Czym jest grzech?

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

tessa

Czym jest grzech?

Post autor: tessa »

Czym jest grzech według Biblii?

Awatar użytkownika
Maja.

Post autor: Maja. »

Obrazek

W 1 Liście Jana 3:4 czytamy:
"Każdy, kto popełnia grzech, i zakon przestępuje, a grzech jest przestępstwem zakonu."

Tesso, to zakon ukazuje nam, co jest grzechem :idea:

Apostoł Paweł uczy nas:
"Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? Żadną miarą! Ale jedynie przez Prawo zdobyłem znajomość grzechu.
Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie, gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj!"
- Rzym. 7:7.

Ponieważ nie ci, którzy zakonu słuchają są sprawiedliwi u Boga, lecz ci, którzy zakon wypełniają, usprawiedliwieni będą
- Rzym. 2:13. Bóg składa Swój zakon w naszym wnętrzu i wypisuje Go na naszym sercu, zawierając z nami Nowe Przymierze
- Jer. 31:33. I wówczas przestrzegamy, między innymi wszystkich Bożych przykazań.

Czytamy o tym w Jerm. 31:33.
..Złożę mój zakon w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą Moim ludem."

Biblia uczy nas:
1. Przestępstwo zakonu jest grzechem - 1 Jana 3:4.
2. Odstępstwo lub bunt przeciwko Bogu jest grzechem - Ez. 2:3.
3. Wszelka nieprawość jest grzechem - 1 Jana 5:17.
4. Moralna nieczystość jest grzechem - 2 Sam. 12:9-14.
5. Postępowanie wbrew przekonaniu jest grzechem - Rzym. 14:23.
6. Kto umie dobrze czynić, a nie czyni, dopuszcza się grzechu.- Jak. 4:17.
7. Złe myśli, tak samo jak złe czyny, również są grzechem - Mat. 5:28. etc.

:shock: Czy widzisz, że przekroczenie Bożych przykazań jest również grzechem :?: Obrazek

Tych wszystkich, którzy przyjmują Chrystusa, jako swojego Zbawiciela, Bóg wzywa teraz do bogobojnego życia.

W 1 Pi. 1:14-16 czytamy:
"Jako dzieci posłuszne nie kierujcie się pożądliwościami, jakie poprzednio wami władały w czasie nieświadomości waszej. Lecz za przykładem Świętego, który was powołał, sami też bądźcie świętymi we wszelkim postępowaniu waszym, Ponieważ napisano: Świętymi bądzcie, bo Ja jestem święty."

Dlatego żyjmy w świętości i czystości, odrzućmy wszelką złość, zdradę i obłudę, zazdrość i obmowę,
i czyńmy wszyscy to, co jest dobre w oczach Bożych Obrazek

Obrazek

nephesh
Kontakt:

Post autor: nephesh »

Hmm. Droga Maju. Czy nie uważasz, że te wszystkie gwiazdeczki migające i rysuneczki nieco rozpraszają uwagę, od rzeczy, które zamieszczasz w swoich postach? Chyba nie uważasz, że to, co piszesz jest niewystarczająco atrakcyjne i trzeba to „uładnić”?
polecam pod rozwagę.
i pozdrawiam

Awatar użytkownika
wit

Post autor: wit »

nephesh pisze:Hmm. Droga Maju. Czy nie uważasz, że te wszystkie gwiazdeczki migające i rysuneczki nieco rozpraszają uwagę, od rzeczy, które zamieszczasz w swoich postach? Chyba nie uważasz, że to, co piszesz jest niewystarczająco atrakcyjne i trzeba to „uładnić”?
polecam pod rozwagę.
i pozdrawiam
No i widzisz Nepheshu. Maja chyba nie wzięła sobie pod rozwagę Twojej uwagi, chociaż miałem nadzieję, że Ciebie, jako jedynego powinna posłuchać. Nie liczy się to, iż uczestniczy ona nierzadko w poważnych dyskusjach; ważne żeby było kolorowo i atrakcyjnie. Widać więc, że dla niej pisanie na forum, to pewien rodzaj zabawy, z której raczej nie zamierza zrezygnować.

Pozdrawiam.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.

Awatar użytkownika
Maja.

Nephesh napisał:
Hmm. Droga Maju. Czy nie uważasz, że te wszystkie gwiazdeczki migające i rysuneczki nieco rozpraszają uwagę,
od rzeczy, które zamieszczasz w swoich postach? Chyba nie uważasz, że to, co piszesz jest niewystarczająco atrakcyjne i trzeba to „uładnić”?
polecam pod rozwagę.
Nephesh, na forum wchodzą różne osoby, niektóre zwracają uwagę właśnie na takie dodatki, dlatego je umieszczam.

Oczywiście postaram się ograniczyć je do minimum.
Dziękuję za radę i pozdrawiam.

Obrazek

Awatar użytkownika
Maja.

