Jezus był Żydem ....
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Moderatorzy
-
Re: Jezus był Żydem ....
Don Cicio w pierwszym twoim poście powiedziałeś do mnie,że Jezus był Rabinem, ponieważ ci udowodniłam,ze nim oficjalnie nie był, to ty, żeby była jednak twoja racja na siłę mi udowadniasz, że był Rabinem, dla mnie też był RABINEM i jest dalej ale nie dla ŻYDÓW FARYZEUSZY 2000 lat temu.
Tylko dla Jego uczni był nauczycielem.
Tylko dla Jego uczni był nauczycielem.
-
A za co Jezus krytykował faryzeuszy ?Nieziem pisze: ↑14 gru 2021, 12:58Do rzeczy duchowych należy przykładać duchową miarę. Ta wypowiedź Jezusa nie zawiera uniwersalnej zasady by czynić wszystko, co mówią faryzeusze i uczeni w piśmie. Słowa te zostały wypowiedziane w konkrtenej sytuacji, i miały na celu wykazanie hipokryzji tych, którzy na mównicy Mojżeszowej zasiedli. Uniwersalna zasada pojawia się natomiast przy okazji wydarzenia na górze Tabor, gdy Mojżesz i Eliasz rozmawiają z Jezusem, i głos z obłoku się odzywa:DonCicio pisze: ↑13 gru 2021, 14:40A co oznaczają słowa Jezusa, odnośnie faryzeuszy i uczonych w Piśmie:
Mat 23:1-4 „Wtedy Jezus przemówił do tłumów i do swoich uczniów: 'Na miejscu Mojżesza usadowili się uczeni w piśmie i faryzeusze. Dlatego czyńcie wszystko, co wam mówią, ale nie naśladujcie tego, co robią, bo mówią, ale sami tak nie postępują. Wiążą wielkie ciężary i wkładają je ludziom na barki, a sami nie chcą ich nawet ruszyć palcem'”
… czy nie świadczy to, że faryzeusze i uczeni w Piśmie jednak nauczali też Prawa Mojżeszowego, do czego Jezus zachęcał Żydów?
To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie! (Mat.17.5)
oraz gdy Jezus poleca nauczać:
Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody... Ucząc je przestrzegać wszystkie go, co wam przykazałem. (Mat.28.19)
O rozdźwięku miedzy tym, co głosił Jezus a faryzeusze, już pisałem. Jeśli ktoś różnicy nie widzi, i chce czynić wszystko, co mówią faryzuesze, cóż, literalnie słucha Jezusa, ale błądzi, bo Na tym polega wasz błąd, że nie znacie Pism ani mocy Bożej. (Mat.22.29)
Za przestrzeganie prawa żydowskiego, czy za działania niegodziwe, pod przykrywką tego prawa ?
Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie
Слава Україні !

Слава Україні !
- DonCicio
Nie, powiedziałem, że "Jezus był "Rabbi" - 'Nauczycielem', nie mówiłem, że był rabinem w synagodze.
Jezus był najlepszym "Rabbi", Nauczycielem, jakiego nosiła ta ziemi. My, Jego uczniowie, mamy Go naśladować i jak On, mamy czynić uczniami innych (Mat 28:19,20).
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
-
Nauka Abrahama jest kontynuacją nauk jakie przekazał mu Melchizedeka ale tak jak w katolicyzmie zniekształcono chrześcijaństwo, tak potomni Abrahama wypaczyli te nauki.Henryk pisze: ↑14 gru 2021, 12:19Wielcem ciekawy, jaką to religię wyznawał Abraham?
Islam? Chrześcijaństwo? Wyznawał Boga RA?
Jakie były "obrzędy" Jego religi? - Składanie ofiar z ludzi?![]()
Posiadała "sakramenty święte" jak chrzest, małżeństwo, kapłaństwo?
Ta jak coś napisze, to aż osłabia...
Jedynie fantazji nie można odmówić naszej "wybrance".
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
-
Kapłani sprawowali obrządek ofiarowania, ale przecież ktoś najpierw musiał przyjść od nich, i im to coś do ofiarowania przekazać. Mogła być to albo ofiara albo dar, ale coś ktoś musiał przynieść do Kapłanów. O tym, że Jezus coś na ofiarę lud dar przyniósł, nie ma nie dlatego, że skończyło się miejsce do zapisania na zwoju, ale dlatego, że takiego faktu nie było. Jeśli nie ma wzmianki, że Jezus mógł zanieść zwierzątko na ofiarę w swojej intencji, to takie sugestie są tylko hipotezami, i to bardzo wątpliwymi, jeśli się wierzy w ingerencję, czy natchnienie Ducha Świętego przy powstawaniu Pism Nowego Testamentu.nike pisze: ↑14 gru 2021, 0:23Jezus nie mógł uczestniczyć w składaniu ofiar, bo nie był kapłanem, Jezus w świątyni nie miał nic do powiedzenia, bo nie był też rabinem.
