radek pisze:
Co do istnienia imienia, o którym piszecie, w NT, to dużo wnosi fragment
Mat 11:27 BT5
27 Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić.
Skoro Syna zna tylko Ojciec i wykreował Go dopiero wtedy, kiedy Sam był najwyższy, to czy Syn ma opowiadać o imieniu Bożym komu popadnie, czy raczej przekaże Świat Ojcu dopiero, gdy zaprowadzi w nim porządek ?
1Kor15:24-26 BT5
24 Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. 25 Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. 26 Jako ostatni wróg zostanie pokonana śmierć.
Drogi Radku ! Mt 11,27 mówi, że Syn objawia Ojca tym, którym zechce Go objawić, J 17 mówi wprost, że Jezus już objawił ludziom imię Ojca, natomiast 1 Kor 15,24–26 opisuje przyszłe zakończenie królowania Chrystusa . Żaden z tych tekstów nie ustanawia zakazu używania Imienia Bożego przed końcem świata.
Wręcz przeciwnie, ST daje bardzo mocne podstawy, by uznać, że poznawanie, wypowiadanie i oznajmianie Imienia JHWH nie jest w Biblii sprawą drugorzędną. Samo Imię jest przedstawiane jako coś, co należy znać i oznajmiać.
Bóg mówi do Mojżesza: „Tak będziesz mówił do synów Izraela: JHWH, Bóg ojców waszych (...) posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie po wszystkie pokolenia” (Wj 3:15). Wniosek: Imię Boże ma być pamiętane przez pokolenia.
Imię ma być głoszone narodom.
Wj 9:16: „(...) aby ci ukazać moją moc i aby imię moje było głoszone po całej ziemi”.
Kontekst jest szczególny, ale zasada jest wyraźna: Bóg chce, aby Jego Imię było znane poza Izraelem.
Psalmista wzywa do oznajmiania Imienia.
„Wysławiajcie JHWH, wzywajcie Jego Imienia, oznajmiajcie wśród narodów Jego dzieła” (Ps 105:1).
Podobnie Ps 96:2: „Śpiewajcie JHWH (...) błogosławcie Jego Imię, zwiastujcie dzień po dniu Jego zbawienie”.
Związek Imienia z Osobą Boga.
„Ci, którzy znają Twoje imię, ufają Tobie” (Ps 9:11).
Znajomość Imienia wiąże się więc z poznaniem tego, kim jest Bóg, jaki jest i czego dokonuje.
Bóg sam zwraca uwagę na swoje Imię.
Ez 36:23: „Uświęcę moje wielkie Imię (...) i poznają narody, że Ja jestem JHWH”.
Celem działania Boga jest więc także to, aby narody poznały, kim jest JHWH.
Izrael został nazwany świadkiem JHWH.
Iz 43:10: „Wy jesteście moimi świadkami mówi wyrocznia JHWH i moimi sługami, których wybrałem, abyście poznali i uwierzyli Mi, i zrozumieli, że to Ja Jestem”.
ST jednoznacznie nakazuje wzywać, wysławiać, oznajmiać i uświęcać Imię JHWH.