Wit napisał:
No i widzisz Nepheshu. Maja chyba nie wzięła sobie pod rozwagę Twojej uwagi, chociaż miałem nadzieję, że Ciebie, jako jedynego powinna posłuchać. Nie liczy się to, iż uczestniczy ona nierzadko w poważnych dyskusjach; ważne żeby było kolorowo i atrakcyjnie. Widać więc, że dla niej pisanie na forum, to pewien rodzaj zabawy, z której raczej nie zamierza zrezygnować.
Wit, nie masz racji, cenię sobie każdą radę, a zwłaszcza od osób mądrych, a za takiego uważam Nephesha.
Cieszę się, że zwrócił mi na to uwagę.
Pozdrawiam.

Obrazek

tessa

Post autor: tessa »

Maja. pisze:Nephesh, na forum wchodzą różne osoby, niektóre zwracają uwagę właśnie na takie dodatki, dlatego je umieszczam.
Czy zależy ci na takich właśnie osobach które zwracają uwagę na blichtr a nie na Słowo Boże?
Jezus raczej wyszukiwał osób szczerych i pokornego serca.

Awatar użytkownika
Maja.

Tesso, wszystkich chcę przyprowadzić do Boga, dlatego zależy mi na każdej osobie :-D

Obrazek

derko

Post autor: derko »

Maja. pisze:Tesso, wszystkich chcę przyprowadzić do Boga, dlatego zależy mi na każdej osobie :-D

Obrazek
chcenie nie wystarczy niestety :-/

Jana 3:8 Wiatr wieje, dokąd chce, i szum jego słyszysz, ale nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd idzie; tak jest z każdym, kto się narodził z Ducha.

Jana 16:8 A On, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu i o sprawiedliwości, i o sądzie;

Jana 14:6 Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
"Sola Scriptura: Wystarczalność Pisma Świętego"

Awatar użytkownika
Maja.

Derko, jeżeli ktoś czegoś pragnie, to dąży do realizacji tego.
I ja właśnie robię wszystko, co jest możliwe, aby przyprowadzać ludzi do Boga Obrazek

Obrazek

derko

Maja. pisze:Derko, jeżeli ktoś czegoś pragnie, to dąży do realizacji tego.
I ja właśnie robię wszystko, co jest możliwe, aby przyprowadzać ludzi do Boga Obrazek

Obrazek
to miło, ze masz gorliwość oby była ona tą rozsądną. ;-)
Wersety które wczesniej podałem miały na mysli ukazanie tego ze to nie my przekonamy kogokolwiek, moze to zrobic tylko Duch Świety, no nie?

Awatar użytkownika
Maja.

Obrazek

Derko, Pan Jezus powiedział:
"Nikt nie może przyjść do mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." - Ew. Jana 6:44.

Tych, którzy są dziećmi Bożymi, poznajemy po tym, że słuchają Słowa Bożego.
W Ew. Jana 8:47 pisze:
"Kto z Boga jest, słów Bożych słucha; wy dlatego nie słuchacie, bo z Boga nie jesteście." - powiedział Pan Jezusa.

"Wiara rodzi się ze słuchania, a słuchanie przez Słowo Chrystusowe." - List do Rzymian 10:17.
Ono nas wzmacnia.

Słowo Boże nie wraca puste, ale wykonuje pracę w słuchaczach, dlatego tak ważne jest,
aby na wspólnych spotkaniach czytać Pismo Święte. - Iz. 55:11.

A wszystkim, którzy szczerym sercem przyjmą Pana Jezusa, jako swojego Zbawiciela,
Bóg ze Swym Synem dają Ducha Świętego, który chrzci nas w jedno ciało Chrystusa, i wprowadza
w pełnię prawdy Obrazek

Derko, widzisz więc, że jeden sieje, drugi podlewa, a wzrost daje Bóg - 1 Kor. 3:6.
Ja wiedząc, ze pracuję dla Boga, mówię o Słowie Bożym zawsze, wszędzie, każdemu i o każdej porze Obrazek

Obrazek

derko

maja, zgadzam sie ze trzeba siac, mysle ze dobrze nie tylko kogoś zasypywac wersetami ale troche włozyć w to co sie głosi siebie,swojej radosci, wolnosci, takiego dobrego zycia z Bogiem

Awatar użytkownika
Maja.

Derko, pracujemy dla naszego Boga i dlatego każdy powinien czynić to, jak najlepiej potrafi :-)

Bóg mówi:
"Zmiłuję się, nad kim się zmiłuję, a zlituję się, nad kim się zlituję.
A zatem nie zależy to od woli człowieka ani od jego zabiegów, lecz od zmiłowania Bożego."
- Rzym. 9:15-16.

Dlatego zwiastujac Słowo Boże módlmy się o te osoby, aby Bóg również nad nimi zlitował się i zmiłował,
aby i oni byli zbawieni Obrazek

Obrazek

derko

Maja. pisze: Derko, pracujemy dla naszego Boga i dlatego każdy powinien czynić to, jak najlepiej potrafi
No to dobrze :-)
tylko z tym zakonem ... noo :crazy:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”