Kłamcy i oszuści
Moderatorzy: kansyheniek, Bobo, booris, Junior Admin, Osoby odpowiedzialne za forum, Moderatorzy
-
krzysiekniepieklo
Kłamcy i oszuści
prowadzą ludzi na zatracenie.
Mt 7
24 Każdego więc, kto tych słów moich słucha i wypełnia je, można porównać z człowiekiem roztropnym, który dom swój zbudował na skale. 25 Spadł deszcz, wezbrały potoki, zerwały się wichry i uderzyły w ten dom. On jednak nie runął, bo na skale był utwierdzony. 26 Każdego zaś, kto tych słów moich słucha, a nie wypełnia ich, można porównać z człowiekiem nierozsądnym, który dom swój zbudował na piasku. 27 Spadł deszcz, wezbrały potoki, zerwały się wichry i rzuciły się na ten dom. I runął, a upadek jego był wielki».
Mt 26
26 A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.
J 8
42 Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. 43 Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. 44 Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. 45 A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. 46 Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie?
Ci, którzy diabła mają za ojca, są zafiksowani na jednym. Chcą każdego pozbawić udziału w Nowym Przymierzu. Skoro Jezus powiedział:
„27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów”
To aby mieć udział w Nowym Przymierzu, to trzeba pić z Kielicha Krew Przymierza. To dlatego kłamcy i oszuści, którzy diabła mają za ojca, pozbawili udziału w Kielichu wszystkich tych, którzy im uwierzyli. Dlatego tez stali się niewolnikami diabła, który im pisze swoje „prawa” i egzekwuje bezwzględne posłuszeństwo. To do kogo mogą mieć pretensje ci, którzy słuchają kłamców i oszustów, a lekceważą to co polecił im robić Jezus?
No, budują na piasku, skoro słuchają słów Jezusa, tyle, że ich nie wypełniają.
Mt 7
24 Każdego więc, kto tych słów moich słucha i wypełnia je, można porównać z człowiekiem roztropnym, który dom swój zbudował na skale. 25 Spadł deszcz, wezbrały potoki, zerwały się wichry i uderzyły w ten dom. On jednak nie runął, bo na skale był utwierdzony. 26 Każdego zaś, kto tych słów moich słucha, a nie wypełnia ich, można porównać z człowiekiem nierozsądnym, który dom swój zbudował na piasku. 27 Spadł deszcz, wezbrały potoki, zerwały się wichry i rzuciły się na ten dom. I runął, a upadek jego był wielki».
Mt 26
26 A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.
J 8
42 Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. 43 Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. 44 Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. 45 A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. 46 Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie?
Ci, którzy diabła mają za ojca, są zafiksowani na jednym. Chcą każdego pozbawić udziału w Nowym Przymierzu. Skoro Jezus powiedział:
„27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów”
To aby mieć udział w Nowym Przymierzu, to trzeba pić z Kielicha Krew Przymierza. To dlatego kłamcy i oszuści, którzy diabła mają za ojca, pozbawili udziału w Kielichu wszystkich tych, którzy im uwierzyli. Dlatego tez stali się niewolnikami diabła, który im pisze swoje „prawa” i egzekwuje bezwzględne posłuszeństwo. To do kogo mogą mieć pretensje ci, którzy słuchają kłamców i oszustów, a lekceważą to co polecił im robić Jezus?
No, budują na piasku, skoro słuchają słów Jezusa, tyle, że ich nie wypełniają.
- Bobo
Re: Kłamcy i oszuści
O kim piszesz? Samo wzmiankowanie o synach diabła niewiele mówi. Jakieś konkrety?prowadzą ludzi na zatracenie.
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Nowa wuka
Też chciałabym poznać odpowiedź.
Zauważyłam, że ostatnio (w marcu) krzysiekniepiekło odświeża swoje tematy, które dał na forum rok temu (i jeszcze wcześniej) lecz mała lub żadna reakcja się nie dokonała.
Teraz rzuca jakieś zdanie i ...nie wiadomo o co chodzi. Jak dla mnie to zawracanie głowy, bo zabiera czas przeglądającym forum.
