Anatema

Znaczenia poszczególnych terminów biblijnych, takich jak: anioł, duch, chrzest, nawrócenie

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

anna01

Post autor: anna01 »

Uroczysta :?:
Jak można kogoś uroczyście wyklnąć ,przeklnąć :?: :shock:

wyznawca_

Post autor: wyznawca_ »

hehe kermit... chyba musimy uroczyscie zaczac banowac :-D

Gość

Post autor: Gość »

Drodzy katolicy,a czy zdajecie sobie sprawę,że zadając się z niekatolikami na tym forum, zadajecie się z wyłączonymi z kościoła przez różne sobory?

Adam

Post autor: Adam »

Kermit,usuniecie,czy pominięcie milczeniem czegoś,co jest wstydliwe nic nie zmienia.KRK nadal uznaje więc za wiążące ustalenia soboru Trydenckiego i innych.Ciągle częstujecie mnie najnowszymi dekretami nt.innych chrześcijan.Cieszę się ,że w KRK się coś w tej kwestii zmienia.Te zmiany jednak są nie kompletne i tak naprawdę nic nie warte,jeśli kościół nie ustosunkowuje się do wykluczeń dokonanych przez poprzednie sobory.
Na ich bowiem podstawie wykluczono z KRK miliony ludzi a wiele nawet zabito.Czy teraz najlepszym wyjściem jest pominąć te w końcu nadal uznawane przez KRK dekrety milczeniem?Czyżby KRK liczył na to,że ludzkość zapomni o tych wstydliwych postanowieniach?
KRK ogłaszając takie postanowienia jest ponoć nieomylny.I tu jest sedno całej sprawy i powód tego milczenia.Bo trzeba by uznać owe wstydliwe dekrety za pomyłkę i błąd.Czyli przyznać się do omylności a w konsekwencji do grzechu pychy.
Jak więc patrzeć mam na kościół,który raz nazywa mnie heretykiem,wylkucza mnie,skazuje na stos,a za jakiś czas mówi w nowym dekrecie,żem brat odłączony???
To które w końcu dekrety mnie dotyczą?A jaką mam gwarancję,że za jakiś czas znów się wiatr nie zmieni?
Jak zaufać kościołowi,który zmienia stanowisko co jakiś czas?Jak wierzyć komuś,kto nie potrafi przyznać się do omylności,a jeśli już,to pod naciskiem opinni publicznej(Giordano Bruno,Gallileusz).
Przecież gdyby zacząć grzebać w nieomylnych postanowieniech papierzy i soborów to takich perełek nazbierało by się tysiące.Sam znam kilkadziesiąt i to tylko z kilku soborów.Co to za kościół więc???

Adam

Wyznawco,KRK wyłączając z pośród siebie ludzi za poglądy,uznawał,że jest jedynym więc prawdziwym Kościołem Jezusa Chrystusa na Ziemi.Tak więc wyłączenie z KRK dotyczy wyłączenia ze zbawienia nie tylko katolickiego(bo takiego przecież nie ma)ale wogóle ze zbawienia jako takiego.Bo KRK myśli,że ma taką władzę.Skoro jest jedyny i prawdziwy?
A skoro jest jedyny i prawdziwy,to wszystkie inne kościoły,które składają się z ludzi wyłączonych(bo nie uznających w pełni doktryn KRK)są fałszywe.Czyli każdy,kto nawet nigdy nie był członkiem KRK jest wyłączony zeń(czyli ze zbawienie również).A jak powszechnie wiadomo,poza kościołem zbawienia nie ma,więc każdy,kto mówi,że jest chrześcijaninem faktycznie nim nie jest i tylko mu się tak wydaje.
Przypominam,że pisząc to,cały czas opieram sie na dekretach KRK z dawnych wieków,a te jako oficjalne nauczanie kościoła ,są nieomylne.
Nawet na prawosławie rzucł KRK mnóstwo klątw( z wzajemnością zresztą),a teraz się podlizują.To co?Odwołali te klątwy czy co?
Wiem,wiemJuż widzę jak katolicy zasypią mnie aktualnymi dekretami nt.innych wyznań.Powtarzam więc.
Wezmę je pod uwagę,jeśli najpierw KRK wycofa sie oficjalnie z wcześniejszych postanowień,które mówiły coś zdecydowanie przeciwnego.

