Czym jest zbawienie opisane w Biblii? Na czym polega zbawienie?
Niektórzy sądzą ,że Bóg w swym wielkim miłosierdziu wybawi w końcu cały rodzaj ludzki.
Ale co Biblia mówi na ten temat? Czy wszyscy będą wybawieni?
Słowo "zbawienie" kojarzy się z ratunkiem,ocaleniem,wybawieniem od śmierci lub niebezpieczeństwa.Może to też być wybawienie z rąk ciemiężycieli i prześladowców.
Jehowa Bóg poprzez swego Syna zapewnia wszystkim prawdziwym chrześcijanom wybawienie z tego terażniejszego niegodziwego świata podległego Szatanowi oraz wyzwolenie z grzechu i śmierci .Dla wielkiej rzeszy będzie to ocalenie w "wielkim ucisku" .
Jana 17:15-16
I Jana 5:19
I Jana 3:9
I Jana 3:13
Objawienie 7:9,13
Czy więc z II Piotra 3:9 wynika ,że nastąpi powszechne zbawienie?
"Pan nie zwleka z dotrzymaniem obietnicy ,chociaż niektórzy uważąją ,że zwleka ,lecz okazuje cierpliwość względem was ,bo nie chce ,aby ktokolwiek zginął /"Romaniuk -"nie chce niczyjej zagłady/ ,lecz chce ,aby wszyscy przyszli do upamiętania".
Zatem miłosierny Bóg pragnie ,aby wszyscy potomkowie grzesznego Adama okazali skruchę i wspaniałomyślnie postanowił ,że każdy ,kto ją okaże ,może dostąpić odpuszczenia grzechów.
Nie zmusza jednak nikogo do skorzystania z tej możliwości.Daje nam możliwośc wyboru.
Powtórzonego Prawa 30:15-20
Wielu ludzi jednak odrzuca tą możliwość wybawienia.Przypominają tonącego człowieka ,który odrzuca rzucone im koło ratunkowe przez kogoś ,kto pragnie im pomóc.
Trzeba jednak podkreślić ,że odmowa skorzystania z wybawienia nie jest karana wiecznymi mękami w piekle.Jak wynika z II Piotra 3:9 i wcześniejszego wersetu 7 ,ludzie ci "zginą" albo inaczej "zostaną zgładzeni".
II Tesaloniczan 1:9
Mateusza 7:13,14
Objawienie 21:8
Mateusza 7:21-23
Z powyższych wersetów wynika,że pewni ludzie,nawet podający się za naśladowców Chrystusa nie będą zbawieni.
Kto zatem będzie zbawiony i jaki jest warunek zbawienia?
Warunek ten podał Jezus w Jana 17:3 .Poznanie i uwierzenie w Boga Ojca Jezusa jest warunkiem koniecznym zbawienia.
Zbawienie
Moderatorzy: Bobo, kansyheniek, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
marek c
Ja bym jeszcze dodał kilka innych wersetów. Najlepiej to przeanalizowac wszystkie, które dotycza zbawienia.
"A wyprowadziwszy ich na zewnątrz rzekł: Panowie, co mam czynić, aby się zbawić?
Uwierz w Pana Jezusa - odpowiedzieli mu - a zbawisz siebie i swój dom.
Opowiedzieli więc naukę Pana jemu i wszystkim jego domownikom.
Tej samej godziny w nocy wziął ich z sobą, obmył rany i natychmiast przyjął chrzest wraz z całym swym domem.
Wprowadził ich też do swego mieszkania, zastawił stół i razem z całym domem cieszył się bardzo, że uwierzył Bogu." Dz 16:30-34
"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga:
nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.
Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili." Ef 2:8-10
"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie.
Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia." Rz 10:9-10
"A wyprowadziwszy ich na zewnątrz rzekł: Panowie, co mam czynić, aby się zbawić?
Tej samej godziny w nocy wziął ich z sobą, obmył rany i natychmiast przyjął chrzest wraz z całym swym domem.
Wprowadził ich też do swego mieszkania, zastawił stół i razem z całym domem cieszył się bardzo, że uwierzył Bogu." Dz 16:30-34
"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga:
Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili." Ef 2:8-10
"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie.
Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia." Rz 10:9-10
-
tessa
Czy ten człowiek miał tylko uwirzyć w Jezusa i nic poza tym?marek c pisze:Ja bym jeszcze dodał kilka innych wersetów. Najlepiej to przeanalizowac wszystkie, które dotycza zbawienia.
Na pewno skoro uwierzyli w Pana Jezusa,to potem działali zgodnie z tą wiarą.
Tak jak Jakub pisze w Jakuba 2:14,26
"Cóż to pomoże ,bracia moi ,jeśli ktoś mówi ,że ma wiarę ,a nie ma uczynków?
Czy wiara może go zbawić?
Bo jak ciało bez ducha jest martwe ,tak i wiara bez uczynków jest martwa".
Jakie uczynki mamy spełniać?
Hebrajczyków 5:9
"Stał się /Jezus/ dla wszystkich ,którzy mu są posłuszni ,sprawcą zbawienia wiecznego".
Posłuszeństwo Jezusowi stanowi potwierdzenie szczerości naszej wiary.
Wszystko ,co Bóg dla nas zrobił dla naszego zbawienie jest wyrazem Jego życzliwości.Potomek Adama ,bez względu na to ,ile dobrego zdziałał w żaden sposób nie jest w stanie zasłużyć sobie na zbawienie o własnych siłach.marek c pisze:"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga:
Psalm 49:7,8
"Nikt z nich /ludzi/ w żaden sposób nie potrafi wykupić nawet brata
ani dać Bogu okupu za niego
/a cena wykupu ich duszy jest tak wysoka że zostaje nie zapłacona po czas niezmierzony/
aby mógł żyć dalej i nie ujrzeć dołu".
Tą odpowiednią ceną wykupu była drogocenna krew Jezusa ,który oddał za nas swe życie.
Objawienia 1:5
"...Ten który nas miłuje i który własną krwią uwolnił nas od naszych grzechów".
Ale czy można tak powiedzieć ,że jesteśmy zbawieni?Czy ten kto wierzy w Jezusa już jest zbawiony?
Nie.
Trzeba wytrwać w wierze do końca.
Judy 5
"A chcę przypomnieć wam ,którzy raz na zawsze wszystko wiecie ,że Pan wybawił wprawdzie lud z ziemi egipskiej ,ale następnie wytracił tych ,którzy nie uwierzyli".
Mateusza 24:13
"A kto wytrwa do końca ten będzie zbawiony".
Kiedy ktoś zaczyna wierzyć w Jezusa ,jest dopiero na początku swej drogi do życia wiecznego.Czy otrzyma dar życia wiecznego ,jest uzależnione od tego,czy wytrwa w wierze do końca.
Ktoś może dobrze zastartować ,ale żle skończyć.
Takimi biblijnymi przykładami są pierwszy król Izraela Saul,uczeń Jezusa Judasz,niektórzy królowie Judy i Izraela.Dobrze zastartowali,lecz koniec ich drogi był opłakany.
Powinniśmy to też mieć na uwadze,jeśli chodzi o nasze zbawienie.