Kłamstwa Pawła z Tarsu
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
krzysiekniepieklo
Re: Kłamstwa Pawła z Tarsu
Rz 3
1 Na czym więc polega wyższość Żyda? I jaki pożytek z obrzezania? 2 Wielki pod każdym względem. Najpierw ten, że zostały im powierzone słowa Boże. 3 Bo i cóż, jeśli niektórzy stali się niewierni, czyż ich niewierność miałaby zniweczyć wierność Boga? 4 Żadną miarą! Bóg przecież musi okazać się prawdomówny, każdy zaś człowiek kłamliwy, zgodnie z tym, co napisane:
Abyś się okazał sprawiedliwy w słowach Twoich
i odniósł zwycięstwo, kiedy Cię sądzą.
5 Lecz jeśli nasza nieprawość uwydatnia sprawiedliwość Bożą, to cóż powiemy? Czy Bóg jest niesprawiedliwy, gdy okazuje zagniewanie? - wyrażam się po ludzku. 6 Żadną miarą! Bo w takim razie jakże Bóg sądzić będzie ten świat? 7 Ale jeżeli przez moje kłamstwo prawda Boża tym więcej się uwydatnia ku Jego chwale, jakim prawem jeszcze i ja mam być sądzony jako grzesznik? 8 I czyż to znaczy, iż mamy czynić zło, aby stąd wynikło dobro? - jak nas niektórzy oczerniają i jak nam zarzucają, że tak mówimy. Takich czeka sprawiedliwa kara.
Tutaj Paweł pisze, że jak kłamie , a przez to uwydatnia się prawda boża, to nie powinien być sadzony jako grzesznik. No ale kłamstwo jest grzechem. Czy grzesząc można oddać chwałę Bogu? No, Jezusowi poprzez kłamstwo chwały dodać się nie da. Temu łysemu jadowitemu gadowi poprzez kłamstwo to jak najbardziej można dodać chwały. Każdy grzech dodaje chwały szatanowi. To czciciele szatana poprzez grzech oddają mu chwałę. No i szatan za grzech nikogo sądził nie będzie.
1 Na czym więc polega wyższość Żyda? I jaki pożytek z obrzezania? 2 Wielki pod każdym względem. Najpierw ten, że zostały im powierzone słowa Boże. 3 Bo i cóż, jeśli niektórzy stali się niewierni, czyż ich niewierność miałaby zniweczyć wierność Boga? 4 Żadną miarą! Bóg przecież musi okazać się prawdomówny, każdy zaś człowiek kłamliwy, zgodnie z tym, co napisane:
Abyś się okazał sprawiedliwy w słowach Twoich
i odniósł zwycięstwo, kiedy Cię sądzą.
5 Lecz jeśli nasza nieprawość uwydatnia sprawiedliwość Bożą, to cóż powiemy? Czy Bóg jest niesprawiedliwy, gdy okazuje zagniewanie? - wyrażam się po ludzku. 6 Żadną miarą! Bo w takim razie jakże Bóg sądzić będzie ten świat? 7 Ale jeżeli przez moje kłamstwo prawda Boża tym więcej się uwydatnia ku Jego chwale, jakim prawem jeszcze i ja mam być sądzony jako grzesznik? 8 I czyż to znaczy, iż mamy czynić zło, aby stąd wynikło dobro? - jak nas niektórzy oczerniają i jak nam zarzucają, że tak mówimy. Takich czeka sprawiedliwa kara.
Tutaj Paweł pisze, że jak kłamie , a przez to uwydatnia się prawda boża, to nie powinien być sadzony jako grzesznik. No ale kłamstwo jest grzechem. Czy grzesząc można oddać chwałę Bogu? No, Jezusowi poprzez kłamstwo chwały dodać się nie da. Temu łysemu jadowitemu gadowi poprzez kłamstwo to jak najbardziej można dodać chwały. Każdy grzech dodaje chwały szatanowi. To czciciele szatana poprzez grzech oddają mu chwałę. No i szatan za grzech nikogo sądził nie będzie.
