Czytania aktualne

Dlaczego powinniśmy ja czytać, wasze opinie na jej temat oraz ciekawe strony na temat Biblii

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bobo

Re: Czytania aktualne

Post autor: Bobo »

Nie mogę pojąć, dlaczego Nieziem wykrzywiasz proste ścieżki Pańskie. Napisałeś:
Nieziem pisze:Hebrajskie Jeszua znaczy zbawienie.
Podałeś tylko pół prawdy.
Hebrajskie Jeszua to: Jehowa jest zbawieniem. Nie samo zbawienie, co prowadziłoby do błędnego wniosku, że to imię kieruje uwagę na samego Jezusa. Owszem, Jezus zbawia, ale jako ten, którym posługuje się Jehowa, na co wskazuje przedrostek Jah/Jeh.
Jako Swiadek Jehowy, wpychasz jeh/jah, gdzie tyłko się da, więc akurat to, że lansujesz imię Jehoszua, mnie nie dziwi.
Jako nie wiadomo kto, lansujesz pogląd, że Jehowa to fałszywy bożek, więc nie dziw się, że nawet imię Jezus podkreśla twoje fałszywe poglądy.
Natomiast co do kwestii KTO wybawia. Używając skrótów myślowych jeden i drugi tzn. Jehowa i Jezus. Z tym, że Jehowa posłał Jezusa w tym celu. Często w Biblii hebrajska myśl wyraża sprawczość ostatniej osobie, co dla naiwnego czytelnika, prowadzi do wniosku, że zbawcą jest ten, kto miał bezpośredni kontakt. Podobnie było z innymi sytuacjami.
Np. w Sędziów 3:15 masz:
„Jehowa wzbudził im wybawcę, Ehuda”.
Można zadać naiwne pytanie, to kto w końcu był wybawcą, Jehowa czy Ehud?
Odpowiedź jest oczywista, o ile ktoś nie ma wypaczonego sposobu myślenia.
Podobnie z Jehową i Jezusem. Oboje. Tylko, że to Jehowa posłużył się Jezusem, i żeby nie było wątpliwości kto jest kim w tym wybawianiu, synowi Bożemu anioł kazał nadać imię Jezus, czyli: Jehowa jest wybawieniem.
Że takie jest znaczenie tego imienia wskazuje wiele słowników i opracować. Jest tego, tyle, że nie będę ich cytował. Dostęp do nich jest łatwy i prosty.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Quinque

Post autor: Quinque »

Ej, a może mi wyjaśnisz czemu nie uznajesz Trójcy skoro wszyscy chrześcijanie są zgodni co do tej nauki. Tylko wasza guru Hellen czy jak jej tam, wymyśliła sobie że jednak nie?

I jeśli mi odpowiesz że nie ma tego w Biblii. To wskaż gdzie biblia nauczą sola scriptura?
@Bobo

W Biblii nie pada słowo Jehowa to zacznijmy też od tego

Kolejna sprawa. Skoro Jezus jest synem Bożym jak twierdzisz. To może mi wyjaśnisz jak może mieć inną naturę niż Ojciec? To znaczy boską
"Bękart diabła czy dziecko Boże. Stara gwardia czy cyber młodzież
Kto kręci globem? Iluminacja, masońskie loże
Czarna magia, zdefiniuj chorobę. Jaka jest prawda za c$#j się nie dowiesz"

Henryk

Post autor: Henryk »

Quinque pisze:
dzisiaj, 11:41
Kolejna sprawa. Skoro Jezus jest synem Bożym jak twierdzisz. To może mi wyjaśnisz jak może mieć inną naturę niż Ojciec? To znaczy boską
Jesteś dzieckiem Bożym? Uważasz się za takiego?
To sobie odpowiedz jaką masz naturę.