-
krzysiekniepieklo
We wpisie dość jasno napisałem, o co mnie chodzi. Może za szybko czytacie i się nad tym nie zastanawiacie. Aby mieć udział w Nowym Przymierzu, to trzeba realizować rytuał Nowego Przymierza przedstawiony przez Jezusa podczas ostatniej wieczerzy. No a szatan robi wszystko żebyśmy tego rytuału nie realizowali. U katolików nie ma udziału w kielichu Nowego Przymierza. Prawosławni podają "jakąś zupę" Protestanci też tego rytuału nie powtarzają. No może gdzieś jeszcze ten rytuał ostatniej wieczerzy jest realizowany. Ja osobiście się z tym nie spotkałem. Ja sam realizuję ten rytuał ale z nielicznymi osobami, tyle, że raczej nieliczni rozumieją głębiej to, w czym tak naprawdę uczestniczą. No a od tego zależy udział w bożym królestwie i rozumienie nauki Jezusa. Tyle, że najpierw to trzeba uwierzyć aby to przyniosło błogosławiony skutek.
- Bobo
No to napisz coś więcej, czego dotyczy to Nowe Przymierze. Rozumiem, że jesteś jedną ze stron tej umowy (przymierza). Czego dotyczy ta umowa?
Oszołomstwu mówię NIE!
-
Nowa wuka
Z tego wpisu wynika,że tylko ty i twoi nieliczni zrozumielo NP i będziecie mieli udział w Król,a do tego tylkokrzysiekniepieklo pisze: ↑06 kwie 2026, 18:41We wpisie dość jasno napisałem, o co mnie chodzi. Może za szybko czytacie i się nad tym nie zastanawiacie. Aby mieć udział w Nowym Przymierzu, to trzeba realizować rytuał Nowego Przymierza przedstawiony przez Jezusa podczas ostatniej wieczerzy. No a szatan robi wszystko żebyśmy tego rytuału nie realizowali. U katolików nie ma udziału w kielichu Nowego Przymierza. Prawosławni podają "jakąś zupę" Protestanci też tego rytuału nie powtarzają. No może gdzieś jeszcze ten rytuał ostatniej wieczerzy jest realizowany. Ja osobiście się z tym nie spotkałem. Ja sam realizuję ten rytuał ale z nielicznymi osobami, tyle, że raczej nieliczni rozumieją głębiej to, w czym tak naprawdę uczestniczą. No a od tego zależy udział w bożym królestwie i rozumienie nauki Jezusa. Tyle, że najpierw to trzeba uwierzyć aby to przyniosło błogosławiony skutek.
twoje ugrupowanie rozumie nauki Jezusa.
Po pierwsze. To brzmi gorzej niż sekta.5
Po drugie. Trąci pychą
Po trzecie. Piszesz nieprawdę choćby o protestantach,bo u nich spozywa się wieczerze z chleba i wina
Widocznie z jakąś podróbą się spotkałeś,bo zarówno duze Kościoły,np.luteranskie,jak i niewielkie zbory
mają 2 postacie komuniiśw.
Nie wiem nic o żadnej zupie w prawosławiu. Licz się ze słowami.
Owszem pisałeś gdzieś tu o tym jak to u ciebie w domu odbywa sie ta prawidłowa nauka.
Jesli o mnie chodzi to mozesz sie juz nie wysilać.
Lepiej zrewiduj własne poglądy i podejdż do nauk PJ poważnie,a nie wybiorczo i przez pryzmat
religii i obyczajów poszczegolnych zbiorowisk koscielnych.
Glowę dam,ze obecnie nie ma chrzescijan prawidlowo i dokladnie nauczajacych,a juz o postepowaniu według zaleceń
i nauk PA szkoda gadac.
"Nie ma ani jednego"...
-
krzysiekniepieklo
Byłem u protestantów (nie będę twierdził, że u wszystkich jest tak samo) i to mniej więcej wyglądało tak:
Było wspomniane, że to na pamiątkę Jezusa. 'Chleb podano w formie jakichś zbożowych płatków. Spożywający nie wspomnieli o Ciele Jezusa, więc zrobiłem to ja. Łamania z jednego Chleba nie było.