- Queza
To właśnie szatanowi chodzi po głowie grzech, Jezus nie przyszedł drugi raz w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują. Heb 9.28
To niesamowite jak bardzo można się załamać spotykając niewłaściwą osobę, i jak pięknie można rozkwitnąć, gdy spotka się tę właściwą.
Carl Gustaw Jung
Carl Gustaw Jung
-
EMET
EMET:
W jednej z publikacji ŚJ czytamy ---
Stephanos, ps. EMET
W jednej z publikacji ŚJ czytamy ---
Gwoli: numeracja Ps 62:9, inni - Psalm 62:10 [kwestia nagłówka]. // Ciekawie też w Ps 116:11.Uwydatnienie „prawdy Boga” przez grzeszność człowieka. Ani deprawujące obyczaje nie-Żydów, ani nieposłuszeństwo samych Żydów wobec prawa Bożego nie wyrządziły Stwórcy żadnej osobistej szkody. Wprost przeciwnie — jeszcze bardziej uwypukliły Jego prawdomówność, świętość i prawość, co przysporzyło Mu chwały. Jednakże okoliczność, iż na tle karygodnych czynów ludzkich tym wyraźniej można dostrzec, jak prawy jest Bóg, bynajmniej nie upoważnia do twierdzenia, że postępował On niesprawiedliwie, wykonując swe wyroki na złoczyńcach. Człowiek, jako stworzenie Boże, nie ma prawa szkodzić samemu sobie przez popełnianie grzechów.
Powyższą argumentacją posłużył się Paweł w swym liście do Rzymian, pisząc: „Jeżeli jednak nasza nieprawość uwydatnia prawość Bożą, to co powiemy? Czyż Bóg jest niesprawiedliwy, gdy daje upust swemu srogiemu gniewowi? (Mówię na sposób ludzki). Przenigdy! W przeciwnym razie jak Bóg będzie sądził świat? Ale jeśli wskutek mego kłamstwa [por. Ps 62:9] prawda Boga bardziej się uwydatniła ku Jego chwale, to dlaczego jeszcze i ja jestem osądzany jako grzesznik? I dlaczego nie powiedzieć tak, jak się to nam fałszywie zarzuca i jak niektórzy twierdzą, że my mówimy: ‚Czyńmy rzeczy złe, żeby mogły przyjść dobre’? Wyrok przeciw takim ludziom jest zgodny ze sprawiedliwością” (Rz 3:5-8). Bóg nie wyzwolił swych sług po to, by grzeszyli, lecz by postępowali w sposób prawy, przysparzając Mu chwały. W dalszej części tego listu apostoł pisze: „Nie oddawajcie grzechowi waszych członków jako oręża nieprawości, lecz oddajcie siebie Bogu jako żywi spośród umarłych, a wasze członki Bogu jako oręż prawości” (Rz 6:12, 13).
Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.
-
krzysiekniepieklo
A jak mordowali Jego Syna, to wyrządzili mu osobistą szkodę, czy w ten sposób dodawali mu chwały? To dlaczego Jezus do nich mówił - plemię żmijowe - diabła macie za ojca. Nie pochwalił ich za to, że "dodawali Mu chwały"?
-
EMET
EMET:
W Dz Ap 3:13 – 18 czytamy:
„13 Bóg Abrahama, Izaaka i Jakuba, Bóg naszych praojców, otoczył chwałą swojego sługę, Jezusa, którego wy wydaliście wrogom i którego wyparliście się przed Piłatem, gdy postanowił go zwolnić. 14 Tak, wyparliście się świętego i prawego, a domagaliście się uwolnienia mordercy. 15 I zabiliście Naczelnego Pełnomocnika w sprawie życia. Ale Bóg go wskrzesił, czego my jesteśmy świadkami. 17 Teraz wiem, bracia, że działaliście w niewiedzy, tak samo jak wasi władcy. 18 Ale w ten sposób Bóg spełnił to, co wcześniej zapowiadał przez wszystkich proroków — że Jego Chrystus będzie cierpiał.”
