Czym jest spustoszenie według Biblii?
Nie jest to zniszczenie kilku domów ,lecz totalna zagłada ,unicestwienie.Jeśli chodzi o miasto to jest to zburzenie całkowite miasta .
Oto przykłady:
Mateusza 24:1,2
"A wyszedłszy ,Jezus oddalał się od świątyni ,ale jego uczniowie podeszli ,żeby mu pokazać
budowle świątyni.
Na to rzekł do niech:"czy nie widzicie tego wszystkiego?
Zaprawdę wam mówię :Na pewno nie pozostanie tu
kamień na kamieniu ,który by nie był zwalony."
W innym zaś miejscu czytamy :
Łukasza 21:20
"A gdy ujrzycie Jerozolimę otoczoną przez obozujące wojska
wówczas wiedzcie ,że przybliżyło się jej spustoszenie".
Zatem sam Jezus słowo "spustoszenie" utożsamiał z całkowitą ruiną miasta w 70 rne.
Dowód na to pod tym linkiem.
http://www.ultramontes.pl/Holzwarth_Zbu ... zolimy.htm
Dalszym dowodem jest tekst księgi Objawienia ,która zapowiada podobne spustoszenie tym razem nierządnicy.
Objawienie 17:16
"A dziesięć rogów które ujrzałeś i bestia -ci znienawidzą nierządnicę i sprawią ,że będzie
spustoszona i naga i zjedzą jej ciało i doszczętnie spalą ją ogniem".
Tutaj tak samo słowo "spustoszenie" powiązano z całkowitą zagładą czego symbolem jest spalenie ogniem.
Następny przykład Bocry i Elamu podam tylko wersety:
Jeremiasza 49:13,17
Izajasza 34:5,6
Izajasza 63:1-3
Z tych wersetów dowiadujemy się jeszcze ,że spustoszenie od Jehowy jest dniem Jego pomsty.
Jeśli zaś chodzi o spustoszenie Jerozolimy w 607 rpne oto wersety dotyczące tamtego spustoszenia:
Jeremiasza 26:9
"Czemuż to prorokowałeś w imieniu Jehowy mówiąc:"Ten dom stanie się podobny do tamtego w Sziloa to miasto stanie się spustoszone tak iż będzie bez mieszkańca".
Jeremiasza 27:9,10,17
"Nie słuchajcie ich /fałszywych proroków/.Służcie królowi Babilonu i żyjcie .Czemuż to miasto miałoby się stać miejscem spustoszonym?"
Powyższe słowa wypowiedział Jeremiasz w okresie panowania króla Sedekiasza /27:10/
zatem Jerozolima nie była jeszcze wtedy miejscem spustoszonym.
Jeremiasza 22:5,6
"Lecz jeśli nie będziecie posłuszni tym słowom ,to przysięgam na samego siebie -brzmi wypowiedż Jehowy-,że ten dom stanie się miejscem spustoszonym.
Oto co rzekł Jehowa o domu króla Judy :"Jesteś dla mnie jak Gilead,głowa Libanu.Niechybnie uczynię zciebie pustkowie ;żadne z miast nie będzie zamieszkane".
Jeremiasza 25:9
"Tto ja posyłam ....do Nebuakadneccara króla Babilonu mego sługi i sprowadzę ich przeciwko tej ziemi i przeciwko jej mieszkańcom i przeciwko wszystkim okolicznym narodom i przeznacze ich na zagładę i uczynię z nich dziwowisko ...a także miejsca spustoszone po czas niezmierzony".
Jak się spełniły wszystkie te zapowiedzi?
Rzeczywiście Jerozolima stała się spustoszonym dziwowiskiem z chwilą zburzenia jej przez
Nebukadneccara w 607 rpne.
I Królów 9:7,8
"to ja zgładzę Izraela z powierzchni ziemi ,którą im dałem a dom który uświęciłem dla swego imienia odrzucę sprzed mego oblicza ,Izrael zaś stanie się przysłowiem oraz urągowiskiem wśród wszystkich ludów.A dom ten stanie się rumowiskiem .Każdy kto będzie obok niego przechodził popatrzy zdumiony i zagwiżdże i powie:
"Za co Jehowa tak uczynił tej ziemi i temu domowi?"
