Sąd Ostateczny - kiedy nastąpi?

Dyskusje o proroctwach biblijnych

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Kiedy nastąpi Sąd nad umarłymi?

Po powrocie Chrystusa i końcu świata
10
63%
Na końcu tysiącletniego Królestwa
3
19%
Cały okres trwania tysięcletniego Królestwa
3
19%

Liczba głosów: 16

Lucyfer

Post autor: Lucyfer »

machabeusz pisze: Królestwo Boże jest przygotowane już od dawna. Szkoda tylko , że niektórzy nie chcą uwierzyć słowom Pana Jezusa... :-|

A teraz podam ci cytat , gdzie będziesz miał "dwa w jednym":

Łuk. 23:42-43
42. I rzekł: Jezu, wspomnij na mnie, gdy wejdziesz do Królestwa swego.
43. I rzekł mu: Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju.
(BW)
Przygotowane wcale nie oznacza że już jest. Przygotowane może być a przyjdzie w czasie wyznaczonym.
Jeśli chodzi o raj to zapomniałeś i drzewie życia, ono musi urosnąć i jeszcze nie ma tego drzewa bo Bóg jeszcze nie nasadził. Raj jest przygotowany a drzewa jeszcze nie ma i nikt nie może jeszcze go spożywać i żyć wiecznie, dlatego ludzie umierają. Ten raj i to drzewo jest jedynie w planie, w wizji Bożej którą oglądał Jan.

Obj. 22:1-2
1. I pokazał mi rzekę wody żywota, czystą jak kryształ, wypływającą z tronu Boga i Baranka.
2. Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzące dwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania narodów.
(BW)

Widziałeś gdzieś takie drzewo które by rosło na ubu stronach rzeki? Musiały by być dwa takie drzewa w jedności.
Dan. 12:5
5. A gdy ja, Daniel, spojrzałem, oto dwaj inni aniołowie stali, jeden z tej strony rzeki, a drugi z tamtej strony rzeki.
(BW)
Zach. 4:11-14
11. Wtedy odezwałem się i zapytałem go: Co oznaczają te dwa drzewa oliwne po prawej i lewej stronie świecznika?
12. I powtórnie odezwałem się, i zapytałem go: Co oznaczają te dwie gałązki drzew oliwnych, które dwiema złotymi rurkami wypuszczają z siebie oliwę do złotych lamp?
13. Wtedy on odpowiedział mi: Czy nie wiesz, co one oznaczają? I odpowiedziałem: Nie, mój panie!
14. A on odrzekł: To są dwaj pomazańcy, którzy stoją przed Panem całej ziemi.
(BW)

Za chwilę to drzewo będzie zasadzone na ziemi.
1 Moj. 2:9
9. I sprawił Pan Bóg, że wyrosło z ziemi wszelkie drzewo przyjemne do oglądania i dobre do jedzenia oraz drzewo życia w środku ogrodu i drzewo poznania dobra i zła.
(BW)

Sąd ostateczny będzie za tysiąc lat, a wcześniej będzie raj i zasadzone drzewo życia.

Awatar użytkownika
wit

Post autor: wit »

machabeusz pisze:
Teraz można wrócić do właściwego wątku. :-)
No , nie wiem...
A może jednak warto wrócić do właściwego wątku...? Szczerze mówiąc, nie chce mi się za bardzo komentować rzekomego pobytu Chrystusa w raju, bo wypowiedź Jezusa do łotra należy do tekstów dwuznacznych, a ja z natury nie lubię takowych komentować. A skoro już muszę, to odpowiadam, że mój komentarz co do tego fragmentu jest taki sam, jak wcześniejszy. Duch, dusza i ciało Chrystusa przez 3 dni i 3 noce były martwe ['przebywały w łonie ziemi'].
RECEPTĄ NA AKTYWNĄ ROLĘ KOŚCIOŁA, JAKĄ MA ON DO SPEŁNIENIA, NIE JEST JEGO REFORMA, DO CZEGO WZYWAŁY KOŚCIOŁY PROTESTANCKIE, ALE POSŁUSZEŃSTWO, DO CZEGO WZYWAŁ KOŚCIÓŁ WCZESNOCHRZEŚCIJAŃSKI.