W Dz Ap 7:51 – 53 czytamy: „51 Ludzie uparci, mający niewrażliwe* serca i uszy, wy zawsze się sprzeciwiacie duchowi świętemu. Postępujecie tak samo jak wasi przodkowie. 52 Którego z proroków nie prześladowali wasi przodkowie? Zabili tych, którzy zapowiadali przyjście prawego. A teraz wy zdradziliście i zamordowaliście jego samego. 53 Otrzymaliście Prawo przekazane przez aniołów, ale go nie przestrzegaliście”.
Stephanos, ps. EMET
W Dz Ap 3:13 – 18 czytamy:
„13 Bóg Abrahama, Izaaka i Jakuba, Bóg naszych praojców, otoczył chwałą swojego sługę, Jezusa, którego wy wydaliście wrogom i którego wyparliście się przed Piłatem, gdy postanowił go zwolnić. 14 Tak, wyparliście się świętego i prawego, a domagaliście się uwolnienia mordercy. 15 I zabiliście Naczelnego Pełnomocnika w sprawie życia. Ale Bóg go wskrzesił, czego my jesteśmy świadkami. 17 Teraz wiem, bracia, że działaliście w niewiedzy, tak samo jak wasi władcy. 18 Ale w ten sposób Bóg spełnił to, co wcześniej zapowiadał przez wszystkich proroków — że Jego Chrystus będzie cierpiał.”
W Dz Ap 7:51 – 53 czytamy: „51 Ludzie uparci, mający niewrażliwe* serca i uszy, wy zawsze się sprzeciwiacie duchowi świętemu. Postępujecie tak samo jak wasi przodkowie. 52 Którego z proroków nie prześladowali wasi przodkowie? Zabili tych, którzy zapowiadali przyjście prawego. A teraz wy zdradziliście i zamordowaliście jego samego. 53 Otrzymaliście Prawo przekazane przez aniołów, ale go nie przestrzegaliście”.
Stephanos, ps. EMET
„Wielu będzie biegać tu i tam [po hebrajsku: < jᵊszōṭᵊṭû >], i nastanie obfitość prawdziwej wiedzy” -- Daniela 12:4b; ‘PNŚ-2018’, Przypis.
-
krzysiekniepieklo
Jezus uczył inaczej:
J 10
17 Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. 18 Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca».
Jezus nie został wskrzeszony ale Jezus powstał z martwych samowładnie.
- Queza
Bo zmartwychwstał samowładnie, jak przepowiedział dokładnie: Alleluja, alleluja. Niechaj zabrzmi alleluja:krzysiekniepieklo pisze: ↑14 mar 2024, 18:28Jezus nie został wskrzeszony ale Jezus powstał z martwych samowładnie.
https://www.youtube.com/watch?v=433dArByLss
To niesamowite jak bardzo można się załamać spotykając niewłaściwą osobę, i jak pięknie można rozkwitnąć, gdy spotka się tę właściwą.
Carl Gustaw Jung
Carl Gustaw Jung
-
BoaDusiciel
Gdybym Ja zmartwychwstał samowładnie, to bym sobie zrobił ciało bez dziur.
Ciało z dziurami jest podejrzane o bycie tym samym, zwykłym ciałem, tyle że wyleczonym.
No ale co kto lubi ...
Ciało z dziurami jest podejrzane o bycie tym samym, zwykłym ciałem, tyle że wyleczonym.
No ale co kto lubi ...
Co to jest? - Nie świeci i nie mieści się w d.upie? ..... Ruski przyrząd do świecenia w d.upie
Слава Україні !
Слава Україні !
-
EMET
EMET:krzysiekniepieklo pisze: ↑14 mar 2024, 18:28Jezus uczył inaczej:
J 10
17 Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. 18 Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca».