Jezus co najwyżej mógł zanieść zwierzątko na ofiarę w swojej intencji, nie ma o tym w N.Testamencie, gdyby wszystko było spisane w Biblii to ile ta księga musiała by ważyć?
- DonCicio
„Trzy razy w roku wszyscy mężczyźni mają stanąć przed Jehową, swoim Bogiem, w miejscu, które On wybierze: podczas Święta Przaśników, podczas Święta Tygodni i podczas Święta Szałasów. Niech żaden z nich nie staje przed Jehową z pustymi rękami. Dar każdego ma być proporcjonalny do błogosławieństwa, jakiego wam udzieli Jehowa, wasz Bóg”. (PWT 16:16,17)
Tak więc każdy mężczyzna MUSIAŁ 3 razy w roku "stanąć przed Jehową" w świątyni Jerozolimskiej! Musiał to czynić również Jezusa ... i tak czynił, jak wynika z Jana 7:10.
"Niech żaden z nich nie staje przed Jehową z pustymi rękami"
... Jezus miał OBOWIĄZEK, żeby na mocy Prawa zanieść dar Bogu.
"Nabywaj mądrości, nabywaj zrozumienia. Nie zapominaj o tym, co mówię, i się od tego nie odwracaj" Przysłów 4:5
-
Można uznać (jak ktoś potrzebuje 'łatek'), że wyznania mojżeszowego. Jezus poznawał najpierw wyznanie rodziców, i narodu, gdzie był wychowywany. Z czasem rozumiał więcej, i więcej. Już w wieku lat dwunastu mógł podejmować dyskusje, i zadawać pytania, co oznacza, że myślał, analizował, a nie tylko biernie słuchał.BoaDusiciel pisze: ↑14 gru 2021, 7:09No to jakiego wyznania był Jezus, od urodzin do chrztu w Jordanie ?
Podczas chrztu (który notabene nie jest częścią wyznania mojżeszowego) spoczął na Nim Duch Święty, czyniąc z Niego Chrystusa. W mocy tego Ducha przez ponad trzy lata działał, aż do śmierci, a nawet znacznie dłużej.
- DonCicio
O tym, "że Jezus coś na ofiarę lud dar przyniósł, nie ma dlatego", ponieważ gdyby wszystko napisać co Jezus czynił, brakłoby miejsca na "zwojach":
Jan 21:25 "Jest zresztą wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał. Gdyby je opisano ze wszystkimi szczegółami, myślę, że cały świat nie pomieściłby spisanych zwojów"
-
Mam nadzieję, że nie będziesz nas przekonywała, że Melchizedek wyznawał chrześcijaństwo?
Jednak wskaż nam choć jedną, jedyną naukę przekazaną przez Melchizedeka!
Poza oczywiście dziesięciną...
"I nie czyńcie nic z kłótliwości ani przez wzgląd na próżną chwałę, lecz w pokorze uważajcie jedni drugich za wyższych od siebie."
Flp 2:3 BW
Flp 2:3 BW
-
Dokładnie nauczał tak jak Jezus. O osobistej komunii każdego człowieka z Bogiem. O tym, że jest to komunia osobista a nie zbiorowa. O tym, że Bóg nas kocha i pragnie być naszym Ojcem, a my byśmy pragnęli być Jego dziećmi. O tym, że miłość I dobro ma być priorytetem życia ludzi.
Oczywiście te nauki były niewygodne dla tych, co chcieli mieć władzę i by zniewolic ludzi strachem przed Bogiem.
Nie uczono o miłości Boga, lecz uczono strachu przed gniewem Boga. Myślę, że ta nauka została celowo zniekształcona w celu lupienia jednych przez drugich. Nieroby chcieli sławy i wygodnego życia ale ktoś na taką chołote musiał ciężko pracować i jej usługiwać.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
- DonCicio
Chciałem zapytać, gdzie wyczytałaś rewelacje, że Melchizedek, żyjący 2000 lat przed Chrystusem, "Dokładnie nauczał tak jak Jezus". Chciałem też zapytać, gdzie w Biblii jest napisane "O osobistej komunii każdego człowieka z Bogiem", ale ... nie będę pytał, bo jest coś lepszego:
"Jest opowieść o tygrysie i ośle. Ten drugi zawzięcie twierdzi, że trawa jest niebieska. Idą do lwa, który przyznaję rację osłu i karze tygrysa.