machabeusz

Post autor: machabeusz »

nike pisze:
Jezus kiedy był jeszcze w ciele chodził głosił o Królestwie, upadli aniołowie obserwowali Jezusa i Jego życie, to jest to głoszenie duchom.Upadli aniołowie widzieli śmierć Jezusa, widzieli tez zmartwychwstanie Jezusa, to było to głoszenie tym duchom w więzieniu. Ponieważ upadli aniołowie są duchami więc widzą daleko więcej niż my ludzie.
Ciekawe Nike , skąd ty to wiesz , że aniołowie to wszystko widzieli... :-?
1 Piotr. 1:12
12. Im to zostało objawione, że nie sobie samym, lecz wam usługiwali w tym, co teraz wam zostało zwiastowane przez tych, którzy w Duchu Świętym zesłanym z nieba opowiadali wam radosną nowinę; a są to rzeczy, w które sami aniołowie wejrzeć pragną.
(BW)
Ja myślę , że aniołowie "pragną wiedzieć" i to w dodatku ci dobrzy aniołowie. :idea:
Czyżby upadli aniołowie mieli lepszy wzrok od dobrych?
W powyższym wersecie "radosna nowina" , to Ewangelia , Nike.To samo słowo jest w wersecie o zwiastowaniu duchom w więzieniu.

Nie, jest to zupełnie oddzielny tekst. W oczach Bożych cały świat jest umarły [w procesie umierania.]
Wiedziałem , że to powiesz. ;-)
Skoro jednak pisze,że bedą sądzeni więc musi byc jakiś wyrok prawda?
Zgadzam się.
Wolę nie zgadywać jaki to będzie wyrok.

Nie wiem Nike , co będzie z upadłymi aniołami.Kto wie? Może Bóg im przebaczy?

nike

Post autor: nike »

Nike.To samo słowo jest w wersecie o zwiastowaniu duchom w więzieniu.
Masz na mysli 1Piotra 3:18-19?--Jeżeli tak to nie jest to samo.tutaj jest gr.tylake--co dokładnie znaczy więzienie
machabeusz pisze:Nie wiem Nike , co będzie z upadłymi aniołami.Kto wie? Może Bóg im przebaczy?
Jeżeli odbywa sie nad nimi sąd to po każdej sprawie jest wyrok dla jednej osoby a łaska dla drugiej, bo inaczej to po co sąd???

machabeusz

Wow , Nike , też nie możesz spać? :-)
nike pisze:
Nike.To samo słowo jest w wersecie o zwiastowaniu duchom w więzieniu.
Masz na mysli 1Piotra 3:18-19?--Jeżeli tak to nie jest to samo.tutaj jest gr.tylake--co dokładnie znaczy więzienie
Chodziło mi o słowo zwiastować - Ewangelia
machabeusz pisze:Nie wiem Nike , co będzie z upadłymi aniołami.Kto wie? Może Bóg im przebaczy?
Jeżeli odbywa sie nad nimi sąd to po każdej sprawie jest wyrok dla jednej osoby a łaska dla drugiej, bo inaczej to po co sąd???
W sądach ułaskawia się tylko niewinnych. Aniołowie są winni na pewno.
Sąd dla aniołów może też oznaczać wysokość kary.Więzienie-ciemnica , w której przebywają , to tak jakby areszt , gdzie czeka się na rozprawę sądową.

Dobranoc.

machabeusz

Hej!

Wracając więc do sedna sprawy proponuję skupić się na poniższych wersetach:

Judy 1:14-15
14. O nich też prorokował Henoch, siódmy potomek po Adamie, mówiąc: Oto przyszedł Pan z tysiącami swoich świętych,
15. Aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników za wszystkie ich bezbożne uczynki, których się dopuścili
, i za wszystkie bezecne słowa, jakie wypowiedzieli przeciwko niemu bezbożni grzesznicy.
(BW)

Według tych słów Pan Jezus , który przyjdzie po raz drugi dokona sądu i ukarze WSZYSTKICH BEZBOŻNIKÓW.

Jak to możliwe , skoro niektórzy twierdzą , że ma to nastąpić dopiero tysiąc lat później?

Pozdrawiam.

tessa

Post autor: tessa »

machabeusz pisze:Hej!

