Założyłem ten wątek/temat, iżby choćby User 'tom68' do woli mógł zapodawać ARGUMENTACJĘ niebłahą ==> potwierdzającą lub zaprzeczającą temu, iż... Chrystianie jezusowo-apostolscy --- począwszy od wydarzeń opisanych w 2. Rozdziale Księgi biblijnej =Dokonania wysłanników= [znanej bardziej jako Dzieje Apostolskie] świętowali/obchodzili cotygodniowy szabbat [od wieczoru w piątek do wieczoru w sobotę]: wg kryteriów biblijnych dotyczących znaczenia owego termin "świętować/obchodzić".
Raczej nie oczekuję tego, iżby mnie [i nie tylko mnie!] przytaczać wciąż na nowo teksty typu: Wyjścia 20:8 - 11...

Owszem, można, ale przede wszystkim w kontekście takim, iżby dotyczyło to tematyki zadanego pytania oraz dopomogło w rozstrzygnięciu kwestii: w pytaniu wątku zawartej. Raczej dawno otwartych drzwi się nie wyważa; chyba, że ktoś chce obramowanie drzwi czy wrót również szarpać...
Kto, zatem, potrafi -- lub zwyczajnie chce -- odnieść się do pytania z ^^Tytułu Wątku^^, to może napisać; chętnie poczytam/y/. Jednak please, please... "wrót proszę nie wyważać, bo dawno są już otwarte": owe "wrota".

Chyba, że ktoś napisze mnie, czy chrystian jezusowo-apostolskich obowiązywała czy nie obowiązywała czynność obrzezywania? W grę może wchodzić forma czasownikowa bądź rzeczownikowa. GWOLI: nie będę teraz podawał zapisów hebrajskich oraz greckich; o ile ktoś zechce, to zapodam...

Jak tutaj z dowodami: na tak lub na nie?
Stephanos, ps. EMET