- Dlaczego? - pyta zaskoczony tygrys.
- Bo marnotrawisz czas na pozbawione sensu dyskusje z osłem, i jeszcze do mnie z tym przychodzicie"
-
NOWY TESTAMENTDonCicio pisze: ↑14 gru 2021, 19:10
Chciałem zapytać, gdzie wyczytałaś rewelacje, że Melchizedek, żyjący 2000 lat przed Chrystusem, "Dokładnie nauczał tak jak Jezus". Chciałem też zapytać, gdzie w Biblii jest napisane "O osobistej komunii każdego człowieka z Bogiem", ale ... nie będę pytał, bo jest coś lepszego:
"Jest opowieść o tygrysie i ośle. Ten drugi zawzięcie twierdzi, że trawa jest niebieska. Idą do lwa, który przyznaję rację osłu i karze tygrysa.
- Dlaczego? - pyta zaskoczony tygrys.
- Bo marnotrawisz czas na pozbawione sensu dyskusje z osłem, i jeszcze do mnie z tym przychodzicie"
List do Hebrajczyków
Chrystus Kapłanem na wieki na wzór Melchizedeka
1 Ten to Melchizedek, król Szalemu, kapłan Boga Najwyższego, wyszedł na spotkanie Abrahama, wracającego po rozgromieniu królów, i udzielił mu błogosławieństwa1. 2 Jemu Abraham także wydzielił dziesięcinę z całego [łupu]2. Imię jego najpierw oznacza króla sprawiedliwości, a następnie także króla Szalemu, to jest Króla Pokoju. 3 Bez ojca, bez matki, bez rodowodu, nie ma ani początku dni, ani też końca życia, upodobniony zaś do Syna Bożego, pozostaje kapłanem na zawsze. 4 Rozważcie, jak wielki jest ten, któremu sam patriarcha Abraham dał dziesięcinę z najlepszego łupu. 5 Wprawdzie i ci z synów Lewiego, którzy otrzymują kapłaństwo, mają zgodnie z Prawem polecenie pobierania dziesięciny od ludu, to jest od braci swoich, chociaż i ci wywodzą się z rodu Abrahama. 6 Tamten, który nie wywodził się z ich rodu, otrzymał dziesięcinę od Abrahama i pobłogosławił tego, który miał obietnice. 7 Nie ma zaś żadnej wątpliwości, iż to, co mniejsze, otrzymuje błogosławieństwo od tego, co wyższe. 8 Ponadto tu biorą dziesięciny ludzie, którzy umierają, tam zaś ten, o którym wydane jest świadectwo, że żyje3. 9 I jeśli się można tak wyrazić, także Lewi, który pobiera dziesięciny, złożył dziesięcinę w osobie Abrahama. 10 Był bowiem jeszcze w lędźwiach praojca swego, gdy Melchizedek wyszedł mu na spotkanie. 11 Gdyby więc doskonałość została osiągnięta przez kapłaństwo lewickie, lud bowiem otrzymał Prawo, oparte na nim, to po co było potrzeba ustanawiać jeszcze innego kapłana na wzór Melchizedeka, a nie na wzór Aarona? 12 Ze zmianą bowiem kapłaństwa musi też nastąpić zmiana Prawa. 13 Ten zaś, o którym się to mówi, należał do innego pokolenia, z którego nikt nie służył ołtarzowi. 14 Wiadomo przecież, że nasz Pan wyszedł z pokolenia Judy, a Mojżesz nic nie wspomniał o kapłanach z tego pokolenia. 15 Jest to jeszcze bardziej oczywiste i wskutek tego, że na podobieństwo Melchizedeka występuje inny kapłan, 16 który stał się takim nie według przepisu prawa cielesnego, ale według siły niezniszczalnego życia4. 17 Dane Mu jest bowiem takie świadectwo: Ty jesteś kapłanem na wieki na wzór Melchizedeka5. 18 Zostaje przeto usunięte poprzednie Prawo z powodu swej słabości i nieużyteczności. 