Nie było jednego kielicha. Każdy dostał małe naczynie napełnione sokiem z winogron, tyle, że żaden, spożywając, nie wspomniał o Krwi Jezusa. Tutaj też zrobiłem to ja. Więc nie był to rytuał Nowego Przymierza, bo o Nowym Przymierzu nikt nie wspomniał.
U prawosławnych nie byłem. Z drugiej ręki wiem, że tam jest naczynie z winem i do tego naczynia jest wkładany chleb (nie wiem, w jakiej postaci).
Jest jakaś mała chochla, którą z naczynia jest pobierana działka dla każdego. Nie ma więc Łamania z Jednego Chleba i nie ma picia z Jednego Kielicha. A czy się wspomina o Nowym Przymierzu i czy się mówi o Ciele i Krwi Jezusa, to tego nie wiem. W każdym bądź razie nie jest to rytuał ostatniej wieczerzy.
Przez ten "pryzmat religii", to chyba Ty nauki Jezusa oglądasz, Ja te wszystkie "pryzmaty" krytykuję. Apeluję też do Ciebie, żebyś nie robiła skrótów "PJ" w odniesieniu do Jezusa, bo to jest brak szacunku do Niego.Nowa wuka pisze: ↑06 kwie 2026, 22:08Lepiej zrewiduj własne poglądy i podejdż do nauk PJ poważnie,a nie wybiorczo i przez pryzmat
religii i obyczajów poszczegolnych zbiorowisk koscielnych.
Glowę dam,ze obecnie nie ma chrzescijan prawidlowo i dokladnie nauczajacych,a juz o postepowaniu według zaleceń
i nauk PA szkoda gadac.
"Nie ma ani jednego"...
-
Nowa wuka
Byłeś prawdopodobnie w jakiejś sekciarskiej, odjechanej społeczności, a wnioski wyciągasz i łatę przyklejasz do wszystkich. Ja byłam w różnych protestanckich Kościołach i Zborach, ale płatkami nikt mnie nie częstował.Byłem u protestantów (nie będę twierdził, że u wszystkich jest tak samo) i to mniej więcej wyglądało tak:
Było wspomniane, że to na pamiątkę Jezusa. 'Chleb podano w formie jakichś zbożowych płatków. Spożywający nie wspomnieli o Ciele Jezusa, więc zrobiłem to ja. Łamania z jednego Chleba nie było.
Nie było jednego kielicha. Każdy dostał małe naczynie napełnione sokiem z winogron, tyle, że żaden, spożywając, nie wspomniał o Krwi Jezusa. Tutaj też zrobiłem to ja. Więc nie był to rytuał Nowego Przymierza, bo o Nowym Przymierzu nikt nie wspomniał.
Już samo to, że nie wspomniano o Przymierzu, o Wieczerzy z łamaniem chleba itd.jest wielce podejrzane i w ogóle nie może mieć z protentantami nic wspólnego.
Zawsze przed Wieczerzą Pańską odczytuje się modlitwę z Biblii, albo wersety z 1Kor.11, albo z Ew.Jana.
U Luteran, u Ewangelicznych i u Baptystów na pewno jest tak, jak mówię. Kiedyś byłam też na spotkaniu w małym gronie, z różnych Zborów i odczytano wersety z 1Kor.
Podejrzanie mi też brzmi to, co piszesz o Prawosławiu.
Widać, że jesteś bardzo negatywnie nastawiony do każdej religii, denominacji oprócz...twojej własnej, kilkuosobowej grupie pod twoim przewodnictwem.
Wiesz, jak to brzmi. Nie obraź się, ale tak działają sekty i to takie bardzo zamknięte.
Straszne, że cokolwiek prowadzisz i wprowadzasz ludzi w błąd, na manowce kierujesz.
Zdajesz sobie sprawę, że za grosz pokory w tym nie ma; miłości bliźniego?...I piszę to na podstawie całości twoich występów na forum (oczywiście niedużą część czytałam, ale to, co przeczytałam wystarczy mi, aby uciekać).
Czepiasz się PJ,czyli drobiazgów - pisałam z komórki, więc ciesz się, że emotka nie wstawiłam. Jakoś ludzie wiedzą o kogo chodzi, a szacunek mam w sercu i Bóg to wie.
