Czym jest grzech?
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
- Maja.
W 1 Liście Jana 3:4 czytamy:
"Każdy, kto popełnia grzech, i zakon przestępuje, a grzech jest przestępstwem zakonu."
Tesso, to zakon ukazuje nam, co jest grzechem
Apostoł Paweł uczy nas:
"Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? Żadną miarą! Ale jedynie przez Prawo zdobyłem znajomość grzechu.
Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie, gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj!" - Rzym. 7:7.
Ponieważ nie ci, którzy zakonu słuchają są sprawiedliwi u Boga, lecz ci, którzy zakon wypełniają, usprawiedliwieni będą
- Rzym. 2:13. Bóg składa Swój zakon w naszym wnętrzu i wypisuje Go na naszym sercu, zawierając z nami Nowe Przymierze
- Jer. 31:33. I wówczas przestrzegamy, między innymi wszystkich Bożych przykazań.
Czytamy o tym w Jerm. 31:33.
..Złożę mój zakon w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą Moim ludem."
Biblia uczy nas:
1. Przestępstwo zakonu jest grzechem - 1 Jana 3:4.
2. Odstępstwo lub bunt przeciwko Bogu jest grzechem - Ez. 2:3.
3. Wszelka nieprawość jest grzechem - 1 Jana 5:17.
4. Moralna nieczystość jest grzechem - 2 Sam. 12:9-14.
5. Postępowanie wbrew przekonaniu jest grzechem - Rzym. 14:23.
6. Kto umie dobrze czynić, a nie czyni, dopuszcza się grzechu.- Jak. 4:17.
7. Złe myśli, tak samo jak złe czyny, również są grzechem - Mat. 5:28. etc.
Tych wszystkich, którzy przyjmują Chrystusa, jako swojego Zbawiciela, Bóg wzywa teraz do bogobojnego życia.
W 1 Pi. 1:14-16 czytamy:
"Jako dzieci posłuszne nie kierujcie się pożądliwościami, jakie poprzednio wami władały w czasie nieświadomości waszej. Lecz za przykładem Świętego, który was powołał, sami też bądźcie świętymi we wszelkim postępowaniu waszym, Ponieważ napisano: Świętymi bądzcie, bo Ja jestem święty."
Dlatego żyjmy w świętości i czystości, odrzućmy wszelką złość, zdradę i obłudę, zazdrość i obmowę,
i czyńmy wszyscy to, co jest dobre w oczach Bożych

-
nephesh
- Kontakt:
- wit
No i widzisz Nepheshu. Maja chyba nie wzięła sobie pod rozwagę Twojej uwagi, chociaż miałem nadzieję, że Ciebie, jako jedynego powinna posłuchać. Nie liczy się to, iż uczestniczy ona nierzadko w poważnych dyskusjach; ważne żeby było kolorowo i atrakcyjnie. Widać więc, że dla niej pisanie na forum, to pewien rodzaj zabawy, z której raczej nie zamierza zrezygnować.nephesh pisze:Hmm. Droga Maju. Czy nie uważasz, że te wszystkie gwiazdeczki migające i rysuneczki nieco rozpraszają uwagę, od rzeczy, które zamieszczasz w swoich postach? Chyba nie uważasz, że to, co piszesz jest niewystarczająco atrakcyjne i trzeba to „uładnić”?
polecam pod rozwagę.
i pozdrawiam
Pozdrawiam.
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.
- Maja.
Nephesh napisał:
Oczywiście postaram się ograniczyć je do minimum.
Dziękuję za radę i pozdrawiam.

Nephesh, na forum wchodzą różne osoby, niektóre zwracają uwagę właśnie na takie dodatki, dlatego je umieszczam.Hmm. Droga Maju. Czy nie uważasz, że te wszystkie gwiazdeczki migające i rysuneczki nieco rozpraszają uwagę,
od rzeczy, które zamieszczasz w swoich postach? Chyba nie uważasz, że to, co piszesz jest niewystarczająco atrakcyjne i trzeba to „uładnić”?
polecam pod rozwagę.
Oczywiście postaram się ograniczyć je do minimum.
Dziękuję za radę i pozdrawiam.

