Kiedy katolicy zaczynają modlić się bezpośrednio do Boga?
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
Kiedy katolicy zaczynają modlić się bezpośrednio do Boga?
Taki mały test wiedzy...
Udowadnia się winę, a nie niewinność.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.
Aha... Nie licz na moją odpowiedź na złośliwości, szyderstwa i próby zmiany tematu.
- adelfos
Ja dałem, że od dziecka, a dopiero teraz sobie uświadomiłem, że jest w tym mały kruczek.
Owszem, katolicy zarówno na mszy, jak i w domach modlą się CZASEM bezpośrednio do Boga, ale JEDNOCZEśNIE korzystają z pośredników.
Tak więc w sensie modlitwy do Boga bezpośrednio wogóle-to od dzieciństwa
Ale zdrowa relacja z Bogiem-bez pośredników-najczęściej po spotkaniu osób spoza
Moja mam dawniej modliła się na różańcu i do Marii, a teraz, mimo iż jeszcze jest katoliczką modli się do samego Boga lub Jezusa. Cieszy mnie to wielce
mam cichą nadzieje, że przynajmniej połowa mojej rodziny przejdzie na protestantyzm
Owszem, katolicy zarówno na mszy, jak i w domach modlą się CZASEM bezpośrednio do Boga, ale JEDNOCZEśNIE korzystają z pośredników.
Tak więc w sensie modlitwy do Boga bezpośrednio wogóle-to od dzieciństwa
Ale zdrowa relacja z Bogiem-bez pośredników-najczęściej po spotkaniu osób spoza
Moja mam dawniej modliła się na różańcu i do Marii, a teraz, mimo iż jeszcze jest katoliczką modli się do samego Boga lub Jezusa. Cieszy mnie to wielce
mam cichą nadzieje, że przynajmniej połowa mojej rodziny przejdzie na protestantyzm
Nie cofaj się przed wyzwaniami życia.
- natan
- Kontakt:
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
"Czasem" na Mszy Św.?adelfos pisze:Owszem, katolicy zarówno na mszy, jak i w domach modlą się CZASEM bezpośrednio do Boga, ale JEDNOCZEśNIE korzystają z pośredników
Powiedz mi, kiedy ostatnio na niej byłeś?
Przy okazji: Znasz różnicę między słowem "orędować" a "pośredniczyć"?
A ja mam cichą nadzieję, ze kiedyś wrócisz do Kościoła Chrystusa.mam cichą nadzieje, że przynajmniej połowa mojej rodziny przejdzie na protestantyzm![]()
- adelfos
Yarpen_Zirgin
1) słowo CZASEM odniosłem do ogólnych modlitw większości katolików, a nie do mszy
2) czy uważasz, że teraz, gdy jestem protestantem, to nie jestem w Kościele Chrystusowym?
3) natanie to nie masz Ty intencji, że za takiego heretyka będziesz się modlić? Nie wiem czemu/po co miałbym wracać do KK. Teraz mam spokojną, dobrą więź z Bogiem. Myślę poważnie o chrzcie w imieniu Chrystusa. O ile jeszcze jakiś czas temu (rok) poważnie dopuszczałem do siebie możliwość pozostania/wrócenia do KK, to teraz nawet nie biorę tego pod uwagę.
1) słowo CZASEM odniosłem do ogólnych modlitw większości katolików, a nie do mszy
2) czy uważasz, że teraz, gdy jestem protestantem, to nie jestem w Kościele Chrystusowym?
3) natanie to nie masz Ty intencji, że za takiego heretyka będziesz się modlić? Nie wiem czemu/po co miałbym wracać do KK. Teraz mam spokojną, dobrą więź z Bogiem. Myślę poważnie o chrzcie w imieniu Chrystusa. O ile jeszcze jakiś czas temu (rok) poważnie dopuszczałem do siebie możliwość pozostania/wrócenia do KK, to teraz nawet nie biorę tego pod uwagę.
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
Owszem, katolicy zarówno na mszy, jak i w domach modlą się CZASEM bezpośrednio do Bogaadelfos pisze:1) słowo CZASEM odniosłem do ogólnych modlitw większości katolików, a nie do mszy
Mi to jednak wygląda na odniesienie się do Mszy Świętej. Na to wskazuje konstrukcja zdania.
Hm... Czyżbyś zapomniał, ze protestantyzm został stworzony przez M. Lutra, a nie przez Chrystusa?adelfos pisze:2) czy uważasz, że teraz, gdy jestem protestantem, to nie jestem w Kościele Chrystusowym?
