Zapraszam do wymiany zdan/informacji na temat znaczenia tego slowa.
Moje trzy grosze:
krisis - pl. kryzys, okres krytyczny po ktorym nastapi zapadniecie decyzji
Na przyklad lekarz moze powiedziec pacjentowi: "Dzis w nocy nastapi kryzys a jutro powinnismy wiedziec, czy to lekarstwo zadzialalo." Czyli innymi slowy pojecie to nie powinno byc mylone z aktem wydania wyroku, a raczej rozumiane jako okres czasu probnego, ktory daje podstawe do wysuniecia wnioskow i tym samym podjecia slusznej decyzji.
jyakkudesu
Krisis, czyli sąd
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
neoarche
-
Lach
W Bibli sąd nie musi mieć wymiary negatywnego. Oznacza on raczej rozdzielenie ciemności od światłości, czy na odwrót i wprowadzenie podziału - tak, jak w pierwszym dniu stwarzania. Sąd bowiem zaczyna się, gdy światło przychodzi na świat, czyli gdy Bóg objawia Siebie ludziom.
OCzywiście kończy się on oddzieleniem ciemności, ale warto zauważyć, że człowiekowi jest postanowione: "raz umrzeć a POTEM sąd". Zatem skoro Bó nie pwszedł w jego życie to nie jest sądzony.
OCzywiście kończy się on oddzieleniem ciemności, ale warto zauważyć, że człowiekowi jest postanowione: "raz umrzeć a POTEM sąd". Zatem skoro Bó nie pwszedł w jego życie to nie jest sądzony.
-
tessa
W Biblii są następujące pojęcia:
Sąd Jezusa
Jana 9:39
"A Jezus rzekł:"Przyszedłem na ten świat na taki sąd: żeby ci ,którzy nie widzą ,widzieli ,a ci którzy widzą stali się ślepi".
W jaki sposób Jezus osądzał ludzi?
Był znakomitym nauczycielem,a jego nauczanie za pomocą przypowieści było w stanie rozsądzić między dobrymi i złymi.
Większość z ludzi ,którzy słuchali nauk Jezusa pozostawało tylko słuchaczami.
Marek 4:3-9
Natomiast część z nich zapragnęło poznać głębszy sens jego nauk.Na osobności pytali Jezusa o znaczenie tych jego nauk.
Marka 4:10-13
W ten sposób następowała niejako selekcja między ludżmi,szczerzy ludzie zostawali prawdziwymi uczniami Jezusa .Nie byli tylko słuchaczami ,lecz wykonawcami Jego słowa.
Jakuba 1:22
"Jednakże stańcie się wykonawcami słowa ,a nie tylko słuchaczami zwodzącymi samych siebie".
Zatem prawdziwym probierzem naszej wiary jest to,czy wiara potrafi zmienić nasze codzienne życie.
Sąd Jezusa
Jana 9:39
"A Jezus rzekł:"Przyszedłem na ten świat na taki sąd: żeby ci ,którzy nie widzą ,widzieli ,a ci którzy widzą stali się ślepi".
W jaki sposób Jezus osądzał ludzi?
Był znakomitym nauczycielem,a jego nauczanie za pomocą przypowieści było w stanie rozsądzić między dobrymi i złymi.
Większość z ludzi ,którzy słuchali nauk Jezusa pozostawało tylko słuchaczami.
Marek 4:3-9
Natomiast część z nich zapragnęło poznać głębszy sens jego nauk.Na osobności pytali Jezusa o znaczenie tych jego nauk.
Marka 4:10-13
W ten sposób następowała niejako selekcja między ludżmi,szczerzy ludzie zostawali prawdziwymi uczniami Jezusa .Nie byli tylko słuchaczami ,lecz wykonawcami Jego słowa.
Jakuba 1:22
"Jednakże stańcie się wykonawcami słowa ,a nie tylko słuchaczami zwodzącymi samych siebie".
Zatem prawdziwym probierzem naszej wiary jest to,czy wiara potrafi zmienić nasze codzienne życie.
-
tessa
Następne pojęcie to Sąd Boga Jehowy.
I Koryntian 4:4
"Nie jestem bowiem świadom nieczego ,co byłoby przeciwko mnie .Jednakże to nie dowodzi ,że jestem prawy ,a tym który mnie osądza jest Jehowa".
Jehowa osądza nas,czy miłujemy Jego święte imię Izajasza 26:7-9
"Ścieżką prawego jest prostolinijność....
Tak ze względu na ścieżkę twoich sądów ,Jehowo w tobie pokładamy nadzieję.
Do twego imienia i do twego pamiętnego miana kieruje się pragnienie duszy.
Duszą moją pragnąłem cię w nocy....
bo gdy od ciebie nadejdą sądy dla ziemi ,
prawości uczą się mieszkańcy żyznej krainy".
Sądy Jehowy to "uczenie się prawości" i wybawienie prawych a zgładzenie złych.
Psalm 76:7-12
"Ty sam napawasz lękiem
i któż może się ostać przed tobą
ze względu na siłę twego gniewu?
Z nieba dałeś słyszeć spór prawny
ziemia się zlękła i znieruchomiała ,
gdy Bóg powstał na sąd,
by wybawić wszystkich potulnych ziemi....."
Rzymian 14:10
"Ty zaś dlaczego osądzasz swego brata ?
Albo też dlaczego patrzysz z góry na swego brata?
Albowiem wszyscy staniemy przed tronem sędziowskim Boga.
Tak więc każdy z nas zda sam za siebie sprawę Bogu".
Hebrajczyków 12:23-Bóg sędzią wszystkich.
I Koryntian 4:4
"Nie jestem bowiem świadom nieczego ,co byłoby przeciwko mnie .Jednakże to nie dowodzi ,że jestem prawy ,a tym który mnie osądza jest Jehowa".
Jehowa osądza nas,czy miłujemy Jego święte imię Izajasza 26:7-9
"Ścieżką prawego jest prostolinijność....
Tak ze względu na ścieżkę twoich sądów ,Jehowo w tobie pokładamy nadzieję.
Do twego imienia i do twego pamiętnego miana kieruje się pragnienie duszy.
Duszą moją pragnąłem cię w nocy....
bo gdy od ciebie nadejdą sądy dla ziemi ,
prawości uczą się mieszkańcy żyznej krainy".
Sądy Jehowy to "uczenie się prawości" i wybawienie prawych a zgładzenie złych.
Psalm 76:7-12
"Ty sam napawasz lękiem
i któż może się ostać przed tobą
ze względu na siłę twego gniewu?
Z nieba dałeś słyszeć spór prawny
ziemia się zlękła i znieruchomiała ,
gdy Bóg powstał na sąd,
by wybawić wszystkich potulnych ziemi....."
Rzymian 14:10
"Ty zaś dlaczego osądzasz swego brata ?
Albo też dlaczego patrzysz z góry na swego brata?
Albowiem wszyscy staniemy przed tronem sędziowskim Boga.
Tak więc każdy z nas zda sam za siebie sprawę Bogu".
Hebrajczyków 12:23-Bóg sędzią wszystkich.