rupert__

Post autor: rupert__ »

Postanowienia soboru trydenckiego:
obecność Chrystusa w Eucharystii i uznanie Mszy św. za ofiarę
znaczenie wszystkich sakramentów
potępienie predestynacji (tezy głoszącej, iż los człowieka z góry jest wyznaczony przez Boga)
podtrzymano koncepcję wolnej woli i odpowiedzialności za czyny
potępiono indywidualne interpretowanie Pisma Św.
zakazano by jedna osoba skupiała wiele beneficjów
obowiązkowa rejestracja ślubów, chrztów, pogrzebów
jezykiem liturgicznym pozostała łacina
została odnowiona instytucja inkwizycji

Z którego z tych punktów które jeszcze obowiązują(bo nie wszystkie są aktualne) powinien się kościół wycofać,zeby twoim zdaniem możliwy był dialog,i dlaczego KRK ma się tylko jednostronnie z czegoś wycofywać?

Adam

Ci ludkowie siedzieli i naradzali się parę lat nad tymi kilkoma punktami???
A gdzie cała reszta.Nie próbuj wmówić nam,że tylko tyle tam ustalono.
Oto próbka,tego,o czym udajesz,że nie wiesz;
''Aby utrzymać w ryzach duchy lekkomyślne,postanawia sie,co następuje:
Niech nikt się nie waży w sprawach wiary i obyczajów służących do budowania chrześcijańskiej nauki,ufając swej mądrości,przeręcać Pismo Święte stosownie do własnego rozumienia,przeciwnego interpretacji kościoła,Świętej Matki naszej,lub komentować je niezgodnie z wykładnią Ojców kościoła,nawet gdyby ów komentaż nigdy nie miał być opublikowany,gdyż tylko kościołowi przysługuje prawo wyrokowania prawdziwym znaczeniu przekazów Pisma Świętego i prawo ich objaśniania.''
Sobór Trydencki 1546.
I jeszcze na dodatekcoś z innego soboru:
''Niech będzie wyłączony ten,kto nie akceptuje całej tradycji kościelnej,zarówno spisanej ,jak i nie spisanej.''
Sobór Nicejski 787
Ijeszcze:
''Kto mówi,że ''starszymi kościoła'',którzy wg.apostoła Jakuba są powołani do udzielenia chorym namaszczenia,nie są wyświęceni przez biskupa kapłani,lecz starsi każdego zboru,niech będzie wyłączony.''
Sobór Trydencki 1551.
Jest tego mnóstwo.Z różnych soborów.
Wedłóg tych jedynie postanowień jestem wyłączony i kropka.Czy jakieś najnowsze postanowienia KRK uwalniają mnie spod tamtych wyłączeń?
A tak apropos tego pierwszego cytatu.Jacy to ojcowie kościoła głosili o wniebowzięci Marii???

Anna01

Post autor: Anna01 »

200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji. Chrześcijanie zostali podzieleni na duchownych i laików - przedtem wszyscy byli na równi, jednocześnie będąc braćmi i kapłanami przed Bogiem.
220 r. - Przyjęto dogmat o konieczności pewnych czynności kościelnych, niezbędnych do zbawienia.

250 r. - Wprowadzono naukę o wiecznych mękach.

312 r. - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrześcijaństwo staje się jedną z religii państwowych pogańskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kościoła Katolickiego. Początek prześladowania i mordowania niechrześcijan.
325 r. - Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świętego" i "dwójcę.
330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarłych "świętych" i ich relikwii.

381r. - Do obowiązującej dotychczas konstantyńskiej "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Działo się to na soborze w Konstantynopolu.
431r. - Wyrażenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na Teo Tokos - Boga Rodzica.