19 Prawo nie dawało niczemu pełnej doskonałości, było jednak wprowadzeniem tylko lepszej nadziei, przez którą zbliżamy się do Boga. 20 Tym więcej, iż stało się to nie bez złożenia przysięgi. Gdy bowiem tamci bez przysięgi stawali się kapłanami, 21 Ten właśnie przez przysięgę Tego, który do Niego powiedział: Poprzysiągł Pan, a nie będzie żałował: Ty jesteś kapłanem na wieki6. 22 O tyle też Jezus stał się poręczycielem lepszego przymierza. 23 I gdy tamtych wielu było kapłanami, gdyż śmierć nie zezwalała im trwać przy życiu, 24 Ten właśnie, ponieważ trwa na wieki, ma kapłaństwo nieprzemijające. 25 Przeto i zbawiać na wieki może całkowicie tych, którzy przez Niego zbliżają się do Boga, bo zawsze żyje, aby się wstawiać za nimi. 26 Takiego bowiem potrzeba nam było arcykapłana: świętego, niewinnego, nieskalanego, oddzielonego od grzeszników, wywyższonego ponad niebiosa, 27 takiego, który nie jest obowiązany, jak inni arcykapłani, do składania codziennej ofiary najpierw za swoje grzechy, a potem za grzechy ludu. To bowiem uczynił raz na zawsze, ofiarując samego siebie7. 28 Prawo bowiem ustanawiało arcykapłanami ludzi obciążonych słabością, słowo zaś przysięgi, złożonej po nadaniu Prawa, [ustanawia] Syna doskonałego na wieki.
Ksiega Rodzaju:
Melchizedek błogosławi Abrama
14:17
A gdy wracał po zwycięstwie nad Kedorlaomerem i królami, którzy z nim byli, wyszedł mu na spotkanie król Sodomy do doliny Szewe, doliny królewskiej.
14:18
Melchisedek zaś, król Salemu, wyniósł chleb i wino. A był on kapłanem Boga Najwyższego.
14:19
I błogosławił mu, mówiąc: Niech będzie błogosławiony Abram przez Boga Najwyższego, stworzyciela nieba i ziemi!
14:20
I niech będzie błogosławiony Bóg Najwyższy, który wydał nieprzyjaciół twoich w ręce twoje! A Abram dał mu dziesięcinę ze wszystkiego.
Osobista komuna z Bogiem każdego człowieka jest przez Jezusa Chrystusa, bo tylko Jezus Chrystus jest naszym Arcykapłanen jedynym.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 19:58 przez wybrana, łącznie zmieniany 1 raz.
JEZUS MOIM ZBAWCĄ
-
Ta powyższa myśl z Ewangelii Jana jest dość groteskowa, i bardzo bajkowa. Dla spięcia klamrą swoją opowieść, powinien Jan rozpocząć swoją księgę od "Za siedmioma górami, za siedmioma lasami...".
A tak, intuicyjnie czuję, że jest ten fragment dopisany, ale nawet jeśli jest oryginalny, przez Jana zamierzony, znaczy to tyle tylko, że Jan tak myślał.
Ja mam inne pojęcie o rozmiarach świata, i wielkości książek.
Jezus działał krócej niż 4 lata, załóżmy, że to jakieś 1500 dni było. Jedna książka, opisująca jeden dzień działalności - załóżmy 500 stron. Czyli mamy tysiąc pięćset pięciuset stronicowych książek. Ja rozumiem, że technicznie w tamtych czasach było to trudne do napisania, wers ten jednak nie mówi o technicznych możliwościach, ale o niby faktycznej niemożliwości zmieszczenia opisów działalności Jezusa w książkach całego świata. Dla mnie oczywiste jest to, że to figura retoryczna jest, a nie opis dosłowny, i tak to odbieram.
Mój egzemplarz Biblii ma trochę ponad 1000stron, a jest zaledwie cegiełką. W moim salonie zmieściłoby się spokojnie 1500 takich cegiełek.
Z innej strony: jeśli aktywność Jezusa w świątyni - rzekome przynoszenie czegoś na ofiarę albo dar - została pominięta w opisach biblijnych, świadczy to o tym, jakie to było ważne (znaczy: nieistotne zupełnie).