Chrzest w imię Ojca, i Syna, i Ducha Świętego to za mało???adelfos pisze:Myślę poważnie o chrzcie w imieniu Chrystusa.
No cóż, dopóki człowiek nie umrze, to jest szansa, że wróci do Kościoła Chrystusa. "iIgdy nie mówi nigdy" - bo może się okazać, że jednak wrócisz...adelfos pisze:O ile jeszcze jakiś czas temu (rok) poważnie dopuszczałem do siebie możliwość pozostania/wrócenia do KK, to teraz nawet nie biorę tego pod uwagę.
- adelfos
Nie obchodzą mnie Twoje widzimisię, tym bardziej, że w innym temacie napisałem nawet, że katolicy modlą się do Boga na mszy. Teraz jeszcze sprostowałem, ponoć niejednoznaczne, zdanie. Czego Ty ode mnie chcesz?adelfos napisał/a:
Owszem, katolicy zarówno na mszy, jak i w domach modlą się CZASEM bezpośrednio do Boga
Mi to jednak wygląda na odniesienie się do Mszy Świętej. Na to wskazuje konstrukcja zdania.
Marcin Luter na początku chciał zreformować istniejący Kościół, w którym był. Po tym, jak go wyklęto za to, że chciał reformy odizolował się od KK. Nie założył więc nowego Kościoła zrywającego z Biblią, jak to jest np. w przypadku Moona czy świadków Jehowy. Twój argument jest tak idiotyczny, jak mówienie, że Kościół Katolicki założył Konstantyn Wielkiadelfos napisał/a:
Hm... Czyżbyś zapomniał, ze protestantyzm został stworzony przez M. Lutra, a nie przez Chrystusa?
Wystarcza, ale ja takiego chrztu NIE PRZYJąłEM. To, co ROBILI ZE MNą BEZ MOJEJ ZGODY to inna sprawa.adelfos napisał/a:
Myślę poważnie o chrzcie w imieniu Chrystusa.
Chrzest w imię Ojca, i Syna, i Ducha Świętego to za mało???
a
Po co?delfos napisał/a:
O ile jeszcze jakiś czas temu (rok) poważnie dopuszczałem do siebie możliwość pozostania/wrócenia do KK, to teraz nawet nie biorę tego pod uwagę.
No cóż, dopóki człowiek nie umrze, to jest szansa, że wróci do Kościoła Chrystusa. "iIgdy nie mówi nigdy" - bo może się okazać, że jednak wrócisz...![]()
Mam Jezusa-mojego zbawiciela i pewność zbawienia. Mam wspaniałych braci i siostry w Panu. Mam spotkania ze Zborem-budujemy się na nich, śpiewamy pieśni, rozmawiamy, czytamy Pismo, komentujemy. Do czego mam wracać?
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
Sęk w tym, że Luter nie został wykęty za chęć do reformowania Kościoła (tezy Lutra zostały rozpatrzone i tam, gdzie byłu słuszne, reformu wprowadzono w życie), ale za pójście w herezję.adelfos pisze:Marcin Luter na początku chciał zreformować istniejący Kościół, w którym był. Po tym, jak go wyklęto za to, że chciał reformy odizolował się od KK.
Zerwał z Kościołem założonym przez Chrystusa. To wystarczy.Nie założył więc nowego Kościoła zrywającego z Biblią, jak to jest np. w przypadku Moona czy świadków Jehowy.
Przyjąłeś. Chrzest jest ważny.adelfos pisze:Wystarcza, ale ja takiego chrztu NIE PRZYJąłEM. To, co ROBILI ZE MNą BEZ MOJEJ ZGODY to inna sprawa.
Do Kościoła Chrystusa. Do pełni łask, które Bóg daje nam przez sakramenty. Itd...adelfos pisze:Mam Jezusa-mojego zbawiciela i pewność zbawienia. Mam wspaniałych braci i siostry w Panu. Mam spotkania ze Zborem-budujemy się na nich, śpiewamy pieśni, rozmawiamy, czytamy Pismo, komentujemy. Do czego mam wracać?
- adelfos
bzdura. a reformy przyszły troche późno i to jeszcze tylko w części.delfos napisał/a:
Marcin Luter na początku chciał zreformować istniejący Kościół, w którym był. Po tym, jak go wyklęto za to, że chciał reformy odizolował się od KK.