449 r. - Papież Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu.

539 r. - Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej.

VI wiek. Chrześcijański filozof Boethius, pisał "Kobieta jest świątynią zbudowaną na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi głosowali nad problemem, czy kobiety mają dusze, a w X wieku Odo z Cluny głosił, że "Obejmować kobietę to tak jak obejmować wór gnoju...".

593 r. - Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej wprowadził sprzedaż odpustów od kar czyśćcowych.

600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz łaciny do liturgii.

715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych.

726 r. - W Rzymie zaczęto czcić obrazy.

783 r. - Nastał zwyczaj całowania nóg papieża.

813 r. - Ustanowiono Święto Wniebowzięcia N.M.P.

993. r. - Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych.

1000 r. -Ustanowiono Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny.

1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych, aby rozwiązać problem przejmowania spadków przez ich rodziny. (Przedtem duchowni mieli żony i dzieci).

1077 r. - Papież Grzegorz VII ustanowił "klątwę".

1095 r. - Papież Urban II wezwał rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę. Zainicjował w ten sposób pierwszą wyprawę krzyżową.

1099 r. - Masakra Muzułmanów i Żydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisał: "Na ulicach leżały sterty głów, rąk i stóp. Jedni zginęli od strzał lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewający wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych."

XII wiek. Uczony i filozof, święty Tomasz z Akwinu głosił, ze zwierzęta nie mają życia po śmierci ani wrodzonych praw, oraz że "przez nieodwołalny nakaz Stwórcy ich życie i śmierć należą do nas".

1116 r. - Sobór Laterański ustanowił spowiedź "na ucho".

1140 r. - Ułożono i przyjęto 7 sakramentów świętych.

1204 r. - Zaczęła działać Święta Inkwizycja. Słudzy kościoła zamęczyli lub spalili żywcem setki tysięcy ludzi. Piece służące do palenia ludzi, takie, jakie były budowane w XX wieku przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane były przez chrześcijańską inkwizycję.

1204 r. Papież Innocenty III wysłał armię krzyżowców do Konstantynopola: Żołnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekłością grabiąc i mordując mieszkańców. Następnie plądrują i palą miasto. Według relacji kronikarza Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia świata, nie wywieziono z miasta tylu bogactw.

1208 r. Innocenty III zaoferował każdemu, kto chwyci za broń, oprócz prolongaty spłat i boskiego zbawienia, również ziemie i majątek heretyków i ich sprzymierzeńców, rozpoczęła się Krucjata Albigezjańska, której celem było wymordowanie katarów. Szacuje się, że Krucjata Albigezjańska pochłonęła milion istnień ludzkich, nie tylko katarów, ale dotknęła większą część populacji południowej Francji.

1229 r. - Papież Grzegorz IX zakazał czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych.

1231 r. Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod względem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi.

1244 r. Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nie oszczędzano mężów ze względu na ich żony, ani żon ze względu na męża, ani też rodziców ze względu na dzieci. "Wyrok nie powinien być łagodzony ze względu na chorobę czy podeszły wiek. Każdy wyrok powinien obejmować biczowanie."

1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacią.

1264 r. - Ustanowiono uroczystość Bożego Ciała.

1275 r. - Pojawiły się dyskusje na temat płacenia daniny. W odpowiedzi papież ekskomunikował całe miasto, Florencję.

XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej śmierci, Kościół wyjaśniał, że winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachęcając przy tym do napaści na nich.

1311 r. - Papież Klemens V jako pierwszy ukoronował się potrójną koroną władcy.

1377 r. Robert z Genewy wynajął bandę najemników, którzy po zdobyciu Bolonii ruszyli na Cessnę. Przez trzy dni i noce, począwszy od 3 lutego 1377 roku, przy zamkniętych bramach miasta, żołnierze dokonali rzezi jego mieszkańców. W 1378 roku, Robert z Genewy został papieżem i przyjął imię Klemensa VII.

1450-1750r - Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zamęczono setki tysięcy kobiet posądzanych o czary.