II Królów 25:8-10
Wojska Babilońskie pod wodzą Nebuzaradana spaliły dom Jehowy ,czyli świątynię dom królewski,wszystkie domy w Jerozolimie ,każdy dom znaczniejszego człowieka.Zburzyli też mury Jerozolimy a resztę ludności zabrały do niewoli w Babilonie.
Czy nie była to więc totalna zagłada miasta?
Czyli to było spustoszenie Jerozolimy o którym prorokował Jeremiasz.
A prorok Daniel rozpoznał liczbę lat tego spustoszenia ,mianowicie 70 aż do powrotu jeńców do Jerozolimy w 537 pne.
Jeremiasza 29:10
"Tak bowiem rzekł Jehowa:"gdy dopełni się 70 lat w Babilonie ,zwrócę na was uwagę i potwierdzę wobec was swoje słowo,sprowadzając was z powrotem na to miejsce".
II Kronik 36:21
Ezdrasza 1:1
Jeremiasza 27:22
Daniela 9:2
Po powrocie do Jerozolimy miały być odbudowane wszystkie spustoszone w 607 rpne miejsca.
Izajasza 49:8
-doprowadzenie do poprzedniego stanu ,by doprowadzić do ponownego objęcia spustoszonych dziedzictw.
Izajasza 54:3
-"twoje potomstwo weżmie w posiadanie narody i zamieszka spustoszone miasta".
Jeremiasza 24:5
"wygnańców judzkich odeślę do ziemi Chaledejczyków .I skieruję na nich dobre oko i sprawię ,że wrócą do tej ziemi .I odbuduję ich i zasadzę ich a nie wykorzenię".
Zatem spustoszenie Jerozolimy była to totalna zagłada miasta.Natomiast po spłaceniu winy lud Izraela został wyzwolony z niewoli i odbudował spustoszone podczas tej zagłady miasta
świątynię i mury Jerozolimy.
Spustoszenie
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
tessa
Spustoszenie
Ostatnio zmieniony 17 lut 2007, 18:34 przez tessa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mirek
Zobaczmy jeszcze co Biblia mówi na temat spustoszenia. Występujący w Biblii termin spustoszenie (hebr. CHORBAH) nie zawsze oznacza całkowite wyludnienie, choć może go obejmować. Zaraz po zdobyciu Jerozolimy Bóg Jahwe powiedzial do Ezechiela:
Ez 33:24 NS „"Synu człowieczy, mieszkańcy tych spustoszonych miejsc mówią o ziemi izraelskiej: 'Abraham był tylko jeden, a jednak wdział ten kraj w posiadanie. A nas jest wielu: nam dano ten kraj w posiadanie'.”
Ez 33:27 NS „"Powiedz im tak: 'Oto, co rzekł Wszechwładny Pan, Jehowa: "Jako żyję, ci, którzy są na spustoszonych miejscach, na pewno padną od miecza; tego zaś, który jest na powierzchni pola, dam dzikiemu zwierzowi na żer; a ci, którzy są na umocnionych miejscach oraz w jaskiniach, umrą od zarazy.”
Na co wskazują te przykłady? Ano na to, że "spustoszenie" nie zawsze musi być równoznaczne z całkowitym wyludnieniem.
Jr 25:1 NS „Słowo, które doszło do Jeremiasza w związku z całym ludem Judy w czwartym roku Jehojakima, syna Jozjasza, króla Judy, czyli w pierwszym roku Nebukadreccara, króla Babilonu,”
Jr 25:17-18 NS „I wziąłem kielich z ręki Jehowy, i dałem do picia wszystkim narodom, do których Jehowa mnie posłał:(18) Jerozolimie i miastom Judy oraz jej królom, jej książętom, by uczynić z nich spustoszone miejsce, dziwowisko, coś, nad czym się gwiżdże, i przekleństwo, jak to jest po dziś dzień;”
Tak więc Jeremiasz stwierdził wyraźnie, że w czwartym roku panowania króla Jehojakima, a więc w roku 605 pne., spustoszenia Jerozolimy były już w toku, a w przyszłości miały się jeszcze dopełnić. Dlaczego spustoszenia były w toku? Ponieważ król Nabuchodnozor najechał na Jerozolimę i obległ ją:
Dn 1:1 Bw „Trzeciego roku panowania Jojakima, króla judzkiego, nadciągnął Nebukadnesar, król babiloński, do Jeruzalemu i obległ je.”