Sęk w tym, że Luter nie został wykęty za chęć do reformowania Kościoła (tezy Lutra zostały rozpatrzone i tam, gdzie byłu słuszne, reformu wprowadzono w życie), ale za pójście w herezję.
Cytat:
Nie założył więc nowego Kościoła zrywającego z Biblią, jak to jest np. w przypadku Moona czy świadków Jehowy.
Zerwał z Kościołem założonym przez Chrystusa. To wystarczy.
zerwał z tym, co papieże zrobili z tym Kościołem
nie obchodzi mnie Twoje widzimisię. ja wiem, że jest nieważny i co Tobie do tego? mów swoim braciom, że ich polanie w niemowlęctwie jest ważne.adelfos napisał/a:
Wystarcza, ale ja takiego chrztu NIE PRZYJąłEM. To, co ROBILI ZE MNą BEZ MOJEJ ZGODY to inna sprawa.
Przyjąłeś. Chrzest jest ważny.
a
jesteś takim ignorantem, że nawet nie wiesz, że u protestantów są sakramenty?delfos napisał/a:
Mam Jezusa-mojego zbawiciela i pewność zbawienia. Mam wspaniałych braci i siostry w Panu. Mam spotkania ze Zborem-budujemy się na nich, śpiewamy pieśni, rozmawiamy, czytamy Pismo, komentujemy. Do czego mam wracać?
Do Kościoła Chrystusa. Do pełni łask, które Bóg daje nam przez sakramenty. Itd...
W Kościele Jezusa jestem, mam pełnię w Chrystusie. Nie potrzebuje waszych katolickich czarów
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
Niestety, ale fakt, a nie bzdura. Mitologizacja okoliczności odłączenia się Lutra od KK jest niestety duża. O tym jak i dlaczego do tego odejścia doszło, możesz poczytac np.: tutaj.adelfos pisze:bzdura. a reformy przyszły troche późno i to jeszcze tylko w części.
A na reformy nigdy nie jest za późno. Gdyby Lutrowi rzeczywiscie na nich zależało, to by cierpliwie czekał.
Papieże z Kościołem niczego nie zrobili.adelfos pisze:zerwał z tym, co papieże zrobili z tym Kościołem
Ja z kolei wiem, że jest wazny. I co teraz?adelfos pisze:ja wiem, że jest nieważny i co Tobie do tego?
Sakramentów jest siedem. Protestanci odrzucili pięć z nich.adelfos pisze:jesteś takim ignorantem, że nawet nie wiesz, że u protestantów są sakramenty?
Na czele Kościoła Chrystusa stoi Jego Namiestnik, zaś ten Kościół istnieje od prawie 2000 lat, a nie od XVI wieku.adelfos pisze:W Kościele Jezusa jestem, mam pełnię w Chrystusie.
Daję ci ostrzeżenie tutaj, za tekst obraźliwy dla katolików - następny tego typu "argument" skończy się ostrzeżeniem w twoim profilu.Nie potrzebuje waszych katolickich czarów
Po drugie, to ocierasz się o bluźnierstwo nazywając łaski, które daje Bóg, "katolickimi czarami".
- adelfos
Kolejna bzdura. Nie będę komentować takich kłamstw i oszczerstw.adelfos napisał/a:
bzdura. a reformy przyszły troche późno i to jeszcze tylko w części.
Niestety, ale fakt, a nie bzdura. Mitologizacja okoliczności odłączenia się Lutra od KK jest niestety duża. O tym jak i dlaczego do tego odejścia doszło, możesz poczytac np.: tutaj.
A na reformy nigdy nie jest za późno. Gdyby Lutrowi rzeczywiscie na nich zależało, to by cierpliwie czekał.
Prowadzą Cię ślpei i Ty jesteś ślepy-obaj w dół wpadniecie. Piekło na Ciebie czeka- to tylko kwestia czasu. Prawda jest taka, że jesteś potępiony, Twój umysł jest zaślepiony przez boga tego świata. Nawet mało który katolik i ksiądz waży się powiedzieć: papieże nic złego nie zrobili. trzeba chyba grzeszyć przeciwko Duchowi, żeby tak mówić i nie widzić winy papieży..adelfos napisał/a:
zerwał z tym, co papieże zrobili z tym Kościołem
Papieże z Kościołem niczego nie zrobili.
Ja mam Ducha świętego, Ty Go nie masz-zdanie pogan nie mnie obchodzi-idź ewangelizuj swoich braci.adelfos napisał/a:
ja wiem, że jest nieważny i co Tobie do tego?