1484 r. Papież Innocenty VIII oficjalnie nakazał palenie na stosach kotów domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten był praktykowany przez trwający setki lat okres polowań na czarownice.

1492 r. Kolumb odkrył Amerykę. Inkwizycja szybko postępuje śladami odkrywców. Tubylców, którzy nie chcieli nawrócić się na wiarę chrześcijańską, palono na stosach.

1493 r. Bulla papieska uprawomocniła deklarację wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Południowej, które odmówiły przyjęcia chrześcijaństwa.

1563 r. Ustalono, że tradycja Kościoła jest ważniejszym źródłem objawienia od Słowa Bożego.

1572 r. We Francji 24 sierpnia w masakrze znanej pod nazwą Dnia Świętego Bartłomieja zamordowano 10 000 protestantów. Papież Grzegorz XIII napisał potem do króla Francji Karola IX: "Cieszymy się razem z tobą, że z Boską pomocą uwolniłeś świat od tych podłych heretyków".

1650 r. W Nowej Anglii prawnie zakazano noszenia ubrań z "krótkimi rękawami, gdyż mogłyby zostać odsłonięte nagie ramiona". Chrześcijanie zaczęli uważać, że wszystko, co zwraca uwagę na świat fizyczny jest bezbożne.

1852 r. - Wprowadzono nabożeństwo majowe do N. M. P.

1854 r. - Wprowadzono dogmat o tzw. Niepokalanym Poczęciu N.M.P.

1855 r. - Sprzeciw Kościoła wobec Konstytucji Stanów Zjednoczonych. Kościół głosił iż "wolność to bluźnierstwo, wolność to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolność to mówienie kłamstw w imię Boga". Wcześniej, do Kongresu Stanów Zjednoczonych kościół wniósł projekt ustawy zabraniającej wydobywania z łona ziemi ropy naftowej, którą Bóg tam umieścił, aby czarci w piekle mieli czym pod kotłami palić.

1870 r. - Wprowadzono dogmat o nieomylności papieża.

1950 r. - W petycji do Watykanu, katolicy proszą o dogmatyzację fizycznego wniebowzięcia Maryi. W odpowiedzi Watykan uchwala dogmat o wniebowzięciu N. M. P. (w Ewangeliach nie ma słowa o tym).

Cytaty:

"Kościół Rzymski nigdy nie pobłądził i po wszystkie czasy w żaden błąd nie popadnie". "Dictatus Papae" papieża Grzegorza VII (1073-1086).

"Używajmy papiestwa teraz, gdy Bóg nam go dal".

"Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X.

360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów.

Yarpen_Zirgin

Post autor: Yarpen_Zirgin »

1. Ile razy można?
2. Co to ma do tematu wątku?
3. Douczcie się wreszcie historii Kościoła...

Adam pisze: Sobór Trydencki 1546.
Sobór Nicejski 787
Sobór Trydencki 1551.
Jest tego mnóstwo.Z różnych soborów.
Wedłóg tych jedynie postanowień jestem wyłączony i kropka.Czy jakieś najnowsze postanowienia KRK uwalniają mnie spod tamtych wyłączeń?
Kościoła Katolickiego, jeśli już coś piszesz na ten temat, a nie KRK.
A jeśli byłeś katolikiem i się odłączyłeś od Kościoła, to podpadasz pod postanowienia soborowe, które wymieniłeś.

Adam

Byłem katolikiem,ale z przymusu a nie z wyboru.Czy to się liczy?
Jak tylko mogłem wybierać,zaraz wybrałem wolność w Chrystusie.
A pewnie,że podpadam,ale sobie nic z tego nie robię.
Jeszcze czego brakowało,żebym sie przejmował takimi dyrdymałami.
Ilu z tych,co mnie wyłączało miało kochanki?Ilu skazało ludzi za poglądy na śmierć?Ilu gnębiło dziesięcinami biednych chłopów?Ilu zgromadziło ogromne majątki?Ilu było sybarytami i hedonistami?Ilu obsadzało stanowiska kościelne swoimi poplecznikami i rodzią?
A teraz ich następcy budują pomniki tym,których oni zabili.
Gdzieś o tym w ewangeliach już było....