Wracając więc do sedna sprawy proponuję skupić się na poniższych wersetach:

Judy 1:14-15
14. O nich też prorokował Henoch, siódmy potomek po Adamie, mówiąc: Oto przyszedł Pan z tysiącami swoich świętych,
15. Aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników za wszystkie ich bezbożne uczynki, których się dopuścili
, i za wszystkie bezecne słowa, jakie wypowiedzieli przeciwko niemu bezbożni grzesznicy.
(BW)

Według tych słów Pan Jezus , który przyjdzie po raz drugi dokona sądu i ukarze WSZYSTKICH BEZBOŻNIKÓW.

Jak to możliwe , skoro niektórzy twierdzą , że ma to nastąpić dopiero tysiąc lat później?

Pozdrawiam.
A kto tak twierdzi?
Chyba nie ŚJ.Bo teraz odbywa się sąd nad tym światem .
W obecnym dniu sądu Jezus sądzi żywych.I skończy się on Armagedonem czyli zagładą niegodziwców.
Umarli zmartwychwstaną w Tysiącleciu i też będą sądzeni .Stanie się to po zagładzie tego systemu rzeczy.
To wszystko głoszą dziś ŚJ.

machabeusz

Hej!
W obecnym dniu sądu Jezus sądzi żywych.
Na jakiej podstawie głosisz takie nauki?
Przecież to nie jest zgodne ze słowami apostołów:
1 Piotr. 4:5
5. Zdadzą oni sprawę temu, który gotów jest sądzić żywych i umarłych.
(BW)

Pan Jezus jest gotów to zrobić i zrobi to z pewnością. Nie ma jednak mowy o tym ,że już to robi.
Nawet Chrześcijanie nie są teraz sądzeni , ale staną na sądzie Chrystusowym.

2 Tym. 4:1
1. Zaklinam cię tedy przed Bogiem i Chrystusem Jezusem, który będzie sądził żywych i umarłych, na objawienie i Królestwo jego;
(BW)

Apostoł Paweł mówi , że Jezus będzie to robił , ale w przyszłości.Skąd wniosek , że ten czas już nadszedł? :-?
I skończy się on Armagedonem czyli zagładą niegodziwców.
Umarli zmartwychwstaną w Tysiącleciu i też będą sądzeni .Stanie się to po zagładzie tego systemu rzeczy.
Czyli ci , którzy umarli przed armagedonem , to zmartwychwstaną , ale ci , którzy zginą , to już nie? :-/

To wszystko głoszą dziś ŚJ.
Wiemy o tym... :roll:

tessa

Post autor: tessa »

machabeusz pisze:Cytat:
W obecnym dniu sądu Jezus sądzi żywych.

Na jakiej podstawie głosisz takie nauki?
Przecież to nie jest zgodne ze słowami apostołów:
1 Piotr. 4:5
5. Zdadzą oni sprawę temu, który gotów jest sądzić żywych i umarłych.
(BW)

Pan Jezus jest gotów to zrobić i zrobi to z pewnością. Nie ma jednak mowy o tym ,że już to robi.
Nawet Chrześcijanie nie są teraz sądzeni , ale staną na sądzie Chrystusowym.

2 Tym. 4:1
1. Zaklinam cię tedy przed Bogiem i Chrystusem Jezusem, który będzie sądził żywych i umarłych, na objawienie i Królestwo jego;
(BW)

Apostoł Paweł mówi , że Jezus będzie to robił , ale w przyszłości.Skąd wniosek , że ten czas już nadszedł?
Na czym polega sąd żywych ? Czy zgadzasz sie że na tym:

I Piotra 4:17
Jest bowiem wyznaczony czas, by sąd się zaczął od domu Bożego. Jeżeli więc zaczyna się najpierw od nas, to jakiż będzie koniec tych, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie Bożej? "

Piotr tutaj wyrażnie pisze o sądzie Bożym który zaczął się "od nas" -czyli od chrześcijan w I wieku.

II Tymoteusza 4:1
Uroczyście przykazuję ci przed Bogiem i Chrystusem Jezusem, który ma sądzić żywych i umarłych, oraz ze względu na jego ujawnienie się i jego królestwo:

Czy według ciebie sąd żywych jest tym samym sądem co sąd umarłych?
Kiedy następuje jeden i drugi?

nike

Ja w tym temacie już się pytałam kto jest żywym, a kto umarłym? :-D I nie dostałam odpowiedzi. :-D

machabeusz

Hej!

