacznie potwierdza: w Mt 13:41–42 czytamy, że z królestwa Syna Człowieczego zostaną usunięci ci, którzy „dopuszczają się nieprawości”; w 1 Kor 6:9–10 padają słowa, że „niesprawiedliwi nie odziedziczą królestwa Bożego”; w Obj 21:27 i 22:15 widzimy, że do Nowego Jeruzalem nie wejdzie nic nieczystego, a na zewnątrz pozostaną m.in. bałwochwalcy i ci, którzy miłują kłamstwo.
Wniosek jest oczywisty: w królestwie Chrystusa nieposłuszni nie będą mogli trwać – zostaną z niego usunięci, bo królestwo to miejsce sprawiedliwości i wierności Bogu, a nie strefa tolerancji dla zła.
Więc weź i to pod uwagę. ;-)
I jeszcze coś bardzo ważnego: królestwo Chrystusa to tysiąc lat pojednywania ludzkości z Bogiem, podczas gdy królestwo Boże to wieki przyszłe – bez końca i bez niczego, co niedoskonałe czy niesprawiedliwe.

Awatar użytkownika
Bobo

radek pisze:Bo niektórzy nawet na tym forum nie umieją się z tym pogodzić
Konkretnie KTO w tym temacie poruszył tą kwestię, że WARTO DODAĆ? Jaki to ma związek z tematem? :-/
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Bobo pisze:
20 sie 2026, 22:22
radek pisze:Bo niektórzy nawet na tym forum nie umieją się z tym pogodzić
Konkretnie KTO w tym temacie poruszył tą kwestię, że WARTO DODAĆ? Jaki to ma związek z tematem? :-/
Nie mówię, że akurat w tym temacie, ale sam zauważyłeś, że niektórzy bardzo ostro dyskutują, brak im miłosierdzia. Dlatego warto podkreślić, że w Nowym Świecie nie będzie kary śmierci
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Henryk pisze:
20 sie 2026, 22:14
radek pisze:
20 sie 2026, 17:19
Specjalnie dla Radka:
W królestwie Chrystusa Psalm 101:8 nabiera pełnego, mesjańskiego znaczenia: „Każdego dnia będę tępił wszystkich grzeszników ziemi, aby wygubić w mieście Pańskim wszystkich złoczyńców”.
To nie jest zapowiedź jakichś codziennych egzekucji, ale twarda zasada: w królestwie Chrystusa nie ma i nie będzie miejsca na trwałe zło.
Psalm 101 to psalm królewski, w którym Król-Mesjasz deklaruje, jak będzie rządził – w sprawiedliwości i łasce, bezkompromisowo usuwając z otoczenia oszczerców, kłamców, pysznych i złoczyńców (w. 1–7).
Wersety 6–8 mówią wprost: w królestwie mieszkają „wierni” i „ci, którzy chodzą drogą nieskalaną”, a grzesznicy i złoczyńcy są systematycznie eliminowani („każdego dnia / rankiem”).
Nowy Testament to jednoznacznie potwierdza: w Mt 13:41–42 czytamy, że z królestwa Syna Człowieczego zostaną usunięci ci, którzy „dopuszczają się nieprawości”; w 1 Kor 6:9–10 padają słowa, że „niesprawiedliwi nie odziedziczą królestwa Bożego”; w Obj 21:27 i 22:15 widzimy, że do Nowego Jeruzalem nie wejdzie nic nieczystego, a na zewnątrz pozostaną m.in. bałwochwalcy i ci, którzy miłują kłamstwo.
Wniosek jest oczywisty: w królestwie Chrystusa nieposłuszni nie będą mogli trwać – zostaną z niego usunięci, bo królestwo to miejsce sprawiedliwości i wierności Bogu, a nie strefa tolerancji dla zła.
Więc weź i to pod uwagę. ;-)
I jeszcze coś bardzo ważnego: królestwo Chrystusa to tysiąc lat pojednywania ludzkości z Bogiem, podczas gdy królestwo Boże to wieki przyszłe – bez końca i bez niczego, co niedoskonałe czy niesprawiedliwe.
Henryku, fragmenty związane z tą karą, które podałeś dotyczą istot przybywających z zewnątrz, spoza Królestwa. Ludzie nie są w rzeczywistości powodem odstępstwa. Wszyscy ludzie są własnością Boga

Dan 7:13-14 BT5
13 Patrzyłem w nocnych widzeniach:
a oto na obłokach nieba przybywa
jakby Syn Człowieczy.
Podchodzi do Przedwiecznego
i wprowadzają Go przed Niego.
14 Powierzono Mu panowanie,
chwałę i władzę królewską,
a służyły Mu wszystkie narody, ludy i języki.
Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem,
które nie przeminie
,
a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie.