W mojej pracy jest sobie na ścianie wieszaczek na klucze, a obok kartka do zapisywania czasu wzięcia i odłożenia kluczy. W zamyśle, jeśli kluczy nie ma, powinno być wiadomo, kogo ewentualnie obciążyć odpowiedzialnością. Czyli jak nie ma kluczy, a podpisałem, że wziąłem, a nie podpisałem, że odwiesiłem z powrotem, MEA CULPA. Praktycznie jest tak, że mogę sobie trzymać klucze w kieszeni, ale jak napiszę na kartce, że zwróciłem je na miejsce, nikt do mnie pretensji mieć nie będzie za brak kluczy. Jeśli zawieszę je z powrotem na wieszaczek, ale nie podpiszę zwrotu, a klucze następnie ktoś inny zabierze, ja mogę odpowiadać. To tak w kwestii, że coś jest napisane. A wielu działa w ten sposób: "bo tak jest napisane ".
Dalej: Jeśli Prawo Mojżeszowe stanowi, że "każdy ma obowiązek stawić się przez Panem, nie z pustymi rękami" to ja się pytam: Gdzie jest podpis Jezusa? "Podpis Jezusa" tutaj oznacza opis, relację, świadectwo o tym, że Jezus ten obowiązek spełnił.
Na marginesie: Czy ty spełniasz ten obowiązek? Jeśli nie, to by znaczyło, że to Prawo, z którego ten przepis pochodzi, nie obowiązuje. Jeśli nie obowiązuje, to nie ma potrzeby o tym Prawie pisać.
Ta kartka obok kluczy może być ilustracją działalności faryzeuszy i uczonych w Piśmie. Mówią, a nie czynią. Podpisują, że zrobili, a wcale nie zrobili. Uważają się za szlachetnych, a są obłudnikami. Żydzi nominalni.
-
Łatwo napisać 'Błąd!', trudniej to wykazać, tobie sie nie udaje. Nie przedstawiłeś podstaw do twierdzenia, że w ogóle obchodził święta, ale chcesz zgadywać, z czym do świątyni szedł.DonCicio pisze: ↑14 gru 2021, 7:52
Błąd! W jakim celu do świątyni udali się rodzeni bracia Jezusa? Aby zgodnie z nakazem Jehowy Boga obchodzić święto Paschy. Czyniła tak od początków ziemskiego życia Jezusa Jego matka Maria i ojczym Józef, oraz ich dzieci
(Mat 13:55,56 / Mat 12:46):
Łuk 2:41,41 "Jego rodzice mieli zwyczaj chodzić co roku do Jerozolimy na święto Paschy. Gdy miał 12 lat, też tam poszli zgodnie z przyjętym zwyczajem"
Tak więc każdy mężczyzna MUSIAŁ 3 razy w roku "stanąć przed Jehową" w świątyni Jerozolimskiej! Musiał to czynić również Jezusa ... i tak czynił, jak wynika z Jana 7:10.
"Niech żaden z nich nie staje przed Jehową z pustymi rękami"
... ciekawe, jaki dar miał dla Jehowy Boga Jezus, kiedy poszedł do świątyni nieco później niż Jego bracia?
Zgadza sę, rodzice i bracia Jezusa chodzili obchodzić wspólnie święta. Jaki dar miał dla Jehowy Jezus, jak kogoś interesują domysły, można sobie dywagować, tylko co to wnosi do dyskusji, nic.
-
Tu nie dyskutujemy o ofiarach jako takich, ale czy Jezus brał w nich czynny udział. Jeśli da się Pismem uzasadnić, że TAK, to ja się z tym zgodzę. Na ten czas jestem na NIE, ponieważ świadectwa Pism nikt nie przedstawił.Henryk pisze: ↑14 gru 2021, 8:54Zapamiętałeś jedynie te ofiary?
Masz słabą pamięć.
Ofiary krwawe i całopalne symbolizowały jedynie całkowite poświęcenie się ludu Bożego, aż na śmierć.
Tak jak cielec w „dniu pojednania” symbolizował ofiarę naszego Pana i Mistrza, a jeden z kozłów, którego krew także tamtego dnia była użyta do kropienia Skrzyni Świadectwa (Arki Przymierza)- przedstawiała całkowitą ofiarę z życia naśladowców Jezusa.
Zapamiętałeś ofiary śniedne, z pokarmów i płynów?
Zastanawiałeś się co one przedstawiają?
Dam głowę, że nawet o tym nie pomyślałeś!![]()
Ofiary za grzechy, ofiary dziękczynne, oczyszczające…
Kol 2:16-17 BW "Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju albo z powodu święta lub nowiu księżyca bądź sabatu. (17) Wszystko to są tylko cienie rzeczy przyszłych; rzeczywistością natomiast jest Chrystus."