- Maja.
Wit napisał:
Cieszę się, że zwrócił mi na to uwagę.
Pozdrawiam.

Wit, nie masz racji, cenię sobie każdą radę, a zwłaszcza od osób mądrych, a za takiego uważam Nephesha.No i widzisz Nepheshu. Maja chyba nie wzięła sobie pod rozwagę Twojej uwagi, chociaż miałem nadzieję, że Ciebie, jako jedynego powinna posłuchać. Nie liczy się to, iż uczestniczy ona nierzadko w poważnych dyskusjach; ważne żeby było kolorowo i atrakcyjnie. Widać więc, że dla niej pisanie na forum, to pewien rodzaj zabawy, z której raczej nie zamierza zrezygnować.
Cieszę się, że zwrócił mi na to uwagę.
Pozdrawiam.

-
tessa
-
derko
chcenie nie wystarczy niestetyMaja. pisze:Tesso, wszystkich chcę przyprowadzić do Boga, dlatego zależy mi na każdej osobie![]()
Obrazek
Jana 3:8 Wiatr wieje, dokąd chce, i szum jego słyszysz, ale nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd idzie; tak jest z każdym, kto się narodził z Ducha.
Jana 16:8 A On, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu i o sprawiedliwości, i o sądzie;
Jana 14:6 Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie.
"Sola Scriptura: Wystarczalność Pisma Świętego"
-
derko
- Maja.
Derko, Pan Jezus powiedział:
"Nikt nie może przyjść do mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." - Ew. Jana 6:44.
Tych, którzy są dziećmi Bożymi, poznajemy po tym, że słuchają Słowa Bożego.
W Ew. Jana 8:47 pisze:
"Kto z Boga jest, słów Bożych słucha; wy dlatego nie słuchacie, bo z Boga nie jesteście." - powiedział Pan Jezusa.
"Wiara rodzi się ze słuchania, a słuchanie przez Słowo Chrystusowe." - List do Rzymian 10:17.
Ono nas wzmacnia.
Słowo Boże nie wraca puste, ale wykonuje pracę w słuchaczach, dlatego tak ważne jest,
aby na wspólnych spotkaniach czytać Pismo Święte. - Iz. 55:11.
A wszystkim, którzy szczerym sercem przyjmą Pana Jezusa, jako swojego Zbawiciela,
Bóg ze Swym Synem dają Ducha Świętego, który chrzci nas w jedno ciało Chrystusa, i wprowadza
w pełnię prawdy
Derko, widzisz więc, że jeden sieje, drugi podlewa, a wzrost daje Bóg - 1 Kor. 3:6.
Ja wiedząc, ze pracuję dla Boga, mówię o Słowie Bożym zawsze, wszędzie, każdemu i o każdej porze

- Maja.
Derko, pracujemy dla naszego Boga i dlatego każdy powinien czynić to, jak najlepiej potrafi
Bóg mówi:
"Zmiłuję się, nad kim się zmiłuję, a zlituję się, nad kim się zlituję.
A zatem nie zależy to od woli człowieka ani od jego zabiegów, lecz od zmiłowania Bożego." - Rzym. 9:15-16.
Dlatego zwiastujac Słowo Boże módlmy się o te osoby, aby Bóg również nad nimi zlitował się i zmiłował,
aby i oni byli zbawieni

Bóg mówi:
"Zmiłuję się, nad kim się zmiłuję, a zlituję się, nad kim się zlituję.
A zatem nie zależy to od woli człowieka ani od jego zabiegów, lecz od zmiłowania Bożego." - Rzym. 9:15-16.
Dlatego zwiastujac Słowo Boże módlmy się o te osoby, aby Bóg również nad nimi zlitował się i zmiłował,
aby i oni byli zbawieni