To, że poza czasami zmierzonymi nieba są też inne istoty, można wywnioskować z tego, że Bóg w księdze Hioba nie wiedział skąd przychodzi Szatan

Hi 1:7 BT5
7 I rzekł Bóg do szatana: «Skąd przychodzisz?» Szatan odrzekł Panu: «Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej».

Bóg jest Bogiem wszystkich, nie części ludzi

Rz 8:31 BT5
31 Cóż więc na to powiemy? Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?

Iz 50:2 BT5
2 Czemu, gdy przyszedłem, nie było nikogo?
wołałem, a nikt nie odpowiadał?
Czyż zbyt krótka jest moja ręka, żeby wyzwolić?
Czy nie ma siły we Mnie, żeby ocalić?

Oto [jedną] moją groźbą osuszam morze,
zamieniam rzeki w pustynię;
cuchną ich ryby skutkiem braku wody
i giną z pragnienia.

Rz 9:20 BT5
20 Człowiecze! Kimże ty jesteś, byś mógł się spierać z Bogiem? Czyż może naczynie gliniane zapytać tego, kto je ulepił: «Dlaczego mnie tak uczyniłeś?»
Wielbiciel Pełni

Henryk

radek pisze:
21 sie 2026, 8:06
Henryku, fragmenty związane z tą karą, które podałeś dotyczą istot przybywających z zewnątrz, spoza Królestwa.
Czyżby kosmici?! :aaa:
Ludzie nie są w rzeczywistości powodem odstępstwa. Wszyscy ludzie są własnością Boga
Tak, masz rację. Swoją rację.

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Henryk pisze:
21 sie 2026, 8:48
radek pisze:
21 sie 2026, 8:06
Henryku, fragmenty związane z tą karą, które podałeś dotyczą istot przybywających z zewnątrz, spoza Królestwa.
Czyżby kosmici?! :aaa:
Można ich tak nazwać
Wielbiciel Pełni

Awatar użytkownika
Bobo

radek pisze:Nowym Świecie nie będzie kary śmierci
Będzie. Izajasza 65:20. Zawsze istnieje potencjalna możliwość, że ktoś zgrzeszy. Wolna wola zawsze będzie. A karą za grzech będzie śmierć. To się nigdy nie zmieni.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
radek
Kontakt:

Bobo pisze:
21 sie 2026, 9:17
radek pisze:Nowym Świecie nie będzie kary śmierci
Będzie. Izajasza 65:20. Zawsze istnieje potencjalna możliwość, że ktoś zgrzeszy. Wolna wola zawsze będzie. A karą za grzech będzie śmierć. To się nigdy nie zmieni.
Iz 65:19-20 BT5
19 Rozweselę się z Jerozolimy
i rozraduję się z jej ludu.
Już się nie usłyszy w niej
odgłosów płaczu ani krzyku narzekania.
20 Nie będzie już w niej niemowlęcia,
co miałoby żyć tylko kilka dni,
ani starca, który by nie dopełnił swych lat;
bo najmłodszy umrze jako stuletni,
a nie osiągnąć stu lat, będzie znakiem klątwy.

Powyższy fragment dotyczy mieszkańców Jerozolimy, z których zachowania wynika na co przystali. Bóg proponował im aby wybrali życie a odrzucili śmierć. Nowy Świat, o którym ja piszę dotyczy przyjęcia propozycji Boga. Ma to być czas dalszy, niż ten opisywany przez Izajasza i tam nie będzie chętnych do kary śmierci, więc nie będzie ona tam wykonywana

J 11:25-26 BT5
25 Powiedział do niej Jezus: «Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, to choćby umarł, żyć będzie. 26 Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?»

J 3:12-13 BT5
12 Jeżeli wam mówię o tym, co ziemskie, a nie wierzycie, to jakżeż uwierzycie temu, co wam powiem o sprawach niebieskich? 13 I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego.
Wielbiciel Pełni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”