Nike:
Ja w tym temacie już się pytałam kto jest żywym, a kto umarłym? I nie dostałam odpowiedzi.
Nie ściemniaj ,Nike.
Zacytuj gdzie się o to pytałaś.
Chyba , że nie mnie...

Tessa:
Na czym polega sąd żywych ? Czy zgadzasz sie że na tym:

I Piotra 4:17
Jest bowiem wyznaczony czas, by sąd się zaczął od domu Bożego. Jeżeli więc zaczyna się najpierw od nas, to jakiż będzie koniec tych, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie Bożej? "

Piotr tutaj wyrażnie pisze o sądzie Bożym który zaczął się "od nas" -czyli od chrześcijan w I wieku.
Zgadzam się , że będzie to sąd żywych , Tesso.
Bynajmniej jednak on się jeszcze nie zaczął.Powyższy cytat wskazuje rzekomo , jakby ten czas juz nadszedł za czasów apostołów. Zacytuje ten fragment z interlinii.
Przeczytajcie uważnie:
1 Piotra 4:17
"Bo stosowna pora zaczęcia sądu od domu Boga , jeśli zaś najpierw od nas , jaki koniec nie ulegających Boga dobrej nowinie?"

Sens tych słów wskazuje na to ,że sąd zacznie się od domu Bożego , a nie , że już się zaczął. Sąd nad domem Bożym Pismo nazywa jeszcze sądem Chrystusowym:
2 Kor. 5:10
10. Albowiem my wszyscy musimy stanąć przed sądem Chrystusowym, aby każdy odebrał zapłatę za uczynki swoje, dokonane w ciele, dobre czy złe.
(BW)

Więc według ciebie Tesso , to stoimy teraz przed sądem , ale później ,to jeszce raz musimy stanąć? :-?

Sąd Chrystusowy mamy dokładnie opisany.Nastąpi on dokładnie od razu po przyjściu Pana z Królestwem:
Mat. 25:29-30
29. Każdemu bowiem, kto ma, będzie dane i obfitować będzie, a temu, kto nie ma, zostanie zabrane i to, co ma.
30. A nieużytecznego sługę wrzućcie w ciemności zewnętrzne; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
(BW)
Łuk. 19:15
15. A gdy on, objąwszy królowanie powrócił, kazał przywołać do siebie te sługi, którym dał pieniądze, aby się dowiedzieć, ile kto zarobił.
(BW)

Mat. 24:45-51
45. Kto więc jest tym sługą wiernym i roztropnym, którego pan postawił nad czeladzią swoją, aby im dawał pokarm o właściwej porze?
46. Szczęśliwy ów sługa, którego pan jego, gdy przyjdzie, zastanie tak czyniącego.
47. Zaprawdę powiadam wam, że postawi go nad całym mieniem swoim.
48. Jeśliby zaś ów zły sługa rzekł w sercu swoim: Pan mój zwleka z przyjściem,
49. I zacząłby bić współsługi swoje, jeść i pić z pijakami,
50. Przyjdzie pan sługi owego w dniu, w którym tego nie oczekuje, i o godzinie, której nie zna.51. I usunie go, i wyznaczy mu los z obłudnikami; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.
(BW)

Sąd Chrystusowy nastąpi w Nowym Jeruzalem - Królestwie Bożym, które zstąpi na ziemię.
Źli słudzy zostaną wyrzuceni precz w ciemności zewnętrzne.Tam wkrótce potem nastąpi wylanie gniewu Bożego na ziemię , czyli koniec świata.

:arrow:

machabeusz

c.d.
II Tymoteusza 4:1
Uroczyście przykazuję ci przed Bogiem i Chrystusem Jezusem, który ma sądzić żywych i umarłych, oraz ze względu na jego ujawnienie się i jego królestwo:

Czy według ciebie sąd żywych jest tym samym sądem co sąd umarłych?
Kiedy następuje jeden i drugi?
Sąd żywych nastąpi w czasie , który opisałem wcześniej.