Nieziem

Post autor: Nieziem »

Bobo pisze:
dzisiaj, 9:13
Hebrajskie Jeszua to: Jehowa jest zbawieniem.
Nie samo zbawienie, co prowadziłoby do błędnego wniosku, że to imię kieruje uwagę na samego Jezusa. Owszem, Jezus zbawia, ale jako ten, którym posługuje się Jehowa, na co wskazuje przedrostek Jah/Jeh.
Była już o tym mowa, że Jeszua znaczy zbawienie, a Jehoszua znaczy Jehowa jest zbawieniem. Te imiona mają różne znaczenia. Można sprawdzić samemu, wypisując w tlumacza te imiona. Jesli nadal bedziesz twierdzić, że Jeszua zawiera w sobie imię Jehowy, bedziesz kłamać.
Ja mój pogląd opieram nie na słownikach i opracowaniach, ale na bezpośrednim wersecie z Ewangelii Mateusza, i konkretnych słowach anioła do Józefa. Nie ma w nich choćby wzmianki o Jehowie, a cala uwaga jest na dziecku, któremu dano imię Jeszua. To jest prosta droga, którą Ty postanowiłeś wykrzywiać, dodając do Pisma coś, czego w nim nie ma.
Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów».

Awatar użytkownika
Bobo

Quinque pisze:
Ej, a może mi wyjaśnisz czemu nie uznajesz Trójcy skoro wszyscy chrześcijanie są zgodni co do tej nauki.
Ej, kogo pytasz? Bobo? Nie wszyscy chrześcijanie są zgodni co do nauki o Trójcy. A nawet ci co uznają Trójcę nie zawsze są zgodni co do tego, jak ją pojmować.
Dla ŚJ nie ma znaczenia ile religii wierzy w coś lub nie wierzy. Wierzenia opierają na Biblii a nie na tym co jest powszechne i popularne.
Tylko wasza guru Hellen czy jak jej tam, wymyśliła sobie że jednak nie?
Nie znam żadnej Hellen, a już na pewno nie jest ona żadnym guru dla ŚJ. Coś pomyliłeś (pewnie z Ellen White dla Adwentystów Dnia Siódmego).
I jeśli mi odpowiesz że nie ma tego w Biblii. To wskaż gdzie biblia nauczą sola scriptura?
Głownie decyduje nie to, że tego nie ma w Biblii, ale to, że Biblia zaprzecza temu, ro rozumieją Trynitarze pod pojęciem Trójca. No i pogańskie pochodzenie też robi swoje. Historia tego dogmatu nie jest tajemnicą i łatwo to sprawdzić.
W Biblii nie pada słowo Jehowa to zacznijmy też od tego
Tak jak nie pada słowo Jezus.
Nie za bardzo rozumiem pytania. ŚJ wierzą, że Jezus ma naturę boską. Jednak to nie oznacza, że jest równy Bogu Ojcu, tak jak nauczają w kościołach. Podobnie jak mieć naturę ludzką, nie sprawia, że jeden człowiek jest równy drugiemu pod względem wieku, kompetencji, wiedzy itp. nawet, jeśli jeden jest ojcem a drugi jego synem. ŚJ jednak uznają, że Jezus to pod każdym względem wyjątkowa postać, ale mimo wszystko to nr 2 we wszechświecie.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Quinque

Henryk pisze:
dzisiaj, 12:06
Quinque pisze:
Jesteś dzieckiem Bożym? Uważasz się za takiego?
To sobie odpowiedz jaką masz naturę.
Jestem stworzeniem Bożym. Poza tym, bycie synem Bożym przez Jezusa jest kompletnie na innym poziomie. Więc nie manipuluj

Awatar użytkownika
Quinque

pisze:kogo pytasz? Bobo? Nie wszyscy chrześcijanie są zgodni co do nauki o Trójcy
Wszyscy. Poza jakimiś mało znaczącymi sektami powstałymi nie dalej niż 200 lat temu. Czyli nadal nie odpowiada to na moje pytanie
pisze:Dla ŚJ nie ma znaczenia ile religii wierzy w coś lub nie wierzy. Wierzenia opierają na Biblii a nie na tym co jest powszechne i popularne
No i fajnie. To teraz mi wyjaśnisz dlaczego SJ nie wyznają nauki o ciele i krwi Chrystusa w chlebie i winie, skoro jest ona wprost wyrażona w Biblii
pisze:Głownie decyduje nie to, że tego nie ma w Biblii, ale to, że Biblia zaprzecza temu, ro rozumieją Trynitarze pod pojęciem Trójca
Oczywiście, w żaden sposób nie wyjaśnisz jak Biblia przeczy nauce o Trójcy
pisze:Tak jak nie pada słowo Jezus
Nie łzyj
pisze:Nie za bardzo rozumiem pytania. ŚJ wierzą, że Jezus ma naturę boską
Czyli ŚJ są poganami. Dobrze wiedzieć
pisze: że jest równy Bogu Ojcu,
Przecież wy wierzycie w Jehowe a nie Boga Ojca. Skoro ma boska naturę to teraz mi wyjaśnisz. Jak może mieć boska naturę i nie być Bogiem

Awatar użytkownika
Bobo

Quinque pisze:Wszyscy. Poza jakimiś mało znaczącymi sektami powstałymi nie dalej niż 200 lat temu. Czyli nadal nie odpowiada to na moje pytanie
To jak oceniasz te inne religie mnie nie interesuje, ale jak sam widzisz, nie wszystkie. No a na przestrzeni wieków dawno temu też były ruchy chrześcijan nie wierzące w Trójcę. O mały włos tej nauki nawet by nie było (325 rne i wpływ Konstantyna). Jakby nie było, sam zauważasz, że jednak nie wszyscy.
No i fajnie. To teraz mi wyjaśnisz dlaczego SJ nie wyznają nauki o ciele i krwi Chrystusa w chlebie i winie, skoro jest ona wprost wyrażona w Biblii
Sprecyzuj, bo ŚJ uznają chleb i wino i to, co one oznaczają. W odróżnienia od KK, nie uznają tylko tzw. transubstancjacji. Chleb oznacza ciało, a nie przeistacza się w nie dosłownie.
Oczywiście, w żaden sposób nie wyjaśnisz jak Biblia przeczy nauce o Trójcy
Dlaczego nie? Oczywiście, że wyjaśnię. Jezus wyraźnie powiedział, że Ojciec większy jest niż On (Jana 14:28). Nauka o Trójcy twierdzi, że trzy osoby są sobie równe pod każdym względem. Mamy sprzeczność. ŚJ wybrali wersję biblijną. Dobrze czy źle zrobili? ;-)
Nie łzyj
Czy to jakieś określenie nawiązujące do ŁZY? Spokojnie, nie płaczę :-)
Czyli ŚJ są poganami. Dobrze wiedzieć
Czyli Quinque ma nasrane w głowie :-D
Przecież wy wierzycie w Jehowe a nie Boga Ojca. Skoro ma boska naturę to teraz mi wyjaśnisz. Jak może mieć boska naturę i nie być Bogiem
Tak samo jak Ty jesteś babą choć facetem.
Jak tu z tobą gadać, jak takie androny pociskasz... :-/
O proszę. Onuce się obraziły
I jeszcze obrażasz...
Od teraz, jeśli ktoś pod czyimś adresem będzie używał takich i podobnych określeń, będę wlepiał warna.
Bobo-modo
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Quinque

pisze: To jak oceniasz te inne religie mnie nie interesuje, ale jak sam widzisz, nie wszystkie. No a na przestrzeni wieków dawno temu też były ruchy chrześcijan nie wierzące w Trójcę. O mały włos tej nauki nawet by nie było (325 rne i wpływ Konstantyna). Jakby nie było, sam zauważasz, że jednak nie wszyscy
No i fajnie. Przyjmujecie pogląd dawno obalony
pisze:Sprecyzuj, bo ŚJ uznają chleb i wino i to, co one oznaczają. W odróżnienia od KK, nie uznają tylko tzw. transubstancjacji. Chleb oznacza ciało, a nie przeistacza się w nie dosłownie
A co mam precyzować? Uważacie że krew i wino jest prawdziwym ciałem Jezusa czy nie? Bo ostatnio u mnie byli ŚJ i odżegnywali się od tej nauki
pisze:Oczywiście, że wyjaśnię. Jezus wyraźnie powiedział, że Ojciec większy jest niż On
No i super. Tyle że to nie przeczy temu że Jezus jest Bogiem. To że Jezus w swojej ziemskiej formie nie jest równy Ojcu nic nie znaczy. Jakoś nie twierdzisz że jest mniejszy też od aniołów co głosi (Hebr. 2:9)
pisze:Mamy sprzeczność. ŚJ wybrali wersję biblijną. Dobrze czy źle zrobili
Jak widać nie wybraliście. Skoro twierdzicie że Jezus jest drugą najważniejsza istotą na świecie, mimo że jest niższy od aniołów
pisze:Czyli Quinque ma nasrane w głowie
Ktoś tu mówi o obrazaniu? Ale wyjaśnię, bo jak widać masz pewne braki w logicznym myśleniu. Skoro Jezus ma boską naturę to znaczy że jest Bogiem. Skoro nie jest w Trójcy to jest niezależny od Ojca. Ergo, jest istotą boską. Ergo X2 ŚJ są politeistami. No chyba że twierdzicie że takiej natury nie ma. Ale sam potwierziles że ma
pisze:Tak samo jak Ty jesteś babą choć facetem.
Jak tu z tobą gadać, jak takie androny pociskasz
Czyli odpowiedzi nie będzie. Spoko

I jeszcze jedno. Transsubstancjacja jest opisaniem tego w jaki sposób dochodzi do przekształcenia chleba i wina w ciało, w ramach przyjętego systemu filozoficznego. Nie ma nic wspólnego z tym czy ktoś przyjmuje doktrynę o realności ciała i krwi. Więc nie manipuluj. Lub nie używaj terminów których nie rozumiesz. Chociaż wiem że moje apele na nic się nie zdadzą. Za dużo razy miałem doczynienia z protestantami

Awatar użytkownika
Bobo

Nieziem pisze:Te imiona mają różne znaczenia. Można sprawdzić samemu, wypisując w tlumacza te imiona.
Nie opierasz na słownikach, ale podpowiadasz, żeby wpisać w tłumacza, czyli... skąd tłumacz to wie, jak nie ze słowników ;-)
Kłamiesz. Jak zwykle kłamiesz Nieziem, aż strach pomyśleć, że ktoś może uwierzyć takiemu zwodzicielowi.
Historycznie Jeszua jest skróconą formą Jehoszua, a więc zachowuje związek etymologiczny z pełnym imieniem. BDB wręcz określa יֵשׁוּעַ jako późniejszą formę imienia יְהוֹשֻׁעַ.
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Bobo

Quinque pisze:Przyjmujecie pogląd dawno obalony
Nie. Odrzucamy pogląd siłą narzucony. Nie Biblią, nie logiką a siłą. Wiesz co groziło za niezgadzanie się z wersją Konstantyna - poganina?
Uważacie że krew i wino jest prawdziwym ciałem Jezusa czy nie?
Uważamy, że to są symbole.
Tyle że to nie przeczy temu że Jezus jest Bogiem
Być równym lub niższym od Ojca zaprzecza nauce o Trójcy a nie temu, czy jest lub nie jest Bogiem. Jak piszę o relacjach a ty o tytułach.
Jakoś nie twierdzisz że jest mniejszy też od aniołów
Oczywistości nie trzeba stwierdzać. Człowiek jest mniejszy od aniołów, Czy istniała więc Trójca, gdy Jezus żył na ziemi jako człowiek?
Jak widać nie wybraliście. Skoro twierdzicie że Jezus jest drugą najważniejsza istotą na świecie, mimo że jest niższy od aniołów
Nie rozpędzaj się w takim wnioskowaniu. Będąc na ziemi był niższy od aniołów. Jednak po wstąpieniu do nieba Bóg wyniósł Jezusa na wyższe stanowisko nawet nad aniołami. Mimo to, nie zrównał go ze sobą. Zresztą, Jezus nawet tego nie chciał.
Skoro nie jest w Trójcy to jest niezależny od Ojca. Ergo, jest istotą boską. Ergo X2 ŚJ są politeistami.
Nie jest niezależny. Syn zawsze jest podporządkowany Ojcu. Nawet jak ma naturę boską.
Transsubstancjacja jest opisaniem tego w jaki sposób dochodzi do przekształcenia chleba i wina w ciało, w ramach przyjętego systemu filozoficznego.
Kolosan 2:8: "Uważajcie, żeby nikt nie wziął was w niewolę przez filozofię i zwykłe oszustwo oparte na ludzkiej tradycji"
Chociaż wiem że moje apele na nic się nie zdadzą.
Sprecyzuj, do czego apelujesz, bo nijak nie mogę odgadnąć:-)
Za dużo razy miałem do czynienia z protestantami
Jestem Świadkiem Jehowy, nie protestantem :-D
Oszołomstwu mówię NIE!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Biblii”