Zachęcam do mojego obszernego omówienia problematyki --
forum/viewtopic.php?p=177138&highlight=#177138
Stephanos, ps. EMET
-
EMET
EMET:Queza pisze: ↑14 mar 2024, 18:39Bo zmartwychwstał samowładnie, jak przepowiedział dokładnie: Alleluja, alleluja. Niechaj zabrzmi alleluja:krzysiekniepieklo pisze: ↑14 mar 2024, 18:28Jezus nie został wskrzeszony ale Jezus powstał z martwych samowładnie.
https://www.youtube.com/watch?v=433dArByLss
Lubisz powielać tzw. 'utarte poglądy' oraz przyśpiewki "proallelujowe"...
poczytaj, proszę --
Stephanos, ps. EMET
- Queza
Ja się przedrzeźniam. Dziękuję, poczytam.EMET pisze: ↑14 mar 2024, 20:59
EMET:
Lubisz powielać tzw. 'utarte poglądy' oraz przyśpiewki "proallelujowe"...
poczytaj, proszę --
Stephanos, ps. EMET
Carl Gustaw Jung
Carl Gustaw Jung
-
krzysiekniepieklo
W całej rozciągłości się z Tobą nie zgodzę.Jezus wyraźnie powiedział, że ma moc swoje życie odzyskać, więc nie musiał liczyć w tym przypadku na pomoc Ojca. Jezus umarł tylko jako człowiek. Jako Bóg Żył cały czas. No i Jezus za każdym razem mówił o zmartwychwstaniu. Nigdzie nie mówił, że Ojciec Go wskrzesi. To komu mam wierzyć? Jezusowi, czy Pawłowi?EMET pisze: ↑14 mar 2024, 20:55EMET:krzysiekniepieklo pisze: ↑14 mar 2024, 18:28Jezus uczył inaczej:
J 10
Zachęcam do mojego obszernego omówienia problematyki --
Stephanos, ps. EMET
-
EMET
EMET:
Tylko zapytam ---
Czy takie wypowiedzi przynależą do ap. Pawła:
Dzieje Ap 2:24, 32; / 3:15, 26; / 4:10; / 5:30; / 10:40; // 1Piotra 1:21 ???
Osobnym -- acz istotnym zagadnieniem -- jest translacja oraz interpretacja tekstu wg Jana 10:17, 18... Ale o tym w innym moim post…
Stephanos, ps. EMET
Tylko zapytam ---
Czy takie wypowiedzi przynależą do ap. Pawła:
Dzieje Ap 2:24, 32; / 3:15, 26; / 4:10; / 5:30; / 10:40; // 1Piotra 1:21 ???
Osobnym -- acz istotnym zagadnieniem -- jest translacja oraz interpretacja tekstu wg Jana 10:17, 18... Ale o tym w innym moim post…
Stephanos, ps. EMET
-
EMET
EMET
wg Jana 10:17, 18, Przekład prawosławny: „17 Dlatego Ojciec Mnie miłuje, że duszę Moją oddaję, abym ją na powrót otrzymał. 18 Nikt Mi jej nie zabiera, lecz Ja sam ją oddaję. I mam władzę, by ją oddać, i mam władzę, by ją na powrót otrzymać: takie przykazanie przyjąłem od Ojca Mego” – Wydano Warszawska Metropolia Prawosławna, Warszawa 2022r., str. 136, lewa kolumna od góry.
Teraz translacja ‘PNŚ-1997’: „17 Ojciec miłuje mnie dlatego, że ja daję swą duszę, aby ją znowu otrzymać. 18 Nikt mi jej nie zabiera, lecz ja daję ją sam z siebie. Mam prawo ją dać i mam prawo ją znowu otrzymać. Przykazanie co do tego otrzymałem od mego Ojca”.
Jak da się zauważyć, mamy niuans/e/ w wers. ‘18.’ --- „i mam władzę, by ją na powrót otrzymać” [‘Prz. praw.’] <==> „i mam prawo ją znowu otrzymać” [‘PNŚ’].