wyznawca_

adam,
uwazasz ze tylko katolicy tak czynili? a jezeli nie to czemu sie przyczepiles katolikow? zanim mnie zaatakujesz to chce zebys wiedzial ze ja tez bylem kiedys katolikiem i juz nim nie jestem... juz tzn od 18 lat nim nie jestem.

wasz sluga w Chrystusie

wyznawca_

kato

Post autor: kato »

"A jeśli byłeś katolikiem i się odłączyłeś od Kościoła, to podpadasz pod postanowienia soborowe, które wymieniłeś"

Yarpen, to brzmi, jak wyrok :-)

Adam

Wyznawco,akurat taki temat.Poza tym nikt inny nie podjął dyskusji
Wiem,że luteranie(i nie tylko) też palili na stosach.Wogóle każdy,kto się mieni być chrześcijaninem a nim nie jest,jedzie na tym samym wózku z całym toważystwem.Nie ważne,że będzie głośno krzyczał o swojej odrębności i wyjatkowości.
Ja tam nie widzę żadnych różnic(poza doktrynalnymi)pomiędzy katolicyzmem,prawosławiem,anglikanizmem,ŚJ,supercharyzmatycznymi kościołami czy jakim kolwiek innym kościołem chrześcijańskim,gdzie Biblię zastąpiono jakimiś dodatkowymi objawieniami,prawdami i nowymi światłami.Wrzucam to wszystko do jednego worka z napisem ''wszetecznica''.
Bo kościół,jako Oblubienica chce podobać się tylko Panu,a wszetecznica chce podobać sie wszystkim
Czy wobec tego dziwne jest to,że wiele z tych instytucji się dość dobrze dogaduje?Dlatego nie interesuje mnie rozgrywanie katolicyzmu przeciwko jakiemuś tam ''protestantyzmowi'',bo w tym pojęciu katolicy widzą takie same letnie i śpiące kościoły,jakim też jest KRK.Dla katolika protestant,to anglikanin,zielonoświątkowiec i ŚJ również.Czy katolicy nie zdają sobie sprawy,że te 3 ugrupowania nie mają ze sobą nic wspólnego?Wygląda na to,że tak jest.Dlatego używanie określenia ''protestanci'' pod adresem tych wszystkich niekatolickich kościołów jest nieporozumieniem i jedynie gmatwa i wprowadza zamieszanie.
I bardzo proszę,byś wziął pod uwagę,że nie napisałem ''katolikami,prawosławnymi,itd,bo nie przeciw ludziom moje pisanie a przeciw instytucjom,które się mienią być Kościołem Jezusa Chrystusa,podczas gdy swoimi uczynkami i historią zapierają się Pana.
Wiem,że w tych kościołach jest wiele szczerych dzieci Bożych,ale niektórzy na tym forum uważają,że są nimi wszyscy,nad którymi odprawiono odpowiednie zaklęcia.
Nie miałem zamiaru w taki sposób prowadzić tej dyskusji,bo doskonale wiem,że Prawdy nie głosi się wytykaniem komuś błędów,ale zostałem do tego zmuszony podważaniem moich argumentów opartych na Biblii jakimiś ludzkimi mżonkami.Chciałem udowodnić ludzkie ich pochodzenie.
Jeśli sie to nie udało,to trudno.
Pocieszam się tym,że zawsze oprócz dyskutantów wątek śledzi kilkanaście conajmniej osób,które się nie odzywają,ale wyciągają wnioski.I to na nich mi szczególnie zależy.Więc ich z tego miejsca teraz pozdrawiam i życzę odnalezienia jedynej Prawdy w Chrystusie,a nie w instytucji.
Wydaje mi się,że i tak to wszystko nic nie wniosło nowego.Bo jeśli kogoś nie są w stanie ruszyć fakty widziane dookoła,historia i dokumenty,to nic na to nie poradzę.
Na pocieszenie przypominam sobie,że znam wielu ludzi,którzy tkwili w takim myśleniu po uszy.Byli księżmi,''cywilami''szczerze oddanymi KRK,ufającymi bezgranicznie nauce kościoła,ale kiedy zapragnęli Prawdy,i kiedy nie zadowalały ich miałkie odpowiedzi udzielane przez zawodowych objaśniaczy Słowa,sami sięgnęli po Biblię i w modlitwie prosili-''Panie ,pokaż mi prawdę''.
I Pan im pokazał.Pokazał im Prawdę zawszeinną od katolickiej,świadkowskiej,charyzmatycznej, prawosławnej czy luterańskiej.Swoją Prawdę.
Każdy,kto twierdzi,żę zna Prawdę i napewno od niej nie odejdzie,a jednocześnie przedstawia jako tą Prawdę ludzkie interpretacje i domysły,jest baaaardzo daleko od tej Prawdy.

