Groby się otworzyły i wiele ciał Świętych, którzy umarli, powstało. I wyszedłszy z grobów po Jego zmartwychwstaniu, weszli oni do Miasta Świętego i ukazali się wielu. Mt 27,52-53
w to też wierzysz DonCicio?
Teksty Mt.27:52-53—są dopiskiem nie ma ich w najstarszych manuskryptach.
Końcówka Ewangelii Marka, to jest 16,9-20 też jest dopisana, nasuwa się pytanie: co jeszcze jest dopisane?
Fragmenty mające pozornie najmniejszą wartość weryfikują wiarę czytelnika
Ewangelia według św. Mateusza 5:19 BW1975 [19] Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios.
Ponieważ
Ewangelia według św. Mateusza 12:30 BW1975 [30] Kto nie jest ze mną, jest przeciwko mnie, a kto ze mną nie zbiera, rozprasza.
Jezus też mówił: wiara Cię uzdrowiła Łk 18,42, a przecież to On uzdrawiał.
Jezus uzdrawiał przede wszystkim Żydów, bo został posłany do zaginionych owiec Izraela.
Warunkiem uzdrowienia była silna wiara wyrazajaca się głównie tym, jak ktos powiedział np. o Nim. że jest Synem Bozym, Mesjaszem, posłanym od Boga itp.
W ten sposób w Królestwie Bozym widział nawet nierządnice i łotrów.
Natomiast jak ktos nie rozumiał spraw Bożych, wtedy widział w takim nawet szatana, przykład Piotra.
Fragmenty mające pozornie najmniejszą wartość weryfikują wiarę czytelnika
Właśnie, że nie wierzy się na oślep.
Nie wierzy się na oślep, ale nie za każdym razem przedmiotem wiary jest treść Biblii. Poza tym Bóg wykorzystuje różne narzędzia, nie tylko Biblię, by zbawić człowieka, nie wykluczone, że wykożystuje też "wstawki", a to znaczy, że to już nie są wstawki, lecz Pismo natchnione
Ewangelia według św. Jana 6:44 BW1975 [44] Nikt nie może przyjść do mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
Wiara może zaisttnieć bez znajomości Pism Świętych, ale Pismo Święte bez wierzących może być rzeczywiście nieutwierdzone lub porzucone
List św. Pawła do Rzymian 3:31 BW1975 [31] Czy więc zakon unieważniamy przez wiarę? Wręcz przeciwnie, zakon utwierdzamy.
Księga Izajasza 42:1-3 BW1975 [1] Oto sługa mój, którego popieram, mój wybrany, którego ukochała moja dusza. Natchnąłem go moim duchem, aby nadał narodom prawo. [2] Nie będzie krzyczał ani wołał, ani nie wyda na zewnątrz swojego głosu. [3] Trzciny nadłamanej nie dołamie ani knota gasnącego nie dogasi, ludom ogłosi prawo.
a to znaczy, że to już nie są wstawki, lecz Pismo natchnione
Daruj sobie chłopie. Ja rozważam Pismo i nie wierzę we wszystko co jest tam napisane.
Tak? A w co np. nie wierzysz? I w jaki sposób Pismo Święte rozważasz?
Rozważam w swoim duchu, a nie wierzę, jak już w tym wątku podawałam w Mt 27,52-53, Mr 16,9-20, także, że Eliasz i Henoch poszli z ciałem do Nieba, w niektóre nauki Pawła z Tarsu, no i ze zmartwychwstaniem Jezusa też mam problem, bo wierzę w zmartwychwstanie w ciele. To tak pokrótce.
Razem walczymy z miłością na sztandarze. Kto jest Zwycięzcą? To się okaże...
Groby się otworzyły i wiele ciał Świętych, którzy umarli, powstało. I wyszedłszy z grobów po Jego zmartwychwstaniu, weszli oni do Miasta Świętego i ukazali się wielu. Mt 27,52-53
w to też wierzysz DonCicio?
Powtórzę tylko:
zostało wyrzuconych na zewnątrz: Lub „zostało podniesionych”. Występujący tu grecki czasownik egéiro, który dosłownie oznacza „wstać”, może odnosić się do zmartwychwstania, ale jest też używany w innych kontekstach. Może np. znaczyć „wyciągnąć” z dołu lub „wstać” z ziemi (Mt 12:11; 17:7; Łk 1:69). Z greckiego tekstu sprawozdania Mateusza nie wynika, że to święci ‛zostali podniesieni’, ale że ‛zostały podniesione’ ich ciała. Wszystko wskazuje na to, iż trzęsienie ziemi było tak silne, że pootwierały się grobowce i zwłoki zostały wyrzucone na powierzchnię.
Nikt nie mógł zmartwychwstać do życia przed Chrystusem: "Chrystus jednak naprawdę został wskrzeszony — jako pierwszy z tych, którzy zasnęli snem śmierci" (1 Kor 15:20)
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
Aby zmarli powrócili do trwałego życia, to najpierw ludzkość i całe stworzenie musi trwałość osiągnąć. A więc mówiąc w skrócie, węzły pola morfogenetycznego muszą być stabilne
Ewangelia według św. Jana 14:2-3 BW1975 [2] W domu Ojca mego wiele jest mieszkań; gdyby było inaczej, byłbym wam powiedział. Idę przygotować wam miejsce. [3] A jeśli pójdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę znowu i wezmę was do siebie, abyście, gdzie Ja jestem, i wy byli.
Aby zmarli powrócili do trwałego życia, to najpierw ludzkość i całe stworzenie musi trwałość osiągnąć. A więc mówiąc w skrócie, węzły pola morfogenetycznego muszą być stabilne
O, i to jest konkretna odpowiedź, to ja rozumiem ... a tak właściwie, to kiedy "węzły pola morfogenetycznego będą stabilne"? Muszę sobie zaznaczyć w kalendarzu, żeby nie zapomnieć!
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
O, i to jest konkretna odpowiedź, to ja rozumiem ... a tak właściwie, to kiedy "węzły pola morfogenetycznego będą stabilne"? Muszę sobie zaznaczyć w kalendarzu, żeby nie zapomnieć!
Kiedy każdy żyjący będzie dbał skutecznie o świętość ciała tak, że będzie można na każdym polegać, w każdej sprawie. Inaczej niektórzy mogą ucierpieć
Księga Daniela 12:3 BW1975 [3] Lecz roztropni jaśnieć będą jak jasność na sklepieniu niebieskim, a ci, którzy wielu wiodą do sprawiedliwości, jak gwiazdy na wieki wieczne.
List do Hebrajczyków 10:15-16 BW1975 [15] Poświadcza nam to również Duch Święty; powiedziawszy bowiem: [16] Takie zaś jest przymierze, jakie zawrę z nimi Po upływie owych dni, mówi Pan: Prawa moje włożę w ich serca i na umysłach ich wypiszę je,
Dzieje Apostolkie 1:7 BW1975 [7] Rzekł do nich: Nie wasza to rzecz znać czasy i chwile, które Ojciec w mocy swojej ustanowił,
Kiedy każdy żyjący będzie dbał skutecznie o świętość ciała tak, że będzie można na każdym polegać, w każdej sprawie. Inaczej niektórzy mogą ucierpieć
Jasne, ale to nie ciało kala człowieka, tylko umysł. To on pobudza do kalania ciała. A tak powracając do tematu, to z tymi, którzy "Opuszczą groby, przecież świat nie wierzy Jezusowi", że nastąpi zmartwychwstanie na ziemi?