Tak oddano \ we fragmencie \ w ‘Interlinii Vocatio’: „10,18 […] Władzę mam położyć je i władzę mam znów otrzymać je. […]” [str. 522].
Praktycznie to nie mamy tutaj zwrotu typu „sam z siebie” [?]...
Tutaj, gdzie oddano przez polskie „władzę” <=> „prawo”, w grece jest wyrażenie “eksūsian”, od rdzennej postaci – “eksūsia” objaśnianej: władza, moc, siła, władze [‘Słownik Analityczny’, str. 827; w pdf].
Zaś prof. Popowski z swoim ‘Słowniku’ [Vocatio] tak objaśnia: „możność, wolność wyboru, moc, władza ; / prawo do jakiegoś czynu; / zdolność zrobienia czegoś; prawo robienia czegoś” itp. Polecam całe objaśnienie w edycji Vocatio, str. 208, hasło nr 1848.
Jawnie więc dostrzec da się, iż da się wywieść wariant tzw. Nieteologiczny: bynajmniej Nie Typu „sam z siebie”, co - interpretacyjnie - dla wielu oznacza w stylu: „samowładnie” [!?].
Stephanos, ps. EMET
wg Jana 10:17, 18, Przekład prawosławny: „17 Dlatego Ojciec Mnie miłuje, że duszę Moją oddaję, abym ją na powrót otrzymał. 18 Nikt Mi jej nie zabiera, lecz Ja sam ją oddaję. I mam władzę, by ją oddać, i mam władzę, by ją na powrót otrzymać: takie przykazanie przyjąłem od Ojca Mego” – Wydano Warszawska Metropolia Prawosławna, Warszawa 2022r., str. 136, lewa kolumna od góry.
Teraz translacja ‘PNŚ-1997’: „17 Ojciec miłuje mnie dlatego, że ja daję swą duszę, aby ją znowu otrzymać. 18 Nikt mi jej nie zabiera, lecz ja daję ją sam z siebie. Mam prawo ją dać i mam prawo ją znowu otrzymać. Przykazanie co do tego otrzymałem od mego Ojca”.
Jak da się zauważyć, mamy niuans/e/ w wers. ‘18.’ --- „i mam władzę, by ją na powrót otrzymać” [‘Prz. praw.’] <==> „i mam prawo ją znowu otrzymać” [‘PNŚ’].
Tak oddano \ we fragmencie \ w ‘Interlinii Vocatio’: „10,18 […] Władzę mam położyć je i władzę mam znów otrzymać je. […]” [str. 522].
Praktycznie to nie mamy tutaj zwrotu typu „sam z siebie” [?]...
Tutaj, gdzie oddano przez polskie „władzę” <=> „prawo”, w grece jest wyrażenie “eksūsian”, od rdzennej postaci – “eksūsia” objaśnianej: władza, moc, siła, władze [‘Słownik Analityczny’, str. 827; w pdf].
Zaś prof. Popowski z swoim ‘Słowniku’ [Vocatio] tak objaśnia: „możność, wolność wyboru, moc, władza ; / prawo do jakiegoś czynu; / zdolność zrobienia czegoś; prawo robienia czegoś” itp. Polecam całe objaśnienie w edycji Vocatio, str. 208, hasło nr 1848.
Jawnie więc dostrzec da się, iż da się wywieść wariant tzw. Nieteologiczny: bynajmniej Nie Typu „sam z siebie”, co - interpretacyjnie - dla wielu oznacza w stylu: „samowładnie” [!?].
Stephanos, ps. EMET
-
krzysiekniepieklo
Ktoś, kto otrzymuje, to nie ma władzy ale korzysta z czyjejś łaski, to raz. Dwa, to Jezus nigdzie nie powiedział, że Ojciec Go wskrzesi. W każdym przypadku mówił, że powstanie z martwych. (zmartwychwstanie). Ten tekst, który cytowałem, potwierdza tylko to, że Jezus powstał z martwych swoją mocą, a nie mocą Ojca.