Ja z kolei wiem, że jest wazny. I co teraz?
7 sakramentów ustalono w średniowieczu, choć we wczesnym średniowieczu np. koronacja cesarska także była sakramentem. wiec wg twojej urojonej i pokrętnej logiki to sam KK też odrzucił pare sakramentówadelfos napisał/a:
jesteś takim ignorantem, że nawet nie wiesz, że u protestantów są sakramenty?
Sakramentów jest siedem. Protestanci odrzucili pięć z nich.
a
Dla mnie Twój namiestnik jest szatanem wcielonym. Mam prawo mieć swoje zdanie i nie zabronisz mi.delfos napisał/a:
W Kościele Jezusa jestem, mam pełnię w Chrystusie.
Na czele Kościoła Chrystusa stoi Jego Namiestnik, zaś ten Kościół istnieje od prawie 2000 lat, a nie od XVI wieku.
Ty jesteś bluźniercą i osobą potępioną, ja mówię Prawdę. Zablokuj mnie, bij, pal, tak jak Twoi poprzednicy w wierze. Ja mam pewność zbawienia. Dla Ciebie jest WIECZNE piekło. Więc to ja jestem górą.Cytat:
Nie potrzebuje waszych katolickich czarów
Daję ci ostrzeżenie tutaj, za tekst obraźliwy dla katolików - następny tego typu "argument" skończy się ostrzeżeniem w twoim profilu.
Po drugie, to ocierasz się o bluźnierstwo nazywając łaski, które daje Bóg, "katolickimi czarami"
- natan
- Kontakt:
jeśli w średniowieczu ustalono 7 sakramentów czemu dokładnie 7 sakramentów mają
- KOPTOWIE
- ORMIANIE
- SYRIACY
- NESTORIANIE
Oni jak dobrze wiem już w V wieku sie odłączyli.
Yarpen napisał że protestanci mają 2 sakramenty, ja bym napisał że mają tylko jeden!
Bardzo mi przykro ale komunia u protestantów dla mnie nie jest sakramentem. Mimo że u luteran zachowano praktycznie liturgię, wiarę w realną obecność, w jakiejś mierze ustruj episkopalny bo problemy z sukcesją, brak wiary w anamnezę liturgii etc sprawia że jako sakrament tego uznać nie mogę.
jaki że lubię ludzi denerwować dla adelfosa czy janka sam nie wiem wierunki "szatanów" haha w moim pokoju :P
Ego amo, meum papas Benedictum XVI
- KOPTOWIE
- ORMIANIE
- SYRIACY
- NESTORIANIE
Oni jak dobrze wiem już w V wieku sie odłączyli.
Yarpen napisał że protestanci mają 2 sakramenty, ja bym napisał że mają tylko jeden!
Bardzo mi przykro ale komunia u protestantów dla mnie nie jest sakramentem. Mimo że u luteran zachowano praktycznie liturgię, wiarę w realną obecność, w jakiejś mierze ustruj episkopalny bo problemy z sukcesją, brak wiary w anamnezę liturgii etc sprawia że jako sakrament tego uznać nie mogę.
jaki że lubię ludzi denerwować dla adelfosa czy janka sam nie wiem wierunki "szatanów" haha w moim pokoju :P
Ego amo, meum papas Benedictum XVI

lista ignorowanych osób (aby nie tracili czasu pisząc mi): angelo, christianin, rykiw, Eutychus, bartek212701
-
derko
daczego nie jest? co niezgodnego z nauczaniem Biblijnym tam jest?natan pisze:Bardzo mi przykro ale komunia u protestantów dla mnie nie jest sakramentem
a moze w KK jest nie taka?
dlaczego w KK wierni otrzymują tylko opłatek a ksiadz pije wino i zjada opłatek? w czym on lepszy od wiernych?
"Sola Scriptura: Wystarczalność Pisma Świętego"
- Yarpen Zirgin
- Kontakt:
Może zacznij od uświadomienia sobie, że wierni w KK nie otrzymują opłatka, a kapłan nie pije wina i nie zjada opłatka.derko pisze: daczego nie jest? co niezgodnego z nauczaniem Biblijnym tam jest?
a moze w KK jest nie taka?
dlaczego w KK wierni otrzymują tylko opłatek a ksiadz pije wino i zjada opłatek? w czym on lepszy od wiernych?