Myślę, że PAN JEZUS włosów z głowy sobie nie rwał z tego powodu, bo rozumie każdego, wszystko i jest ponad takie małostkowe starcia.
No właśnie, ty "pryzmatów" się czepiasz i patrzysz przed twój, jedyny, nieomylny PRYZMAT.
Tyle i nic więcej nie mam tu do powiedzenia.
-
krzysiekniepieklo
To przedstaw wuka dokładnie, jak te rytuały Nowego Przymierza w tych zborach, w których uczestniczyłaś, wyglądały. Ja wyrosłem u katolików i tylko ten katolicki rytuał dokładnie znam. No więc, u katolików nie ma Łamania Chleba. Każdy dostaje swoją oddzielną działkę. Nie ma picia z jednego kielicha. Wychodzi ksiądz przed ołtarz, podnosi kielich i mówi - "pijcie wszyscy", no a później sam wypija i nikomu nie daje. Twierdzą, że w tej Hostii jest i Ciało i Krew Jezusa. To nie może być prawdą, bo Jezus mówił tak:
Moje Ciało jest prawdziwym pokarmem, a moja Krew jest prawdziwym napojem.
No więc w chlebie nie ma prawdziwego pokarmu, a w winie nie ma prawdziwego napoju. Zresztą Jezus podał Apostołom w dwóch oddzielnych aktach, a nie w jednym akcie.
No więc w chlebie nie ma prawdziwego pokarmu, a w winie nie ma prawdziwego napoju. Zresztą Jezus podał Apostołom w dwóch oddzielnych aktach, a nie w jednym akcie.
-
Nowa wuka
Nie mam żadnej ochoty odpowiadać ci na ten wpis. Czego ty ode mnie wymagasz żądając przedstawienia dokłądnie...Pisałam, jak dokłądnie to wygląda. Odczytanie odpowiednich fragmentów PS, błogosławieństwo nad Chlebem i Winem i rozdawanie tychże. O KK nie trzeba mnie pouczać, gdyż i ja się w nim wychowałam i kilkadziesiąt lat byłam z nim związana (raczej luźno i coraz luźniej,aż do zera).krzysiekniepieklo pisze: ↑07 kwie 2026, 20:40To przedstaw wuka dokładnie, jak te rytuały Nowego Przymierza w tych zborach, w których uczestniczyłaś, wyglądały. Ja wyrosłem u katolików i tylko ten katolicki rytuał dokładnie znam. No więc, u katolików nie ma Łamania Chleba. Każdy dostaje swoją oddzielną działkę. Nie ma picia z jednego kielicha. Wychodzi ksiądz przed ołtarz, podnosi kielich i mówi - "pijcie wszyscy", no a później sam wypija i nikomu nie daje. Twierdzą, że w tej Hostii jest i Ciało i Krew Jezusa. To nie może być prawdą, bo Jezus mówił tak:
Ja wiem o co ci chodzi. Płaski chlebek, jeden kubek z winem....
Człowieku, rusz mózg. Tam było 12 osób przy stole, Jezus 13-ty, minus Judasz. Jak sobie to wyobrażasz np.w KK gdy jest kilkaset osób, albo w KL - podobna liczba. U Baptystów kilkadziesiąt. Ludzie w łąwkach siedzą, a nie przy stole, jak ogromny chlebek upieczesz dla wiernych zgromadzonych na Placu św.Piotra czy podczas pielgrzymek papieży w różnych krajach.
Weź się ogarnij i zajrzyj w swoje motywacje, którymi się kierujesz, wyrażając tylko niechęć i potępienie w stosunku do każdej denominacji oprócz twoich kilku osób.
Poza tym bardzo niegrzecznie się zachowałeś będąc gościnnie w jakimś Kościele i uczestnicząc w Wieczerzy - poprawiasz, pouczasz wtrącasz się w przebieg tego, co robią gospodarze uroczystości.
Jak cię raziło to trzeba było wyjść i więcej tam nie iść. Mnie by cholera wzięła na takie zachowanie. Za uszy bym cię wyprowadziła aż do samych drzwi.
W ogóle nie lubię takie postawy u ludzi, jaką tu reprezentujesz.