A więc to Nabuchodnozor spowodał pierwsze spustoszenia Jerozolimy. Dlatego prorok Jeremiasz stwierdził, że spustoszenia są już w toku!
Ne 2:17 Bw „Natomiast obecnie rzekłem do nich: Wy oglądacie niedolę, w jakiej się znajdujemy, że oto Jeruzalem jest spustoszone a jego bramy spalone ogniem. Nuże! Odbudujmy mur Jeruzalemu, abyśmy już nie byli pohańbieni.”
Ez 33:24 NS „"Synu człowieczy, mieszkańcy tych spustoszonych miejsc mówią o ziemi izraelskiej: 'Abraham był tylko jeden, a jednak wdział ten kraj w posiadanie. A nas jest wielu: nam dano ten kraj w posiadanie'.”
Ez 33:27 NS „"Powiedz im tak: 'Oto, co rzekł Wszechwładny Pan, Jehowa: "Jako żyję, ci, którzy są na spustoszonych miejscach, na pewno padną od miecza; tego zaś, który jest na powierzchni pola, dam dzikiemu zwierzowi na żer; a ci, którzy są na umocnionych miejscach oraz w jaskiniach, umrą od zarazy.”
Na co wskazują te przykłady? Ano na to, że "spustoszenie" nie zawsze musi być równoznaczne z całkowitym wyludnieniem.
Po pierwsze - całkowite zburzenie Jerozolimy miało miejsce dopiero w roku 587 pne. Po drugie - spustoszenia Jerozolimy były już w toku, w czwartym roku panowania króla Jehojakima, a więc w roku 605 pne, na grubo przed zburzeniem Jerozolimy w roku 587 pne:tessa pisze:Jeśli zaś chodzi o spustoszenie Jerozolimy w 607 rpne oto wersety dotyczące tamtego spustoszenia:
...
Powyższe słowa wypowiedział Jeremiasz w okresie panowania króla Sedekiasza /27:10/ zatem Jerozolima nie była jeszcze wtedy miejscem spustoszonym.
Jr 25:1 NS „Słowo, które doszło do Jeremiasza w związku z całym ludem Judy w czwartym roku Jehojakima, syna Jozjasza, króla Judy, czyli w pierwszym roku Nebukadreccara, króla Babilonu,”
Jr 25:17-18 NS „I wziąłem kielich z ręki Jehowy, i dałem do picia wszystkim narodom, do których Jehowa mnie posłał:(18) Jerozolimie i miastom Judy oraz jej królom, jej książętom, by uczynić z nich spustoszone miejsce, dziwowisko, coś, nad czym się gwiżdże, i przekleństwo, jak to jest po dziś dzień;”
Tak więc Jeremiasz stwierdził wyraźnie, że w czwartym roku panowania króla Jehojakima, a więc w roku 605 pne., spustoszenia Jerozolimy były już w toku, a w przyszłości miały się jeszcze dopełnić. Dlaczego spustoszenia były w toku? Ponieważ król Nabuchodnozor najechał na Jerozolimę i obległ ją:
Dn 1:1 Bw „Trzeciego roku panowania Jojakima, króla judzkiego, nadciągnął Nebukadnesar, król babiloński, do Jeruzalemu i obległ je.”
A więc to Nabuchodnozor spowodał pierwsze spustoszenia Jerozolimy. Dlatego prorok Jeremiasz stwierdził, że spustoszenia są już w toku!
Po pierwsze to poproszę o werset, który to stwierdza, a po drugie, jeśli by tak rzeczywiście było, to powiedz mi, jakim sposobem ok. 100 lat po powrocie Żydów z niewoli, Jerozolima jest nadal spustoszona?tessa pisze:Jerozolima była takim spustoszonym miastem aż do drugiego roku Cyrusa .
Ne 2:17 Bw „Natomiast obecnie rzekłem do nich: Wy oglądacie niedolę, w jakiej się znajdujemy, że oto Jeruzalem jest spustoszone a jego bramy spalone ogniem. Nuże! Odbudujmy mur Jeruzalemu, abyśmy już nie byli pohańbieni.”
-
tessa