rupert__

Post autor: rupert__ »

Adam,
rozłam w kościele zapoczątkował nikt inny tylko Marcin Luter,co nie oznacza,że Kościół w tamtym czasie nie potrzebował gruntownej reformy,bo wiele złych rzeczy działo się wtedy w Kościele,ale potrzebował reformy a nie rozłamu.
Luter paląc publicznie bullę papieska w 1520r po prostu sam siebie wykluczył z Kościoła,a za soba wiernych ,którzy mu uwierzyli.
Sobór trydencki rozpoczął się ...25 lat po tamtym wydarzeniu,więc nie wiem jak można ten sobór obwiniać o rozłam w Kościele.
Kościół musiał się ustosunkować do "wybuchu "Reformacji,jaki wtedy miał miejsce,ustalić co jest herezją,a co dopuszczalna reformą i po to właśnie zwołano sobór,jako odpowiedź na Reformację i rozłam w Kościele,więc nie należy w tym soborze szukac przyczyn tego rozłamu.
Bezpośrednią przyczyna rozłamu było wystąpienie Marcina Lutra,a pośrednią -kryzys jaki wtedy panował w Kościele i Luter miał niewatpliwie dobre intencje,ale wyszło jak wyszło...
Duże znaczenie dla rozwoju Reformacji miała też pazerność niektórych książąt niemieckich,którzy przyjmując nauki Lutra mogli bezkarnie przywłaszczać majątki kościelne na swoim terenie.To wszystko spowodowało,że na soborze nie było możliwe ponowne zjednoczenie,po prostu już polityka zaczęła odgrywac rolę.

wyznawca_

adam,
owoce wszystkich organizacji religijnych ktore ja znam takich jak kk czy sJ sa wszystkim dobrze znane i w tym przypadku zgadzam sie ze zaprzeczaja one Panu i Jego naukom. dlatego tez osobiscie nie naleze do zadnej z tych organizacji ktore powstaly po to zeby rozbic Jeden Kosciol ktory zbudowal Chrystus okolo 2 tys lat temu a ktory to Kosciol nie ma nazwy (nigdy nie mial) i ktorego tworza ludzie nie przez zapisanie sie do niego lub urodzenie w rodzinie ktora juz do niego nalezy lecz przez Ducha Swietego ktory mieszka w nas. Kazdy w ktorym mieszka Duch Swiety nalezy do Kosciola Jezusa gdyz jest Jego Cialem. Kazdy kto nie ma Ducha nie nalezy do Chrystusa i nie ma znaczenia do ktorej ludzkiej organizacji sie zapisal i w ktorej lawce na mszy siedzi i ile daje datkow. Jednak adam moim zdaniem bardzo bylbym ostrozny z uogolnianiem i rzucaniem az tak ostrych tekstow pod adresem katolikow itd.. bo i wsrod katolikow sa ludzie ktorzy maja Ducha.

wasz sluga w Chrystusie

wyznawca_

p.s. adam, czy moge wiedziec jakiego ty jestes wyznania?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojęcia”