Ogólna dyskusja o ŚJ

Badacze Pisma Świętego, Świadkowie Jehowy, Świecki Ruch Epifania i inne grupy wyznaniowe zapoczątkowane przez naukę Ch.T.Russella

Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy

Sławomir59

Re: Ogólna dyskusja o ŚJ

Post autor: Sławomir59 »

Bobo pisze: .. Dziwi mnie to, najpierw piszesz coś z własnej obserwacji kilku ŚJ, a zdanie później już piszesz ogólnie o wszystkich, dlaczego niby się ukrywają. Jakaś niekonsekwencja..
Celne uwagi ! Podobnie było w temacie zamkniętym i w innych. Przypisywanie milionom głosicieli grzechów jednostek. Jeden Świadek Jehowy zrobił coś złego, więc wszyscy Świadkowie są tacy sami. Przypisywanie wszystkim członkom grupy zachowań niektórych jej członków. W obu przypadkach mamy do czynienia z nieuprawnionym przeniesieniem winy z części na całość, czyli przede wszystkim z pochopnym uogólnieniem i winą przez skojarzenie.
1. Pochopne uogólnienie (hasty generalization) to wyciąganie wniosku o całej grupie na podstawie pojedynczych przypadków.
2. Wina przez skojarzenie (guilt by association) to uznawanie kogoś za winnego tylko dlatego, że należy do tej samej organizacji, grupy czy wspólnoty.
3. Błąd kompozycji to przypisywanie całości cech części.
4. Stereotypizacja to przypisywanie wszystkim członkom grupy zachowań niektórych jej członków.
W publicystyce mówi się też o odpowiedzialności zbiorowej, gdy winą obarcza się całą zbiorowość za czyny jednostek.
PS. Trzeba też dodać, że jeśli taka grzeszna jednostka nie wyrazi skruchy i się nie nawróci to zostaje wykluczona. W innych wyznaniach tego nie ma. Przykładowo Adolf Hitler nie został ekskomunikowany przez Kościół katolicki za swoje zbrodnie. Hitler nigdy nie został formalnie ekskomunikowany.

Awatar użytkownika
Andej

Post autor: Andej »

Biorąc pod uwagę dyscyplinę ŚJ, ich stałą kontrolę i presję Organizacji słusznie uważasz, że jest wielka uniformizacja wśród ŚJ. W takiej sytuacji na podstawie obserwacji kilku osób uprawnione są wnioski dotyczące szerszej społeczności. Aczkolwiek dostrzegam między SJ wielkie różnice. Kultury, wiedzy, inteligencji ... Na przykładzie niniejszego forum ma przykład Bobo i Sławka, jakże wielkie różnice. Może nie krańcowe, ale wielkie. Bobo zaskakuje mnie bardzo pozytywnie.

Sławomir59

Andej pisze:Biorąc pod uwagę dyscyplinę ŚJ, ich stałą kontrolę i presję Organizacji słusznie uważasz, że jest wielka uniformizacja wśród ŚJ. W takiej sytuacji na podstawie obserwacji kilku osób uprawnione są wnioski dotyczące szerszej społeczności.
Ja bym to nazwał zjednoczeniem. Biblia mówi, że słudzy Jehowy muszą być ludem zjednoczonym (Efez. 4:1-3). Przede wszystkim każdy sługa Jehowy ma dbać o utrzymywanie dobrych stosunków z Jehową i Jego Synem. Poza tym mieli strzec jedności między sobą (Jana 17:20, 21).
Aczkolwiek dostrzegam między SJ wielkie różnice. Kultury, wiedzy, inteligencji ... Na przykładzie niniejszego forum ma przykład Bobo i Sławka, jakże wielkie różnice. Może nie krańcowe, ale wielkie. Bobo zaskakuje mnie bardzo pozytywnie.
Mnie się wydaje, że forum dyskusyjne nie musi być dokładnie tym samym, co głoszenie w miejscach publicznych i po domach. W dyskusjach nieraz trzeba rozmawiać o różnych rzeczach i korygować błędy logiczne i merytoryczne. A nikt nie lubi, aby mu wykazywać błędy w rozumowaniu. Głoszenie oficjalne Świadków Jehowy służy innemu celowi. To nie jest dyskusja w sensie sporu. Świadkowie Jehowy są instruowani, aby unikać kłótni, ostrych debat, udowadniania swoich racji na siłę czy wdawania się w słowne potyczki z osobami nastawionymi wrogo. Natomiast co do kultury osobistej podczas głoszenia jak i podczas dyskusji na forum to moim zdaniem powinna ona bezwzględnie obowiązywać każdego.

Awatar użytkownika
Andej

Sławomir59 pisze: ↑
11 wrz 2026, 7:06
Świadkowie Jehowy są instruowani, aby unikać kłótni, ostrych debat, udowadniania swoich racji na siłę czy wdawania się w słowne potyczki z osobami nastawionymi wrogo.
Teraz rozumiem, że możesz starać sie mnie oskarżać, prowokować do kłótni, na siłę udowadniać swoje racje, skoro tylko uznałeś, że nie jestem do Ciebie nastawiony wrogo. Że dopóki nie zmusisz mnie do wrogości, to możesz sobie pozwalać na permanentne ataki. Rozumiem, tak zostałeś wyszkolony i nie potrafisz się powstrzymać.
Sławomir59 pisze: ↑
11 wrz 2026, 7:06
Natomiast co do kultury osobistej podczas głoszenia jak i podczas dyskusji na forum to moim zdaniem powinna ona bezwzględnie obowiązywać każdego.
Ale trzeba być na odpowiednim poziomie, aby to zauważać. A jeszcze trudniej jest dostrzec belkę, gdy nie ma się dystansu do samego siebie i swojej Organizacji.

Awatar użytkownika
Bobo

Post autor: Bobo »

Nieziem pisze: ↑
07 wrz 2026, 22:49
Bobo pisze: ↑
07 wrz 2026, 20:17
Czy piekło również Bóg by stworzył przed ludźmi? Czyżby założył, że gdy pojawią się ludzie, to niektórzy zapewne tam trafią, więc żeby nie było problemu, zapobiegawczo powołał je do istnienia.
Nie wiem czy wcześniej stworzył pieklo ale, jak powiada Pismo, miał zbliżone założenie do tego, o którym napisałeś powyżej.
Inaczej, nie przygotowałby (przed założeniem świata) Pomazańca na misję zbawczą.
Dotykamy tematu, kiedy nastąpiło to założenie świata (greckie kataboleo). Często spotykam się z poglądem, że to założenie miało miejsce z chwilą stworzenia Adama i Ewy. Mam inne zdanie. Gdyby było tak, jak piszesz, to... zanim stworzył Adama z Ewą to z myślą o nich i ich potomstwie najpierw stworzył piekło. Tak na wszelki wypadek.
Który rodzic spodziewając się narodzin dziecka najpierw buduje dla niego więzienie a dopiero potem przygotowuje mu pokoik...?
To jest... nieziemskie :-D
Oszołomstwu mówię NIE!

Nieziem

Post autor: Nieziem »

11 wrz 2026, 14:45
Dotykamy tematu, kiedy nastąpiło to założenie świata (greckie kataboleo). Często spotykam się z poglądem, że to założenie miało miejsce z chwilą stworzenia Adama i Ewy. Mam inne zdanie.
Chętnie poznam to inne zdanie.

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

Bobo pisze:Który rodzic spodziewając się narodzin dziecka najpierw buduje dla niego więzienie a dopiero potem przygotowuje mu pokoik...?
To jest... nieziemskie :-D
Jest taki jeden.Najpierw zbudowal wiezienie,ktore szumnie nazywamy Ziemia,a potem przygotowal pokoik w Edenie. :-D

Awatar użytkownika
Bobo

booris pisze:Jest taki jeden.Najpierw zbudowal wiezienie,ktore szumnie nazywamy Ziemia,a potem przygotowal pokoik w Edenie. :-D
Dobre! Ale jedno i drugie jest w tym samym miejscu. Ująłbym to tak: Najpierw zbudował dom (ziemia) a w nim uszykował pokoik (Eden).
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
Andej

Chyba żaden z Was nie czytał Księgi Rodzaju. Zadziwię Was, ale jest tam opis stworzenia.

Awatar użytkownika
Bobo

Andej pisze: ↑
11 wrz 2026, 21:22
Chyba żaden z Was nie czytał Księgi Rodzaju. Zadziwię Was, ale jest tam opis stworzenia.
Coś Ty!!!
Oszołomstwu mówię NIE!

Awatar użytkownika
booris

Post autor: booris »

Andej pisze: ↑
11 wrz 2026, 21:22
Niesamowite!!!

Sławomir59

Andej pisze: Teraz rozumiem, że możesz starać sie mnie oskarżać, prowokować do kłótni, na siłę udowadniać swoje racje, skoro tylko uznałeś, że nie jestem do Ciebie nastawiony wrogo. Że dopóki nie zmusisz mnie do wrogości, to możesz sobie pozwalać na permanentne ataki. Rozumiem, tak zostałeś wyszkolony i nie potrafisz się powstrzymać... Ale trzeba być na odpowiednim poziomie, aby to zauważać. A jeszcze trudniej jest dostrzec belkę, gdy nie ma się dystansu do samego siebie i swojej Organizacji.
Drogi Andeju ! Nie mogę Ciebie osobiście o nic oskarżać, ponieważ prywatnie się nie znamy. Jesteśmy anonimowymi rozmówcami, a nie znajomymi. Rozmawiamy o poglądach, nie o sobie. Ja odnoszę się na forum do tematyki biblijnej i tego, co jest z nią związane, jak poglądy religijne, polityczne, filozoficzne, psychologiczne itp. Pisząc o Świadkach Jehowy chciałbym pokazać rolę jaką spełniają oni w społeczeństwie, a nie zwierzać się ze swojej prywatności nieznanym ludziom czy pisać tu pamiętnik. Ponieważ jest to forum dyskusyjne, służy do kulturalnej dyskusji. Jedni dyskutować lubią, traktują to jako szkołę myślenia, poznania a inni nie. Jeżeli dla kogoś dyskusja to byłaby tylko jak piszesz nieprzyjemna kłótnia, wrogość, prowokacja, agresja, ataki powstaje pytanie czy na pewno chce w czymś tak rzekomo negatywnym uczestniczyć ?

Awatar użytkownika
Andej

Oskarżając katolików, oskarżasz mnie. Oskarżając Kościół, oskarżasz mnie. Bo jestem elementem Kościoła. Malutkim jego fragmencikiem.
Zwróć uwagę też na to, jak alergicznie reagujesz na każdą krytyczna uwagę na temat ŚJ. A nawet znacznie więcej, bo na każdą myśl, która niezgodna jest z tym, co wyczytałeś w Strażnicy.
A jeśli wątek poświęcony ŚJ, to niech rozmowa będzie o ŚJ. Masz okazję wyjaśniać tu, kim jesteś jako ŚJ. Pomagać w rozumieniu tego, co dla innowierców jest niezrozumiałe lub nieakceptowalne u ŚJ.

Sławomir59

Andej pisze: Oskarżając katolików, oskarżasz mnie. Oskarżając Kościół, oskarżasz mnie. Bo jestem elementem Kościoła. Malutkim jego fragmencikiem.

Nieprawda. Sama krytyka dogmatów, doktryn lub nauk religijnych jakiegoś wyznania nie jest automatycznie oskarżaniem ani atakowaniem wyznawcy. Trzeba odróżnić krytykę poglądów (ad rem) która odnosi się do twierdzeń, argumentów, dogmatów, interpretacji Biblii itp. od ataku na osobę (ad personam) która odnosi się do cech, inteligencji, uczciwości lub innych wartości rozmówcy zamiast do jego argumentów. Ta ostatnia opcja , czyli "ad personam" jest pozbawiona sensu, bo to są bezrozumne domysły, domniemania, insynuacje o cechach anonimowych userów na forum i ich prywatności , sprawach których nie znamy.
Zwróć uwagę też na to, jak alergicznie reagujesz na każdą krytyczna uwagę na temat ŚJ. A nawet znacznie więcej, bo na każdą myśl, która niezgodna jest z tym, co wyczytałeś w Strażnicy.
Bardzo Cię proszę o zaprzestanie kolejnej inwigilacji cudzej prywatności, węszenia, wyciągania, drążenia i maniakalnego snucia domniemań o życiu osobistym, domysłów o emocjach anonimowego rozmówcy którego nie znasz .
A jeśli wątek poświęcony ŚJ, to niech rozmowa będzie o ŚJ. Masz okazję wyjaśniać tu, kim jesteś jako ŚJ. Pomagać w rozumieniu tego, co dla innowierców jest niezrozumiałe lub nieakceptowalne u ŚJ.
Jeszcze raz proszę, abyś zaprzestał przekierowywać każdej rozmowy na dane wrażliwe rozmówców które są nam niewiadome. I niech tak zostanie. Nie drąż uporczywie cudzej prywatności, nie dopytuj się o nią i dyskutuj o wątkach, nie o dyskutantach. Forum dyskusyjne to nie konfesjonał ani spowiedź ze swej prywatności.

Awatar użytkownika
Bobo

Nieziem pisze: ↑
11 wrz 2026, 16:17
11 wrz 2026, 14:45
Dotykamy tematu, kiedy nastąpiło to założenie świata (greckie kataboleo). Często spotykam się z poglądem, że to założenie miało miejsce z chwilą stworzenia Adama i Ewy. Mam inne zdanie.
Chętnie poznam to inne zdanie.
Jezus założenie świata umiejscawia tak:
"żeby na to pokolenie spadła krew wszystkich proroków przelana od założenia świata — od krwi Abla do krwi Zachariasza" (Łuk 11:50,51).
Założenie świata nastąpiło z chwilą urodzenia potomstwa Adama a nie z chwila stworzenia Adama.
Oszołomstwu mówię NIE!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyznania i ruchy postrussellowskie”