Sąd nad umarłymi nastąpi po końcu świata , czyli po przeminięciu ziemi.Niebo przeminie wraz z przyjściem Jezusa i Królestwa Bożego ( Obj.6:12-17).
Obj. 20:11-12
11. I widziałem, wielki biały tron i tego, który na nim siedzi, przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było.
12. I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach.
(BW)

Sąd , który jest opisany powyżej nastąpi dokładnie pomiędzy przeminięciem nieba i ziemi , a stworzeniem nowych.Po opisie sądu mamy kolejne słowa:
Obj. 21:1
1. I widziałem nowe niebo i nową ziemię; albowiem pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły, i morza już nie ma.
(BW)

Biblia była napisana kiedyś bez rozdziałów , jako jeden ciąg liter.Ktoś , kto postawił rozdział 21 rozdzielił faktyczny opis sądu.

Zstepujące Nowe Jeruzalem , które zaczyna się od wersetu 21:2 , to już inna wizja , która wcale nie dotyczy czasu po stworzeniu nowego nieba i ziemi.

Według moich wnikliwych dociekań Nowe Jeruzalem zstąpi na ziemię przed końcem świata.

Nowe Jeruzalem , to będzie "arka" w której schronią się żyjący chrześcijanie , czyli "wielki tłum".Podobnie , jak za czasów Noego ocalało tylko to , co w arce.
Ten koniec będzie przez ogień (2 Piotra 3:6,7).

Pewnie myslicie , że upadłem na głowę. :lol:
Wiele czasu poświęciłem ,aby tę sprawę gruntownie zbadać.Sami też to zbadajcie.
Nie było też łatwo o tym zacząć pisać , ale najtrudniejszy , to był ten pierwszy raz.

Pozdrawiam. ;-)

nike

machabeusz pisze:Nie ściemniaj ,Nike.
Chyba , że nie mnie...
strona 2-ga i 4-ta :-D

machabeusz

nike pisze:
machabeusz pisze:Nie ściemniaj ,Nike.
Chyba , że nie mnie...
strona 2-ga i 4-ta :-D
Coś ci powiem , droga Nike , że mogłabyś się wysilić i zacytować , gdy o to prosiłem , a nie odsyłać do stron.
Wątpię zresztą , czy zadałaś mi bezpośrednio pytanie na temat kim są umarli i żywi , ponieważ chętnie bym na te pytanie odpowiedział.
Tessa zadała i jak widać w poprzedniej mojej wypowiedzi , to odpowiedziałem dość wyczerpująco.

Zamiast więc czepiać się rzekomych pytań bez odpowiedzi , to proponuję odpowiedziec na moje pytanie w tym temacie:

Jak to możliwe , że według ŚJ i pochodnych im innych religii ludzie , którzy staną na sądzie, to odpowiadać będą za uczynki po zmartwychwstaniu , a nie za ich życia przed śmiercią?

Wersety , które należy wziąść pod uwagę:
Kazn. 11:9
9. Raduj się, młodzieńcze, w swojej młodości i bądź dobrej myśli, póki jesteś młody. Postępuj tak, jak każe ci serce, i używaj, czego pragną twoje oczy, lecz wiedz, że za to wszystko pozwie cię Bóg na sąd.
(BW)
Kazn. 12:13-14
13. Wysłuchaj końcowej nauki całości: Bój się Boga i przestrzegaj jego przykazań, bo to jest obowiązek każdego człowieka.
14. Bóg bowiem odbędzie sąd nad każdym czynem, nad każdą rzeczą tajną czy dobrą, czy złą.
(BW)

Rzym. 12:19
19. Najmilsi! Nie mścijcie się sami, ale pozostawcie to gniewowi Bożemu, albowiem napisano: Pomsta do mnie należy, Ja odpłacę, mówi Pan.
(BW)

Proszę o komentaż do tych wersetów.

nike

Zamiast więc czepiać się rzekomych pytań bez odpowiedzi , to proponuję odpowiedziec na moje pytanie w tym temacie:
Nie mów do mnie słowa:czepiasz bo mi sie nie podoba. W moim przypomnieniu nie było żadnej złości tylko zwykle przypomnienie, więc nie potrzebnie sie uniosłeś :-D
machabeusz pisze:Jak to możliwe , że według ŚJ i pochodnych im innych religii ludzie , którzy staną na sądzie, to odpowiadać będą za uczynki po zmartwychwstaniu , a nie za ich życia przed śmiercią?
Nie jest to pytanie do mnie bo ja tak nie głoszę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Proroctwa”