-
krzysiekniepieklo
A w czym te zbiegowiska są podobne do ostatniej wieczerzy? Pierwsi chrześcijanie zbierali się po domach i Łamali Chleb w gronie rodziny, sąsiadów i przyjaciół. Wtedy mogli dokładnie powtarzać rytuał Nowego Przymierza (ostatniej wieczerzy). To władcy potrzebują spektakularnych wydarzeń i nie wahają się zmieniać ten rytuał. No, ale uczestnicząc w rytuałach władców, to możesz liczyć jedynie na gwarancję władców. Realizując rytuał Jezusa, możesz liczyć na gwarancję Jezusa.Nowa wuka pisze: ↑08 kwie 2026, 21:01
Człowieku, rusz mózg. Tam było 12 osób przy stole, Jezus 13-ty, minus Judasz. Jak sobie to wyobrażasz np.w KK gdy jest kilkaset osób, albo w KL - podobna liczba. U Baptystów kilkadziesiąt. Ludzie w łąwkach siedzą, a nie przy stole, jak ogromny chlebek upieczesz dla wiernych zgromadzonych na Placu św.Piotra czy podczas pielgrzymek papieży w różnych krajach.
To widzę, ze byś się zachowała dokładnie tak samo, jak żydzi się zachowali względem Jezusa. Przyszedł Jezus do żydów i zakwestionował ich rytuały. Wprowadzał nowe rytuały. No i żydów wzięła h....a. Jezusa zamordowali cudzymi rękami. Zresztą, z prorokami robili podobnie.Nowa wuka pisze: ↑08 kwie 2026, 21:01Poza tym bardzo niegrzecznie się zachowałeś będąc gościnnie w jakimś Kościele i uczestnicząc w Wieczerzy - poprawiasz, pouczasz wtrącasz się w przebieg tego, co robią gospodarze uroczystości.
Jak cię raziło to trzeba było wyjść i więcej tam nie iść. Mnie by cholera wzięła na takie zachowanie. Za uszy bym cię wyprowadziła aż do samych drzwi.
W ogóle nie lubię takie postawy u ludzi, jaką tu reprezentujesz.
Ja tylko się domagam powtarzania rytuału Jezusa, bo według Jego zapewnienia, to ten rytuał daje Życie.
-
Nowa wuka
Przestań mnie obrażać.
Pierwszych chrześcijan było kilkoro, obecnie są miliardy. Dlaczego twierdzisz, że ja popieram jakieś spędy!
Jakim prawem do faryzeuszy mnie porównujesz.
Sam widocznie w jakieś rytuały jesteś zaplątany. Nie, życia nie daje siedzenie w 12-kę za stołem, a krzysiekniepiekło rozdaje życie.
Mam cię dość.
Pierwszych chrześcijan było kilkoro, obecnie są miliardy. Dlaczego twierdzisz, że ja popieram jakieś spędy!
Jakim prawem do faryzeuszy mnie porównujesz.
Sam widocznie w jakieś rytuały jesteś zaplątany. Nie, życia nie daje siedzenie w 12-kę za stołem, a krzysiekniepiekło rozdaje życie.
Mam cię dość.
-
krzysiekniepieklo
Najwyraźniej uważasz, że spędy są konieczne i nie da się robić tego w rycie ostatniej wieczerzy.
No a skoro piszesz, jak byś się zachowała w określonej sytuacji, to dlaczego nie mogę tego porównać do tego, jak tamci się zachowali względem Jezusa? Jezus podobnie mówił do żydów właśnie takimi obrazami. Łatwiej jest wtedy zrozumieć przesłanie.
"""Dlaczego twierdzisz, że ja popieram jakieś spędy!"""
Gdzie tak twierdziłem?
No a skoro piszesz, jak byś się zachowała w określonej sytuacji, to dlaczego nie mogę tego porównać do tego, jak tamci się zachowali względem Jezusa? Jezus podobnie mówił do żydów właśnie takimi obrazami. Łatwiej jest wtedy zrozumieć przesłanie.
"""Dlaczego twierdzisz, że ja popieram jakieś spędy!"""
Gdzie tak twierdziłem?